| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: jagody

pi徠ek, 08 lipca 2016
Sernik z kruszonk i owocami lata

Sernik闚 nigdy nie mam do嗆. To moje ulubione ciasta i zawsze z ch璚i si璕am po kawa貫k do herbaty. Dzi wersja bardzo letnia, z mieszank 鈍ie篡ch owoc闚 i kruszonk. Wrzuci豉m troch truskawek, malin, gar嗆 jag鏚, par bor闚ek...to co mia豉m pod r瘯, a latem w mojej kuchni owoc闚 jest pod dostatkiem. Sernik wyszed okaza造: bardzo smaczny i elegancki. Cienki sp鏚, du穎 pysznej serowej masy, letnich owoc闚 i kruszonki. Warto wypr鏏owa.

Przepis od Dorotus.

sernik z owocami i kruszonk

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 25 cm):

Kruche ciasto:

  • 170 g m彗i pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 130 g mas豉, w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypiek闚
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • ok. 450 g owoc闚 (u mnie mieszanka pokrojonych truskawek, malin, jag鏚 i bor闚ek)
  • 2 造磬i skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na kruchy sp鏚 dok豉dnie zagnie嗆, do momentu kiedy ciasto zacznie formowa kruszonk. Przykry foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 60 minut. Po tym czasie po這w kruszonki wsypa do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Wylepi ni dok豉dnie sp鏚 i podpiec go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-18 minut (do lekkiego zez這cenia). Drug cz窷 kruszonki zostawi w lod闚ce - b璠zie potrzebna na wierzch sernika.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Wszystkie sk豉dniki na mas serow umie軼i w misce. Zmiksowa je kr鏒ko do po陰czenia lub wymiesza r霩g kuchenn.

安ie瞠 owoce opr鏀zy skrobi ziemniaczan i delikatnie wymiesza.

Na podpieczony kruchy sp鏚 wy這篡 mas serow. Na wierzch pouk豉da owoce. Posypa pozosta陰 w lod闚ce kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez oko這 50 minut lub d逝瞠j (do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu). Przestudzi w stygn帷ym piekarniku. Przed podaniem opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

sernik z owocami i kruszonk

sernik z owocami i kruszonk

Letnie owoce 2

鈔oda, 09 wrze郾ia 2015
Jagodowe 郵imaczki

Te bu貫czki powsta造 jaki czas temu, przy okazji pieczenia jagodzianek. Wykorzysta豉m do nich to samo ciasto z dodatkiem mascarpone - idealne. Poniewa zosta這 mi kilka 造瞠k serka, postanowi豉m wykorzysta go jako nadzienie dro盥鄴wek. I niestety, by to b陰d. Mascarpone jest jednak zbyt rzadkim serem i ca趾iem wsi彗 w ciasto. Polecam Wam u篡 g瘰tego twaro磬u - efekt b璠zie o niebo lepszy. Musz jednak przyzna, 瞠 mimo takiej wpadki, dro盥鄴wki smakowa造 鈍ietnie i szybko znikn窸y w naszych brzuchach. Polecam :)

Inspiracja: Moje Wypieki.

郵imaczki z jagodami

Sk豉dniki (6-8 bu貫czek):

  • 275 g m彗i pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50g mas豉
  • 1 pe軟a 造磬a mascarpone
  • 1 jajko
  • 4 pe軟e 造磬i cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 13 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100-150 g jag鏚
  • 3-4 造磬i serka 鄉ietankowego (taki jak na serniki)
  • 1-2 造磬i cukru pudru lub miodu

Wykonanie:

Przygotowa rozczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i po陰czy z 3 造磬ami ciep貫go (nie gor帷ego!) mleka, 造磬 cukru i 1 造磬 m彗i. Wymiesza, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut, aby rozczyn wyr鏀.

Pozosta貫 mleko wla do garnka. Doda serek mascarpone, mas這, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewa razem do chwili, a mas這 i ser si rozpuszcz. Zdj望 z ognia. Do przestudzonego mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego) doda jajka i wymiesza ca這嗆 trzepaczk.

