| < Wrzesie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: herbatniki

czwartek, 29 marca 2018
Proste ciasto kokosowo-ananasowe, bez pieczenia

Mam dzi dla Was przepis na smaczne ciasto z ananasami. Szybkie, bezproblemowe i nie wymagaj帷e u篡cia piekarnika. Warstwy herbatnik闚 prze這穎ne 鄉ietankow mas z kawa趾ami owoc闚, opr鏀zone szczodrze wi鏎kami kokosowymi. Mo瞠 si skusicie? :)

Przepis z bloga Aaaledobre.

ciasto kokosowo-ananasowe

Sk豉dniki: (robi豉m z podw鎩nej porcji, w niedu瞠j, kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm:)

  • oko這 28 herbatnik闚
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • puszka ananasa w syropie
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 1 造磬a 瞠latyny (mo積a j pomin望)
  • wi鏎ki kokosowe do obsypania

Wykonanie:

Na dnie foremki, wy這穎nej papierem do pieczenia, u這篡 pierwsz warstw herbatnik闚.Ananasy dok豉dnie ods帷zy z syropu i pokroi w drobn kostk. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda serek mascarpone. Wymiesza.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Doda do ubitej krem闚ki. Mas podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej doda pokrojonego ananasa. Po這w masy z ananasem rozsmarowa na herbatnikach. Wyr闚na i przykry kolejn warstw ciastek. Na nich rozsmarowa po這w masy bez owoc闚. Przykry herbatnikami i kolejn warstw kremu z ananasem.Na wierzchu u這篡 ostatni warstw ciastek i rozsmarowa na nich reszt kremu bez owoc闚. Ca這嗆 dok豉dnie opr鏀zy wi鏎kami kokosowymi. Owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi przez noc w lod闚ce, by ciastka odpowiednio zmi瘯造. Smacznego :)

鈔oda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy

Uwierzycie, je郵i Wam powiem, 瞠 te zdj璚ia przele瘸造 na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w豉郾ie mam zaleg這軼i i nie wiem w sumie, kiedy si z nich wygrzebi. Mo瞠 nigdy, bo za ka盥ym razem kiedy mam w planie doda na bloga co co ju d逝go czeka w kolejce, pojawia si nowy ciekawy przepis...i tak ci庵le w k馧ko ;) No ale...zlitowa豉m si w ko鎍u nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia si on od jakiego czasu regularnie na 鈍i徠ecznym stole u moich te軼i闚. Przygotowuj go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w豉郾ie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te軼iowej: jest ob喚dny!) :) S這dko do b鏊u, ale za to jak smacznie :) Przypomina troch dzieci雟two, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk豉dnik闚, ani specjalnych umiej皻no軼i. Na pewno ju kiedy mieli軼ie z nim styczno嗆, prawda?

Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te軼iowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pami皻am. Proporcje i r騜norodno嗆 dodatk闚 mo積a oczywi軼ie dowolnie zmienia. Kto co lubi :)

blok czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 400-500 g mleka w proszku (pe軟ego, nie odt逝szczonego)
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3-4 造磬i kakao
  • p馧 szklanki wody
  • herbatniki
  • orzechy ziemne, p豉tki migda這we,rodzynki, 簑rawina

Wykonanie:

W garnku roztopi mas這. Doda cukier, wod i kakao. Wymiesza i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Zestawi z ognia, lekko przestudzi i wsypywa mleko w proszku, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Na ko鎍u doda pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p豉tki migda這we, rodzynki i 簑rawin. Gotow mas prze這篡 do foremki, wyr闚na. Sch這dzi przez kilka godzin, a masa dobrze st篹eje. Kroi w niedu瞠 kawa趾i. Smacznego :)

smaki prl blok czekoladowy

blok

blok czekoladowy

pi徠ek, 29 kwietnia 2016
Chatka Baby Jagi (Chatka Puchatka)

Chatka Baby Jagi, zwana r闚nie przez niekt鏎ych Chatk Puchatka, to znane i lubiane przez wiele os鏏 ciasto, sk豉daj帷e si z herbatnik闚 oraz dwukolorowej masy serowej. Jego fantazyjny kszta速 podoba si zw豉szcza dzieciom i zawsze wywo逝je ich zaciekawienie. Przygotowanie tego ciasta wbrew pozorom nie jest wcale trudne ani pracoch這nne. Dok豉dn instrukcj sk豉dania ciasta znajdziecie na blogu Arabeski, sk康 zaczerpn窸am ca造 przepis. Chatka bardzo nam smakowa豉 i znika豉 w szybkim tempie: c鏎cia wyjada豉 mas 造瞠czk jeszcze przed z這瞠niem, oblizuj帷 si i m闚i帷, 瞠 jest pyszna. My郵, 瞠 warto cho raz przyrz康zi to ciasto samemu w domu.

