| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: marcepan

pi徠ek, 18 marca 2016
Mazurek pomara鎍zowy z marcepanem

Ten mazurek to zdecydowanie gratka dla fan闚 pomara鎍zy. S這dko-kwa郾y, intensywny, orze德iaj帷y. Nie ka盥emu przypadnie do gustu. Osobi軼ie du穎 bardziej smakowa mi mazurek r騜any, ale b璠帷 sprawiedliwym, ten r闚nie ma w sobie co intryguj帷ego. Do jego przygotowania u篡豉m domowej konfitury pomara鎍zowej.

Inspirowany pomys貫m Dorotus.

mazurek pomara鎍zowy

Sk豉dniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 造磬a 鄉ietany 18%
  • 1-2 造磬i zimnej wody

Dodatkowo:

  • konfitura pomara鎍zowa (u mnie z tego przepisu)
  • 100 g masy marcepanowej
  • bakalie do ozdoby

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na g豉dkie ciasto. Owin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Po tym czasie cienko je rozwa趾owa i umie軼i w blaszce uprzednio wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 20-25 minut, do zarumienienia. Wyj望, wystudzi.

Na upieczony sp鏚 zetrze na du篡ch oczkach marcepan. Porozk豉da go r闚nomiernie. Pokry konfitur pomara鎍zow - ilo嗆 wg uznania (je郵i konfitura b璠zie zbyt zwarta, mo積a j lekko podgrza - wtedy b璠zie 豉twiej j rozprowadzi). Wyr闚na. Wierzch ozdobi bakaliami. Smacznego :)

mazurek pomara鎍ze marcepan

mazurek pomara鎍zowy z marcepanem

pi徠ek, 28 sierpnia 2015
Krucha tarta z wi郾iami i marcepanem

Sezon na wi郾ie ju definitywnie za nami. Kilka dni temu uda這 mi si, po przeszukaniu trzech warzywniak闚 w okolicy, kupi ich ostatni kilogram. A po co? Ano wymy郵i豉m sobie, 瞠 upiek tart. Przepis na ni wyrwa豉m dawno temu z jakiej kolorowej gazety. Niedawno podczas porz康k闚 wypad mi on z ksi捫ki. Na nowo zaciekawi i zaintrygowa. Nie zastanawia豉m si d逝go. Tarta wysz豉 bardzo smaczna. Kruche ciasto, kwa郾e wi郾ie i s這dka masa z marcepanem. Warto si skusi. B璠zie Wam smakowa, jestem tego jako dziwnie pewna :)

tarta z wi郾iami i marcepanem

Sk豉dniki:

  • 250 g m彗i
  • 60 g cukru
  • 125 g mas豉
  • 2 造磬i cukru waniliowego
  • jajko
  • 2 造磬i zimnej wody
  • szczypta soli

Masa:

  • 150 g masy marcepanowej
  • gar嗆 p豉tk闚 migda這wych
  • jajko

Dodatkowo:

  • 400 g 鈍ie篡ch, wydrylowanych wi郾i
  • 鄴速ko do posmarowania wierzchu
  • 2 造磬i cukru do posypania

Wykonanie:

Sk豉dniki na kruchy sp鏚 szybko zagnie嗆. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Pozosta貫 skrawki ciasta zlepi, uformowa z nich kul i ponownie w這篡 do lod闚ki. Na ciasto w formie wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 10 minut, ju bez obci捫enia. Wystudzi. 

Marcepan zetrze na tarce. Doda jajko i zmiksowa na krem. P豉tki migda這we podpra篡 na suchej patelni. Lekko je po豉ma i doda do masy marcepanowej. Na koniec wmiesza do niej wydrylowane wi郾ie. Gotow mas wy這篡 na podpieczone ciasto. Wyr闚na. Skrawki ciasta z lod闚ki rozwa趾owa, poci望 na kawa趾i i u這篡 w kratk na wierzchu tarty. Posmarowa j roztrzepanym 鄴速kiem i posypa cukrem. Gotow tart piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Smacznego :)

tarta z wi郾iami

tarta z wi郾iami i marcepanem z gory

tarta z wi郾iami4

krucha tarta z wisniami i marcepanem

sobota, 18 pa寮ziernika 2014
Ciasto dyniowe z marcepanem i czekolad

Pyszne jesienne ciasto z pomara鎍zow kr鏊ow w roli g堯wnej. Wilgotne, aromatyczne, mi瘯kie. S這dki marcepan i czekolada s tutaj przys這wiow "kropk nad i". Idealne do popo逝dniowej kawy. Bardzo 豉twe i szybkie w wykonaniu. Przepis znalaz豉m u Liski. Od siebie doda豉m tylko czekoladowe groszki.

