| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mi鏚

czwartek, 20 grudnia 2018
"Szybkie" pierniczki na ostatni chwil (bez le瘸kowania)

Jako w tym roku zagapi豉m si i nie upiek豉m wcze郾iej 瘸dnych pierniczk闚. No ale 鈍i徠 bez tych pysznych ciastek sobie nie wyobra瘸m, wi璚 zabra豉m si za szukanie jakiego rozwi您ania. Idealny przepis znalaz豉m u Dorotus. Pierniczki "szybkie", kt鏎e nie wymagaj le瘸kowania, od razu po upieczeniu s mi瘯kie i pozostaj takie przez d逝gi czas. Czas przygotowania jest szybki, gotowe ciastka smakuj bardzo dobrze. Przy wyrabianiu ciasta dosypa豉m nieco wi璚ej m彗i, bo bardzo si klei這 do stolnicy. Dorotus tego nie zaleca, ale my郵, 瞠 nic z貫go im si nie sta這 ;) Wa積e jest, aby ciasto do wykrawaniu rozwa趾owa nie cieniej ni na 4 mm, a same pierniczki nie piec zbyt d逝go. Moje siedzia造 w piekarniku 7-8 minut.

szybkie pierniczki

Sk豉dniki:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 100 g m彗i 篡tniej pe軟oziarnistej (u mnie typ 1850)
  • 2 du瞠 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g mas豉, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g 豉godnego miodu np. akacjowego, w postaci p造nnej
  • 造磬a przyprawy do piernika (np. domowej)
  • 造磬a kakao
  • 造瞠czka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Jajka zmiksowa z roztopionym mas貫m i miodem. Doda obie m彗i wymieszane z cukrem pudrem, przypraw do piernika, kakao i sod. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza ze sob i wyrobi do otrzymania g豉dkiego ciasta (mo積a mikserem). Ciasto b璠zie do嗆 klej帷e. Rozwa趾owa je na grubo嗆 4 mm (nie cieniej), podsypuj帷 ma陰 ilo軼i m彗i. Wykrawa r騜ne kszta速y. Gotowe pierniczki uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia w niewielkich odst瘼ach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 8-10 minut (ja piek豉m 7-8 min). Wyj望, wystudzi na kratce. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

szybkie pierniczki bez le瘸kowania

piernik gwiazdka

鈔oda, 24 pa寮ziernika 2018
Szybka sa豉tka z roszponki, mango i malin

Wczorajszy dzie by strasznie ponury. Deszcz la praktycznie ca造 czas, wia這 na pot璕, by這 zimno i szaro. Stoj帷 zmokni皻a na przystanku autobusowym, zauwa篡豉m na ma造m straganiku obok, pude貫czka ze 鈍ie篡mi malinami. Nie zastanawiaj帷 si d逝go, kupi豉m jedno z nich i powiem Wam, 瞠 smakowa造 ca趾iem dobrze, jak na t por roku. Po przyj軼iu do domu wpad豉m na pomys i wykorzysta豉m je do przygotowania szybkiej i smacznej sa豉tki w ramach drugiego 郾iadania. W lod闚ce by豉 roszponka i mozzarella, znalaz豉m r闚nie mango, kt鏎e c鏎ka mia豉 w szkole w ramach Tygodnia Zdrowia. Zmiesza豉m wszystko ze sob, doda豉m pyszny sos i zajada豉m si jedn z lepszych sa豉tek, jakie mia豉m okazj je嗆. Bardzo Wam j polecam. Poza smakiem, cieszy r闚nie oko kolorami, co w tak pogod jak ostatnimi dniami jest naprawd bardzo potrzebne :)

sa豉tka z roszponki i mango

Sk豉dniki:

  • roszponka
  • p馧 dojrza貫go mango
  • kilka 鈍ie篡ch malin
  • p馧 kulki mozzarelli
  • 3-4 orzechy w這skie

Sos:

  • 3 造磬i oliwy
  • 造磬a soku z cytryny
  • ma造 z帳ek czosnku
  • p馧 造瞠czki musztardy
  • p馧 造瞠czki miodu
  • 鈍ie穎 zmielony pieprz
  • p馧 造瞠czki kremu balsamico

Wykonanie:

Roszponk umy, roz這篡 na talerzu. Pouk豉da na niej pokrojone w kostk mango i mozzarell. Doda maliny oraz posiekane orzechy. Sk豉dniki sosu dok豉dnie wymiesza. Pola nim sa豉tk przed podaniem. Smacznego :)

鈔oda, 25 kwietnia 2018
Miodowo-musztardowe szasz造ki z kurczaka

Sezon grillowy przed nami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na smaczne i szybkie szasz造ki z kurczaka. Ciekawa marynata na bazie miodu, musztardy i sosu sojowego doda豉 mi瘰u ciekawego posmaku - szasz造ki te by造 ca趾iem inne, ni te, kt鏎e cz瘰to jadamy u rodziny. Czy lepsze? Kwestia gustu. Na pewno by造 ciekaw odmian.

