| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: truskawki

wtorek, 27 czerwca 2017
Dymek z truskawkami i piank

Proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, idealne do popo逝dniowej kawy. W wykonaniu podobne do poczciwego, mojego ukochanego ple郾iaka, tyle, 瞠 zamiast porzeczek wykorzystuje si truskawki. Nie za s這dkie, 豉dnie prezentuje si na stole. Przepis znalaz豉m u Edysi. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 ciasto na sp鏚 dodatkowo podpiek豉m przez u這瞠niem na nim owoc闚.

dymek z truskawkami i piank

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach36x23 cm):

Sp鏚:

  • 3 szklanki m彗i pszennej (lub troch wi璚ej, je郵i ciasto b璠zie si za bardzo klei這)
  • 6 鄴速ek
  • 1,5 kostki margaryny (kostka=250 g)
  • 造瞠czka cukru pudru
  • 2,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Piana:

  • 6 bia貫k
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 75 dag 鈍ie篡ch truskawek
  • 造磬a kakao

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z margaryn. Doda 鄴速ka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto i podzieli je na p馧. Jedn cz窷 owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na godzin do zamra瘸lnika. Drug cz窷 rozwa趾owa i umie軼i w blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Lekko z這ty sp鏚 wyj望 z piekarnika.

Op逝kane, osuszone i odszypu趾owane truskawki pokroi na po堯wki lub 獞iartki i u這篡 na podpieczonym spodzie przeci璚iem do do逝. Kakao wsypa do sitka i opr鏀zy nim truskawki.

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan i sok z cytryny.

Ciasto wyj皻e z zamra瘸lnika podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Jedn zetrze na tarce o du篡ch oczkach na posypane kakao truskawki. Wy這篡 sztywn pian i na ni zetrze drug cz窷 zamro穎nego ciasta. Ca這嗆 wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec oko這 godziny. Ostudzone ciasto mo積a opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

kruche ciasto z truskawkami i pian

Tagi: truskawki
10:04, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedzia貫k, 11 lipca 2016
Warstwowy deser z owocami

Lekki, zdrowy i bardzo smaczny deser, kt鏎y z powodzeniem mo瞠cie zaserwowa na przyj璚iu dla dzieci. Przypadnie on jednak r闚nie do gustu doros造m - sprawdzone: u nas by niespodziank z okazji Dnia Ojca i wszyscy si nim zajadali鄉y.

warstwowy deser z owocami

Sk豉dniki (3 porcje):

  • 400 g truskawek
  • 4 kiwi, jak najbardziej dojrza貫
  • 5 brzoskwi
  • 3 morele
  • jogurt grecki lub serek waniliowy
  • ew. cukier/mi鏚 do smaku

Wykonanie:

Wszystkie owoce zmiksowa na mus: truskawki, kiwi oraz morele razem z brzoskwiniami. Mo積a dos這dzi do smaku, je郵i s zbyt kwa郾e - zw豉szcza mus z kiwi. Uk豉da w pucharku warstwami: mus z kiwi, mus z truskawek, jogurt naturalny lub serek i na wierzch mus brzoskwiniowo-morelowy. Podawa najlepiej od razu. Smacznego :)

deser owoce truskawki kiwi brzoskwinie

Desery FIT

Letnie owoce 2

czwartek, 30 czerwca 2016
Pieczony dorsz z truskawkow sals

Po陰czenie ryby z owocami zawsze mnie intrygowa這. Mia豉m okazj je嗆 ju 郵edzie z brzoskwiniami, 簑rawina te bywa豉 z nimi cz瘰to w parze. Tym razem pad這 jednak na truskawki, a mianowicie na wytrawn sals z ich udzia貫m. Pierwszy raz chyba mia豉m okazj je嗆 te owoce z pieprzem i sosem sojowym i powiem Wam, 瞠 to po陰czenie jest godne uwagi. Salsa by豉 dodatkiem do smacznego dorsza, pieczonego wg przepisu znalezionego tutaj. Ryba wysz豉 bardzo delikatna, cho ciut za ma這 wyrazista. Jest to jednak tylko moje zdanie - m捫 si zajada i prosi o dok豉dk.

