| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: sezam

wtorek, 21 marca 2017
Zielone kotlety broku這wo-cebulowe

Dzi pierwszy dzie wiosny kalendarzowej. Z tej tez okazji na blogu przepis na zielone kotleciki broku這we z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pe軟e warzyw, zdrowe i proste w wykonaniu. Pieczone w piekarniku, przez co mniej kaloryczne ni gdyby by造 sma穎ne na patelni. Inspirowa豉m si przepisem znalezionym tutaj.

kotlety broku這wo-cebulowe

Sk豉dniki:

  • 1 broku
  • 4 ma貫 cebule
  • 1 jajko
  • 造磬a serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 造磬i startego 鄴速ego sera
  • 3 造磬i sezamu
  • 2 造磬i otr瑿闚 owsianych
  • 2 造磬i m彗i z pe軟ego przemia逝 (lub wiecej, tyle, aby otrzyma w豉軼iw konsystencj)
  • 2 z帳ki czosnku
  • s鏊, pieprz
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Broku豉 podzieli na r騜yczki i ugotowa w osolonym wrz徠ku do mi瘯ko軼i. Cebule posieka i podsma篡 na oleju. Ugotowanego broku豉 drobno posieka. Doda podsma穎n cebul, otr瑿y, m彗, sezam, jajko i ser. Doprawi do smaku sol, pieprzem i przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Z gotowej masy formowa p豉skie kotlety. Uk豉da je na blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut z ka盥ej strony, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do lekkiego zrumienienia). Podawa np. z sosem czosnkowym. Smacznego :)

kotlety broku cebula sezam

pi徠ek, 24 czerwca 2016
Klasyczny hummus

Hummus do niedawna by mi ca趾iem nieznany, przyznaj si bez bicia. S造sza豉m o nim, wiedzia豉m jak zrobi, z czego si sk豉da, ale nie mia豉m jako ochoty go pr鏏owa. W ko鎍u si jednak skusi豉m i.....przepad豉m. Sta si on jednym z moich ulubionych smarowide do kanapek. Uwielbiam wyjada go 造瞠czk lub podawa z dodatkiem pity czy 鈍ie篡ch warzyw. Podejrzewam, 瞠 szybko mi si nie znudzi. Jest rewelacyjny :)

Przepis na domowy, klasyczny hummus zaczerpn窸am z bloga Jad這nomia, cho pozmienia豉m troch podane tam proporcje. Musicie dostosowa je do waszych kubk闚 smakowych. Hummus mo積a przyrz康zi r闚nie z gotowej ciecierzycy w puszce - smak b璠zie nieco inny, ale r闚nie do zaakceptowania :) Przyspieszy to czas przygotowania pasty, bo odpadnie namaczenie ciecierzycy i jej d逝gie gotowanie.

Przepis bierze udzia w "VI Festiwalu Kuchni Arabskiej" prowadzonym przez Pann Malwinn.

hummus

Sk豉dniki (z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 wychodzi sporej wielko軼i pude趾o hummusu - dla dw鏂h os鏏 sugeruj zmniejszy ich ilo嗆 o po這w):

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • szklanka jasnej pasty tahini (da豉m 6 造瞠k)
  • 1/3 szklanki lodowatej wody (da豉m 4 造磬i)
  • 3 造磬i soku z cytryny (da豉m 5)
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2 造瞠czki sody
  • s鏊

Dodatkowo, do podania: oliwa, s這dka papryka, posiekana kolendra lub natka, sezam

Wykonanie:

Ciecierzyc zala zimn wod z dodatkiem 造瞠czki sody (wody powinno by dwa razy tyle ile ciecierzycy). Zostawi na noc. Nast瘼nego dnia ciecierzyc odcedzi, zala 鈍ie膨 wod, doda 造瞠czk sody i zagotowa. Gotowa przez oko這 50-60 minut (pojedyncze ziarenko powinno 豉two da si rozgnie嗆 w palcach). Ugotowan ciecierzyc odcedzi i op逝ka. Umie軼i w blenderze. Doda tahini, przeci郾i皻y przez prask czosnek i sok z cytryny. Wszystko zmiksowa na g豉dk past bez grudek. Dolewa do niej powoli lodowatej wody, ca造 czas miksuj帷, a wszystko dok豉dnie si po陰czy. Doprawi do smaku sol. Hummus podawa polany dobr oliw i posypany s這dk papryk, sezamem lub posiekan kolendr/natk. 安ietnie smakuje z dodatkiem pity czy 鈍ie篡ch warzyw. Przechowywa w lod闚ce przez kilka dni. Smacznego :)