Przepisem tym otwieram na blogu nowy cykl "Smaki dziecistwa". Co jaki czas b璠 pojawia si w nim potrawy, z kt鏎ymi 陰cz nas sentymentalne wspomnienia, przywo逝j帷e u鄉iech na twarzy. Te, kt鏎e przygotowywa豉 dla nas mama, babcia...kt鏎e jadali鄉y na wakacjach, podczas rodzinnych uroczysto軼i czy codziennych 郾iada. Chatka Baby Jagi jest z pewno軼i takim wspomnieniem...tyle tylko, 瞠 nie moim. Jada j cz瘰to jako dziecko m鎩 szwagier i z nim w豉郾ie to ciasto ju zawsze b璠zie mi si kojarzy這 :)

Na blogu znajduje si ju kilka przepis闚, kt鏎e ca趾owicie kojarz mi si z moim dziecistwem. Je郵i jeste軼ie ciekawi jakie to potrawy, kliknijcie po lewej stronie w tag: smaki dzieci雟twa.

chatka baby jagi

Sk豉dniki:

  • 500g zmielonego twarogu (da豉m 700g)
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 造磬a kakao
  • 36 sztuk herbatnik闚 (tych wi瘯szych)
  • odrobina aromatu waniliowego

Polewa:

  • 1/4 kostki margaryny
  • p馧 szklanki cukru
  • 3 造磬i mleka w proszku
  • 1 czubata 造磬a kakao
  • 2-3 造磬i wody

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Dodawa do niej partiami zmielony twar鏬. Gotow mas podzieli na dwie cz窷ci: do jednej doda kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki roz這篡 na folii aluminiowej w 3 rz璠y po 6 ciastek. Rozsmarowa na nich mas kakaow (zostawi ok. 2-3 造磬i masy na 鈔odek). Przykry drug warstw herbatnik闚. Posmarowa je r闚nomiernie mas bia陰. Na 鈔odku u這篡 pasek z od這穎nej wcze郾iej masy kakaowej. Ca這嗆 z這篡 w „tr鎩k徠”, unosz帷 po bokach foli aluminiow do g鏎y. Wyr闚na ca這嗆 i wstawi do lod闚ki.

Przygotowa polew:

Margaryn rozpu軼i. Doda cukier, kakao i wod. Zagotowa. Zdj望 z ognia i doda mleko w proszku, dobrze wymiesza. Przestudzon polew obla sch這dzone ciasto. Udekorowa wg uznania. Gotow chatk w這篡 do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc, aby herbatniki dobrze zmi瘯造. Smacznego :)


pi徠ek, 05 grudnia 2014
3 bit

Czy jest tu kto, kto nie zna tego ciasta? Pewnie nie. To ju klasyka. Nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawia si na blogu. To s這dkie i smaczne ciasto bez pieczenia 豉dnie si prezentuje i z pewno軼i mo瞠 by ozdob np. 鈍i徠ecznego sto逝. Przepis na nie zaczerpn窸am od Dorotus, ale zmodyfikowa豉m go troch, dodaj帷 warstw krakers闚. Podpatrzy豉m kiedy ten spos鏏 u kuzynki i 瘸dna inna wersja ju mi smakuje. S這ne krakersy 鈍ietnie podbijaj s這dki smak karmelu. Zdecydowanie polecam wypr鏏owa tak wersj :)

3-bit

Sk豉dniki (forma 25x35 cm)

  • herbatniki (5-6 paczek po 100g)
  • du瘸 paczka krakers闚
  • du瘸 puszka (500g) masy kajmakowej
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g mas豉
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 5 造瞠k m彗i ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36 %
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Przygotowan form wy這篡 papierem do pieczenia. Na dno formy wy這篡 pojedyncz warstw herbatnik闚. Kajmak podgrza w garnuszku na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷. Wy這篡 na herbatniki, wyr闚na, przykry warstw krakers闚.

