| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ricotta

鈔oda, 17 pa寮ziernika 2018
Sernik ze 郵iwkami

Ten przepis u Dorotki odkry豉m stosunkowo niedawno, cho na jej blogu mo積a go znale潭 od kilku lat. I powiem Wam, 瞠 odk康 go wypr鏏owa豉m, robi豉m ju czterokrotnie: dwa razy ze 郵iwkami i dwa razy z malinami, dodaj帷 do masy serowej posiekan gorzk czekolad. W obu przypadkach sernik smakowa 鈍ietnie, a osoby, kt鏎e go pr鏏owa造, od razu prosi造 o przepis. Dodatek ricotty sprawia, 瞠 masa serowa jest delikatna i puszysta. Sam sernik nie jest przes這dzony, a owoce nadaj mu fajnego smaku. Zmniejszy豉m jedynie ilo嗆 kakao w spodzie, bo nie chcia豉m, aby by zbyt intensywny. Bardzo Wam polecam ten wypiek :)

sernik ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 23-24 cm):

Kruche ciasto:

  • 190 g m彗i pszennej
  • 15 g kakao (w oryginale 30 g)
  • 130 g mi瘯kiego mas豉
  • 80 g drobnego cukru do wypiek闚
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktuz wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 500 g serka ricotta
  • 2 du瞠 jajka
  • szklankadrobnego cukru do wypiek闚
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)

Dodatkowo:

  • 500 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na kruchy sp鏚 wyrobi mi璠zy palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formowa kruszonk. Po這w kruszonki wysypa do tortownicy, wy這穎nej wcze郾iej papierem do pieczenia. Drug po這w od這篡 na wierzch sernika. Wylepi ciastem sp鏚 tortownicy i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15-18 minut.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki: twar鏬, ricott, jajka, budy i cukier. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Mas serow przela na podpieczony sp鏚. Na jej wierzchu u這篡 wypestkowane 郵iwki, rozci璚iem ku g鏎ze. Ca這嗆 posypa pozosta陰 kruszonk.Piec w temperaturze 175 stopni przez oko這 60minut lub do wypieczenia sernika.Przestudzi w stygn帷ym piekarniku.Smacznego :)

sernik ze 郵iwkami

wtorek, 17 kwietnia 2018
Zapiekanka serowa z jab趾ami

Ja wiem, 瞠 tu zaraz przed nami sezon na truskawki i inne letnie owoce, a ja wyg逝piam si z jakimi tam jab趾ami, ale musicie mi to wybaczy. Ta zapiekanka jest naprawd warta wspomnienia. Smaczna, bardzo delikatna, szybka w wykonaniu i je郵i u篡jecie odpowiednich sk豉dnik闚 mo瞠 by nawet dietetyczn przek御k. Robi豉m w obu wersjach i w obu smakowa豉 bardzo dobrze. Idealna na 郾iadanie lub podwieczorek. Polecam :)

Przepis: Moje Wypieki

zapiekanka serowa z jab趾ami

Sk豉dniki:

  • 250 g serka ricotta (w wersji dietetycznej chudego twarogu)
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% (w wersji dietetycznej jogurt naturalny)
  • 2 du瞠 jajka
  • 2-3 造磬i cukru (w wersji dietetycznej syrop z agawy, fruktoza, erytrol, mi鏚)
  • 2 造磬i budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • 2 jab趾a
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra i pokroi w p馧ksi篹yce.Ser, 鄉ietan, 鄴速ka, cukier i budy wymiesza ze sob w naczyniu r霩g kuchenn. Bia趾a ubi na sztywn pian i delikatnie wmiesza je w gotow mas. Delikatnie prze這篡 j do naczynia do zapiekania wysmarowanego mas貫m lub wy這穎nego papierem do pieczenia (foremka do tarty lub tak jak u mnie niedu瞠 naczynie 瘸roodporne). Na wierzchu pouk豉da kawa趾i jab貫k. Opr鏀zy ca這嗆 cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 20-30 minut (d逝go嗆 pieczenia zale篡 od wysoko軼i naczynia: im mniejsze i g喚bsze naczynie do zapiekania, tym pieczemy d逝瞠j; ja w naczyniu 瘸roodpornym piek豉m oko這 30-35 minut, w formie do tarty: ok 20 minut). Podawa najlepiej na ciep這, chocia na zimno jest r闚nie dobra. Smacznego :)

zapiekanka z jab趾ami

pi徠ek, 24 pa寮ziernika 2014
Tarta z dyni, ricott i figami

Pyszna tarta, kt鏎a powsta豉 z...resztek w lod闚ce ;) Znalaz豉m tam troch ricotty, troch quarku, reszt puree z dyni...w鈔鏚 owoc闚 le瘸造 鈍ie瞠 figi. Pokombinowa豉m i musz przyzna, 瞠 efekt by naprawd 鈍ietny. Chrupi帷e, kruche ciasto, z lekkim korzennym posmakiem, delikatny kremowy 鈔odek i s這dkie figi. 安ietne po陰czenie :) Zdj璚ia mo瞠 tego nie oddaj, ale tarta jest naprawd godna polecenia :)

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego przez Be.