Do du瞠j miski wsypa m彗 i doda s鏊. Wla mleko z jajkami i wyro郾i皻y zaczyn. Ca這嗆 zagnie嗆 na g豉dkie i puszyste ciasto (je郵i b璠zie si klei do r彗, podsypa m彗, ale nie za du穎). Gotowe ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnie嗆 i rozwa趾owa na prostok徠. Posmarowa powierzchni twaro磬iem wymieszanym z cukrem i posypa jagodami. Ca這嗆 zwin望 wzd逝 kr鏒szego boku. Pokroi na 6-8 r闚nych cz窷ci - 郵imak闚, kt鏎e u這篡 powierzchni 軼i皻 do g鏎y, w odleg這軼i oko這 1 cm od siebie (na opr鏀zonej m彗 lub wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce). Odstawi znowu do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce, na oko這 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez oko這 20-30 minut. Jeszcze ciep貫 dro盥鄴wki mo積a polukrowa. Smacznego :)

Ciasto mo積a te wyrobi w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, mas貫m i cukrami, rozczyn dro盥穎wy oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszyni wyro郾i璚iuciasto kr鏒ko wyrobi i podzieli na 6-8 cz窷ci. Dalej post瘼owa zgodnie z przepisem.

dro盥穎we 郵imaki z jagodami

jagodowe 郵imaki

poniedzia貫k, 07 wrze郾ia 2015
Crumble z jagodami i brzoskwini

Crumble ju kilkakrotnie go軼i這 na moim blogu (crumble z rabarbarem, crumble z truskawkami i bia陰 czekolad). Dzi zapraszam Was na jego jagodowo-brzoskwiniow ods這n. Ciep貫 crumble, z dodatkiem zimnych waniliowych lod闚, b璠zie naprawd smacznym deserem i urozmaiceniem ka盥ego posi趾u.

crumble z jagodami

Sk豉dniki (4 porcje):

  • 100 g m彗i
  • 50 g cukru
  • 50 g mas豉
  • 200 g jag鏚
  • 1-2 brzoskwinie

Wykonanie:

Zimne mas這 rozetrze palcami z cukrem i m彗, przygotowuj帷 w ten spos鏏 kruszonk. Jagody umy, osuszy. Brzoskwinie pokroi w kostk. Owoce umie軼i w czterech ramekinach i posypa je z wierzchu obficie kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, do momentu a kruszonka si zarumieni. Po tym czasie wyj望 z piekarnika, odstawi na kilka minut do przestygni璚ia i podawa. 安ietnie smakuj z lodami. Smacznego!

poniedzia貫k, 24 sierpnia 2015
Najlepsze jagodzianki z kruszonk

Do tej pory jagodzianki robi豉m zawsze wg sprawdzonego przepisu, kt鏎y od dawna znajduje si na blogu. Niedawno jednak, na blogu Searching for an Amaranth, znalaz豉m cudne zdj璚ia bu貫czek z jagodami i nie mog豉m wybi ich sobie z g這wy. Zaintrygowa這 mnie ciasto, do kt鏎ego dodaje si serka mascarpone. Patent Kasi okaza si strza貫m w dziesi徠k. Ciasto dro盥穎we, przygotowane w ten spos鏏, jest wyj徠kowo delikatne, puszyste i mi瘯kie. Wprost rozp造wa si w ustach i d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Jagodzianki by造 rewelacyjne. Bardzo polecam Wam t receptur. Ja z pewno軼i b璠 cz瘰to do niej wraca :)

jagodzianka z kruszonk

Sk豉dniki (14 bu貫czek):

  • 550g m彗i pszennej
  • 250ml mleka
  • 100g mas豉
  • 2 pe軟e 造磬i mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 pe軟ych 造瞠k cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g 鈍ie篡ch jag鏚
  • 2-3 造磬i cukru pudru

Kruszonka:

  • 100g m彗i
  • 50g cukru
  • 70g mas豉

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania jagodzianek
  • lukier

Wykonanie:

Jagody przebra, wyp逝ka i osuszy. Wymiesza je z cukrem pudrem. Odstawi na bok.

Przygotowa rozczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i po陰czy z 5 造磬ami ciep貫go (nie gor帷ego!) mleka, 造磬 cukru i 2 造磬ami m彗i. Wymiesza, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut, aby rozczyn wyr鏀.

