| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ricotta

pi徠ek, 24 pa寮ziernika 2014
Tarta z dyni, ricott i figami

Pyszna tarta, kt鏎a powsta豉 z...resztek w lod闚ce ;) Znalaz豉m tam troch ricotty, troch quarku, reszt puree z dyni...w鈔鏚 owoc闚 le瘸造 鈍ie瞠 figi. Pokombinowa豉m i musz przyzna, 瞠 efekt by naprawd 鈍ietny. Chrupi帷e, kruche ciasto, z lekkim korzennym posmakiem, delikatny kremowy 鈔odek i s這dkie figi. 安ietne po陰czenie :) Zdj璚ia mo瞠 tego nie oddaj, ale tarta jest naprawd godna polecenia :)

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego przez Be.



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 200 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 jajko
  • 1-2 造磬i zimnej wody
  • 造瞠czka przyprawy do piernika

Nadzienie:

  • 150g sera ricotta
  • 100g quarku lub innego twarogu sernikowego
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • p馧 造瞠czki cynamonu

Dodatkowo:

  • 2-3 鈍ie瞠 figi

Wykonanie:

Ciasto:

Sk豉dniki na kruchy sp鏚 szybko zagnie嗆. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 15-20 minut, ju bez obci捫enia. Wystudzi.

Nadzienie:

Ricott zmiksowa kr鏒ko z quarkiem, cukrem pudrem i jajkiem. Nast瘼nie doda m彗 i cynamon oraz dyniowe puree. Dok豉dnie wymiesza. Gotow mas wy這篡 na podpieczony sp鏚. Wyr闚na. Na wierzch u這篡 pokrojone w plastry 鈍ie瞠 figi. Ca這嗆 piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego :)








wtorek, 14 pa寮ziernika 2014
Pieczone gruszki z ricott i migda豉mi - idealny jesienny deser

Pyszny deser, na kt鏎y przepis znalaz豉m na stronie Zajadam.pl. Mi瘯kie, s這dkie i soczyste gruszki, delikatna ricotta i chrupi帷e p豉tki migda堯w. Do tego wszystkiego mi鏚 i zniewalaj帷o pachn帷y cynamon. Czy do szcz窷cia trzeba czego wi璚ej? :)



Sk豉dniki:
  • 2 gruszki
  • 4 du瞠 造磬i sera ricotta
  • 4 造瞠czki miodu
  • cynamon
  • p豉tki migda這we
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Gruszki umy, przekroi wzd逝 na p馧 i za pomoc 造瞠czki usun望 z nich gniazda nasienne. Mi捫sz skropi sokiem z cytryny, aby nie 軼iemnia. Owoce u這篡 w naczyniu 瘸roodpornym. Ka盥y otw鏎 w gruszce nape軟i ricott. Ca這嗆 pola miodem i posypa cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie owoce posypa p豉tkami migda這wymi i zapieka kolejne 5-10 minut. Smacznego :)



鈔oda, 04 czerwca 2014
S這neczko ze szpinakiem

Takie s這neczko wpad這 mi w oko jaki czas temu na jednym z portali spo貫czno軼iowych. Poszpera豉m troch w necie i postanowi豉m go sama wypr鏏owa. Inspirowa豉m si tym pomys貫m. Wysz這 smacznie i niebanalnie. Ciasto by這 mo瞠 troch za twarde i my郵, 瞠 w miejsce ciasta kruchego lepiej pasowa這by tu mi瘯kie ciasto dro盥穎we. Mo瞠 nast瘼nym razem wypr鏏uj tak wersj. Moje s這neczko poda豉m jako dodatek do zupy. Dobrze smakowa這 z lekkim sosem czosnkowym.



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 500 g m彗i
  • 90 ml oliwy
  • ok. 200 ml przegotowanej wody
  • 造瞠czka soli

Nadzienie:

  • 2 du瞠 p璚zki 鈍ie瞠go szpinaku
  • 250 g ricotty
  • kilka z帳k闚 czosnku
  • jajko + jajko do smarowania ciasta
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa
  • 造磬a 鄉ietany 12%
  • 50 g startego parmezanu
  • mas這 do sma瞠nia

Wykonanie:

Ciasto:

Przesian m彗 wymiesza z sol i oliw. Powoli dolewa wod, zagniataj帷 ciasto. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi. Elastyczne ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Przykry je 軼iereczk na czas przygotowania nadzienia.