Przygotowa budy:

2 szklanki mleka zagotowa z cukrem i mas貫m. Pozosta陰 szklank zmiksowa z jajkami i m彗, po czym wla do gor帷ego mleka. Gotowa 1-2 minuty, energicznie mieszaj帷, by pozby si ewentualnych grudek. Gor帷y budy wyla na krakersy, wyr闚na i przykry warstw herbatnik闚. Ca陰 form owin望 szczelnie foli spo篡wcz, sch這dzi i w這篡 do lod闚ki na ca陰 noc (herbatniki i krakersy musz zmi瘯n望). Na drugi dzie form wyj望 z lod闚ki, odwin望 z folii. Zimn 鄉ietan krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 造磬 cukru pudru. Wy這篡 na wierzch ciasta. Udekorowa start czekolad. Ciasto przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

3-bit

3-bit

czwartek, 16 pa寮ziernika 2014
Maxi King

Ciasto dla wielbicieli ekstremalnej s這dko軼i :) Tam gdzie kajmak - tam musi by s這dko ;) Nie ma si co 逝dzi, 瞠 b璠zie inaczej. Druga masa: krem z serka waniliowego i mleka w proszku jest smaczna i interesuj帷a. Prawie identyczna jak w przypadku ciasta Latte Macchiato. Ale wg mnie najlepszym elementem tego ciasta jest czekoladowa polewa z mn鏀twem chrupi帷ych orzeszk闚. Fajnie urozmaicaj one ca這嗆 i z pewno軼i wykorzystam ten pomys jeszcze niejeden raz. Ciasto nie wymaga pieczenia, robi si je szybko i bezproblemowo. Po nocy w lod闚ce herbatniki odpowiednio mi瘯n i ca這嗆 kroi si bez problem闚 (cho polecam wyj望 je p馧 godziny wcze郾iej z lod闚ki przed podaniem). Pope軟i豉m ma造 b陰d, daj帷 o jedn warstw herbatnik闚 wi璚ej. Pomi璠zy kajmakiem i drug warstw kremu mlecznego nie powinno ich by, ale my郵, 瞠 z nimi te nie jest 幢e. Ale musieliby軼ie widzie moj min, gdy podczas uk豉dania trzeciej warstwy zabrak這 mi ciastek ;) A musz przyzna, 瞠 kupi豉m dodatkowo jeszcze ma貫 opakowanie ;) D逝go g這wi豉m si nad tym co zrobi豉m nie tak ;) Na szcz窷cie sklep pod domem by jeszcze otwarty i mog豉m uzupe軟i braki :)

Przepis znalaz豉m na blogu Moje Pasje. Polecam s這dyczomaniakom :)



Sk豉dniki (blaszka 24x37 cm):

Mleczny krem:
  • 250g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
  • 400g serka waniliowego (typu Danio - da豉m 450g)

Dodatkowo:

  • 510g masy kajmakowej w puszce
  • 400g herbatnik闚 ma郵anych (ok.60szt)

Polewa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki 鄉ietany krem闚ki
  • 150g orzech闚 ziemnych solonych
Wykonanie:

Krem mleczny:


Mi瘯kie mas這 utrze do bia這軼i z cukrem pudrem. Nast瘼nie naprzemiennie dodawa serek i mleko w proszku. Utrze na g豉dki krem. W blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia u這篡 pierwsz warstw herbatnik闚. Na niej rozsmarowa po這w masy mlecznej i przykry drug warstwa herbatnik闚. Wy這篡 mas kajmakow i dok豉dnie j rozprowadzi po herbatnikach. Na niej rozsmarowa pozosta陰 mas mleczn. U這篡 ostatni warstw ciastek.

Przygotowa polew:

Obie czekolady po豉ma na kawa趾i i razem ze 鄉ietana rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Orzechy przesia na sitku, pozbywaj帷 si cz窷ci soli (nie ca趾owicie!). Mo積a je zostawi w ca這軼i lub posieka (ja lekko posieka豉m). Doda je do rozpuszczonych czekolad i dok豉dnie wymiesza. Gotow polew rozprowadzi na wierzchu ciasta. Sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc (przed podaniem wyj望 z niej p馧 godziny wcze郾iej). Smacznego :)








 
1 , 2