| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kapusta

czwartek, 29 czerwca 2017
Omlet z m這d kapust, szparagami i pomidorem

Sta豉m si monotematyczna. Ostatnio du穎 u mnie omlet闚. I kapusty. I zielonych szparag闚, na kt鏎e sezon niestety definitywnie dobiega ko鎍a. Ten 郾iadaniowy omlet to takie moje po瞠gnanie z tymi pysznymi warzywami. Strasznie 瘸逝j, 瞠 sezon na nie jest tak kr鏒ki. Je郵i jeszcze gdzie uda si Wam je dorwa, zr鏏cie sobie takie pyszne 郾iadanie. I nie dziwcie si dodatkowi m這dej kapusty - wbrew pozorom fajnie si tu komponuje z ca這軼i. Jej dodatek sprawia te, 瞠 ca這嗆 jest bardziej syc帷a.

omlet z m這d kapust i szparagami

Sk豉dniki:

  • 2 jajka
  • 3-4 zielone szparagi
  • du瘸 gar嗆 m這dej kapusty
  • p馧 pomidora, najlepiej malinowego
  • 1/3 ma貫j cebuli
  • 造磬a startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • p豉ska 造磬a m彗i
  • 2 造磬i mleka
  • s鏊, pieprz
  • 造磬a mas豉

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku na 3-4 minuty. Odcedzi. Pokroi w cienkie plasterki (g堯wki zostawi w ca這軼i). Cebul posieka i podsma篡 na ma郵e. Doda pokrojon w cienkie paski kapust. Sma篡 razem przez 2-3 minuty. Jajka, mleko oraz m彗 rozm帷i ze sob, dok豉dnie, 瞠by nie by這 grudek. Doprawi sol i pieprzem. Doda pokrojone szparagi, pomidora i posiekan natk. Mas jajeczn wyla na podsma穎n kapust. Z wierzchu posypa parmezanem. Ca這嗆 przykry i sma篡 na 鈔ednim ogniu, a do 軼i璚ia jajek. Gotowy omlet zsun望 na talerz, z這篡 na p馧. Smacznego :)

omlet kapusta szparagi 鈔odek

wtorek, 20 czerwca 2017
P璚zotto ze szparagami i m這d kapust

M這da kapusta i szparagi to warzywa, kt鏎e jem teraz na okr庵這. Pyta豉m nawet dzi m篹a, czy nie ma mi za z貫 tego, 瞠 ostatnio jadamy do嗆 monotonnie, ale ku mojej rado軼i, powiedzia, 瞠 nie. Dzi mam dla Was przepis na p璚zotto, do kt鏎ego przemyci豉m w豉郾ie oba te cudowne sk豉dniki. Mo瞠 nie wygl康a ono jako specjalnie zach璚aj帷o, ale uwierzcie mi, 瞠 bardzo nam smakowa這 :)

Inspirowa豉m si przepisem z bloga Kwestia Smaku, ale troch pozmienia豉m, wyrzucaj帷 np indyka, a dodaj帷 w zamian cukini. Dorzuci豉m te spor porcj parmezanu.

p璚zotto z m這d kapust i szparagami

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚
  • 2 szklanki poszatkowanej m這dej kapusty
  • niedu瘸 cukinia
  • por
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 3 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Po 3-4 minutach, dorzuci g堯wki. Gdy szparagi b璠 prawie gotowe, wy這wi je za pomoc 造磬i cedzakowej (bulion z gotowania zachowa!).

Na 造盧e mas豉 zeszkli posiekan cebuloraz pokrojonego w pr捫ki pora. Doda przep逝kan kasz.Podsma篡 ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami gor帷ego bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚. Przykry pokrywk. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka.Doda wtedy poszatkowan kapust oraz pokrojon w cienkie s逝pki cukini. Dola kolejn porcj bulionu i gotowa razem przez kilka minut. Pod koniec dorzuci ugotowane wcze郾iej szparagi.Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯kie, doda przyprawy, sos sojowy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego :)

p璚zotto szparagi kapusta

pi徠ek, 16 grudnia 2016
Sa豉tka gyros

Dzi mam dla Was przepis na pyszn sa豉tk, kt鏎a od wielu lat go軼i na sto豉ch w wi瘯szo軼i dom闚. Zna j pewnie ka盥a pani domu i ka盥a z nich ma w豉sn receptur na jej wykonanie. Ja przepis dosta豉m dawno temu od mojej przyjaci馧ki. Od tego czasu robi豉m j ju wiele razy i zawsze cieszy豉 si powodzeniem. Z pewno軼i b璠zie mile widziana na 鈍i徠ecznym lub sylwestrowym stole.

sa豉tka gyros

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 6-7 korniszon闚 lub og鏎k闚 kiszonych
  • du瘸 cebula
  • ma豉 kapusta peki雟ka
  • kilka 造瞠k majonezu
  • kilka 造瞠k ketchupu
  • p馧 opakowania przyprawy do gyrosa
  • olej do sma瞠nia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Filety umy i pokroi w kostk. Podsma篡 na oleju. Przypraw do gyrosa wymiesza z po這w szklanki wody. Mieszank zala filety i sma篡 bez przykrycia do wyparowania wody. Usma穎ne mi瘰o ods帷zy na papierowym r璚zniku. Ostudzi.

