| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mi鏚

鈔oda, 25 kwietnia 2018
Miodowo-musztardowe szasz造ki z kurczaka

Sezon grillowy przed nami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na smaczne i szybkie szasz造ki z kurczaka. Ciekawa marynata na bazie miodu, musztardy i sosu sojowego doda豉 mi瘰u ciekawego posmaku - szasz造ki te by造 ca趾iem inne, ni te, kt鏎e cz瘰to jadamy u rodziny. Czy lepsze? Kwestia gustu. Na pewno by造 ciekaw odmian.

Przepis na nie znalaz豉m uPanny Malwinny.

szasz造ki z kurczaka

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 r騜nokolorowe papryki
  • cukinia

Marynata:

  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • 2 造磬i musztardy
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki ostrej w璠zonej papryki

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej pokrojonego w kostk kurczaka i zostawi na kilka godzin (mo積a na ca陰 noc). Papryk i cukini pokroi w kostk, cebul w kawa趾i. Na namoczone w wodzie patyczki do szasz造k闚 nadziewa na zmian mi瘰o z warzywami. Upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 25-30 minut, mo積a zawin望 je w foli aluminiow) lub na grillu. Smacznego :)

pi徠ek, 02 marca 2018
Pietruszka pieczona z miodem

Dzi mam dla Was przepis na co nietypowego, a mianowicie pieczon pietruszk. Brzmi 鈔ednio zach璚aj帷o, prawda? Pietruszka nie ma chyba zbyt wielu fan闚, jest bardzo niedoceniana. A to b陰d moi kochani. Bo w takim wydaniu to warzywo smakuje naprawd 鈍ietnie. Jest s這dkie, intensywne i naprawd bardzo dobre. Polecam jako ciekawostk.

Przepis znalaz豉m na Kwestii Smaku.

pieczona pietruszka

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 1 kg 鈔edniej wielko軼i pietruszki
  • 2 g堯wki czosnku
  • 50 g mas豉
  • 1/3 szklanki miodu
  • 3 造磬i oliwy extra vergine
  • s鏊 morska i 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pietruszk umy i oskroba. Przekroi wzd逝 na p馧. G堯wki czosnku przekroi na p馧 w poprzek z帳k闚. Razem z pietruszk umie軼i je w naczyniu 瘸roodpornym. Wszystko opr鏀zy sol morsk i 鈍ie穎 zmielonym pieprzem.

pieczona pietruszka przed

Mas這 roztopi i wymiesza z miodem oraz oliw. Otrzyman mikstur pola po pietruszce i wszystko razem wymiesza d這闓i. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez oko這 35-45 minut (w zale積o軼i od wielko軼i pietruszek), mieszaj帷 wszystko 2-3 razy. Pietruszk po upieczeniu powinna by mi瘯ka i lekko zrumieniona na brzegach. Smacznego :)

鈔oda, 21 lutego 2018
Domowa granola z mas貫m orzechowym

Do嗆 cz瘰to jadam ostatnio na 郾iadanie jogurty naturalne z r騜nymi dodatkami. Czasami dorzucam chia, czasem po prostu owoce lub p豉tki owsiane. Pr鏏owa豉m znale潭 jakie porz康ne musli lub p豉tki, o sk豉dzie nie wo豉j帷ym o pomst do nieba, ale nie uda這 mi si. Wsz璠zie tona cukru, polepszaczy - nic fajnego. Postanowi豉m przygotowa wi璚 w domu moj w豉sn granol. Poszpera豉m w necie w poszukiwaniu inspiracji i z這篡豉m receptur ze sk豉dnik闚, kt鏎e mi najbardziej pasowa造: mas這 orzechowe, troch miodu, cynamon, suszona 簑rawina, orzechy. Wysz豉 naprawd bardzo dobra - b璠zie 鈍ietnym urozmaiceniem zimowych 郾iada :)

granola z mas貫m orzechowym

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • 4 造磬i mas豉 orzechowego (najlepiej 100% orzech闚, bez dodatku soli i cukru)
  • 2 造磬i miodu
  • 造磬a oleju rzepakowego
  • 造瞠czka cynamonu
  • spora gar嗆 suszonej 簑rawiny
  • p馧 szklanki suszonych banan闚
  • gar嗆 orzech闚 w這skich
  • 造磬a czekoladowych pastylek

Wykonanie:

