| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kardamon

wtorek, 11 grudnia 2018
Domowa przyprawa piernikowa

Od lat przymierza豉m si do zrobienia domowej przyprawy piernikowej, ale zawsze co mnie do tego zniech璚a這. Te sklepowe niekoniecznie jednak maj idealne sk豉dy, a ja chcia豉m przekona si, czy b璠 widzia豉 r騜nic, mi璠zy tak zrobion samodzielnie, a zapakowanym gotowcem. W tym roku nie mia豉m wyboru: dosta豉m od mojej szwagierki zestaw przypraw, kt鏎e przylecia造 a z Bangladeszu. 安ietna ga趾a, cynamon, any, go寮ziki, kardamon..wszystko niezmiernie aromatyczne. Skusi豉m si wi璚 i korzystaj帷 z przepisu Dorotus, ukr璚i豉m swoj w豉sn piernikow przypraw. R璚e co prawda odpada造 mi podczas ucierania w mo寮zierzu go寮zik闚, ale my郵, 瞠 by這 warto. Pachnie ob喚dnie! Wszystkie kupne mieszanki zostaj daleko w tyle i 瘸逝j, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z jej wykonaniem.

domowa przyprawa piernikowa

Sk豉dniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g go寮zik闚, ca造ch
  • 15 g wy逝skanych ziaren kardamonu
  • 10 g ga趾i muszkato這wej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu (zgodnie z zaleceniem Dorotus, zmniejszy豉m jego ilo嗆 o ponad po這w, gdy przyprawa by豉 zbyt ostra)
  • 5 g gwiazdek any簑 (ca貫 gwiazdki)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki zmieli w maszynce do mielenia kawy, zetrze na specjalnej tarce lub ut逝c w mo寮zierzu (uwa瘸 na go寮ziki, pono mog zniszczy m造nek; ja ut逝k豉m je w mo寮zierzu, cho by這 to mega trudne - najlepiej kupi je ju zmielone, pojawiaj si przed 鈍i皻ami w niekt鏎ych dyskontach). Wszystkie starte sk豉dniki dok豉dnie ze sob wymiesza. Gotow przypraw przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Na 1 kg m彗i przeci皻nie nale篡 dawa oko這 3-4 造瞠k przyprawy, w zale積o軼i od upodoba.

domowa przyprawa piernikowa

pi徠ek, 27 stycznia 2017
Mango lassi

Aktualnie m鎩 ulubiony koktajl :) Dojrza貫 mango, jogurt, woda i kardamon - tylko tyle potrzeba by uzyska pyszny nap鎩. Je郵i jeszcze go nie pr鏏owali軼ie, koniecznie to zmie鎍ie :)

Przepis: Kwestia Smaku

mango lassi

Sk豉dniki:

  • du瞠 dojrza貫 mango
  • szklanka jogurtu greckiego
  • p馧 szklanki ch這dnej wody
  • 造磬a syropu klonowego lub miodu
  • szczypta zmielonego kardamonu
  • ew. 造磬a cukru, je郵i koktajl b璠zie ma這 s這dki (ja pomin窸am)

Wykonanie:

Mango obra ze sk鏎ki. Mi捫sz pokroi w kostk i umie軼i w blenderze z jogurtem, wod, miodem i kardamonem. Zmiksowa dok豉dnie na g豉dki nap鎩. Smacznego :)

mango lassi

mango lassi

pi徠ek, 15 stycznia 2016
Szwedzkie bu貫czki cynamonowe - kanelbullar

S造nne, szwedzkie dro盥穎we bu貫czki, pachn帷e ob喚dnie cynamonem, kusi造 mnie z wielu blog闚 ju od bardzo dawna. Zrobi豉m je kilka dni temu i 瘸逝j, 瞠 tak d逝go z tym zwleka豉m. S przepyszne: mi瘯kie, s這dkie i bardzo aromatyczne. Ogromnie polecam, jako s這dkie 郾iadanie lub podwieczorek.

Przepis znaleziony u Mirabelki.

kanelbullar

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji i otrzyma豉m 12 bu貫czek, takich jak na zdj璚iu):

  • 400-425g m彗i pszennej
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 250 ml ciep貫go mleka
  • 60g cukru
  • 75-100g roztopionego mas豉
  • szczypta soli
  • 造瞠czka mielonego kardamonu

Nadzienie:

  • 150g mi瘯kiego mas豉
  • 100g cukru
  • 2 造磬i cynamonu

Dodatkowo:

  • jajko
  • cukier perlisty (pomin窸am)

Wykonanie:

Pokruszone, 鈍ie瞠 dro盥瞠 rozpu軼i w ciep造m (ale nie gor帷ym) mleku. Doda roztopione mas這, cukier, kardamon, s鏊 i m彗. Dok豉dnie wyrobi ciasto (powinno by mi瘯kie i elastyczne, nie mo瞠 klei si do r彗). W razie potrzeby podsypa m彗. Misk z ciastem przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 30-60 minut, a podwoi obj皻o嗆 (u mnie ciasto wyrasta這 1,5 h). Wyro郾i皻e ciasto delikatnie zagnie嗆 i odstawi na par minut.

Przygotowa nadzienie – mi瘯kie mas這 wymiesza dok豉dnie z cukrem i cynamonem.

Ciasto rozwa趾owa na prostok徠, podsypuj帷 blat m彗 (wymiary ok. 25x60 cm). Na cie軼ie rozsmarowa nadzienie, pozostawiaj帷 wzd逝 d逝窺zego boku 2-3cm margines. Margines posmarowa roztrzepanym jajkiem. Ostro積ie zwin望 ca這嗆 w rolad zaczynaj帷 od d逝窺zego boku. Rulon pokroi na 2-3 cm kawa趾i.

Bu貫czki uk豉da w do嗆 sporych odst瘼ach obok siebie na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Odstawi na 30 minut do wyro郾i璚ia. Po tym czasie posmarowa je roztrzepanym jajkiem i posypa cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 7-10 minut, a b璠 z這ciste. Smacznego :)

kanelbullar 2

szwedzkie bu貫czki z cynamonem

kanelbullar zbli瞠nie

poniedzia貫k, 20 wrze郾ia 2010
D瞠m bananowo-czekoladowy z kardamonem

Przepyszny d瞠m, na kt鏎y przepis poda豉jako pierwszaKomarka, a przypomnia豉 ostatnio Abbra. Zrobienie go zajmuje dos這wnie 10 minut, a efekt jest niesamowity. Polecamwszystkim czeko- i bananoholikom :)

Sk豉dniki: (robi豉m z podw鎩nej porcji i otrzyma豉m s這iczek widoczny na zdj璚iu oraz dodatkowo jeszcze kilka 造瞠k)

- 2 bardzo dojrza貫 banany

- p馧 szklanki cukru

- 50 g czekolady deserowej (ja da豉m czekolad gorzk)

- 造磬a soku z cytryny lub pomara鎍zy (u mnie sok z cytryny)

- p馧 造瞠czki kardamonu

Wykonanie:

Banany pokroi na mniejszekawa趾i. Doda do nich sok, cukier orazkardamon i dusi ca這嗆 oko這 5-7 minut. Zestawi z ognia i doda po豉man na kawa趾i czekolad. Miesza do momentu, a czekolada si rozpu軼i si. Nast瘼niezmiksowa wszystko blenderem na g豉dki krem. Zostawi do ostygni璚ia. Mo積a przechowywa w lod闚ce do trzech tygodni. Smacznego :)