| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: por

鈔oda, 11 stycznia 2017
Nale郾iki z porem i szynk parme雟k

Lubicie nale郾iki? U nas pojawiaj si one do嗆 cz瘰to, z racji tego, 瞠 c鏎cia jest ich wielk fank. Ja jadam je du穎 rzadziej, ze wzgl璠u na ich kaloryczno嗆, ale przyznaj, 瞠 czasami ci篹ko mi si oprze jednej sztuce z nutell i bananem. Tak, wiem, samo z這 i puste kalorie. Ale za to jakie dobre :)

Dzi jednak mam dla Was nale郾iki w wersji wytrawnej. Bardzo smaczne, oryginalne i 豉twe w wykonaniu. Po陰czenie duszonego pora i szynki parme雟kiej okaza這 si strza貫m w dziesi徠k. Warto wypr鏏owa :)

Przepis znalaz豉m na stronie Zjem to.

nale郾iki z porem i szynk parme雟k

Sk豉dniki:

  • nale郾iki z ulubionego przepisu (u mnie nale郾iki cudawiankowe)
  • 2-3 du瞠 pory (tylko bia貫 cz窷ci)
  • opakowanie szynki parme雟kiej
  • parmezan
  • 2 造磬i mas豉
  • 1 造磬a oleju
  • s鏊, 鈍ie穎 mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pory dok豉dnie op逝ka, pokroi w p馧plasterki. Wrzuci je na patelni z rozgrzanym mas貫m i olejem. Sma篡 chwil na sporym ogniu, nast瘼nie zmniejszy ogie, przykry pokrywk i dusi ok. 8-10 minut. Doprawi sol i pieprzem.

Na ka盥ym nale郾iku rozsmarowa 1-2 造磬i duszonych por闚. Doda porwany na kawa趾i plaster szynki i kilka sporych wi鏎k闚 parmezanu. Ca這嗆 opr鏀zy 鈍ie穎 mielonym pieprzem.

nale郾iki z porem

Nale郾iki zwin望, z wierzchu posypa dodatkowo parmezanem. Zapieka w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez 10 minut. Smacznego :)

nale郾iki z porem i szynk parme雟k

nale郾iki por szynka parmezan

鈔oda, 21 pa寮ziernika 2015
Kurczak zapiekany na porach - 3 sk豉dnikowy!

Szybka, tania i bardzo 豉twa do przygotowania potrawa z kurczaka - przyda si wszystkim zapracowanym osobom, kt鏎e nie maj czasu na d逝gie stanie przy kuchni. Przepis na to danie znalaz豉m na forum Wielkie 畝rcie. Robi豉m je ju kilkakrotnie i za ka盥ym razem spotyka這 si z pozytywnymi reakcjami. Nie jest ono specjalnie wykwintne, nie powala wygl康em, ale smakuje naprawd nie幢e. Mi瘰o przygotowane w ten spos鏏 jest mi瘯kie i soczyste, a zapiekane pory zyskuj nowego wymiaru. Jedyny minus tego dania to kaloryczno嗆, ale od czasu do czasu mo積a przymkn望 na to oko ;)

kurczak na porach

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 2 du瞠 pory (bia貫 cz窷ci - tyle, aby zakry dno naczynia do zapiekania)
  • majonez
  • s鏊, pieprz, s這dka papryka

Wykonanie:

Umyte dok豉dnie pory pokroi w grubsze plastry (tylko bia貫 cz窷ci). Wy這篡 nimi dno naczynia do zapiekania. Kurczaka umy, osuszy, pokroi na mniejsze kawa趾i i opr鏀zy przyprawami. Mi瘰o u這篡 na pokrojonych porach. Wierzch posmarowa majonezem - ca這嗆 powinna by zakryta, ale nie nale篡 przesadza z ilo軼i majonezu (ja daj 2-3 造磬i).