Wymiesza ze sob mas這 orzechowe, mi鏚, olej i cynamon (mo積a ca這嗆 lekko podgrza). Do powsta貫j masy wsypa p豉tki. Dok豉dnie wymiesza. Roz這篡 ca這嗆 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, mieszaj帷 co jaki czas. Granola po wyj璚iu z piekarnika b璠zie do嗆 mi瘯ka, ale do嗆 szybko odpowiednio stwardnieje. Po wystudzeniu doda do niej suszon 簑rawin, posiekane orzechy i czekoladowe pastylki oraz suszone banany. Prze這篡 do pojemnika. Podawa z mlekiem lub jogurtem. Smacznego :)

domowa granola

domowa granola mas這 orzechowe banany

poniedzia貫k, 03 lipca 2017
Kurczak z fasolk szparagow i sezamem

Sezon na fasolk szparagow w pe軟i, dlatego mam dzi dla Was propozycj pysznego obiadu z dodatkiem w豉郾ie tego warzywa. Ekspresowa i 豉twa w wykonaniu potrawka, opr鏀zona sezamem, 鈍ietnie b璠zie smakowa豉 z ry瞠m lub kasz. Marynata na bazie sosu sojowego i miodu nadaje kurczakowi interesuj帷ego smaku i przywo逝je klimat kuchni azjatyckiej. My郵, 瞠 nie b璠ziecie zawiedzeni.

Inspirowa豉m si tym przepisem.

kurczak z fasolk szparagow

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka (ok. 500 g)
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 z帳ki czosnku
  • du瘸 cebula
  • s鏊, pieprz
  • sezam
  • olej do sma瞠nia
  • natka pietruszki lub kolendra

Marynata:

  • 3 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • sok z po這wy limonki
  • p馧 造瞠czki s這dkiej papryki
  • szczypta p豉tk闚 chili
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • 1/3 造瞠czki sproszkowanego imbiru
  • szczypta kurkumy

Wykonanie:

Wymiesza ze sob wszystkie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej umytego i pokrojonego w kostk kurczaka. Odstawi na minimum godzin w ch這dne miejsce. Fasolk wrzuci do wrz徠ku i gotowa ok. 3-4 minut. Odcedzi. Na rozgrzanym oleju zeszkli pokrojon w pi鏎ka cebul. Doda posiekany czosnek. Po chwili dorzuci mi瘰o os帷zone z marynaty. Gdy b璠zie rumiane, doda fasolk oraz pozosta陰 marynat. Sma篡 razem przez kilka minut. Pod koniec doprawi do smaku, doda posiekan natk oraz sezam. Podawa z ry瞠m. Smacznego :)

kurczak fasolka sezam

pi徠ek, 14 kwietnia 2017
Kr闚ka serowo-鄉ietanowa i 篡czenia

Dzi mam dla Was przepis na ca趾iem przyjemne ciasto sk豉daj帷e si z miodowych blat闚, prze這穎nych mas z krem闚ki i twarogu. Wierzch wyko鎍zony kajmakiem w oryginale posypany by pra穎nym s這necznikiem - zrezygnowa豉m z tego dodatku i zamieni豉m go na posiekane orzechy w這skie. Ciasto smakowa這 dobrze, cho wg mnie by這 ciut za ma這 s這dkie. Zwi瘯szy豉bym te nast瘼nym razem troch ilo嗆 kremu, bo miodowe blaty troch go przyt這czy造. Niemniej jednak, warto skusi si na ten wypiek, kt鏎y elegancko b璠zie prezentowa si na ka盥ym stole.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kr闚ka serowo-鄉ietanowa

Sk豉dniki (blaszka20x36cm):

Ciasto kruche:

  • 4 szklanki m彗i
  • kostka mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 3 造磬i 鄉ietany
  • 4 造磬i miodu

Masa 鄉ietanowo-serowa:

  • 65 dag twarogu
  • 400 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 i 1/2 造磬i 瞠latyny
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy w這skie

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem i sod. Doda pozosta貫 sk豉dniki i szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich umie軼i w osobnej blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Masa:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Ser zmiksowa z cukrem pudrem. Po陰czy go delikatnie z ubit 鄉ietan.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Rozpuszczon 瞠latyn wymiesza dok豉dnie z gotowym kremem.

Pierwszy blat umie軼i w blaszce. Wy這篡 na niego po這w masy. Przykry drugim blatem i rozsmarowa na nim reszt kremu. Przykry ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmarowa kajmak. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto kr闚ka

kr闚ka z kajmakiem i orzechami

Jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami. Wszystkim czytelnikom mojego bloga chcia豉bym wi璚 篡czy zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych 安i徠 Wielkanocnych :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10