Pomys na sals pochodzi z tego bloga. Troszk zmieni豉m go pod siebie.

dorsz z sals truskawkow

Sk豉dniki:

  • 4 pol璠wiczki z dorsza
  • ok. 2 cm 鈍ie瞠go imbiru
  • 2 造磬i miodu
  • 4 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i oleju

Salsa truskawkowa:

  • 250g truskawek
  • 1/4 ma貫j czerwonej papryki
  • 造磬a miodu
  • 造磬a octu balsamicznego
  • 造磬a sosu sojowego
  • 鈍ie穎 zmielony pieprz

Wykonanie:

Pol璠wiczki op逝ka i osuszy. Drobno posiekany imbir wymiesza z miodem, sosem sojowym i olejem. Do tak przygotowanej marynaty w這篡 ryb. Odstawi na kwadrans. W mi璠zyczasie przygotowa sals. Truskawki oraz papryk pokroi w kostk. Wymiesza z miodem, sosem sojowym i octem balsamicznym. Doprawi 鈍ie穎 zmielonym pieprzem. Odstawi, by smaki dobrze si ze sob po陰czy造. Ryb wyj望 z marynaty, prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego. Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawa z truskawkow sals. Smacznego :)

pieczony dorsz z truskawkami

pol璠wiczki z dorsza

Truskawkowe szale雟two 2016

pi徠ek, 17 czerwca 2016
Ciasto grysikowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pe軟i, dlatego te zapraszam Was na ciasto z dodatkiem tych owoc闚. Przepis na nie znalaz豉m u Kasi. Pi瘯nie prezentowa這 si na stole: eleganckie i kolorowe, namawia這 do zjedzenia. Smakiem jednak mnie nie powali這. Najlepsza wg mnie by豉 cz窷 z kasz manna i nutell, najs豉bsza- warstwa jogurtowa: ma這 s這dka i raczej nijaka. Dodatkowo mia豉m problem z tym, 瞠 od陰cza豉 si ona od reszty ciasta. Ca這嗆 przygotowywa這 si 豉two i bez problemu - jedynym mankamentem by czas oczekiwania na odpowiednie st篹enia kolejnych warstw. W skali od 1 do 5 dam temu ciastu 3,5. Mo瞠 u Was zyska wi璚ej punkt闚, kto wie? :)

ciasto grysikowo-truskawkowe

Sk豉dniki (blaszka 25x30):

  • 300 g herbatnik闚 ma郵anych

Masa grysikowa:

  • 650 ml mleka
  • 120 g mas豉
  • 180 g Nutelli
  • 90 g kaszy manny
  • 1-2 造磬i cukru

Masa truskawkowa:

  • 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)
  • 350 ml + 100 ml wody
  • 100 g cukru (da豉m 150 g)
  • 90 g m彗i ziemniaczanej

Masa jogurtowa:

  • 700 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki (30% lub 36%)
  • 4 造磬i musu truskawkowego
  • 4 造磬i cukru pudru (da豉m 6 造瞠k)
  • 25 g 瞠latyny
  • 70 ml wody

Wykonanie:

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim u這篡 warstw herbatnik闚.

Masa grysikowa:

Mleko zagotowa razem z mas貫m, cukrem i Nutell. Powoli, cienkim strumieniem wsypywa kasz, ca造 czas mieszaj帷 trzepaczk, aby nie porobi造 si grudki. Gotowa na ma造m ogniu przez kilka minut do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷 mas grysikow wyla ostro積ie na herbatniki. Wyr闚na. Przykry od razy kolejn warstw herbatnik闚. Odstawi do przestygni璚ia na oko這 godzin.

