| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mak

pi徠ek, 22 kwietnia 2016
Kantyczka

S ciasta, kt鏎e zachwycaj mnie swoim wygl康em i kusz tak d逝go, a w ko鎍u im ulegam i piek, aby przekona si czy smak dor闚nuje stronie wizualnej. Najcz窷ciej tak w豉郾ie jest: eleganckie ciasto smakuje r闚nie dobrze, jak wygl康a. Czasami jednak zdarzaj si rozczarowania. I tak niestety jest w tym przypadku. Kantyczka wygl康a 鈍ietnie: wielowarstwowe, kolorowe ciasto, prze這穎ne biszkoptami i d瞠mem, wyko鎍zone polew czekoladow. Podejrzewam, 瞠 ma ona wielu zwolennik闚, ja jednak do nich zalicza si nie b璠. Wg mnie ciasto by這 zdecydowanie za suche. Warstwy d瞠mu ma這 wyczuwalne, cho zu篡豉m dwa du瞠 s這iczki. Tam gdzie trafia豉 si odrobina marmolady, by這 w miar ok; gdy jej brakowa這, trzeba by這 ratowa si du膨 ilo軼i herbaty lub kawy. Do tego po 20 minutach pieczenia wierzch ciasta przyrumieni si tak mocno, 瞠 pozosta造 czas piek豉m je przykryte foli aluminiow. W 鈔odku by這 oczywi軼ie ci庵le surowe. Na plus to, 瞠 biszkopty by造 mi瘯kie i ciasto bardzo dobrze si kroi這. Kantyczka nie przypad豉 do gustu tak瞠 mojemu m篹owi i c鏎ce. Nie si璕n ju raczej po ten przepis, ale wklejam go tutaj, bo mo瞠 komu z Was si przyda. Gusta s wszak瞠 r騜ne :) Ja spo鈔鏚 takich zakr璚onych ciast zdecydowanie wybieram Popapra鎍a.

Przepis na kantyczk znale潭 mo積a na wielu blogach. Ja skorzysta豉m z przepisu Edysi.

kantyczka

Sk豉dniki (forma o wymiarach 40x25):

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 8 jajek (oddzielnie 鄴速ka i bia趾a)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 造磬i kakao
  • ok. 300 g okr庵造ch biszkopt闚
  • 2 s這iki d瞠mu morelowego lub malinowego (u mnie s這ik d瞠mu brzoskwiniowego i s這ik d瞠mu wi郾iowego)

Polewa:

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 造磬i ciemnego kakao
  • 2 造磬i gor帷ej wody

Wykonanie:

Ciasto:

Mi瘯kie mas這 utrze dok豉dnie z cukrem pudrem na puch. Ci庵le ucieraj帷, dodawa po jednym 鄴速ku, a nast瘼nie stopniowo m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia (2 造磬i m彗i od這篡). Z bia貫k ubi sztywn pian i wmiesza j delikatnie 造磬 do ciasta.

Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do I cz窷ci doda kakao, do II suchy mak, a do III od這穎ne 2 造磬i m彗i. Ka盥 cz窷 dok豉dnie wymiesza.
W wy這穎nej papierem do pieczenia prostok徠nej formie wyk豉da kolejno warstwy:

  • ciemne ciasto
  • biszkopty
  • d瞠m z pierwszego s這iczka
  • ciasto z makiem
  • biszkopty
  • d瞠m z drugiego s這iczka
  • jasne ciasto

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut.

Polewa:

Margaryn stopi na ma造m ogniu. Doda cukier puder, kakao i gor帷 wod. Miesza, do rozpuszczenia i po陰czenia si wszystkich sk豉dnik闚. Doprowadzi do wrzenia i przestudzi. Lekko zastygaj帷, ale wci捫 lej帷 polew udekorowa ciasto. Smacznego :)

poniedzia貫k, 21 marca 2016
Popapraniec

O tym cie軼ie us造sza豉m jaki czas temu od m篹a. Mia okazj je嗆 je u kogo i tak mu posmakowa這, 瞠 strasznie namawia mnie, abym te je upiek豉. Przyznam si, 瞠 gdy znalaz豉m na niego przepis u Arabeski troch mina mi zrzed豉, bo nie przepadam za takimi ogromnymi miksami smak闚. A tu jest w czym wybiera: kakao, kokos, budy, d瞠m, p豉tki migda這we, czekolada. Szale雟two jednym s這wem. Stwierdzi豉m jednak, 瞠 spr鏏uj je zrobi i oceni jak wypada. I wiecie co? To by這 jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Naprawd. Wszystkie smaki 鈍ietnie do siebie pasowa造. Pyszne! Chwalili je wszyscy, kt鏎zy mieli okazj je spr鏏owa, wi璚 my郵, 瞠 i Wy si nie zawiedziecie. Bardzo polecam :)