Na patelni wrzuci posiekan drobno cebul. Zeszkli j, zdj望 z patelni.

W ma貫j miseczce wymiesza ods帷zon kukurydz, pokrojone w kostk og鏎ki i podsma穎n cebul. Doda 2-3 造磬i majonezu i 2-3 造磬i ketchupu. Wymiesza. Kapust peki雟k pokroi,opr鏀zy sol i odstawi na 5 minut.

W naczyniu, w kt鏎ym b璠ziemy podawa sa豉tk, uk豉damy na dnie po這w kurczaka, na nim rozprowadzamy po這w kukurydzy z dodatkami i majonezem. Ca這嗆 posypujemy r闚nomiernie po這w pokrojonej kapusty. Ponawiamy warstwy: reszta kurczaka, nast瘼nie kukurydza z og鏎kami i na wierzch kapusta. Ca這嗆 sch豉dzamy w lod闚ce przez minimum godzin. Smacznego :)

sa豉tka gyros

gyros

pi徠ek, 19 sierpnia 2016
M這da kapusta z nut indyjsk

M這d kapust uwielbiam. Latem zajadam si ni bardzo cz瘰to, obowi您kowo z ogromn ilo軼i koperku. Ostatnio jednak wpad mi w oko przepis, w kt鏎ym warzywo to przygotowano na spos鏏 indyjski. Jako, 瞠 m鎩 m捫 jest wielbicielem takiej kuchni, postanowi豉m go wypr鏏owa. I powiem Wam, 瞠 wersji z koperkiem nie pobi豉, ale by豉 naprawd ca趾iem niez豉. Warto poeksperymentowa ;)

m這da kapusta po indyjsku

Przepis znalaz豉m tutaj.

Sk豉dniki:

  • p馧 g堯wki m這dej kapusty
  • du瘸 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • 1 cm 鈍ie瞠go imbiru
  • 鈍ie瘸 papryczki chili lub pepperoni
  • 造瞠czka garam masala
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • s鏊, pieprz
  • 2 造磬i oleju kokosowego lub oliwy
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju zeszkli posiekan cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, starty imbir i pokrojon papryczk. Sma篡 kilka minut. Dosypa wymieszane przyprawy. Sma篡 1-2 minuty, po czym doda posiekan kapust. Ca這嗆 wymiesza i dusi do mi瘯ko軼i kapusty (ma pozosta al dente - im m這dsza kapusta, tym kr鏂ej dusimy). Gotow kapust posypa posiekan natk pietruszki. Smacznego :)


鈔oda, 09 grudnia 2015
Sur闚ka z kapusty peki雟kiej z suszonymi owocami

Ciekawa i niebanalna sur闚ka z kapusty peki雟kiej, do kt鏎ej doda豉m jab趾a, suszone owoce i orzechy. Charakterem wpisuje si ona w jesienno-zimowe dni. Jest smaczna, lekko s這dka i z pewno軼i bardzo zdrowa. Najbardziej smakowa豉 mi od razu po przygotowaniu, cho po sch這dzeniu w lod闚ce te by豉 dobra.

Przepis na ni znalaz豉m w ulotce z dyskontu.

kapusta peki雟ka i suszone owoce

Sk豉dniki:

  • niedu瘸 kapusta peki雟ka
  • 2 jab趾a
  • gar嗆 suszonych 郵iwek
  • gar嗆 suszonych moreli
  • 2 造磬i rodzynek
  • 2 造磬i 簑rawiny
  • 2 造磬i orzech闚 w這skich
  • 50 ml soku jab趾owego
  • 造磬a oliwy
  • 造瞠czka octu
  • koperek

Wykonanie:

Kapust poszatkowa. Jab趾a obra i zetrze na tarce. Morele i 郵iwki pokroi w paseczki, orzechy posieka. Kapust po陰czy z owocami i bakaliami. Z soku jab趾owego, oliwy, octu i posiekanego koperku przygotowa sos i pola nim sa豉tk. Dok豉dnie wymiesza. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5