| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: powid豉

鈔oda, 07 grudnia 2016
Piernik czekoladowy z suszonymi 郵iwkami

Ten piernik upiek豉m specjalnie z my郵 o dw鏂h akcjach kulinarnych : "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank oraz "Tygodniu Korzennym" Ptasi. Obie te zabawy darz du篡m sentymentem i co roku staram si wzi望 w nich - cho symbolicznie - udzia. Przepis na ten piernik znalaz豉m ju jaki czas temu u Liski. Podoba mi si w nim dodatek suszonych 郵iwek, czekolady i powide. I powiem Wam, 瞠 si nie zawiod豉m. By to jeden z lepszych piernik闚 jakie mia豉m okazj je嗆. Aromatyczny, nie za s這dki, mi瘯ki i wilgotny. D逝go zachowywa 鈍ie穎嗆 - by r闚nie dobry nawet trzy dni po upieczeniu. Bardzo Wam go polecam.

piernik czekoladowy

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 26x11 cm):

  • 120 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 120 g mas豉
  • 120 g miodu
  • 80 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 2 jajka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 1 造瞠czka imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g mi瘯kich suszonych 郵iwek
  • 40 g kandyzowanego imbiru, posiekanego (pomin窸am)
  • ok. 120 g d瞠mu 郵iwkowego lub truskawkowego (u mnie powid豉 郵iwkowe)
  • dodatkowo: polewa czekoladowa

Wykonanie:

Po豉man czekolad umie軼i w garnku z mas貫m, miodem i cukrem. Roztopi. Doda mleko, wymiesza i odstawi do ostygni璚ia. Do ostudzonej masy doda roztrzepane jajka, a nast瘼nie wymieszane ze sob i przesiane sypkie produkty: m彗, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Dosypa pokrojone drobno 郵iwki. Na koniec wmiesza do ciasta delikatnie powid豉. Gotow mas przela do keks闚ki wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart lub wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi w foremce, a nast瘼nie zawin望 w foli spo篡wcz. Najlepszy nast瘼nego dnia. Smacznego :)


piernik czekoladowy

piernik z czekolad i 郵iwkami

poniedzia貫k, 09 listopada 2015
Ciasto jesienne z jab趾ami, orzechami i powid豉mi

Dzi proponuj Wam ciasto, w kt鏎ym znajdziecie wszystko to, co najlepsze w jesieni: mn鏀two soczystych jab貫k, chrupi帷ych orzech闚 i pysznych, 郵iwkowych powide. Do tego aromat przypraw korzennych dodanych do kruchego ciasta, kt鏎e tak dobrze dzia豉j na m鎩 nastr鎩 i kt鏎e po prostu uwielbiam. Wszystko to fajnie si komponuje i stanowi przyjemn ca這嗆. Przepis znalaz豉m tutaj. Jedyna moja uwaga: podpiek豉m sp鏚, zanim wy這篡豉m jab趾a - ba豉m si, 瞠 za bardzo nasi彗nie od jab趾owego soku. Pilnujcie r闚nie czasu pieczenia - u mnie 55 minut, o kt鏎ych m闚i autorka, to stanowczo za du穎. Ciasto by這 gotowe ju po 40.

Jest to moja pierwsza propozycja w ramach "Orzechowego Tygodnia" prowadzonego jak co roku przez Atink.

placek jesienny

Sk豉dniki (blaszka 20x30cm):

Kruche ciasto:

  • 200g m彗i pszennej
  • 170g mas豉
  • 80g cukru pudru
  • 2 jajka (da豉m jedno ca貫 jajko i jedno 鄴速ko)
  • 造瞠czka ciemnego kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika

Nadzienie:

  • 1kg jab貫k
  • 200g orzech闚 w這skich
  • 100g rodzynek
  • 1 s這iczek (ok. 280-300g) powide 郵iwkowych

Beza:

  • 3 bia趾a
  • 4 造磬i cukru

Dodatkowo:

  • 3 造磬i bu趾i tartej lub kaszy manny

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na jednolite ciasto. Podzieli je na dwie nier闚necz窷ci(1/3 i 2/3). Obie porcje ciasta owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do zamra瘸lnika na 30-60minut. Po tym czasie wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce na blach wy這穎n papierem do pieczenia, tak aby wi鏎ki ciasta r闚nomiernie pokry造 dno. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Sch這dzi. R闚nomiernie obsypa dno bu趾 tart lub kasz mann.

Nadzienie:

Jab趾a obra i zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Odcisn望 z nadmiaru soku i roz這篡 je na upieczonym spodzie, obsypanym r闚nomiernie bu趾 tart lub kasz mann. Orzechy posieka (niezbyt drobno), wymiesza z rodzynkami i powid豉mi. Roz這篡 na jab趾ach. Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa po 造盧e cukru. Ubit pian delikatnie wy這篡 na powid豉, r闚nomiernie rozprowadzi. Na wierzch zetrze pozosta貫 ciasto (1/3) z zamra瘸rki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut (ja piek豉m 40 minut). Przed podaniem opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

placek jesienny z jab趾ami i orzechami


wtorek, 16 grudnia 2014
Mi瘯kie nadziewane pierniczki w czekoladzie - cudowne!

Przepyszne pierniczki. Mi瘯kie, puszyste, rozp造waj帷e si w ustach. Nadziewane 郵iwkowymi powid豉mi i oblane grub warstw gorzkiej czekolady. Idealne. Przepis na nie znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni. Ciasto przygotowuje si dzie wcze郾iej (u mnie le瘸kowa這 ono dwie doby). Po tym czasie bez problemu si z nim pracowa這: 豉two da這 si zagnie嗆 i dobrze wykraja這 si z niego pierniczki. Ba豉m si tego, 瞠 b璠 mi si one rozkleja造, ale jak to zwykle bywa, obawy by造 bezpodstawne. Zrobi豉m z po這wy ilo軼i podanych sk豉dnik闚. Uzyska豉m kilkana軼ie du篡ch nadziewanych serc, kilkana軼ie ma造ch nadziewanych piernik闚 i trzy du瞠 talerze zwyk造ch pierniczk闚 bez nadzienia. Bardzo polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonego przez Majank.

pierniczki nadziewane

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 400g miodu
  • 1 kg m彗i
  • 250 g mas豉 lub margaryny do pieczenia (u mnie mas這)
  • 200 ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany (u mnie 18%)
  • 8 鄴速ek
  • 3 bia趾a
  • 1 szklanka cukru
  • 3 造磬i kakao
  • 4 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • powid豉 郵iwkowe
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

Mi鏚 zagotowa z przypraw korzenn, zdj望 z ognia. Doda pokrojone w kostk mas這 i wymiesza do jego rozpuszczenia. Ca這嗆 przestudzi. Sod oczyszczon rozpu軼i w 鄉ietanie w wi瘯szym naczyniu (鄉ietana pod wp造wem sody troch zwi瘯szy swoj obj皻o嗆). M彗 wymiesza z kakao w du篡m naczyniu. Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywa partiami cukier. Doda 鄴速ka i ponownie ubija. Mas jajeczn przela do m彗i i delikatnie wymiesza. Mieszaj帷, wla powoli mi鏚, a na ko鎍u 鄉ietan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza, tak aby ciasto by這 jednolite (jest ono na tym etapie do嗆 rzadkie i mocno klej帷e). Przykry i odstawi na 24h w ch這dne miejsce (ale nie do lod闚ki!).

Nast瘼nego dnia zagnie嗆 dok豉dnie ciasto, podsypuj帷 m彗 (je郵i ciasto lepi si tak bardzo, 瞠 nie da si go zagnie嗆 ani wa趾owa, mo積a doda nieco wi璚ej m彗i; nale篡 jednak pami皻a, 瞠 ciasto musi pozosta lepkie, inaczej nie sklei si ze sob i b璠zie otwiera w czasie pieczenia, a nadzienie wyp造nie). Zagniecione ciasto podzieli na mniejsze cz窷ci i ka盥 rozwa趾owa, podsypuj帷 m彗, na grubo嗆 oko這 3mm. Na rozwa趾owanym cie軼ie zaznaczy no瞠m linie przez 鈔odek (nie przecinaj帷 ciasta). Na jednej po這wie nak豉da w odst瘼ach niewielkie porcje powide (1/3-1/2 造瞠czki). Nast瘼nie przykry powid豉 drug porcj ciasta, sk豉daj帷 je na p馧 (tak, jak zamyka si ksi捫k wg wcze郾iej wyznaczonej linii). Lekko docisn望 ciasto palcami wok馧 powide. Wykrawa pierniczki dowolnych kszta速闚 kieruj帷 si wybrzuszeniami, jakie powsta造 w miejscach na這瞠nia powide. Pierniczki uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zabrudzony powid豉mi papier nale篡 wymieni przed pieczeniem kolejnej partii). Zimne pierniczki macza w roztopionej w k徙ieli wodnej czekoladzie. Zostawi do zastygni璚ia polewy. Smacznego :)

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

poniedzia貫k, 09 grudnia 2013
Lepki piernik z powid豉mi i czekolad. Piernik idealny?

W moim rodzinnym domu nie piek這 si raczej na 鈍i皻a piernik闚 i pierniczk闚. Przynajmniej ja sobie tego nie przypominam. Dopiero niedawno zacz窸am je przygotowywa i staram si co roku przywozi mamie jaki nowy wypiek. W zesz造m roku by to piernik na Guinessie. W tym b璠zie to zdecydowanie lepki piernik z powid豉mi i czekolad, kt鏎y znalaz豉m u Kasi. To ciasto jest rewelacyjne. Chyba najlepszy piernik z jakim mia豉m styczno嗆. Jak nazwa wskazuje, jest on faktycznie bardzo lepki, kleisty, mi瘯ki. Mocno wyczuwa si w nim powid豉 i czekolad. Bardzo, bardzo polecam ;)

Jest to moja propozycja w ramach 7 Festiwalu Pierniczk闚 prowadzonego przez Majank :)



Sk豉dniki (na blaszk o wymiarach 25x35 cm):
  • 3,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 440 g p造nnego miodu
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • 6 jajek
  • 6 czubatych 造瞠k kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 4 pe軟e 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 2,5 p豉skich 造瞠czek sody
  • 2 pe軟e 造磬i kakao

Dodatkowo:

  • 2 s這iczki powide 郵iwkowych
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 8-9 造瞠k krem闚ki

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na puszyst mas, a nast瘼nie dodawa po jednym jajku. Do masy jajecznej dola mi鏚 i 鄉ietan. Zmiksowa. Kiedy sk豉dniki si po陰cz, dosypa wymieszane suche sk豉dniki (m彗, kakao, przypraw do piernika i sod). Miksowa do momentu, a ciasto b璠zie g豉dkie. Gotowe ciasto umie軼i w formie wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175 stopni przez oko這 60 minut (do tzw. suchego patyczka). W po這wie pieczenia mo積a przykry papierem do pieczenia, aby zbytnio si nie spiek這. Gotowe ciasto wystudzi, a kiedy b璠zie ju zimne, przekroi je wzd逝 na dwie cz窷ci.

Powid豉 umie軼i w garnku z grubym dnem. Gotowa oko這 8 minut, mieszaj帷 je, by nie przywiera造 do garnka. Gor帷e powid豉 na這篡 na doln cz窷 ciasta (ok 2/3 ilo軼i). Przykry je drug cz窷ci ciasta. Na wierzchu rozsmarowa reszt powide. Bardzo wa積e jednak jest, by nak豉da je na ciasto zaraz po zdj璚iu ich z ognia! Prze這穎ny piernik odstawi na oko這 2 godziny do lod闚ki, by powid豉 zastyg造.

Przygotowa polew: po豉man czekolad podgrzewa razem ze 鄉ietank w k徙ieli wodnej. Gotow udekorowa wierzch ciasta.