Masa truskawkowa:

100 ml wody po陰czy dok豉dnie z m彗 ziemniaczan. Zmiksowane truskawki zagotowa z 350 ml wody i cukrem. Doda rozrobion m彗. Ca這嗆 szybko i energicznie wymiesza. Gotowa ok. minuty. Gor帷 mas truskawkow wyla na herbatniki i odstawi do przestygni璚ia.

Masa jogurtowa:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!  Jogurt po陰czy dok豉dnie ze 鄉ietank, cukrem pudrem i musem truskawkowym. Na koniec doda 瞠latyn. Wymiesza. Mas jogurtow wyla na przestudzon mas truskawkow. Wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)


ciasto z kasz mann i truskawkami

czwartek, 26 maja 2016
Serduszkowa rolada z truskawkami

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Od 4 lat obchodz je tak瞠 i ja. Bycie mam to najci篹sza praca, ale i najwi瘯sza rado嗆..to wielki cud, za kt鏎y dzi瘯uj ka盥ego dnia <3

Dzisiejszy wypiek dedykuj w豉郾ie mamom. Pyszna biszkoptowa rolada, z niezawodnym kremem i truskawkami. Niebanalna, bo w ...serduszka. B璠zie idealnym prezentem, przez kt鏎y wyrazicie swoj mi這嗆. Elegancka i bardzo smaczna. Polecam :)

Przepis znalaz豉m na blogu Cukrowa wr騜ka, zmieni豉m jedynie pomys na krem.

serduszkowa rolada z truskawkami

Sk豉dniki:

Masa na dekoracyjne serduszka:

  • 1 bia趾o
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 4 造磬i m彗i
  • 20 g mi瘯kiego mas豉
  • barwnik spo篡wczy

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 60 g stopionego mas豉

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • 造瞠czka 瞠latyny

Dodatkowo:

  • pokrojone w kostk truskawki

Wykonanie:

Serduszka:

Bia趾o zmiksowa z z przesianym cukrem pudrem i m彗. Doda mi瘯kie mas這 i barwnik. Gotow, g豉dk mas nape軟i r瘯aw cukierniczy. Na du瞠j, p豉skiej blaszce u這篡 papier do pieczenia. Pod sp鏚 mo瞠my pod這篡 wydruk wzoru, kt鏎y chcemy wykona. Na papierze wycisn望 wz鏎.  Blach odstawi do lod闚ki na ok. 30 minut, aby masa lekko st篹a豉.

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dosypuj帷 cukier. Dodawa  po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷.  Wla stopione i ostudzone mas這. Na koniec delikatnie wmiesza przesian m彗. Gotowe ciasto wyla ostro積ie na blach z wzorem, tak, aby go pokry豉. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 10-12 minut.

Przygotowa kolejny arkusz papieru do pieczenia.  Posypa go lekko cukrem pudrem. Prze這篡 na niego upieczony, jeszcze ciep造 biszkopt: w ten spos鏏, aby wzorek znalaz si na wierzchu. Delikatnie oderwa papier, na kt鏎ym piek si biszkopt (uwa瘸, by nie zniszczy wzorku). Ponownie odwr鏂i biszkopt (wzorek powinien by teraz pod spodem) i razem z papierem zwin望 go delikatnie. Odstawi.

Krem:

Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Wymiesza z serkiem mascarpone. 疾latyn zala wod, odstawi na 10 minut do nap璚znienia. Nast瘼nie podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi. Wymiesza z przygotowanym kremem.

Rozwin望 biszkopt i rozsmarowa na nim r闚nomiernie krem, zostawiaj帷 ok. 2 cm margines. Posypa pokrojonymi truskawkami i ponownie delikatnie zwin望 rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz).  W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, do ca趾owitego st篹enia. Smacznego :)

rolada z truskawkami

rolada z serduszkami

wzorzysta rolada - bok

rolada w serduszka

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10