| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: zakwas

pi徠ek, 02 lutego 2018
Chleb 篡tni z pra穎nym s這necznikiem (na zakwasie)

Gdy mia豉m ju sw鎩 zakwas, d逝go szuka豉m najprostszego przepisu na chleb. Mia by 豉twy w wykonaniu, ma這 wymagaj帷y i przede wszystkim smaczny. Ponownie zawierzy豉m Lisce i postanowi豉m wypr鏏owa jej chleb z pra穎nym s這necznikiem. I powiem Wam, 瞠 by to strza w dziesi徠k. Od tego czasu upiek豉m go ju z pewno軼i kilkana軼ie razy. Bardzo nam wszystkim smakuje - nawet moja c鏎ka go zajada, cho pieczywo z ziarnami do tej pory mog這 dla niej nie istnie. Chleb ten d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, ma chrupi帷 sk鏎k, jest mi瘯ki, a pra穎ny s這necznik dodaje mu fajnego kopa. Modyfikowa豉m go wiele razy: dodawa豉m siemi lniane, sezam, melas lub zamienia豉m cz窷 m彗i na orkiszow. Za ka盥ym razem wychodzi 鈍ietny. Bardzo Wam go polecam :)

chleb 篡tni na zakwasie

Sk豉dniki:

Zaczyn:

  • 1 造磬a aktywnego zakwasu 篡tniego (dokarmionego 10-12 godzin wcze郾iej)
  • 150 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 150 g m彗i 篡tniej chlebowej typ 720

Dodatkowo:

  • 380 g m彗i 篡tniej chlebowej typ 720
  • 200 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 1,5 造瞠czki soli
  • p馧 造瞠czki dro盥篡 instant (opcjonalnie, gdy zakwas jest m這dy i ma這 aktywny)
  • 50 g pra穎nego s這necznika, upra穎nego na suchej patelni na z這ty kolor

Wykonanie:

Dzie przed pieczeniem (rano):

Zakwas wyj望 z lod闚ki i postawi go na ok. 2 h w temperaturze pokojowej. Nast瘼nie dokarmi go r闚nymi ilo軼iami wody i m彗i (u mnie 80 g m彗i typ 2000 i 80 g wody w temperaturze pokojowej). Zostawi na ok. 10-12 h.

Gdy zakwas zacznie ju mocno pracowa, od這篡 z niego 造磬 na zaczyn. Wymiesza j z wod i m彗. Przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce, najlepiej na ca陰 noc.

Po 12-18 godzinach do zaczynu doda pozosta貫 sk豉dniki: m彗, wod, s鏊, dro盥瞠 (opcjonalnie) i upra穎ny na suchej patelni, zimny s這necznik. Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza za pomoc 造磬i lub miksera. Ciasto prze這篡 do keks闚ki, wysmarowanej oliw i wysypanej otr瑿ami 篡tnimi (d逝go嗆 formy ok. 26-30 cm). Przykry foli spo篡wcz i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia. Ciasto powinno mniej wi璚ej podwoi swoj obj皻o嗆 - w zale積o軼i od temperatury otoczenia powinno zaj望 to od 2 do 6 godzin.

Ciasto przed wyro郾i璚iem:

Ciasto po wyro郾i璚iu, przed w這瞠niem do piekarnika:

Wyro郾i皻y chleb wstawi do zimnego piekarnika. Od razu nastawi temp na 230 stopni i piec w niej przez 30 minut. Po tym czasie, zmniejszy temperatur do 210 stopni i piec kolejne p馧 godziny. Je郵i chleb za bardzo rumieni si z wierzchu, nale篡 przykry go foli aluminiow i dopieka pod ni. Gotowy chleb wyj望 z foremki i da mu odparowa. Studzi na kuchennej kratce. Smacznego :)

chleb 篡tni ze s這necznikiem

chleb na zakwasie

鈔oda, 17 stycznia 2018
Jak zrobi zakwas 篡tni?

