| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mak

pi徠ek, 21 grudnia 2018
Ciasto "Wi郾ia z makiem"

Jedno z tych ciast, kt鏎e elegancko wygl康aj na stole i naprawd dobrze smakuj. Sp鏚 z dodatkiem maku oraz kakao, krem z mascarpone i krem闚ki, do tego wi郾ie i wierzch pokryty mas z nutell. Kaloryczna, bardzo smaczna propozycja, kt鏎a b璠zie 鈍ietnie prezentowa豉 si na 鈍i徠ecznym stole.

Przepis: Zjem to.

ciasto wi郾ia z makiem

Sk豉dniki: (blaszka 22 x 32 cm)

Sp鏚:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml 鄉ietanki 36%
  • 4 造磬i cukru pudru

Krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekoladowego kremu typu Nutella

Poncz:

  • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

Dodatkowo:

  • szklanka drylowanych wi郾i z kompotu
  • opakowanie okr庵造ch biszkopt闚 (ok. 120 g)
  • 2/3 szklanki kawy + 2 造磬i likieru Amaretto

Wykonanie:

Sp鏚:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Zmielony mak zala wrz徠kiem, tak by by ca趾owicie przykryty i odstawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Odcisn望 go dok豉dnie z nadmiaru wody (u篡豉m do tego gazy). 草速ka utrze z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst, niemal bia陰 mas. Doda odci郾i皻y mak, kakao, m彗 i proszek do pieczenia.Wymiesza ca這嗆 kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Na ko鎍u doda ubit na sztywno pian z bia貫k. Delikatnie wymiesza.Ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyj望 z piekarnika i wystudzi.

Krem 鄉ietankowy:

Sk豉dniki kremu powinny by dobrze sch這dzone.

Mascarpone umie軼i w wysokim naczyniu z krem闚k i cukrem pudrem. Ubija do uzyskania g瘰tego, jednolitego kremu.

Krem czekoladowy:

Sk豉dniki kremu powinny by w temperaturze pokojowej.

Mascarpone i Nutell wymiesza przy pomocy r霩gi do powstania jednolitej, g豉dkiej masy.

Sk豉danie ciasta:

Ciasto makowe skropi ponczem. Rozprowadzi na nim krem 鄉ietankowy. Powciska w niego dobrze ods帷zone wi郾ie. Biszkopty kr鏒ko moczy w kawie z dodatkiem Amaretto i 軼i郵e uk豉da na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozsmarowa mas czekoladow. Sch這dzi przez minimum 3-4 godziny. Przechowywa w lod闚ce lub w ch這dnym miejscu. Smacznego :)

鈔oda, 20 grudnia 2017
Choinka z makiem z ciasta francuskiego

Moj domow mas makow wykorzysta豉m mi璠zy innymi do przygotowania takiej oto choinki z ciasta francuskiego. Wysz豉 mo瞠 troch ko郵awa i niezgrabna, ale wzbudzi豉 zainteresowanie domownik闚, kt鏎zy z ch璚i si ni zajadali. Ciekawy pomys na uatrakcyjnienie 鈍i徠ecznego sto逝.

Pomys od Dorotus.

choinka z makiem

Sk豉dniki:

  • dwa arkusze ciasta francuskiego
  • kilka 造瞠k domowej masy makowej
  • jajko + bia趾o

Wykonanie:

Z obu arkuszy ciasta francuskiego wyci望 dwa takie same tr鎩k徠y. Bia趾o ubi na sztywn pian. Wymiesza j z mas makow. Mas rozsmarowa dok豉dnie na jednym z tr鎩k徠闚. Przykry dok豉dnie drugim tr鎩k徠em. Ostrym no瞠m na dole wyci望 pie choinki. Lekko zaznaczy 鈔odek: brzegi naci望 z obu stron, tworz帷 ga陰zki, pami皻aj帷, by nie nacina do samego ko鎍a. Ka盥 ga陰zk skr璚i, sklejaj帷 dok豉dnie na ko鎍u. Ca這嗆 posmarowa roztrzepanym jajkiem za pomoc p璠zelka.Piec w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez ok. 15-17 minut (do zez這cenia). Smacznego :)

Wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga 篡cz wspania造ch, spokojnych i pogodnych 鈍i徠 w rodzinnym gronie, mn鏀twa prezent闚 pod zielon choink oraz pyszno軼i na wigilijnym stole :)

poniedzia貫k, 18 grudnia 2017
Domowa masa makowa

Nie wyobra瘸m sobie 鈍i徠ecznego menu bez maku, a Wy? Makowce, seromakowce, kluski z makiem..wsz璠zie go pe軟o.Do tej pory korzysta豉m najcz窷ciej z gotowej masy makowej, przyznaj bez bicia, g堯wnie dlatego, 瞠 nie posiadam maszynki do mielenia mi瘰a. Jaki czas temu odkry豉m jednak, i mo積a zakupi w sklepie gotowy zmielony ju mak. Przygotowa豉m z niego domow mas makow, zgodnie z przepisemMirabelki, i przepad豉m. Taka masa jest naprawd pyszna. G瘰ta, pe軟a bakalii, nie za s這dka, idealnie zbalansowana i pozbawiona zb璠nych sk豉dnik闚 i wype軟iaczy. Koniecznie si na ni sku軼ie, przygotowuj帷 鈍i徠eczne pyszno軼i.

Do czego mo瞠cie wykorzysta tak mas? Poni瞠j kilka 鈍i徠ecznych propozycji:

- tradycyjnymakowiec

- makowiec japo雟ki

- m鎩 ulubiony seromakowiec

- obowi您kowe podczas naszej wigilii kluski z makiem

domowa masa makowa

Sk豉dniki:

  • 200g suchego, zmielonego maku
  • szklanka wrz徠ku (da豉m troch wi璚ej)
  • 3 造磬i cukru
  • 2 造磬i miodu
  • bakalie (da豉m gar嗆 rodzynek, gar嗆 posiekanych w這skich orzech闚, troch kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej i p豉tk闚 migda這wych)
  • kilka kropli aromatu migda這wego
  • p馧 造瞠czki cynamonu

Wykonanie:

Mak zala wrz徠kiem, postawi na ogniu i gotowa przez kilka minut. Doda cukier, mi鏚, bakalie i cynamon. Dok豉dnie wymiesza. Zdj望 z ognia i odstawi do wystudzenia.Smacznego :)

pi徠ek, 22 kwietnia 2016
Kantyczka

S ciasta, kt鏎e zachwycaj mnie swoim wygl康em i kusz tak d逝go, a w ko鎍u im ulegam i piek, aby przekona si czy smak dor闚nuje stronie wizualnej. Najcz窷ciej tak w豉郾ie jest: eleganckie ciasto smakuje r闚nie dobrze, jak wygl康a. Czasami jednak zdarzaj si rozczarowania. I tak niestety jest w tym przypadku. Kantyczka wygl康a 鈍ietnie: wielowarstwowe, kolorowe ciasto, prze這穎ne biszkoptami i d瞠mem, wyko鎍zone polew czekoladow. Podejrzewam, 瞠 ma ona wielu zwolennik闚, ja jednak do nich zalicza si nie b璠. Wg mnie ciasto by這 zdecydowanie za suche. Warstwy d瞠mu ma這 wyczuwalne, cho zu篡豉m dwa du瞠 s這iczki. Tam gdzie trafia豉 si odrobina marmolady, by這 w miar ok; gdy jej brakowa這, trzeba by這 ratowa si du膨 ilo軼i herbaty lub kawy. Do tego po 20 minutach pieczenia wierzch ciasta przyrumieni si tak mocno, 瞠 pozosta造 czas piek豉m je przykryte foli aluminiow. W 鈔odku by這 oczywi軼ie ci庵le surowe. Na plus to, 瞠 biszkopty by造 mi瘯kie i ciasto bardzo dobrze si kroi這. Kantyczka nie przypad豉 do gustu tak瞠 mojemu m篹owi i c鏎ce. Nie si璕n ju raczej po ten przepis, ale wklejam go tutaj, bo mo瞠 komu z Was si przyda. Gusta s wszak瞠 r騜ne :) Ja spo鈔鏚 takich zakr璚onych ciast zdecydowanie wybieram Popapra鎍a.

Przepis na kantyczk znale潭 mo積a na wielu blogach. Ja skorzysta豉m z przepisu Edysi.

kantyczka

Sk豉dniki (forma o wymiarach 40x25):

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 8 jajek (oddzielnie 鄴速ka i bia趾a)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 造磬i kakao
  • ok. 300 g okr庵造ch biszkopt闚
  • 2 s這iki d瞠mu morelowego lub malinowego (u mnie s這ik d瞠mu brzoskwiniowego i s這ik d瞠mu wi郾iowego)

Polewa:

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 造磬i ciemnego kakao
  • 2 造磬i gor帷ej wody

Wykonanie:

Ciasto:

Mi瘯kie mas這 utrze dok豉dnie z cukrem pudrem na puch. Ci庵le ucieraj帷, dodawa po jednym 鄴速ku, a nast瘼nie stopniowo m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia (2 造磬i m彗i od這篡). Z bia貫k ubi sztywn pian i wmiesza j delikatnie 造磬 do ciasta.

Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do I cz窷ci doda kakao, do II suchy mak, a do III od這穎ne 2 造磬i m彗i. Ka盥 cz窷 dok豉dnie wymiesza.
W wy這穎nej papierem do pieczenia prostok徠nej formie wyk豉da kolejno warstwy:

  • ciemne ciasto
  • biszkopty
  • d瞠m z pierwszego s這iczka
  • ciasto z makiem
  • biszkopty
  • d瞠m z drugiego s這iczka
  • jasne ciasto

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut.

Polewa:

Margaryn stopi na ma造m ogniu. Doda cukier puder, kakao i gor帷 wod. Miesza, do rozpuszczenia i po陰czenia si wszystkich sk豉dnik闚. Doprowadzi do wrzenia i przestudzi. Lekko zastygaj帷, ale wci捫 lej帷 polew udekorowa ciasto. Smacznego :)

poniedzia貫k, 21 marca 2016
Popapraniec

O tym cie軼ie us造sza豉m jaki czas temu od m篹a. Mia okazj je嗆 je u kogo i tak mu posmakowa這, 瞠 strasznie namawia mnie, abym te je upiek豉. Przyznam si, 瞠 gdy znalaz豉m na niego przepis u Arabeski troch mina mi zrzed豉, bo nie przepadam za takimi ogromnymi miksami smak闚. A tu jest w czym wybiera: kakao, kokos, budy, d瞠m, p豉tki migda這we, czekolada. Szale雟two jednym s這wem. Stwierdzi豉m jednak, 瞠 spr鏏uj je zrobi i oceni jak wypada. I wiecie co? To by這 jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Naprawd. Wszystkie smaki 鈍ietnie do siebie pasowa造. Pyszne! Chwalili je wszyscy, kt鏎zy mieli okazj je spr鏏owa, wi璚 my郵, 瞠 i Wy si nie zawiedziecie. Bardzo polecam :)

Moje zmiany: biszkopt upiek豉m z 6 jaj, a do masy doda豉m 700 ml mleka. Dodatkowo nas帷zy豉m biszkopt s這dk herbat z cytryn i odrobin w鏚ki.

popapraniec

Sk豉dniki (blaszka 23 x 33 cm):

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • p馧 szklanki suchego maku
  • 造磬a kakao

Krem:

  • p馧 litra mleka (da豉m 700 ml)
  • 2 paczki budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • p馧 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 造磬a mas豉
  • 1-2 造磬i przegotowanej wody (da豉m mleko)

Dodatkowo:

  • poncz: mocna herbata z cukrem, cytryn i odrobin w鏚ki
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki
  • 50 g pra穎nych p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dodaj帷 cukier. Dodawa po jednym 鄴速ku i jeszcze chwil ubija. Nast瘼nie powoli wlewa olej, miksuj帷 na ma造ch obrotach. Na koniec wsypa przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i ostro積ie wymiesza ca這嗆 造磬. Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do jednej doda kakao, do drugiej wi鏎ki kokosowe, a do trzeciej suchy mak. Ciasto nak豉da na przemian 造磬 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Powinien powsta wz鏎 przypominaj帷y tr鎩kolorow szachownic. Na koniec ca這嗆 mo積a delikatnie przemiesza, np. trzonkiem drewnianej 造磬i, 瞠by powsta marmurkowy wzorek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem:

Proszek budyniowy wymiesza z 1/2 szklanki mleka. Reszt mleka zagotowa, po czym wla rozrobiony budy. Gotowa, ci庵le mieszaj帷, do zg瘰tnienia. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i z cukrem pudrem. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷.

Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy ponczem. Posmarowa go 3/4 masy budyniowej i przykry drugim plackiem. Wierzch ciasto ponownie nas帷zy i posmarowa reszt masy. Na kremie rozsmarowa delikatnie d瞠m i posypa go pra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mlekiem i mas貫m. Gotow polew obla ciasto, tworz帷 dekoracyjne esy-floresy. Gotowe ciasto wstawi do lod闚ki na co najmniej 12 godzin. Smacznego :)

popapraniec2

ciasto popapraniec

 
1 , 2 , 3 , 4