| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ryba

czwartek, 30 czerwca 2016
Pieczony dorsz z truskawkow sals

Po陰czenie ryby z owocami zawsze mnie intrygowa這. Mia豉m okazj je嗆 ju 郵edzie z brzoskwiniami, 簑rawina te bywa豉 z nimi cz瘰to w parze. Tym razem pad這 jednak na truskawki, a mianowicie na wytrawn sals z ich udzia貫m. Pierwszy raz chyba mia豉m okazj je嗆 te owoce z pieprzem i sosem sojowym i powiem Wam, 瞠 to po陰czenie jest godne uwagi. Salsa by豉 dodatkiem do smacznego dorsza, pieczonego wg przepisu znalezionego tutaj. Ryba wysz豉 bardzo delikatna, cho ciut za ma這 wyrazista. Jest to jednak tylko moje zdanie - m捫 si zajada i prosi o dok豉dk.

Pomys na sals pochodzi z tego bloga. Troszk zmieni豉m go pod siebie.

dorsz z sals truskawkow

Sk豉dniki:

  • 4 pol璠wiczki z dorsza
  • ok. 2 cm 鈍ie瞠go imbiru
  • 2 造磬i miodu
  • 4 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i oleju

Salsa truskawkowa:

  • 250g truskawek
  • 1/4 ma貫j czerwonej papryki
  • 造磬a miodu
  • 造磬a octu balsamicznego
  • 造磬a sosu sojowego
  • 鈍ie穎 zmielony pieprz

Wykonanie:

Pol璠wiczki op逝ka i osuszy. Drobno posiekany imbir wymiesza z miodem, sosem sojowym i olejem. Do tak przygotowanej marynaty w這篡 ryb. Odstawi na kwadrans. W mi璠zyczasie przygotowa sals. Truskawki oraz papryk pokroi w kostk. Wymiesza z miodem, sosem sojowym i octem balsamicznym. Doprawi 鈍ie穎 zmielonym pieprzem. Odstawi, by smaki dobrze si ze sob po陰czy造. Ryb wyj望 z marynaty, prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego. Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawa z truskawkow sals. Smacznego :)

pieczony dorsz z truskawkami

pol璠wiczki z dorsza

Truskawkowe szale雟two 2016

poniedzia貫k, 23 maja 2016
Ryba zapiekana pod szpinakiem i mozzarell

Nasz wsp鏊n zabaw "Czas na szpinak 6!" postanowi豉m rozpocz望 od zdrowego i pysznego pomys逝 na obiad. Ryba zapiekana pod szpinakow ko責erk, zwie鎍zona cudnie ci庵n帷 si, roztopion mozzarell smakuje bardzo dobrze i jest ciekaw alternatyw do zwyk貫go, sma穎nego fileta.

ryba pod szpinakiem

Sk豉dniki:

  • dwa kawa趾i ryby, po ok 150-200g (u mnie pol璠wiczki z dorsza)
  • p璚zek 鈍ie瞠go szpinaku
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 3 造磬i 鄉ietany 18%
  • kawa貫k startego parmezanu
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa
  • pieprz cytrynowy
  • mas這 do sma瞠nia
  • jedna kulka mozzarelli

Wykonanie:

Szpinak przebra i dok豉dnie wyp逝ka, czosnek drobno posieka. Na patelni rozpu軼i mas這, doda do niego posiekany czosnek, a potem szpinak. Ca這嗆 dusi na patelni ok. 4-5 minut, a szpinak lekko "zwi璠nie". Doda 鄉ietan i podsma瘸 jeszcze przez oko這 3 minuty. Dorzuci starty parmezan. Doprawi do smaku sol, pieprzem i ga趾 muszkato這w. Zestawi z ognia.

Ryb posypa z obu stron sol i pieprzem cytrynowym. Na jej wierzchu u這篡 mas szpinakow. Przykry foli aluminiow. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie na wierzchu u這篡 pokrojon w plastry mozzarell. Przykry foli tak, by nie dotyka豉 sera. Piec kolejne 10-15 minut. Smacznego :)

dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarell

wtorek, 10 maja 2016
Pasta kanapkowa z w璠zon ryb i chrzanem

Dzi co dla wielbicieli past kanapkowych - nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie si do nich zaliczam :) Zestawienie w璠zonej ryby z delikatnym serkiem oraz wyrazistym chrzanem jest rewelacyjne. Minimum sk豉dnik闚, maksimum smaku. Czasami najprostsze po陰czenia s tymi najlepszymi. Przygotowanie tej pasty zajmie Wam 5 minut, a efekt z pewno軼i Was zadowoli. Ja z pewno軼i cz瘰to b璠 do niej wraca豉.