Moje zmiany: biszkopt upiek豉m z 6 jaj, a do masy doda豉m 700 ml mleka. Dodatkowo nas帷zy豉m biszkopt s這dk herbat z cytryn i odrobin w鏚ki.

popapraniec

Sk豉dniki (blaszka 23 x 33 cm):

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • p馧 szklanki suchego maku
  • 造磬a kakao

Krem:

  • p馧 litra mleka (da豉m 700 ml)
  • 2 paczki budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • p馧 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 造磬a mas豉
  • 1-2 造磬i przegotowanej wody (da豉m mleko)

Dodatkowo:

  • poncz: mocna herbata z cukrem, cytryn i odrobin w鏚ki
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki
  • 50 g pra穎nych p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dodaj帷 cukier. Dodawa po jednym 鄴速ku i jeszcze chwil ubija. Nast瘼nie powoli wlewa olej, miksuj帷 na ma造ch obrotach. Na koniec wsypa przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i ostro積ie wymiesza ca這嗆 造磬. Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do jednej doda kakao, do drugiej wi鏎ki kokosowe, a do trzeciej suchy mak. Ciasto nak豉da na przemian 造磬 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Powinien powsta wz鏎 przypominaj帷y tr鎩kolorow szachownic. Na koniec ca這嗆 mo積a delikatnie przemiesza, np. trzonkiem drewnianej 造磬i, 瞠by powsta marmurkowy wzorek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem:

Proszek budyniowy wymiesza z 1/2 szklanki mleka. Reszt mleka zagotowa, po czym wla rozrobiony budy. Gotowa, ci庵le mieszaj帷, do zg瘰tnienia. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i z cukrem pudrem. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷.

Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy ponczem. Posmarowa go 3/4 masy budyniowej i przykry drugim plackiem. Wierzch ciasto ponownie nas帷zy i posmarowa reszt masy. Na kremie rozsmarowa delikatnie d瞠m i posypa go pra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mlekiem i mas貫m. Gotow polew obla ciasto, tworz帷 dekoracyjne esy-floresy. Gotowe ciasto wstawi do lod闚ki na co najmniej 12 godzin. Smacznego :)

popapraniec2

ciasto popapraniec

pi徠ek, 11 grudnia 2015
Tort makowy z kremem cynamonowym i 簑rawin

Dzi zapraszam na zimowy tort, idealnie pasuj帷y do zbli瘸j帷ych si 鈍i徠. Biszkoptowe blaty z makiem, prze這穎ne cynamonowym kremem na bazie krem闚ki i mascarpone. W kremie du瘸 ilo嗆 migda堯w i 簑rawiny. Jak dla mnie rewelacja :) Rodzina mia豉 podzielone zdania, cho wi瘯szo軼i tort smakowa, zw豉szcza mojemu tacie :) My郵, 瞠 b璠zie fajnie prezentowa si na 鈍i徠ecznym stole :)

Przepis znalaz豉m u Edysi. Troch pozmienia豉m: doda豉m mascarpone i 簑rawin, a tak瞠 upiek豉m go w tortownicy, a nie w kwadratowej blaszce. Przepis podaj ju z moimi zmianami.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia Korzennego" u Ptasi.

tort makowy

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22 cm):

Biszkopt makowy:

  • 125 m彗i pszennej
  • 160 g suchego maku
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i zimnej wody

Do nas帷zenia:

  • szklanka mocnej herbaty z cytryn
  • 2 kieliszki likieru amaretto lub rumu

Krem cynamonowy:

  • 500 g krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 2-3 造瞠czki cynamonu
  • 100 g posiekanych migda堯w
  • 2 gar軼ie posiekanej suszonej 簑rawiny

Do dekoracji:

  • p豉tki migda這we
  • 簑rawina

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po這w cukru pudru. 草速ka ubi na jasn i puszyst mas z reszt cukru pudru i wod. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitej piany wla powoli mas z 鄴速ek i delikatnie wymiesza 這patk. Wci捫 mieszaj帷, stopniowo wsypywa m彗 z makiem. Gotowe ciasto przela do nat逝szczonej i wy這穎nej papierem do pieczenia lub obsypanej bu趾 tart blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wystudzi. Przekroi na 3 blaty.

Krem cynamonowy:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po陰czy z ubit 鄉ietan. Doda cynamon i kr鏒ko zmiksowa. Od這篡 1/3 kremu do dekoracji. Do pozosta貫j masy (2/3) doda posiekane migda造 i 簑rawin. Delikatnie wymiesza.