Jest to moja pierwsza propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego jak co roku przez Be.



Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach ok. 25x12):
  • 250 g m彗i pszennej
  • 350 g puree z dyni (zrobionego np. wg tego przepisu)
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru
  • 100 ml stopionego mas豉
  • 80 ml mleka
  • 3/4 造瞠czki sody
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki cynamonu
  • 1/2 造瞠czki imbiru w proszku
  • 1/4 造瞠czki mielonych go寮zik闚
  • 1/4 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • 1/4 造瞠czki soli
  • 150 g masy marcepanowej, pokrojonej w kostk (da豉m 100 g masy startej na tarce o du篡ch oczkach)
  • 50 g czekoladowych groszk闚 (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Wymiesza suche sk豉dniki: m彗, sod, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, go寮ziki, ga趾 oraz s鏊. W drugim naczyniu utrze jajka z cukrem na kogel-mogel. Powoli dodawa na przemian stopione mas這 i mleko oraz wymieszane sypkie produkty. Doda puree z dyni. Kiedy masa b璠zie g豉dka, wmiesza do niej marcepan oraz czekolad. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas貫m i wysypanej m彗. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)






wtorek, 18 grudnia 2012
Pijane 郵iwki z niespodziank w 鈔odku

Przepis na 郵iwki w czekoladzie z marcepanem znalaz豉m u Dorotus. Wysz造 przepyszne :) Zdecydowanie mog pe軟i rol smakowitego prezentu dla najbli窺zych...tym cenniejszego, 瞠 zrobionego w豉snor璚znie.

Jest to moja propozycja w ramach Cudawiankowej zabawy "安i徠eczne prezenty 2012".



Sk豉dniki:
  • 20 郵iwek kalifornijskich, mi瘯kich
  • 1/3 szklanki rumu lub brandy (u mnie rum)
  • 80 g masy marcepanowej
  • 130 g dobrej jako軼i gorzkiej czekolady

Wykonanie:

奸iwki wiecz鏎 wcze郾iej zala alkoholem, odstawi do nas帷zenia. Na drugi dzie ods帷zy je z nadmiaru p造nu i do 鈔odka ka盥ej ze 郵iwek w這篡 kawa貫k marcepanu, uformowanego na kszta速 wielkiej pestki. Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Ka盥 郵iwk po kolei obtacza w czekoladzie (pomocne jest nadzianie jej na patyczek do szasz造k闚). Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)




sobota, 29 wrze郾ia 2012
Marcepanowe ciasto z gruszkami

Bardzo smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Zielenina. Piek豉m je w mniejszej blaszce ni zalecana i dlatego musia豉m wyd逝篡 czas pieczenia o prawie 20 minut. Lekko mi si z tego powodu ciasto z wierzchu spiek這, no ale w smaku to niczemu nie przeszkadza這. Gruszki z marcepanem tworz bardzo fajne po陰czenie..naprawd warto wypr鏏owa, zw豉szcza teraz, kiedy wci捫 mamy sezon na te owoce.



Sk豉dniki (forma o 鈔ednicy ok. 26cm, ja piek豉m w takiej o 鈔ednicy 23):
  • p馧 kilograma gruszek (ale mog by te jab趾a lub 郵iwki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g masy marcepanowej
  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • 125 g (da豉m p馧 na p馧 zwyk造 z br您owym)
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu migda這wego
  • 3 鈔ednie jajka
  • 150 g m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Posypka:
  • 2 造磬i cukru (u mnie br您owy)
  • du瘸 szczypta cynamonu (u mnie p馧 造瞠czki)
  • ewentualnie cukier puder do posypania (pomin窸am)

Wykonanie:

Gruszki obra, przekroi na p馧 i pozbawi gniazd nasiennych Ponacina je na g喚boko嗆 1 cm (lub po prostu w plasterki) i u這篡 w misce z sokiem z cytryny (sokiem dok豉dnie obtoczy owoce, gdy zapobiegnie to ich 軼iemnieniu). Marcepan zetrze na tarce o grubych oczkach i utrze na jednolit mas z mi瘯kim mas貫m. Kontynuuj帷 ucieranie, dodawa cukier, cukier waniliowy, aromat oraz po jednym jajku. Na koniec wsypa m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia oraz sol. Gotowe ciasto prze這篡 do formy wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Na wierzchu u這篡 gruszki, lekko je dociskaj帷. Posypa dwoma 造磬ami cukru wymieszanymi z cynamonem. Piec ok. 30 minut w piekarniki nagrzanym do 200 stopni (u mnie piek這 si ok. 50 minut, ze wzgl璠u na u篡t mniejsz blaszk). Smacznego :)



 
1 , 2