Gotowy piernik przechowujemy w temperaturze pokojowej (nie w lod闚ce!). Smacznego :)





Festiwal
鈔oda, 17 kwietnia 2013
Buchty z powid豉mi

Nieforemne, lekko chropowate z wierzchu, bardzo mi瘯kie i puszyste w 鈔odku, ma郵ane, ze s這dk niespodziank w 鈔odku w postaci 郵iwkowych powide...Tak w skr鏂ie mog opisa moje pierwsze dro盥穎we buchty. Bu貫czki te wywodz si z kuchni naszych po逝dniowych s御iad闚 czyli Czech闚. Ja przepis na nie znalaz豉m u Dorotus. Zrobi豉m je pod wp造wem chwili, gdy w lod闚ce znalaz豉m p馧 s這iczka powide. Ciasto wyrobi豉m w maszynie do pieczenia chleba, u篡waj帷 dro盥篡 instant. Piek豉m je p騧nym wieczorem, z my郵 o niedzielnym 郾iadaniu. Zapach unosz帷y si w mieszkaniu podczas ich pieczenia, g堯wnie dzi瘯i sk鏎ce cytrynowej, by nieziemski. Po upieczeniu odczekali鄉y z m篹em chwil i mimo p騧nej pory skusili鄉y si na odrobin. Smakowa造 wspaniale. M捫 stwierdzi, 瞠 musz koniecznie cz窷ciej je powtarza. W sumie nie mam nic przeciwko..mo瞠 te nast瘼ne b璠 nie tylko smaczne, ale i odrobin 豉dniejsze :) Polecam zdecydowanie :)



Sk豉dniki:
  • 500 g m彗i pszennej
  • 20 g 鈍ie篡ch dro盥篡 lub 10 g dro盥篡 suchych (u mnie dro盥瞠 instant)
  • 270 - 300 ml mleka (da豉m 300 ml)
  • 60 g mas豉, roztopionego
  • 1 ma貫 jajko
  • 2,5 造磬i cukru
  • 1/4 造瞠czki soli
  • sk鏎ka otarta z jednej cytryny
  • powid豉 (oko這 p馧 s這iczka) na nadzienie
  • 2 造磬i mas豉, roztopionego, do posmarowania
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Dla os鏏 pos逝guj帷ych si maszyn do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki na ciasto umie軼i w formie od maszyny do chleba w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: p造nne (mleko, stopione i wystudzone mas這, roztrzepane jajo), sypkie (m彗a, s鏊, cukier i sk鏎ka z cytryny) i na ko鎍u dro盥瞠. Umie軼i form w urz康zeniu i wybra program wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po tym czasie wyci庵n望 gotowe ciasto i kr鏒ko je wyrobi, po czym podzieli je na 50-55 gramowe cz窷ci. Z ka盥ej cz窷ci zrobi kulk, kt鏎 rozp豉szczy w d這ni, po czym na jej 鈔odek na這篡 造瞠czk nadzienia i sklei. Uk豉da blisko siebie w tortownicy o 鈔ednicy 25 cm, kt鏎ej sp鏚 wy這穎no papierem do pieczenia (kulki powinny si styka). Przykry 軼iereczk i pozostawi w ciep造m miejscu do podwojenia obj皻o軼i. Przed samym pieczeniem posmarowa roztopionym mas貫m. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 25-27 minut. Wyj望, wystudzi, opr鏀zy cukrem pudrem.

Dla os鏏 nie posiadaj帷ych maszyny:

Dro盥瞠 suche wymiesza z m彗, ze 鈍ie篡mi najpierw zrobi rozczyn. Jajko roztrzepa z mlekiem, cukrem i sk鏎k otart z cytryny. Do miski wsypa m彗, zrobi do貫k, wla mleko z jajkiem, doda mas這, s鏊, wyrobi mi瘯kie i elastyczne ciasto. Odstawi przykryte do podwojenia obj皻o軼i w ciep貫 miejsce (na oko這 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto kr鏒ko wyrobi i dalej post瘼owa wed逝g powy窺zego przepisu. Smacznego :)






 
1 , 2