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 200 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 jajko
  • 1-2 造磬i zimnej wody
  • 造瞠czka przyprawy do piernika

Nadzienie:

  • 150g sera ricotta
  • 100g quarku lub innego twarogu sernikowego
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • p馧 造瞠czki cynamonu

Dodatkowo:

  • 2-3 鈍ie瞠 figi

Wykonanie:

Ciasto:

Sk豉dniki na kruchy sp鏚 szybko zagnie嗆. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 15-20 minut, ju bez obci捫enia. Wystudzi.

Nadzienie:

Ricott zmiksowa kr鏒ko z quarkiem, cukrem pudrem i jajkiem. Nast瘼nie doda m彗 i cynamon oraz dyniowe puree. Dok豉dnie wymiesza. Gotow mas wy這篡 na podpieczony sp鏚. Wyr闚na. Na wierzch u這篡 pokrojone w plastry 鈍ie瞠 figi. Ca這嗆 piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego :)








wtorek, 14 pa寮ziernika 2014
Pieczone gruszki z ricott i migda豉mi - idealny jesienny deser

Pyszny deser, na kt鏎y przepis znalaz豉m na stronie Zajadam.pl. Mi瘯kie, s這dkie i soczyste gruszki, delikatna ricotta i chrupi帷e p豉tki migda堯w. Do tego wszystkiego mi鏚 i zniewalaj帷o pachn帷y cynamon. Czy do szcz窷cia trzeba czego wi璚ej? :)



Sk豉dniki:
  • 2 gruszki
  • 4 du瞠 造磬i sera ricotta
  • 4 造瞠czki miodu
  • cynamon
  • p豉tki migda這we
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Gruszki umy, przekroi wzd逝 na p馧 i za pomoc 造瞠czki usun望 z nich gniazda nasienne. Mi捫sz skropi sokiem z cytryny, aby nie 軼iemnia. Owoce u這篡 w naczyniu 瘸roodpornym. Ka盥y otw鏎 w gruszce nape軟i ricott. Ca這嗆 pola miodem i posypa cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie owoce posypa p豉tkami migda這wymi i zapieka kolejne 5-10 minut. Smacznego :)



鈔oda, 04 czerwca 2014
S這neczko ze szpinakiem

Takie s這neczko wpad這 mi w oko jaki czas temu na jednym z portali spo貫czno軼iowych. Poszpera豉m troch w necie i postanowi豉m go sama wypr鏏owa. Inspirowa豉m si tym pomys貫m. Wysz這 smacznie i niebanalnie. Ciasto by這 mo瞠 troch za twarde i my郵, 瞠 w miejsce ciasta kruchego lepiej pasowa這by tu mi瘯kie ciasto dro盥穎we. Mo瞠 nast瘼nym razem wypr鏏uj tak wersj. Moje s這neczko poda豉m jako dodatek do zupy. Dobrze smakowa這 z lekkim sosem czosnkowym.



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 500 g m彗i
  • 90 ml oliwy
  • ok. 200 ml przegotowanej wody
  • 造瞠czka soli

Nadzienie:

  • 2 du瞠 p璚zki 鈍ie瞠go szpinaku
  • 250 g ricotty
  • kilka z帳k闚 czosnku
  • jajko + jajko do smarowania ciasta
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa
  • 造磬a 鄉ietany 12%
  • 50 g startego parmezanu
  • mas這 do sma瞠nia

Wykonanie:

Ciasto:

Przesian m彗 wymiesza z sol i oliw. Powoli dolewa wod, zagniataj帷 ciasto. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi. Elastyczne ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Przykry je 軼iereczk na czas przygotowania nadzienia.

Nadzienie:

安ie篡 szpinak przebra, wyp逝ka i pokroi. Poddusi przez 3-4 minuty na ma郵e. Doda ricott, 鄉ietan i parmezan. Doprawi do smaku czosnkiem, sol, ga趾 i pieprzem. Lekko przestudzi, a nast瘼nie doda jajko. Dok豉dnie wymiesza.

Oba kawa趾i ciasta rozwa趾owa na dwa r闚ne okr璕i. Na jednym z nich u這篡 farsz: na 鈔odku oraz dooko豉, zostawiaj帷 z zewn徠rz wolny ok. 2-cm margines.



Ca這嗆 przykry drugim p豉tem ciasta. Brzegi dok豉dnie sklei. Miejsce wewn徠rz, gdzie znajduje si farsz, przykry np. kubkiem. Boki wype軟ione nadzieniem naci望 ostrym no瞠m, na kawa趾i szeroko軼i ok. 2 cm. Ka盥y kawa貫k wywija nadzieniem do g鏎y (wywija ka盥y kawa貫k w t sam stron). Tu mo積a zobaczy jak powinno to wszystko wygl康a. Gotowe s這neczko posmarowa rozk堯conym jajkiem. Mo積a dodatkowo posypa np. s這necznikiem lub sezamem.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-45 minut (a ciasto b璠zie z這ciste). Smacznego :)

Czas na szpinak!

 
1 , 2