Pozosta貫 mleko wla do garnka. Doda serek mascarpone, mas這, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewa razem do chwili, a mas這 i ser si rozpuszcz. Zdj望 z ognia. Do przestudzonego mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego) doda jajka i wymiesza ca這嗆 trzepaczk.

Do du瞠j miski wsypa m彗 i doda s鏊. Wla mleko z jajkami i wyro郾i皻y zaczyn. Ca這嗆 zagnie嗆 na g豉dkie i puszyste ciasto (je郵i b璠zie si klei do r彗, podsypa m彗, ale nie za du穎). Gotowe ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut. Wyro郾i皻e ciasto podzieli na 14 r闚nych kulek.Z ka盥ej kuli zrobi placek i na 鈔odku ka盥egoumie軼i kopiast 造磬 jag鏚 wymieszanych z cukrem. Placki zlepi, dok豉dnie dociskaj帷(tak jak pierogi). Formowa z nich bu貫czki i uk豉da na blaszce, 陰czeniem do do逝, w niewielkich odst瘼ach od siebie. Tak przygotowane bu趾i odstawi na 20 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

W mi璠zyczasie przygotowa kruszonk, rozcieraj帷 ze sob w palcach wszystkie jej sk豉dniki. Wyro郾i皻e bu貫czki posmarowa rozm帷onym jajkiem i posypa kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Przestudzone jagodzianki mo積a posypa cukrem pudrem lub polukrowa. Smacznego :)

Ciasto mo積a te wyrobi w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, mas貫m i cukrami, rozczyn dro盥穎wy oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszyni wyro郾i璚iuciasto kr鏒ko wyrobi i podzieli na 14 cz窷ci. Dalej post瘼owa zgodnie z przepisem.

jagodzianki z kruszonki

jagodzianki 鈔odek

Uczta pod go造m niebem

pi徠ek, 08 sierpnia 2014
Kruche ciasto z jagodami i kokosow piank

Typowe, letnie ciasto z owocami. Idealne do kawy, gdy pojawiaj si go軼ie. ζdnie wygl康a, prosto si je przygotowuje i dobrze smakuje. Dla mnie mo瞠 troszk za ma這 s這dkie, ale poza tym nie mam 瘸dnych zastrze瞠. Przepis znalaz豉m tutaj, a oryginalnie pochodzi on st康.



Sk豉dniki (blaszka 36x26 cm):

Sp鏚:
  • 1,5 szklanki m彗i tortowej
  • 1,5 szklanki m彗i krupczatki
  • 230 g mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 5 鄴速ek
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2-3 造磬i zimnej wody

Kokosowa pianka:

  • 5 bia貫k
  • 100 g cukru + 2 造磬i
  • 250 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 180 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%

Dodatkowo:

  • 4 造磬i kaszy manny
  • 300-400 g jag鏚

Wykonanie:

Sp鏚:

Obie m彗i posieka no瞠m z zimnym mas貫m. Doda 鄴速ka, cukier puder, proszek do pieczenia i wod. Zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na dwie nier闚necz窷ci(1/3 i 2/3), zawin望 w foli. Wi瘯sz cz窷 ciastasch這dzi w lod闚ce przez p馧 godziny, mniejsz umie軼i w zamra瘸lniku. Po p馧 godzinie rozwa趾owa ciasto z lod闚ki i u這篡 je na blaszce, wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem i posypa kasz mann. Nast瘼nie wy這篡 jagody.

Kokosowa pianka:

W garnku wymiesza cukier ze 鄉ietan. Chwil podgrzewa, po czym doda wi鏎ki kokosowe. Miesza ca這嗆 do po陰czenia si sk豉dnik闚 (nie zagotowa!). Gotow mas odstawi do przestudzenia. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 dwie 造磬i cukru. Do sztywnej piany dodawa po 造盧e kokosowej masy, mieszaj帷 mikserem na najni窺zych obrotach. Gotow mas rozprowadzi r闚nomiernie po jagodach. Na wierzch zetrze na tarce o grubych oczkach pozosta貫 ciasto z zamra瘸lnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 40-50 minut (do 豉dnego "zez這cenia" ciasta). Po ostudzeniu mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)


Tagi: jagody kokos
13:23, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3 , 4