Domowy chleb na zakwasie marzy mi si od dawna, ale strasznie ba豉m si, 瞠 to b璠zie zbyt skomplikowane i czasoch這nne. Do tej pory piek豉m pieczywo na dro盥瘸ch, otr瑿owe, ale z tym na zakwasie nie mia豉m do czynienia. Kole瘸nka zapewnia豉, 瞠 to proste, 瞠 dam rad - przysy豉豉 mi zdj璚ia swoich chleb闚, na widok kt鏎ych ciek豉 mi 郵inka, ale mimo to, nie mog豉m si zmobilizowa. Kilka miesi璚y temu postanowi豉m jednak wzi望 byka za rogi i w ko鎍u zmierzy si z tym tematem. Najbardziej przemawia do mnie dok豉dny przepis Liski. Wszystko opisane jasno i przejrzy軼ie, krok po kroku. Pomy郵a豉m sobie, 瞠 to jednak nic trudnego. Zmiesza豉m wod z m彗 i odstawi豉m na noc. Po dokarmieniu rano, zakwas wieczorem zacz掖 mocno rosn望, za rano spektakularnie opad. By這 go wyra幡ie wi璚ej i by znacznie rzadszy. Trzeciego dnia, dokarmiony rano, po kilku godzinach ponownie 豉dnie ur鏀. Wieczorem tego dnia zacz窸y si jednak problemy. Sko鎍zy豉 mi si m彗a, dokarmi豉m zakwas 鈍ie穎 zakupion, ale innej firmy. Rano zakwas nie pracowa. Przez noc nie zmieni這 si w nim kompletnie nic. Dokarmi豉m go ponownie - wieczorem zn闚 nic si dzia這. Troch zdo這wana, ponownie go dokarmi豉m i ponownie by這 to bezcelowe. Pi徠ego dnia rano zakwas nie tylko nie pracowa, ale te na wierzchu zacz窸a si tworzy skorupa. Wg Liski, tego dnia mog豉m ju upiec na nim chleb, ale stwierdzi豉m, 瞠 to bez sensu, skoro w og鏊e nie pracuje. W my郵ach wyrzuca豉m ju zakwas do 鄉ietnika, ale postanowi豉m jednak da mu ostatni szans. Dok豉dnie go wymiesza豉m, dokarmi豉m, dolewaj帷 ciut wi璚ej wody, bo wg mnie by zbyt g瘰ty i wstawi豉m do minimalnie nagrzanego piekarnika, gdy za oknem by這 tego dnia wyj徠kowo zimno. Po kilku godzinach jak ostatnia wariatka krzycza豉m z rado軼i. Pi瘯nie ur鏀 i pojawi造 si b帳le.Potem posz這 ju z g鏎ki. A kiedy dzie p騧niej poczu豉m ten s造nny jab趾owy aromat, wiedzia豉m ju, 瞠 jest dobrze. Dokarmia豉m go w sumie o dwa dni d逝瞠j, ni zaleca豉 to Liska, zanim upiek豉m pierwszy chleb. Wyszed dobry, cho opad po wyro郾i璚iu. Nast瘼ny by lepszy, a ten kt鏎y upiek豉m kilka dni temu, naprawd by na dobrym poziomie. Zakwas stoi w lod闚ce, wyjmuj go regularnie raz w tygodniu - pracuje mocno jeszcze przed dokarmianiem. Po dokarmieniu najcz窷ciej prawie wyp造wa ze s這ika. Pono im starszy zakwas, tym lepsze chleby na nim wychodz. Ju nie mog si tego doczeka :)

Sk豉dniki:


Dzie 1 (godzina: 8:00)


200 g m彗i 篡tniej razowej (u mnie m彗a typ 2000)

200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej

M彗 wymiesza z wod w szklanym naczyniu. Powsta陰 g瘰t past odstawi na 24 godziny w ciep貫 miejsce (temp. ok. 24-27 stopni).


Dzie 2 (24 h p騧niej, godz. 8:00)

100 g mikstury z dnia poprzedniego

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody

Wszystkie sk豉dniki wymiesza i ponownie odstawi na 24 godziny w ciep貫 miejsce (temp. ok. 24-27 stopni). Wieczorem tego dnia zakwas zacz掖 mi ju 豉dnie rosn望, b帳elkowa, wyra幡ie zmieni豉 si jego struktura: sta si rzadszy, l瞠jszy i g帳czasty



Dzie 3 (24 h p騧niej, godz: 8:00)

100 g mikstury z dnia 2

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody


Wszystkie sk豉dniki wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 3 (12 godzin p騧niej, godz. 20:00):

100 g mikstury z poranka dnia 3

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody


Wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 4(12 h p騧niej, godz: 8:00)

100 g mikstury z wieczora dnia 3

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody

Wszystkie sk豉dniki wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 4 (12 godzin p騧niej, godz. 20:00):

100 g mikstury z poranka dnia 4

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody

Wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 5

Zakwas jest gotowy do u篡cia i przygotowania zaczyn na chleb. (Ja dokarmia豉m dwa dni d逝瞠j, zanim przyst徙i豉m do pieczenia chleba, a to dlatego, 瞠 przez dwa dni m鎩 zakwas mia zast鎩 i nie dzia這 si z nim kompletnie nic. Ruszy ponownie dopiero 5 dnia rano, powt鏎zy豉m wi璚 dokarmianie 5 dnia wieczorem, 6 dnia rano i wieczorem i dopiero 7 dnia rano przygotowa豉m zaczyn).

Zakwas 3 dnia, kilka godzin po porannym dokarmieniu:

zakwas 篡tni

zakwas 篡tni

zakwas 篡tni

Zakwas kilkutygodniowy, kilka godzin po wyj璚iu z lod闚ki i dokarmieniu: