| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kurczak

pi徠ek, 16 listopada 2018
Jesienne curry z kurczakiem, dyni, szpinakiem i ciecierzyc

To curry jest totalnym dzie貫m przypadku: powsta這, gdy pomy趾owo otworzy豉m puszk z ciecierzyc, zamiast kukurydzy. Nie wiedzia豉m co z ni zrobi, a 瞠 mia豉m puszk mleka kokosowego, kurczaka, cukini i zamro穎n dyni, to pomys pojawi si sam. Wysz這 przepysznie. Bardzo Wam polecam tak wersj tego dania. 

curry z dyni, kurczakiem, ciecierzyc i szpinakiem

Sk豉dniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 300-400 g dyni
  • niedu瘸 cukinia
  • puszka ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 du瞠 gar軼ie 鈍ie瞠go szpinaku
  • gar嗆 groszku cukrowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 2-3 造磬i zielonej pasty curry
  • 造磬a curry w proszku
  • 2 這dy磬i trawy cytrynowej
  • ok. 1 cm imbiru
  • 造瞠czka zmielonego kardamonu
  • sok z limonki do smaku + starta sk鏎ka
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Dyni pokroi w kostk 鈔edniej wielko軼i, gotowa oko這 10 minut, a b璠zie p馧mi瘯ka. Traw cytrynow, imbir oraz cebul drobno posieka. Podsma篡 je na oliwie, wraz z past curry i kardamonem. Filety pokroi w kostk, posypa curry w proszku, doda do cebuli, sma篡 razem kilka minut. Doda pokrojon w p馧plasterki cukini. Po kilku minutach dorzuci groszek cukrowy, odcedzon ciecierzyc i dyni. Wla wywar i mleczko kokosowe wymieszane z 造磬 m彗i. Doda 鈍ie篡 szpinak. Doprawi ca這嗆 do smaku sokiem z limonki, dorzuci start sk鏎k. Pogotowa wszystko jeszcze przez kr鏒k chwil, posypa kolendr lub natk. Podawa np. z ry瞠m. Smacznego :)

poniedzia貫k, 15 pa寮ziernika 2018
Kurczak po chi雟ku z mango i papryk

Dzi na blogu nasz wczorajszy obiad. Rzadko zdarza mi si doda przepis od razu po wykonaniu potrawy, ale mam ma貫 postanowienie, 瞠by cho troch odkurzy bloga. Pomys na to danie znalaz豉m u Asi z Kwestii Smaku. W oryginale u篡te by造 pol璠wiczki - ja zamieni豉m je na kurczaka i doda豉m od siebie marchewk. Mia豉m bardzo dojrza貫 mango, kt鏎e cz窷ciowo si rozpad這, wi璚 efekt pewnie nie do ko鎍a by taki jak zamierzony. Niemniej jednak ca這嗆 nam smakowa豉. Ba豉m si, 瞠 b璠zie md這, ale nie: lekko s這dka potrawa, pe軟a warzywa, cho mo瞠 troch za ma這 pikantna wg mnie. Warto wypr鏏owa, je郵i lubicie po陰czenie mi瘰a z owocami. Ca這嗆 poda豉m z br您owym ry瞠m.

kurczak z mango

Sk豉dniki:

  • 500 g filet闚 z kurczaka
  • mango
  • du瘸 czerwona papryka
  • 1,5 czerwonej cebuli
  • 2 male marchewki
  • 3 z帳ki czosnku
  • 3 cm kawa貫k imbiru
  • ma豉 papryczka chili
  • s鏊, pieprz
  • olej do sma瞠nia
  • ew. 造瞠czka m彗i ziemniaczanej

Sos:

  • 3 造磬i octu ry穎wego
  • 3 造磬i wody
  • 5 造瞠k sosu sojowego
  • 2 造磬i cukru (np. trzcinowego)

Wykonanie:

Kurczaka umy, pokroi w paski. Doprawi sol i pieprzem. Mango i marchewki obra i pokroi w s逝pki. Papryk pokroi w paski, cebule w pi鏎ka. Papryczk chili przekroi wzd逝, usun望 pestki, nast瘼nie drobno posieka. Czosnek i imbir obra i zetrze na drobnej tarce. Na 造盧e oleju podsma篡 cebul z papryczk chili, imbirem i czosnkiem. Po chwili doda papryk i marchew. Sma篡 ca這嗆 na wi瘯szym ogniu przez oko這 3 minuty. Doda mango i wymiesza. Sma篡 razem przez ok. 2 minuty, a nast瘼nie wszystko wyj望 na talerz. Na patelnie wla 造磬 oleju i podsma篡 na niej kurczaka. Pod koniec doda podduszone warzywa z mango. Wla wymieszane ze sob wszystkie sk豉dniki sosu. Gotowa na du篡m ogniu przez oko這 2 minuty, a sos zg瘰tnieje (je郵i tak nie b璠zie mo積a doda odrobin m彗i ziemniaczanej). Wymiesza. Podawa z ry瞠m, posypane szczypiorkiem. Smacznego :)


wtorek, 15 maja 2018
Curry z kurczakiem, szparagami i cukini

Ma這 mnie tu ostatnio, wiem, ale jako doba skurczy豉 mi si niesamowicie, obowi您k闚 przyby這 i blog odszed na jaki czas w odstawk. Postaram si jednak raz na jaki czas wrzuci nowy przepis, aby軼ie ca趾iem o mnie nie zapomnieli ;)

