| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kapusta

pi徠ek, 16 grudnia 2016
Sa豉tka gyros

Dzi mam dla Was przepis na pyszn sa豉tk, kt鏎a od wielu lat go軼i na sto豉ch w wi瘯szo軼i dom闚. Zna j pewnie ka盥a pani domu i ka盥a z nich ma w豉sn receptur na jej wykonanie. Ja przepis dosta豉m dawno temu od mojej przyjaci馧ki. Od tego czasu robi豉m j ju wiele razy i zawsze cieszy豉 si powodzeniem. Z pewno軼i b璠zie mile widziana na 鈍i徠ecznym lub sylwestrowym stole.

sa豉tka gyros

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 6-7 korniszon闚 lub og鏎k闚 kiszonych
  • du瘸 cebula
  • ma豉 kapusta peki雟ka
  • kilka 造瞠k majonezu
  • kilka 造瞠k ketchupu
  • p馧 opakowania przyprawy do gyrosa
  • olej do sma瞠nia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Filety umy i pokroi w kostk. Podsma篡 na oleju. Przypraw do gyrosa wymiesza z po這w szklanki wody. Mieszank zala filety i sma篡 bez przykrycia do wyparowania wody. Usma穎ne mi瘰o ods帷zy na papierowym r璚zniku. Ostudzi.

Na patelni wrzuci posiekan drobno cebul. Zeszkli j, zdj望 z patelni.

W ma貫j miseczce wymiesza ods帷zon kukurydz, pokrojone w kostk og鏎ki i podsma穎n cebul. Doda 2-3 造磬i majonezu i 2-3 造磬i ketchupu. Wymiesza. Kapust peki雟k pokroi,opr鏀zy sol i odstawi na 5 minut.

W naczyniu, w kt鏎ym b璠ziemy podawa sa豉tk, uk豉damy na dnie po這w kurczaka, na nim rozprowadzamy po這w kukurydzy z dodatkami i majonezem. Ca這嗆 posypujemy r闚nomiernie po這w pokrojonej kapusty. Ponawiamy warstwy: reszta kurczaka, nast瘼nie kukurydza z og鏎kami i na wierzch kapusta. Ca這嗆 sch豉dzamy w lod闚ce przez minimum godzin. Smacznego :)

sa豉tka gyros

gyros

pi徠ek, 19 sierpnia 2016
M這da kapusta z nut indyjsk

M這d kapust uwielbiam. Latem zajadam si ni bardzo cz瘰to, obowi您kowo z ogromn ilo軼i koperku. Ostatnio jednak wpad mi w oko przepis, w kt鏎ym warzywo to przygotowano na spos鏏 indyjski. Jako, 瞠 m鎩 m捫 jest wielbicielem takiej kuchni, postanowi豉m go wypr鏏owa. I powiem Wam, 瞠 wersji z koperkiem nie pobi豉, ale by豉 naprawd ca趾iem niez豉. Warto poeksperymentowa ;)

m這da kapusta po indyjsku

Przepis znalaz豉m tutaj.

Sk豉dniki:

  • p馧 g堯wki m這dej kapusty
  • du瘸 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • 1 cm 鈍ie瞠go imbiru
  • 鈍ie瘸 papryczki chili lub pepperoni
  • 造瞠czka garam masala
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • s鏊, pieprz
  • 2 造磬i oleju kokosowego lub oliwy
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju zeszkli posiekan cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, starty imbir i pokrojon papryczk. Sma篡 kilka minut. Dosypa wymieszane przyprawy. Sma篡 1-2 minuty, po czym doda posiekan kapust. Ca這嗆 wymiesza i dusi do mi瘯ko軼i kapusty (ma pozosta al dente - im m這dsza kapusta, tym kr鏂ej dusimy). Gotow kapust posypa posiekan natk pietruszki. Smacznego :)


鈔oda, 09 grudnia 2015
Sur闚ka z kapusty peki雟kiej z suszonymi owocami

Ciekawa i niebanalna sur闚ka z kapusty peki雟kiej, do kt鏎ej doda豉m jab趾a, suszone owoce i orzechy. Charakterem wpisuje si ona w jesienno-zimowe dni. Jest smaczna, lekko s這dka i z pewno軼i bardzo zdrowa. Najbardziej smakowa豉 mi od razu po przygotowaniu, cho po sch這dzeniu w lod闚ce te by豉 dobra.

