| < Wrzesie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: truskawki

wtorek, 29 maja 2018
Sernikobrownie z musem truskawkowym

Sezon na truskawki w pe軟i. Codziennie kupuj ich przynajmniej kilogram i ci庵le nie mam do嗆. T瘰kni豉m za ich smakiem i aromatem. Kiedy dowiedzia豉m si kilka dni temu, 瞠 b璠 mia豉 go軼i, oczywistym dla mnie by這, 瞠 upiek ciasto w豉郾ie z dodatkiem tych owoc闚. Wyb鏎 pad na sernikobrownie z przepisu znalezionego na Kwestii Smaku. Ciasto wysz這 bardzo dobre - sama nie wiem, czy lepsze by這 dwie godziny po wyj璚iu z piekarnika, jeszcze minimalnie ciep貫, gdy czekolada nie do ko鎍a zastyg豉, czy po nocy sp璠zonej w lod闚ce, gdy smaki si przegryz造 i ca這嗆 okaza豉 si jeszcze bardziej intensywna. Sp鏚 niesamowicie czekoladowy, rozp造waj帷y si w ustach, serowy, s這dki wierzch i wie鎍z帷y wszystko lekko kwa郾y mus truskawkowy. Poezja! Nowo軼i by dla mnie dodatek mleka skondensowanego do warstwy serowej - b璠 korzysta z tego pomys逝, bo okaza si on trafiony w dziesi徠k.

sernikobrownie z musem truskawkowym

Sk豉dniki (ma豉 blaszka o wymiarach 20x24 cm):

Czekoladowy sp鏚:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mas豉
  • 200 g drobnego cukru
  • 120 g m彗i
  • 3 jajka
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3/4 puszki skondensowanego mleka s這dzonego
  • 2 jajka

Mus truskawkowy:

  • 2,5 szklanki pokrojonych truskawek
  • 3 造磬i cukru

Wykonanie:

Mus truskawkowy:

Truskawki z cukrem zmiksowa na puree. Gotowa do lekkiego odparowania i zg瘰tnienia przez kilkana軼ie minut. Ostudzi.

Czekoladowy sp鏚:

Po豉man czekolad roztopi razem z mas貫m. Gotow mas ostudzi. Jajka ubi na puszyst pian razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymiesza z ostudzon czekolad. Na koniec delikatnie wymiesza z przesian m彗 Mas przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia.Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Masa serowa:

Twar鏬 zmiksowa z mlekiem skondensowanym. Kolejno dodawa po jednym jajku, ca造 czas miksuj帷 na najni窺zych obrotach miksera. Gotow mas serow wyla delikatnie na upieczon warstw czekoladow. ㄊ瞠czk rozprowadzi na niej miejscami mus truskawkowy. Wyka豉czk kre郵i w masie 鏀emki, a powstan wzorki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez oko這 35 minut lub do czasu a masa serowa b璠zie 軼i皻a. Studzi w uchylonym piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

sernikobrownie z musem truskawkowym

wtorek, 27 czerwca 2017
Dymek z truskawkami i piank

Proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, idealne do popo逝dniowej kawy. W wykonaniu podobne do poczciwego, mojego ukochanego ple郾iaka, tyle, 瞠 zamiast porzeczek wykorzystuje si truskawki. Nie za s這dkie, 豉dnie prezentuje si na stole. Przepis znalaz豉m u Edysi. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 ciasto na sp鏚 dodatkowo podpiek豉m przez u這瞠niem na nim owoc闚.

dymek z truskawkami i piank

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach36x23 cm):

Sp鏚:

  • 3 szklanki m彗i pszennej (lub troch wi璚ej, je郵i ciasto b璠zie si za bardzo klei這)
  • 6 鄴速ek
  • 1,5 kostki margaryny (kostka=250 g)
  • 造瞠czka cukru pudru
  • 2,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Piana:

  • 6 bia貫k
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 75 dag 鈍ie篡ch truskawek
  • 造磬a kakao

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z margaryn. Doda 鄴速ka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto i podzieli je na p馧. Jedn cz窷 owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na godzin do zamra瘸lnika. Drug cz窷 rozwa趾owa i umie軼i w blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Lekko z這ty sp鏚 wyj望 z piekarnika.

Op逝kane, osuszone i odszypu趾owane truskawki pokroi na po堯wki lub 獞iartki i u這篡 na podpieczonym spodzie przeci璚iem do do逝. Kakao wsypa do sitka i opr鏀zy nim truskawki.

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan i sok z cytryny.

Ciasto wyj皻e z zamra瘸lnika podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Jedn zetrze na tarce o du篡ch oczkach na posypane kakao truskawki. Wy這篡 sztywn pian i na ni zetrze drug cz窷 zamro穎nego ciasta. Ca這嗆 wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec oko這 godziny. Ostudzone ciasto mo積a opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

kruche ciasto z truskawkami i pian

Tagi: truskawki
10:04, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedzia貫k, 11 lipca 2016
Warstwowy deser z owocami

Lekki, zdrowy i bardzo smaczny deser, kt鏎y z powodzeniem mo瞠cie zaserwowa na przyj璚iu dla dzieci. Przypadnie on jednak r闚nie do gustu doros造m - sprawdzone: u nas by niespodziank z okazji Dnia Ojca i wszyscy si nim zajadali鄉y.

warstwowy deser z owocami

Sk豉dniki (3 porcje):

  • 400 g truskawek
  • 4 kiwi, jak najbardziej dojrza貫
  • 5 brzoskwi
  • 3 morele
  • jogurt grecki lub serek waniliowy
  • ew. cukier/mi鏚 do smaku

Wykonanie:

