| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: melasa

poniedzia貫k, 10 grudnia 2012
Piernik na Guinnessie

Przepis na ten piernik mia豉m na swojej li軼ie "TO DO" od dawna. Znalaz豉m go kiedy na blogu u Dorotus, ale widzia豉m,瞠 robi造 go te m.in. Majana, Atina i Cuda.wianki. Nigdy mi jako nie by這 z nim po drodze. A to nie mia豉m piwa, a to nie wiedzia豉m, gdzie kupi melas..a chcia豉m koniecznie wypr鏏owa, jak smakuje ciasto z jej udzia貫m. W ko鎍u jednak si przemog豉m..wys豉豉m m篹a na poszukiwanie brakuj帷ych sk豉dnik闚, a sama wieczorem zabra豉m si za pichcenie. Ciasto nie sprawi這 mi 瘸dnych trudno軼i. Szybko si je przygotowywa這, 豉dnie wyros這. Smak na pocz徠ku mi nie odpowiada..cho mo瞠 nie, to z貫 s這wo. Nie by豉m przyzwyczajona do smaku piernika na melasie. Z ka盥ym jednak kawa趾iem smakowa mi coraz bardziej. Na pewno przygotuj go na zbli瘸j帷e si 鈍i皻a. Udekorowa豉m ciasto polew polecan przez wy瞠j wspomniane babeczki, czyli zawsze b造szcz帷 polew z przepisu Cinki. Wysz豉 鈍ietna: bardzo 豉dnie zastyg豉, idealnie si kroi豉, mia豉 pi瘯ny po造ski i nie brudzi豉 r彗 przy jedzeniu. Polecam :)

Piernik ten jest moj propozycj w ramach "VI Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonego przez Majank.



Sk豉dniki (na form kwadratow 20 do 23 cm):

Ciasto:
  • 160 ml ciemnego piwa Guinness
  • 260 g m彗i pszennej
  • 160 ml melasy
  • 180 ml oleju
  • 130 g cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • 2 造磬i kakao
  • 1i 1/4 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/4 造瞠czki imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1/4 造瞠czki bia貫go pieprzu

Zawsze b造szcz帷a polewa kakaowa (z 瞠latyn):

  • 4 造磬i cukru
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 3 造磬i kakao
  • 60 g mas豉
  • 1 造瞠czka 瞠latyny

Wykonanie:

Ciasto:

Piwo Guinness zagotowa, zdj望 z palnika.W 鈔edniej wielko軼i misce wymiesza m彗, kakao, sod, imbir, pieprz i cynamon. W wi瘯szej misce ubi jajka, cukier, melas oraz olej do g豉dko軼i. Do wi瘯szej miski wsypywa suche sk豉dniki ze 鈔edniej miski, na zmian z piwem, miksuj帷 (tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚). Form wy這篡 papierem do pieczenia lub wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart. Przela do niej ciasto (b璠zie do嗆 rzadkie).Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzi.

Przygotowa polew:

疾latyn zala niewielk ilo軼i gor帷ej wody. Wymiesza, do rozpuszczenia. Reszt sk豉dnik闚 zagotowa. Doda 瞠latyn do reszty masy. Wymiesza dobrze i przestudzi. Jak ju lekko zg瘰tnieje, pola wystudzone ciasto. Smacznego :)