Nadzienie:

安ie篡 szpinak przebra, wyp逝ka i pokroi. Poddusi przez 3-4 minuty na ma郵e. Doda ricott, 鄉ietan i parmezan. Doprawi do smaku czosnkiem, sol, ga趾 i pieprzem. Lekko przestudzi, a nast瘼nie doda jajko. Dok豉dnie wymiesza.

Oba kawa趾i ciasta rozwa趾owa na dwa r闚ne okr璕i. Na jednym z nich u這篡 farsz: na 鈔odku oraz dooko豉, zostawiaj帷 z zewn徠rz wolny ok. 2-cm margines.



Ca這嗆 przykry drugim p豉tem ciasta. Brzegi dok豉dnie sklei. Miejsce wewn徠rz, gdzie znajduje si farsz, przykry np. kubkiem. Boki wype軟ione nadzieniem naci望 ostrym no瞠m, na kawa趾i szeroko軼i ok. 2 cm. Ka盥y kawa貫k wywija nadzieniem do g鏎y (wywija ka盥y kawa貫k w t sam stron). Tu mo積a zobaczy jak powinno to wszystko wygl康a. Gotowe s這neczko posmarowa rozk堯conym jajkiem. Mo積a dodatkowo posypa np. s這necznikiem lub sezamem.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-45 minut (a ciasto b璠zie z這ciste). Smacznego :)

Czas na szpinak!

poniedzia貫k, 28 maja 2012
Gnocchi verde czyli gnocchi ze szpinaku i ricotty

Fenomenalne danie :) Jad豉m je po raz pierwszy w 篡ciu i zakocha豉m si w nich momentalnie. Przepis znalaz豉m u Atinki, Ona za posi趾owa豉 si przepisem podanym przez Bajaderk. Przyrz康za si je bardzo 豉two i wyjd nawet takiemu laikowi jak ja, kt鏎y zar闚no pierogi, jak i kopytka, przygotowa w豉snor璚znie zaledwie dwa razy w 篡ciu i ani razu nie osi庵n掖 w tej dziedzinie pe軟ego sukcesu :) Z tymi kluskami jednak posz這 mi ca趾iem dobrze. Wysz造 bardzo smaczne. Ostatnia, czwarta partia tych kluseczek okaza豉 si t najlepsz. Rozp造wa豉 si wprost w ustach, bo wiedzia豉m ju, 瞠 nie nale篡 przesadza z m彗, ani ze zbyt d逝gim wyrabianiem ciasta. Kszta速 te by w miar odpowiedni, gdy w ko鎍u zacz窸am kroi odpowiednie ma貫 kawa趾i. Ech..pi瘯ny, zielony kolor, cudny smak..Zg這dnia豉m :))



Sk豉dniki:
  • 225 g sera ricotta
  • 1,5 szklanki m彗i
  • 1 du瞠 jajko
  • p馧 szklanki startego parmezanu
  • 1 造瞠czka soli
  • 500 g 鈍ie瞠go szpinaku
Sos:
  • 5 造瞠k mas豉
  • 4-5 listk闚 鈍ie瞠j sza逕ii
  • p馧 szklanki startego parmezanu
  • s鏊, pieprz do smaku

Wykonanie:


Szpinak przebra, dok豉dnie umy, wrzuci do wrz徠ku i podgotowa przez oko這 3 minuty. Prze這篡 na durszlak, dobrze ods帷zy i wystudzi. Kiedy ju lekko wystygnie bardzo dobrze wycisn望 - tak, 瞠by prawie wody w nim nie zosta這 i drobniutko posieka. W misce wymiesza ricott (je瞠li jest bardzo mokra, ods帷zy j na sitku), starty parmezan, szpinak, jajko i s鏊. Doda 1 szklank m彗i i wymiesza. W razie potrzeby dosypywa pozosta陰 m彗, ale tylko tyle, aby uzyska mi瘯kie i niezbyt klej帷e ciasto (nie wyrabia ciasta za d逝go, bo kluseczki b璠 twarde i gumiaste).