Wszystkie owoce zmiksowa na mus: truskawki, kiwi oraz morele razem z brzoskwiniami. Mo積a dos這dzi do smaku, je郵i s zbyt kwa郾e - zw豉szcza mus z kiwi. Uk豉da w pucharku warstwami: mus z kiwi, mus z truskawek, jogurt naturalny lub serek i na wierzch mus brzoskwiniowo-morelowy. Podawa najlepiej od razu. Smacznego :)

deser owoce truskawki kiwi brzoskwinie

Desery FIT

Letnie owoce 2

czwartek, 30 czerwca 2016
Pieczony dorsz z truskawkow sals

Po陰czenie ryby z owocami zawsze mnie intrygowa這. Mia豉m okazj je嗆 ju 郵edzie z brzoskwiniami, 簑rawina te bywa豉 z nimi cz瘰to w parze. Tym razem pad這 jednak na truskawki, a mianowicie na wytrawn sals z ich udzia貫m. Pierwszy raz chyba mia豉m okazj je嗆 te owoce z pieprzem i sosem sojowym i powiem Wam, 瞠 to po陰czenie jest godne uwagi. Salsa by豉 dodatkiem do smacznego dorsza, pieczonego wg przepisu znalezionego tutaj. Ryba wysz豉 bardzo delikatna, cho ciut za ma這 wyrazista. Jest to jednak tylko moje zdanie - m捫 si zajada i prosi o dok豉dk.

Pomys na sals pochodzi z tego bloga. Troszk zmieni豉m go pod siebie.

dorsz z sals truskawkow

Sk豉dniki:

  • 4 pol璠wiczki z dorsza
  • ok. 2 cm 鈍ie瞠go imbiru
  • 2 造磬i miodu
  • 4 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i oleju

Salsa truskawkowa:

  • 250g truskawek
  • 1/4 ma貫j czerwonej papryki
  • 造磬a miodu
  • 造磬a octu balsamicznego
  • 造磬a sosu sojowego
  • 鈍ie穎 zmielony pieprz

Wykonanie:

Pol璠wiczki op逝ka i osuszy. Drobno posiekany imbir wymiesza z miodem, sosem sojowym i olejem. Do tak przygotowanej marynaty w這篡 ryb. Odstawi na kwadrans. W mi璠zyczasie przygotowa sals. Truskawki oraz papryk pokroi w kostk. Wymiesza z miodem, sosem sojowym i octem balsamicznym. Doprawi 鈍ie穎 zmielonym pieprzem. Odstawi, by smaki dobrze si ze sob po陰czy造. Ryb wyj望 z marynaty, prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego. Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawa z truskawkow sals. Smacznego :)

pieczony dorsz z truskawkami

pol璠wiczki z dorsza

Truskawkowe szale雟two 2016

pi徠ek, 17 czerwca 2016
Ciasto grysikowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pe軟i, dlatego te zapraszam Was na ciasto z dodatkiem tych owoc闚. Przepis na nie znalaz豉m u Kasi. Pi瘯nie prezentowa這 si na stole: eleganckie i kolorowe, namawia這 do zjedzenia. Smakiem jednak mnie nie powali這. Najlepsza wg mnie by豉 cz窷 z kasz manna i nutell, najs豉bsza- warstwa jogurtowa: ma這 s這dka i raczej nijaka. Dodatkowo mia豉m problem z tym, 瞠 od陰cza豉 si ona od reszty ciasta. Ca這嗆 przygotowywa這 si 豉two i bez problemu - jedynym mankamentem by czas oczekiwania na odpowiednie st篹enia kolejnych warstw. W skali od 1 do 5 dam temu ciastu 3,5. Mo瞠 u Was zyska wi璚ej punkt闚, kto wie? :)

ciasto grysikowo-truskawkowe

Sk豉dniki (blaszka 25x30):

  • 300 g herbatnik闚 ma郵anych

Masa grysikowa:

  • 650 ml mleka
  • 120 g mas豉
  • 180 g Nutelli
  • 90 g kaszy manny
  • 1-2 造磬i cukru

Masa truskawkowa:

  • 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)
  • 350 ml + 100 ml wody
  • 100 g cukru (da豉m 150 g)
  • 90 g m彗i ziemniaczanej

Masa jogurtowa:

  • 700 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki (30% lub 36%)
  • 4 造磬i musu truskawkowego
  • 4 造磬i cukru pudru (da豉m 6 造瞠k)
  • 25 g 瞠latyny
  • 70 ml wody

Wykonanie:

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim u這篡 warstw herbatnik闚.

Masa grysikowa:

Mleko zagotowa razem z mas貫m, cukrem i Nutell. Powoli, cienkim strumieniem wsypywa kasz, ca造 czas mieszaj帷 trzepaczk, aby nie porobi造 si grudki. Gotowa na ma造m ogniu przez kilka minut do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷 mas grysikow wyla ostro積ie na herbatniki. Wyr闚na. Przykry od razy kolejn warstw herbatnik闚. Odstawi do przestygni璚ia na oko這 godzin.

Masa truskawkowa:

100 ml wody po陰czy dok豉dnie z m彗 ziemniaczan. Zmiksowane truskawki zagotowa z 350 ml wody i cukrem. Doda rozrobion m彗. Ca這嗆 szybko i energicznie wymiesza. Gotowa ok. minuty. Gor帷 mas truskawkow wyla na herbatniki i odstawi do przestygni璚ia.

Masa jogurtowa:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!  Jogurt po陰czy dok豉dnie ze 鄉ietank, cukrem pudrem i musem truskawkowym. Na koniec doda 瞠latyn. Wymiesza. Mas jogurtow wyla na przestudzon mas truskawkow. Wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)


ciasto z kasz mann i truskawkami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10