Z這瞠nie ca這軼i:


Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy 1/3 herbaty wymieszanej z alkoholem i posmarowa po這w kremu z 簑rawin i migda豉mi. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go 1/3 ponczu i wy這篡 na niego reszt kremu z dodatkami. Przykry trzecim blatem. Nas帷zy go reszt ponczu i posmarowa cienko kremem bez migda堯w. Posmarowa r闚nie boki tortu. Ciasto udekorowa 簑rawin i upra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

tort makowy z kremem cynamonowym

tort makowy z 簑rawina

鈔oda, 17 grudnia 2014
Makowiec japo雟ki

Przepyszny makowiec: bez dodatku m彗i, z 簑rawin, czekolad i sk鏎k pomara鎍zow. Mocno wilgotny dzi瘯i startym na tarce jab趾om. Przepis na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie (g堯wnie u Dorotus). Ja u篡豉m gotowej masy makowej, ale jak najbardziej mo積a wykorzysta w豉snor璚znie przygotowan mas. My郵, 瞠 wtedy makowiec tylko na tym zyska. Polecam gor帷o na 鈍i皻a :)

makowiec japo雟ki

Sk豉dniki (blaszka ok. 30x20 cm):

  • 600 g masy makowej, dobrze odci郾i皻ej (mo瞠 by zar闚no masa domowa, jak i kupna)
  • 5 jajek
  • 3 jab趾a
  • 180 g mas豉
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 造瞠k zmielonych migda堯w
  • 5 造瞠k kaszy manny
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • gar嗆 sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • gar嗆 posiekanej suszonej 簑rawiny

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml krem闚ki
  • 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na g豉dk mas. Dodawa po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷. Mas ma郵an wymiesza z dobrze odci郾i皻 mas makow. Doda starte na tarce o grubych oczkach obrane jab趾a,zmielone migda造, kasz i proszek do pieczenia. Dosypa sk鏎k pomara鎍zow, posiekan 簑rawin i start czekolad. Wymiesza. Pian z bia貫k ubi na sztywno i wmiesza j delikatnie do ciasta. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez oko這 50-60 minut.

Polewa:
Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Gotowe ostudzone ciasto obla polew czekoladow. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

poniedzia貫k, 03 lutego 2014
Serowe bajgle



Zawsze wydawa這 mi si, 瞠 zrobienie bajgli jest strasznie trudne i zdecydowanie wykracza poza moje umiej皻no軼i. Okaza這 si jednak, 瞠 nie taki diabe straszny, jak go maluj ;) By這 to mo瞠 troch pracoch這nne, ale tak naprawd nie nastr璚zy這 mi 瘸dnych problem闚. Inspirowa豉m si przepisem znalezionym w ksi捫ce "Muffins. Small, beautiful and irresistably delicious", ale troch go zmodyfikowa豉m. U篡te tam mas這 zamieni豉m na smalczyk Smakowita Pajda, kt鏎y zaskoczy mnie mnogo軼i sposob闚 wykorzystania: smakuje dobrze na kanapce, nadaje si r闚nie do sma瞠nia i pieczenia.
Bajgle wysz造 smaczne, mi瘯kie i puszyste. Idealne na weekendowe 郾iadanie :)



Sk豉dniki:
  • 40 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 400 g m彗i
  • 250 ml ciep貫j wody
  • 100 g startego, 鄴速ego sera
  • 50 g stopionego smalczyku Smakowita Pajda z zio豉mi
  • 2 造磬i cukru
  • 造瞠czka s這dkiej papryki
  • szczypta soli
  • 造磬a sody oczyszczonej
  • 鄴速ko
  • dodatkowo do posypania bajgli z wierzchu: mak, starty 鄴速y ser, sezam

Wykonanie:

M彗 umie軼i w misce. 安ie瞠 dro盥瞠 rozpu軼i w ciep貫j wodzie (nie za gor帷ej!) z dodatkiem 造磬i cukru. W m帷e zrobi zag喚bienie i wla do niego rozrobione dro盥瞠. Przysypa delikatnie m彗 i odstawi na 10 minut, a dro盥瞠 zaczn pracowa. Po tym czasie doda stopiony i sch這dzony smalczyk, s鏊, s這dk papryk i 100 g startego, 鄴速ego sera. Wyrobi elastyczne ciasto i odstawi je w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na ok. 1 h (do podwojenia obj皻o軼i). Wyro郾i皻e ciasto jeszcze raz wyrobi, po czym podzieli na 8 r闚nych cz窷ci. Uformowa z nich kulki, lekko je sp豉szczy. W ka盥ej z nich zrobi po 鈔odku otw鏎 (鈔ednica ok. 3 cm). W szerokim garnku zagotowa 2 l wody z dodatkiem 造磬i sody i 造磬i cukru. Wrzuca do niej partiami uformowane bajgle i gotowa je ok. 1 minuty. Obgotowane bu趾i uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, smarowa rozm帷onym 鄴速kiem i obsypa startym 鄴速ym serem, makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez oko這 15 minut. Smacznego :)


Przepis bierze udzia w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", kt鏎ej sponsorem s ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku ro郵innego Smakowita Pajda.



 
1 , 2 , 3