Przepis znaleziony na blogu Crust&Dust.

pasta z w璠zon ryb i chrzanem

Sk豉dniki:

  • 200 g w璠zonego pstr庵a (z makrel r闚nie smakuje ca趾iem dobrze)
  • 2 造磬i kremowego serka (typu philadelphia)
  • 1- 2 造磬i chrzanu
  • natka pietruszki
  • ew. sok z cytryny (do smaku)
  • pieprz

Wykonanie:

Ryb obra ze sk鏎y, pozbawi o軼i i rozdrobni j widelcem. Natk drobno posieka. Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze i zmiksowa do uzyskania jednolitej pasty. Doprawi do smaku. Smacznego :)


pi徠ek, 08 kwietnia 2016
Pieczony 這so z imbirem i pieprzem cytrynowym

Nie przepadam za 這sosiem, o czym wspomina豉m tutaj niejeden raz, ale przyrz康zony w ten spos鏏, prosty i niewyszukany, naprawd mi smakowa. Je郵i szukacie przepisu na szybki, a zarazem elegancki obiad, z pewno軼i b璠ziecie zadowoleni.

Przepis od Margarytki.

pieczony 這so z imbirem

Sk豉dniki:

  • 2 niedu瞠 filety z 這sosia
  • sok z cytryny
  • p馧 造瞠czki mielonego imbiru
  • s鏊, pieprz cytrynowy
  • 2 造磬i mas豉
  • 鈍ie篡 koperek

Wykonanie:

υsosia dok豉dnie oczy軼i, op逝ka i osuszy. Skropi sokiem z cytryny, opr鏀zy mielonym imbirem, pieprzem cytrynowym i sol. Przyprawion ryb odstawi do lod闚ki na godzin. Po tym czasie umie軼i j w naczyniu 瘸roodpornym, wysmarowanym uprzednio mas貫m. Pod ka盥ym kawa趾iem 這sosia oraz pomi璠zy nimi u這篡 ga陰zki 鈍ie瞠go koperku. Posypa wi鏎kami mas豉. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Smacznego :)

wtorek, 29 grudnia 2015
Ryba po japo雟ku

Ten spos鏏 przygotowywania ryby rozpropagowa豉 w moim rodzinnym domu moja siostra. Przepis pochodzi z zeszytu jej te軼iowej. Ryba ta nie ma pewnie nic wsp鏊nego z Japoni, tak samo zreszt jak s造nna ryba po grecku, ale zapewniam Was, 瞠 jest bardzo smaczna. Z powodzeniem mo瞠 by serwowana zar闚no na 鈍i徠ecznym stole, jak i sylwestrowej imprezie. Ja przed sma瞠niem panierowa豉m ryb w jajku i m帷e, ale r闚nie dobrze mo積a do tego wykorzysta g瘰te ciasto nale郾ikowe.

ryba po japo雟ku

Sk豉dniki:

  • 0,5-1 kg filet闚 rybnych (tym razem da豉m 80 dkg filet闚 z dorsza)
  • s這ik papryki konserwowej
  • s這ik og鏎k闚 korniszon闚
  • 2 du瞠 cebule

Sos:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki wody
  • 1 ma貫 opakowanie koncentratu pomidorowego (da豉m 3 造磬i)
  • ewentualnie 1-2 造磬i ostrego ketchupu
  • 2-3 造磬i octu
  • 2 造磬i cukru
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ryb rozmrozi. Przyprawi sol i pieprzem (ew. pieprzem cytrynowym). Obtoczy w jajku i m帷e. Sma篡 na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Gotow ryb podzieli na mniejsze kawa趾i. Cebule obra i pokroi w pi鏎ka. Sparzy wrz徠kiem. Wymiesza z papryk, pokrojon w kostk oraz og鏎kami, pokrojonymi w p馧plasterki. W du篡m s這iku lub innym naczyniu uk豉da warstwami ryb i warzywa. W garnku wymiesza ze sob wszystkie sk豉dniki sosu. Zagotowa je. Gor帷ym p造nem zala ryb i warzywa. Odstawi na minimum kilka godzin do lod闚ki. Podawa na zimno. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7