| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: jagody

鈔oda, 27 czerwca 2018
Czekoladowo-orzechowa owsianka z owocami

W letnie dni, gdy za oknem troch ch這dniej, a deszcz sp造wa po szybach, taka rozgrzewaj帷a owsianka z dodatkiem sezonowych owoc闚 z pewno軼i 鈍ietnie nas rozgrzeje i poprawi humor. Dodatek gorzkiej czekolady i mas豉 orzechowego sprawia, 瞠 ca這嗆 smakuje jak znane, pyszne czekoladki. Czy mo積a przyjemniej zacz望 dzie? ;)

czekoladowo-orzechowa owsianka

Sk豉dniki (2 niedu瞠 porcje):

  • szklanka p豉tk闚 owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 2 造磬i miodu
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady
  • czubata 造磬a mas豉 orzechowego
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Mleko z miodem zagotowa. Doda p豉tki owsiane i gotowa na ma造m ogniu do zg瘰tnienia (ok. 10 minut). Doda posiekan czekolad i mas這 orzechowe. Wymiesza, podgrzewa do rozpuszczenia czekolady. Podawa z owocami. Smacznego :)

pi徠ek, 08 lipca 2016
Sernik z kruszonk i owocami lata

Sernik闚 nigdy nie mam do嗆. To moje ulubione ciasta i zawsze z ch璚i si璕am po kawa貫k do herbaty. Dzi wersja bardzo letnia, z mieszank 鈍ie篡ch owoc闚 i kruszonk. Wrzuci豉m troch truskawek, malin, gar嗆 jag鏚, par bor闚ek...to co mia豉m pod r瘯, a latem w mojej kuchni owoc闚 jest pod dostatkiem. Sernik wyszed okaza造: bardzo smaczny i elegancki. Cienki sp鏚, du穎 pysznej serowej masy, letnich owoc闚 i kruszonki. Warto wypr鏏owa.

Przepis od Dorotus.

sernik z owocami i kruszonk

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 25 cm):

Kruche ciasto:

  • 170 g m彗i pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 130 g mas豉, w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypiek闚
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • ok. 450 g owoc闚 (u mnie mieszanka pokrojonych truskawek, malin, jag鏚 i bor闚ek)
  • 2 造磬i skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na kruchy sp鏚 dok豉dnie zagnie嗆, do momentu kiedy ciasto zacznie formowa kruszonk. Przykry foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 60 minut. Po tym czasie po這w kruszonki wsypa do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Wylepi ni dok豉dnie sp鏚 i podpiec go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-18 minut (do lekkiego zez這cenia). Drug cz窷 kruszonki zostawi w lod闚ce - b璠zie potrzebna na wierzch sernika.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Wszystkie sk豉dniki na mas serow umie軼i w misce. Zmiksowa je kr鏒ko do po陰czenia lub wymiesza r霩g kuchenn.

安ie瞠 owoce opr鏀zy skrobi ziemniaczan i delikatnie wymiesza.

Na podpieczony kruchy sp鏚 wy這篡 mas serow. Na wierzch pouk豉da owoce. Posypa pozosta陰 w lod闚ce kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez oko這 50 minut lub d逝瞠j (do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu). Przestudzi w stygn帷ym piekarniku. Przed podaniem opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

sernik z owocami i kruszonk

sernik z owocami i kruszonk

Letnie owoce 2

鈔oda, 09 wrze郾ia 2015
Jagodowe 郵imaczki

Te bu貫czki powsta造 jaki czas temu, przy okazji pieczenia jagodzianek. Wykorzysta豉m do nich to samo ciasto z dodatkiem mascarpone - idealne. Poniewa zosta這 mi kilka 造瞠k serka, postanowi豉m wykorzysta go jako nadzienie dro盥鄴wek. I niestety, by to b陰d. Mascarpone jest jednak zbyt rzadkim serem i ca趾iem wsi彗 w ciasto. Polecam Wam u篡 g瘰tego twaro磬u - efekt b璠zie o niebo lepszy. Musz jednak przyzna, 瞠 mimo takiej wpadki, dro盥鄴wki smakowa造 鈍ietnie i szybko znikn窸y w naszych brzuchach. Polecam :)

Inspiracja: Moje Wypieki.

郵imaczki z jagodami

Sk豉dniki (6-8 bu貫czek):

  • 275 g m彗i pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50g mas豉
  • 1 pe軟a 造磬a mascarpone
  • 1 jajko
  • 4 pe軟e 造磬i cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 13 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100-150 g jag鏚
  • 3-4 造磬i serka 鄉ietankowego (taki jak na serniki)
  • 1-2 造磬i cukru pudru lub miodu

Wykonanie:

Przygotowa rozczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i po陰czy z 3 造磬ami ciep貫go (nie gor帷ego!) mleka, 造磬 cukru i 1 造磬 m彗i. Wymiesza, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut, aby rozczyn wyr鏀.

Pozosta貫 mleko wla do garnka. Doda serek mascarpone, mas這, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewa razem do chwili, a mas這 i ser si rozpuszcz. Zdj望 z ognia. Do przestudzonego mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego) doda jajka i wymiesza ca這嗆 trzepaczk.