klasyczny domowy hummus

Kuchnia arabska przepisy

poniedzia貫k, 27 lipca 2015
Fasolka szparagowa z serem feta i sezamem

Smaczny pomys na przyrz康zenie fasolki szparagowej. Mamy teraz na ni sezon, wi璚 warto jada j cz瘰to i wypr鏏owywa nowe po陰czenia smak闚. Z sezamem i serem feta jak najbardziej do powt鏎zenia po raz kolejny :)

Inspiracja: Troch Zdrowiej

Inne przepisy z fasolk na moim blogu:

- Fasolka tradycyjna (z bu趾 tart i mas貫m)

- Fasolka szparagowa po prowansalsku

fasolka szparagowa z fet i sezamem

Sk豉dniki:

  • 250 g fasolki szparagowej
  • du篡 z帳ek czosnku
  • 1-2 造磬i sezamu
  • 50 g sera feta
  • 造磬a oliwy z oliwek
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Fasolk umy, obci望 ko鎍闚ki i lekko podgotowa w osolonym wrz徠ku (ok. 10-15 minut). Sezam upra篡 na suchej patelni. Na rozgrzan oliw wrzuci posiekany czosnek. Sma篡 go przez minut. Doda ugotowan i ods帷zon fasolk oraz sezam. Wymiesza. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Podgrzewa ca這嗆 razem przez kilka minut. Przed podaniem posypa ca這嗆 pokruszon fet. Smacznego :)

fasolka szparagowa z fet i sezamem

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

鈔oda, 09 kwietnia 2014
Sezamowiec

To jedno z tych eleganckich, przek豉danych ciast, kt鏎e wyj徠kowo 豉dnie zawsze prezentuj si na stole. Wbrew pozorom nie jest ani trudne, ani zbytnio czasoch這nne w wykonaniu. My郵, 瞠 ka盥y z Was bez problemu sobie z nim poradzi. Przepis na niego znalaz豉m u Dorotus. Czy polecam ten wypiek? W sumie nie wiem. Pocz瘰towa豉m nim kilka os鏏 i 瘸dna z nich nie okaza豉 zachwytu. Ja r闚nie po degustacji mam do嗆 mieszane uczucia. Jak dla mnie za du穎 w nim si chyba dzieje: sezam, cha逕a, wi鏎ki kokosowe, d瞠m..wiele smak闚, kt鏎e po陰czone w jedno troch przyt豉czaj. Takie mam odczucie. Ca這嗆 jest s這dka. Ma造 kawa貫k zaspokoi nasz ochot na s這dko軼i na ca造 dzie. Ciasto wysz這 mi do嗆 twarde, dlatego te do jego jedzenia radz u篡wa widelczyka, a nie 造瞠czki. Przed krojeniem warto wyci庵n望 je kilkana軼ie minut wcze郾iej z lod闚ki. Troszk si na tym wypieku zawiod豉m i chyba raczej nie b璠 do niego wraca豉, ale mo瞠 komu z Was spodoba si ten przepis :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 25 x 35)

Ciasto:
  • 3 szklanki m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 5 鄴速ek
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany

Masa sezamowa:

  • 1 szklanka sezamu (z czubem)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 40 g mas豉 lub margaryny
  • 2 造磬i miodu

Masa kokosowa:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 5 bia貫k

Masa cha逕owa:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g cha逕y (bez bakalii)
  • 125 g mi瘯kiego mas豉/margaryny

Dodatkowo:

  • s這iczek (250 g) kwa郾ego d瞠mu np. z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mas這 pokroi w kostk, szybko zagnie嗆 z pozosta造mi sk豉dnikami. Gotowe, elastyczne ciasto podzieli na 2 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich rozwa趾owa i umie軼i w osobnych, takich samych blaszkach, wy這穎nych papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem.