Przepis na ni znalaz豉m w ulotce z dyskontu.

kapusta peki雟ka i suszone owoce

Sk豉dniki:

  • niedu瘸 kapusta peki雟ka
  • 2 jab趾a
  • gar嗆 suszonych 郵iwek
  • gar嗆 suszonych moreli
  • 2 造磬i rodzynek
  • 2 造磬i 簑rawiny
  • 2 造磬i orzech闚 w這skich
  • 50 ml soku jab趾owego
  • 造磬a oliwy
  • 造瞠czka octu
  • koperek

Wykonanie:

Kapust poszatkowa. Jab趾a obra i zetrze na tarce. Morele i 郵iwki pokroi w paseczki, orzechy posieka. Kapust po陰czy z owocami i bakaliami. Z soku jab趾owego, oliwy, octu i posiekanego koperku przygotowa sos i pola nim sa豉tk. Dok豉dnie wymiesza. Smacznego :)

wtorek, 01 grudnia 2015
S這dko-kwa郾a sur闚ka z kapusty

Troch inna ods這na sur闚ki z bia貫j kapusty. S這dko-kwa郾a, z dodatkiem marchwi i cebuli. Bardzo nam smakowa豉 i pewnie b璠 do niej cz瘰to wraca.

Przepis z bloga Eksplozja Smaku.

kapsuta s這dko-kwa郾a

Sk豉dniki:

  • 5-6 szklanek posiekanej bia貫j kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule

Zalewa:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 造磬a soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 造瞠k cukru
  • 1 造瞠czka pieprzu

Wykonanie:

Posiekan kapust wymiesza z marchewk start na tarce oraz pokrojonymi w kostk cebulami. Sk豉dniki zalewy po陰czy ze sob i zagotowa. Gor帷 zalew wla do miski z warzywami i dok豉dnie wymiesza. Sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin. Przechowywa do 3 dni. Smacznego :)


s這dko kwa郾a sur闚ka z kapusty

Proste sur闚ki - jesie 2015

poniedzia貫k, 29 czerwca 2015
Pulpeciki duszone w m這dej kapu軼ie

安ietny pomys na smaczny, letni obiad. Pomys na niego znalaz豉m na blogu Moje pasje, a jego autorka inspirowa豉 si przepisem Margarytki. Tak przygotowane pulpeciki mo積a podawa jako samodzielne danie, z chlebem lub dodatkiem ziemniak闚. Ja postawi豉m na t drug opcj. M捫 si zajada, ja r闚nie zjad豉m ca這嗆 z prawdziw przyjemno軼i i co czuj, 瞠 jeszcze niejeden raz wr鏂 do tej potrawy. Polecam :)

pulpeciki w m這dej kapu軼ie

Sk豉dniki:

Pulpety:

  • 500g mi瘰a mielonego (u mnie mi瘰o z 這patki)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sucha bu趾a kajzerka
  • 2 czubate 造磬i kaszy manny (zamiast niej da豉m dwie 造磬i bu趾i tartej)
  • 1/4 szklanki wody (da豉m troch mniej)
  • z帳ek czosnku (to m鎩 dodatek)
  • s鏊, pieprz, suszony majeranek
  • bu趾a tarta do obtoczenia
  • olej do sma瞠nia

Kapusta:

  • g堯wka m這dej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • p璚zek koperku
  • li嗆 laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • s鏊, pieprz
  • 2 造磬i mas豉

Wykonanie:

Pulpety:

Such bu趾 namoczy w wodzie. Dobrze j odcisn望 i doda do mi瘰a. Dorzuci przeci郾i皻y przez prask czosnek, pokrojon w kostk i podsma穎n na oleju cebul, jajko, 2 造磬i bu趾i tartej i wod. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi i doprawi do smaku sol, pieprzem i majerankiem. Je郵i masa b璠zie ma這 zwarta, mo積a dosypa jeszcze troch bu趾i tartej. Formowa pulpeciki, obtacza je w bu販e tartej i obsma篡 lekko na rozgrzanym t逝szczu. Od這篡.

Kapusta:

Kapust drobno poszatkowa. Marchew obra i zetrze na tarce. Cebul pokroi w kostk i podsma篡 j na rozgrzanym ma郵e. Pod koniec podsma瘸nia dorzuci marchewk. Nast瘼nie doda posiekan kapust i przyprawy. Wymiesza i zala ca這嗆 bulionem. Dusi pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie do這篡 pulpety: nakry je kapust i dusi ponownie ca這嗆 pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec doda posiekany koperek i delikatnie ca這嗆 wymiesza. Smacznego :)

pulpeciki w m這dej kapu軼ie2


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5