Do du瞠j miski wsypa m彗 i doda s鏊. Wla mleko z jajkami i wyro郾i皻y zaczyn. Ca這嗆 zagnie嗆 na g豉dkie i puszyste ciasto (je郵i b璠zie si klei do r彗, podsypa m彗, ale nie za du穎). Gotowe ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnie嗆 i rozwa趾owa na prostok徠. Posmarowa powierzchni twaro磬iem wymieszanym z cukrem i posypa jagodami. Ca這嗆 zwin望 wzd逝 kr鏒szego boku. Pokroi na 6-8 r闚nych cz窷ci - 郵imak闚, kt鏎e u這篡 powierzchni 軼i皻 do g鏎y, w odleg這軼i oko這 1 cm od siebie (na opr鏀zonej m彗 lub wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce). Odstawi znowu do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce, na oko這 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez oko這 20-30 minut. Jeszcze ciep貫 dro盥鄴wki mo積a polukrowa. Smacznego :)

Ciasto mo積a te wyrobi w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, mas貫m i cukrami, rozczyn dro盥穎wy oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszyni wyro郾i璚iuciasto kr鏒ko wyrobi i podzieli na 6-8 cz窷ci. Dalej post瘼owa zgodnie z przepisem.

dro盥穎we 郵imaki z jagodami

jagodowe 郵imaki

poniedzia貫k, 07 wrze郾ia 2015
Crumble z jagodami i brzoskwini

Crumble ju kilkakrotnie go軼i這 na moim blogu (crumble z rabarbarem, crumble z truskawkami i bia陰 czekolad). Dzi zapraszam Was na jego jagodowo-brzoskwiniow ods這n. Ciep貫 crumble, z dodatkiem zimnych waniliowych lod闚, b璠zie naprawd smacznym deserem i urozmaiceniem ka盥ego posi趾u.

crumble z jagodami

Sk豉dniki (4 porcje):

  • 100 g m彗i
  • 50 g cukru
  • 50 g mas豉
  • 200 g jag鏚
  • 1-2 brzoskwinie

Wykonanie:

Zimne mas這 rozetrze palcami z cukrem i m彗, przygotowuj帷 w ten spos鏏 kruszonk. Jagody umy, osuszy. Brzoskwinie pokroi w kostk. Owoce umie軼i w czterech ramekinach i posypa je z wierzchu obficie kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, do momentu a kruszonka si zarumieni. Po tym czasie wyj望 z piekarnika, odstawi na kilka minut do przestygni璚ia i podawa. 安ietnie smakuj z lodami. Smacznego!

poniedzia貫k, 24 sierpnia 2015
Najlepsze jagodzianki z kruszonk

Do tej pory jagodzianki robi豉m zawsze wg sprawdzonego przepisu, kt鏎y od dawna znajduje si na blogu. Niedawno jednak, na blogu Searching for an Amaranth, znalaz豉m cudne zdj璚ia bu貫czek z jagodami i nie mog豉m wybi ich sobie z g這wy. Zaintrygowa這 mnie ciasto, do kt鏎ego dodaje si serka mascarpone. Patent Kasi okaza si strza貫m w dziesi徠k. Ciasto dro盥穎we, przygotowane w ten spos鏏, jest wyj徠kowo delikatne, puszyste i mi瘯kie. Wprost rozp造wa si w ustach i d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Jagodzianki by造 rewelacyjne. Bardzo polecam Wam t receptur. Ja z pewno軼i b璠 cz瘰to do niej wraca :)

jagodzianka z kruszonk

Sk豉dniki (14 bu貫czek):

  • 550g m彗i pszennej
  • 250ml mleka
  • 100g mas豉
  • 2 pe軟e 造磬i mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 pe軟ych 造瞠k cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g 鈍ie篡ch jag鏚
  • 2-3 造磬i cukru pudru

Kruszonka:

  • 100g m彗i
  • 50g cukru
  • 70g mas豉

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania jagodzianek
  • lukier

Wykonanie:

Jagody przebra, wyp逝ka i osuszy. Wymiesza je z cukrem pudrem. Odstawi na bok.

Przygotowa rozczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i po陰czy z 5 造磬ami ciep貫go (nie gor帷ego!) mleka, 造磬 cukru i 2 造磬ami m彗i. Wymiesza, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut, aby rozczyn wyr鏀.

Pozosta貫 mleko wla do garnka. Doda serek mascarpone, mas這, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewa razem do chwili, a mas這 i ser si rozpuszcz. Zdj望 z ognia. Do przestudzonego mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego) doda jajka i wymiesza ca這嗆 trzepaczk.

Do du瞠j miski wsypa m彗 i doda s鏊. Wla mleko z jajkami i wyro郾i皻y zaczyn. Ca這嗆 zagnie嗆 na g豉dkie i puszyste ciasto (je郵i b璠zie si klei do r彗, podsypa m彗, ale nie za du穎). Gotowe ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut. Wyro郾i皻e ciasto podzieli na 14 r闚nych kulek.Z ka盥ej kuli zrobi placek i na 鈔odku ka盥egoumie軼i kopiast 造磬 jag鏚 wymieszanych z cukrem. Placki zlepi, dok豉dnie dociskaj帷(tak jak pierogi). Formowa z nich bu貫czki i uk豉da na blaszce, 陰czeniem do do逝, w niewielkich odst瘼ach od siebie. Tak przygotowane bu趾i odstawi na 20 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

W mi璠zyczasie przygotowa kruszonk, rozcieraj帷 ze sob w palcach wszystkie jej sk豉dniki. Wyro郾i皻e bu貫czki posmarowa rozm帷onym jajkiem i posypa kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Przestudzone jagodzianki mo積a posypa cukrem pudrem lub polukrowa. Smacznego :)

Ciasto mo積a te wyrobi w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, mas貫m i cukrami, rozczyn dro盥穎wy oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszyni wyro郾i璚iuciasto kr鏒ko wyrobi i podzieli na 14 cz窷ci. Dalej post瘼owa zgodnie z przepisem.

jagodzianki z kruszonki

jagodzianki 鈔odek

Uczta pod go造m niebem

 
1 , 2 , 3 , 4