Gotowe ciasto podzieli na 4 cz窷ci i z ka盥ej z nich utworzy cienki wa貫czek (na grubo嗆 palca) i pokroi na ma貫, dwucentymetrowe kluseczki. Wrzuca na lekko osolony wrz徠ek i gotowa 1 - 2 minuty, a zaczn wyp造wa na powierzchnie.

W mi璠zyczasie przygotowa sos. Mas這 rozpu軼i, doda do niego ca貫 listki sza逕ii, lekko przyprawi sola i pieprzem. Gotowe kluseczki prze這篡 do ogrzanej miski, pola sosem, posypa startym parmezanem i podawa. Smacznego :)






Czas na szpinak!
poniedzia貫k, 21 maja 2012
Cannelloni ze szpinakiem, pieczarkami i sosem pomidorowym

Wsp鏊ne szpinakowanie czas zacz望 :) Moj pierwsz propozycj jest pyszne cannelloni czyli makaronowe rurki, nadziewane mas ze szpinaku, pieczarek i sera ricotta. Wszystko to zapieczone pod sosem pomidorowym oraz mozzarell. Brzmi pysznie? Uwierzcie mi, takie w豉郾ie by這: wr璚z nieziemsko dobre :) Nie wiem czy na drugi dzie nawet nie lepsze..Przepis znalaz豉m u Liski. Nie potrafi豉m zrobi 豉dnych zdj耩 tej zapiekance..rurki po upieczeniu nie prezentowa造 si zbyt fotogenicznie, ale zapewniam, 瞠 smaku to nie zmieni這 ;) Dwa pierwsze zdj璚ia przedstawiaj potraw przed zapieczeniem, dwa nast瘼ne: po wyj璚iu z piekarnika, gotow do zjedzenia. Polecam :)


Sk豉dniki:

Sos pomidorowy (zrobi豉m z 1,5 porcji):
  • puszka pomidor闚 (ok. 400 g)
  • z帳ek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 1 造磬a oliwy
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • 1/2 造瞠czki oregano
  • p馧 造瞠czki cukru (to m鎩 dodatek)
  • 1/2 造瞠czki suszonej bazylii (to m鎩 dodatek)

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 400 g m這dych li軼i szpinaku, przebranych i umytych
  • 2 造磬i mas豉
  • z帳ek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 200 g sera ricotta lub bia貫go sera (u mnie ricotta)
  • szczypta ga趾i muszkato這wej

Dodatkowo:

  • ok. 300 g (ok. 12 rurek) makaronu cannelloni przygotowanego zgodnie z instrukcj na opakowaniu
  • ok. 200-300 g mozzarelli, startej na tarce


Wykonanie:

Sos:

Na rozgrzanej oliwie przez oko這 30 sekund podsma瘸 czosnek. Doda pomidory, zagotowa, zmniejszy ogie i gotowa ok. 10 minut, a sos nieco zg瘰tnieje. Doda przyprawy. Wymiesza i odstawi.

Farsz:

Pieczarki pokroi w plasterki i podsma篡 je na suchej patelni (ok. 10-12 minut czyli tak d逝go, a wyparuje z nich woda). Nast瘼nie doda mas這, a kiedy roztopi si ono, szpinak i czosnek. Doprawi ga趾 muszkato這w. Po ok. 3-4 minutach, zdj望 z ognia. Odcisn望 na sicie nadmiar wody, prze這篡 z powrotem na patelni, doda ricott. Dok豉dnie wymiesza.

畝roodporn form posmarowa mas貫m. Na jej dno wla po這w sosu pomidorowego. Rurki makaronu nape軟ia farszem. U這篡 je w formie, pola reszt sosu, posypa start mozzarell. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-30 minut. Wyjmujemy, kiedy makaron b璠zie mi瘯ki. Smacznego :)







Czas na szpinak!