Dzi mam dla Was pyszne, wiosenne curry z kurczakiem, szparagami i cukini. Pikantne, kokosowe, pe軟e warzyw. Z br您owym ry瞠m smakowa這 idealnie :) Wypr鏏ujcie, p鏦i trwa sezon na szparagi :)

curry ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • p璚zek zielonych szparag闚
  • du瘸 cukinia
  • puszka mleczka kokosowego (400g)
  • cebula
  • kawa貫k imbiru
  • 2-3 造zki zielonej pasty curry
  • gar嗆 szpinaku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sok z po這wy niedu瞠j limonki
  • sol, pieprz
  • 造瞠czka przyprawy curry
  • oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Filety z kurczaka pokroi w kostk, opr鏀zy sol, pieprzem, curry i podsma篡 na oliwie. Zdj望 z patelni. Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku na 3-4 minuty. Odcedzi. Pokroi na mniejsze kawa趾i (g堯wki zostawi w ca這軼i). Cebul pokroi w pi鏎ka, podsma篡 j na oliwie. Doda starty imbir i past curry. Po 2-3 minutach doda pokrojon w p馧plasterki cukini. Gdy lekko zmi瘯nie do這篡 podsma穎nego wcze郾iej kurczaka i pokrojone szparagi. Wla mleczko kokosowe. Gotowa ca這嗆 ok. 10 minut, a zg瘰tnieje. Doda li軼ie szpinaku i sok z limonki.Doprawi do smaku. Posypa posiekan natk pietruszki lub kolendr. Podawa z ry瞠m. Smacznego :)

鈔oda, 25 kwietnia 2018
Miodowo-musztardowe szasz造ki z kurczaka

Sezon grillowy przed nami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na smaczne i szybkie szasz造ki z kurczaka. Ciekawa marynata na bazie miodu, musztardy i sosu sojowego doda豉 mi瘰u ciekawego posmaku - szasz造ki te by造 ca趾iem inne, ni te, kt鏎e cz瘰to jadamy u rodziny. Czy lepsze? Kwestia gustu. Na pewno by造 ciekaw odmian.

Przepis na nie znalaz豉m uPanny Malwinny.

szasz造ki z kurczaka

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 r騜nokolorowe papryki
  • cukinia

Marynata:

  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • 2 造磬i musztardy
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki ostrej w璠zonej papryki

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej pokrojonego w kostk kurczaka i zostawi na kilka godzin (mo積a na ca陰 noc). Papryk i cukini pokroi w kostk, cebul w kawa趾i. Na namoczone w wodzie patyczki do szasz造k闚 nadziewa na zmian mi瘰o z warzywami. Upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 25-30 minut, mo積a zawin望 je w foli aluminiow) lub na grillu. Smacznego :)

wtorek, 13 marca 2018
Chrupi帷e pa趾i z kurczaka

Kiedy zobaczy豉m ten przepis w jakiej kolorowej gazecie, od razu wpisa豉m go na list do wypr鏏owania. Po bli窺zym przyjrzeniu si jednak li軼ie sk豉dnik闚, z豉pa豉m si za g這w. Czego tam nie ma: majonez, parmezan, panko, pra穎na cebula...eeee..stwierdzi豉m, 瞠 albo wyjdzie z tego co niejadalnego, albo b璠zie to naprawd fajny pomys na kurczaka. Po konsumpcji przychylamy si z m篹em do opcji nr 2. Ca這嗆 naprawd nam smakowa豉. Mi瘰o by這 delikatne, nie przesuszone, panierka wyra幡a i mocno chrupi帷a. Nawet nasza c鏎ka stwierdzi豉, 瞠 jej smakuje. Mo瞠 i Wam przypadnie do gustu? :)

chrupi帷y kurczak w panierce

Sk豉dniki:

  • 8 pa貫k z kurczaka
  • p馧 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Panierka:

  • 2 造磬i pra穎nej cebulki
  • 6 造瞠k pokruszonych p豉tk闚 kukurydzianych
  • 6 造瞠k panierki panko
  • s鏊, pieprz, s這dka i ostra papryka (lub 造磬a przyprawy z這cistej do kurczaka)

Wykonanie:

Majonez wymiesza z parmezanem. W powsta貫j emulsji zanurzy pa趾i z kurczaka . Odstawi w ch這dne miejsce na ok. 30 minut. Sk豉dniki na panierk wymiesza ze sob. Mi瘰o partiami obtacza w mieszance i u這篡 na kratce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 45-60 minut. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15