Masa sezamowa:

Na patelni rozpu軼i mas這 z miodem i cukrem. Doda sezam. Wymiesza. Ca這嗆 sma篡 razem przez kilka minut.

Masa kokosowa:

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dodawa cukier, ubijaj帷. Na ko鎍u doda wi鏎ki, wymiesza.

Masa cha逕owa:

Mas這 utrze dok豉dnie z cukrem. Doda pokruszon lub start na tarce o drobnych oczkach cha逕. Miesza do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wykonanie poszczeg鏊nych warstw:

Jeden z blat闚 ciasta posmarowa ciep陰 mas sezamow. Piec oko這 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Je郵i sezam b璠zie si rumieni zbyt mocno, przykry foli aluminiow. Wyj望 z piekarnika. Ostudzi.

Drugi blat ciasta posmarowa d瞠mem. Na nim r闚nomiernie roz這篡 mas kokosow. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzi, wyj望 z blaszki.

Wystudzone ciasto z sezamem posmarowa gotow mas cha逕ow. Na g鏎 po這篡 ciasto z d瞠mem i kokosem. Przechowywa w lod闚ce. Najlepsze na drugi dzie. Smacznego :)





niedziela, 09 lutego 2014
Chrupi帷e, pieczone piero磬i nadziewane karmelizowan cebul, jab趾iem i....簑rawin



Pieczone piero磬i z kruchego ciasta, z niebanalnym i bardzo smacznym nadzieniem, s moj kolejn propozycj w ramach konkursu prowadzonego przez Majan. Do przygotowania ciasta, opr鏂z mas豉, u篡豉m smalczyku Smakowita Pajda, kt鏎a zaskoczy豉 mnie swoim aromatem. Ciasto z jej dodatkiem pi瘯nie pachnia這 ju podczas wyrabiania i pieczenia. Gotowe, by這 niesamowicie kruche i bardzo smaczne. Farsz lekko s這dkawy, wilgotny, zaskakuj帷y. Do podsma瞠nia cebuli u篡豉m r闚nie wspomnianego smalczyku. Dorzuci豉m jab趾o, 簑rawin, tymianek. Wszystko razem da這 naprawd bardzo fajny efekt ko鎍owy :)



Sk豉dniki:


Ciasto:
  • 2 szklanki m彗i
  • jajko
  • 100 g zimnego mas豉
  • 50 g smalczyku Smakowita Pajda z cebul i jab趾iem
  • 2 造磬i zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 5 sporych cebul
  • du瞠 jab趾o
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny
  • 3 造磬i smalczyku Smakowita Pajda z cebul i jab趾iem
  • suszony tymianek
  • 造瞠czka cukru
  • s鏊, pieprz

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania wierzchu pierog闚
  • sezam do posypania

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki dobrze wyrobi. Powsta貫 ciasto zagnie嗆 w kul. Owin望 w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez p馧 godziny.

Nadzienie:

Cebule obra, pokroi w p馧plasterki. Na patelni rozpu軼i smalczyk. Doda pokrojone cebule oraz 造瞠czk cukru. Sma篡 je przez pierwsze 5 minut na du篡m ogniu, a nast瘼nie zmniejszy gaz, i dusi ca這嗆 pod przykryciem powoli przez 30-40 minut, mieszaj帷 co jaki czas. Po tym czasie doda obrane, starte na tarce o du篡ch oczkach, jab趾o oraz gar嗆 posiekanej, suszonej 簑rawiny. Sma篡 wszystko razem przez chwil. Doprawi do smaku tymiankiem, sol i pieprzem. Zdj望 z ognia. Ostudzi.

Sch這dzone ciasto cienko rozwa趾owa. Wykrawa z niego kr捫ki np. przy pomocy szklanki. Na ka盥ym kr捫ku u這篡 造瞠czk farszu, z這篡 go na p馧 i zlepi dok豉dnie brzegi, nadaj帷 kszta速 pieroga. Gotowe piero磬i u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarowa je rozm帷onym jajkiem i posypa sezamem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)


Przepis bierze udzia w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", kt鏎ej sponsorem s ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku ro郵innego Smakowita Pajda.


 
1 , 2