Przepis na nie znalaz豉m uPanny Malwinny.

szasz造ki z kurczaka

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 r騜nokolorowe papryki
  • cukinia

Marynata:

  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • 2 造磬i musztardy
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki ostrej w璠zonej papryki

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej pokrojonego w kostk kurczaka i zostawi na kilka godzin (mo積a na ca陰 noc). Papryk i cukini pokroi w kostk, cebul w kawa趾i. Na namoczone w wodzie patyczki do szasz造k闚 nadziewa na zmian mi瘰o z warzywami. Upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 25-30 minut, mo積a zawin望 je w foli aluminiow) lub na grillu. Smacznego :)

pi徠ek, 02 marca 2018
Pietruszka pieczona z miodem

Dzi mam dla Was przepis na co nietypowego, a mianowicie pieczon pietruszk. Brzmi 鈔ednio zach璚aj帷o, prawda? Pietruszka nie ma chyba zbyt wielu fan闚, jest bardzo niedoceniana. A to b陰d moi kochani. Bo w takim wydaniu to warzywo smakuje naprawd 鈍ietnie. Jest s這dkie, intensywne i naprawd bardzo dobre. Polecam jako ciekawostk.

Przepis znalaz豉m na Kwestii Smaku.

pieczona pietruszka

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 1 kg 鈔edniej wielko軼i pietruszki
  • 2 g堯wki czosnku
  • 50 g mas豉
  • 1/3 szklanki miodu
  • 3 造磬i oliwy extra vergine
  • s鏊 morska i 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pietruszk umy i oskroba. Przekroi wzd逝 na p馧. G堯wki czosnku przekroi na p馧 w poprzek z帳k闚. Razem z pietruszk umie軼i je w naczyniu 瘸roodpornym. Wszystko opr鏀zy sol morsk i 鈍ie穎 zmielonym pieprzem.

pieczona pietruszka przed

Mas這 roztopi i wymiesza z miodem oraz oliw. Otrzyman mikstur pola po pietruszce i wszystko razem wymiesza d這闓i. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez oko這 35-45 minut (w zale積o軼i od wielko軼i pietruszek), mieszaj帷 wszystko 2-3 razy. Pietruszk po upieczeniu powinna by mi瘯ka i lekko zrumieniona na brzegach. Smacznego :)

鈔oda, 21 lutego 2018
Domowa granola z mas貫m orzechowym

Do嗆 cz瘰to jadam ostatnio na 郾iadanie jogurty naturalne z r騜nymi dodatkami. Czasami dorzucam chia, czasem po prostu owoce lub p豉tki owsiane. Pr鏏owa豉m znale潭 jakie porz康ne musli lub p豉tki, o sk豉dzie nie wo豉j帷ym o pomst do nieba, ale nie uda這 mi si. Wsz璠zie tona cukru, polepszaczy - nic fajnego. Postanowi豉m przygotowa wi璚 w domu moj w豉sn granol. Poszpera豉m w necie w poszukiwaniu inspiracji i z這篡豉m receptur ze sk豉dnik闚, kt鏎e mi najbardziej pasowa造: mas這 orzechowe, troch miodu, cynamon, suszona 簑rawina, orzechy. Wysz豉 naprawd bardzo dobra - b璠zie 鈍ietnym urozmaiceniem zimowych 郾iada :)

granola z mas貫m orzechowym

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • 4 造磬i mas豉 orzechowego (najlepiej 100% orzech闚, bez dodatku soli i cukru)
  • 2 造磬i miodu
  • 造磬a oleju rzepakowego
  • 造瞠czka cynamonu
  • spora gar嗆 suszonej 簑rawiny
  • p馧 szklanki suszonych banan闚
  • gar嗆 orzech闚 w這skich
  • 造磬a czekoladowych pastylek

Wykonanie:

Wymiesza ze sob mas這 orzechowe, mi鏚, olej i cynamon (mo積a ca這嗆 lekko podgrza). Do powsta貫j masy wsypa p豉tki. Dok豉dnie wymiesza. Roz這篡 ca這嗆 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, mieszaj帷 co jaki czas. Granola po wyj璚iu z piekarnika b璠zie do嗆 mi瘯ka, ale do嗆 szybko odpowiednio stwardnieje. Po wystudzeniu doda do niej suszon 簑rawin, posiekane orzechy i czekoladowe pastylki oraz suszone banany. Prze這篡 do pojemnika. Podawa z mlekiem lub jogurtem. Smacznego :)

domowa granola

domowa granola mas這 orzechowe banany

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11