kurczak na porach

Ca這嗆 zapieka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-60 minut (do zrumienienia). Smacznego :)

kurczak na porach

鈔oda, 14 pa寮ziernika 2015
Wieprzowina duszona w cydrze

Ca趾iem przyjemna potrawa, kt鏎a wg mnie posmakuje nie tylko wielbicielom po陰cze mi瘰a z owocami. Sycaca, smaczna i rozgrzewaj帷a - idealnie pasuje na obiad w ch這dne, jesienne dni. Dodatek jab貫k i cydru sprawia, 瞠 ca這嗆 ma s這dko-kwa郾y smak. Poda豉m danie z kopytkami oraz duszonymi jab趾ami, jak zaleca豉 autorka. Fajnie i nietuzinkowo.

Przepis z bloga Trawka Cytrynowa.

schab w cydrze

Sk豉dniki:

  • 80 dkg 這patki wieprzowej (ja zamieni豉m 這patk na schab)
  • 2 pory (bia貫 cz窷ci)
  • 1 du瘸 cebula
  • 5 z帳k闚 czosnku
  • 1,5 szklanki cydru
  • ok. 350 ml buliony
  • 造磬a musztardy Dijon
  • 2 twarde, lekko kwa郾e jab趾a
  • 造磬a octu jab趾owego
  • ga陰zka tymianku (da豉m suszony)
  • s鏊, pieprz
  • 1-2 造磬i br您owego cukru
  • 4 造磬i m彗i (od obtoczenia mi瘰a)
  • olej do sma瞠nia

Dodatkowo:

  • 2 twarde, lekko kwa郾e jab趾a
  • 造瞠czka octu jab趾owego
  • 造磬a br您owego cukru
  • 造磬a mas豉

Wykonanie:

Mi瘰o umy, osuszy i pokroi w kostk. Zamarynowa w 造盧e musztardy, wymieszanej z 4 posiekanymi z帳kami czosnku i szczypt pieprzu (minimum 3 godziny - ja przygotowa豉m mi瘰o wieczorem). Zamarynowane mi瘰o obtoczy w m帷e i obsma篡 na oliwie na rumiano z ka盥ej strony. Prze這篡 je do garnka, zala szklank cydru i dusi na 鈔ednim ogniu pod przykryciem. Na oliwie zeszkli drobno posiekan cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask z帳ek czosnku, pokrojonego w p馧plasterki pora oraz 造磬 octu jab趾owego. Sma篡 razem przez 2-3 minuty, po czym prze這篡 do garnka z mi瘰em. Doda bulion, pozosta造 cydr, dwa obrane i pokrojone w kostk jab趾a, tymianek i przyprawy. Ca這嗆 dusi pod przykryciem na ma造m ogniu, a mi瘰o b璠zie mi瘯kie (ok. 40-50 minut).

Na patelni rozpu軼i mas這. Doda obrane i pokrojone w "鏀emki" jab趾a, 造磬 br您owego cukru i 造瞠czk octu jab趾owego. Ca這嗆 sma篡 do momentu, gdy jab趾a b璠 mi瘯kie i lekko si zrumieni. Podawa je jako dodatek razem z sosem i ziemniakami lub kopytkami. Smacznego :)


schab w cydrze2

schab w cydrze3

pi徠ek, 05 wrze郾ia 2014
Zupa porowa z klopsikami

Przepis na t zup ju widnieje na moim blogu, z tym 瞠 w wersji z szynk i serem 鄴速ym. Dzi proponuj zamieni te dodatki na smaczne, malutkie klopsiki. Zupa dzi瘯i temu nabra豉 nowego wyrazu i sta豉 si jeszcze bardziej syc帷a. B璠zie idealnie nadawa豉 si na ch這dniejsze, jesienne i zimowe dni :)



Sk豉dniki:

Klopsiki:
  • 300-400 g mi瘰a mielonego
  • sucha, ma豉 kajzerka
  • cebula
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2-3 造磬i bu趾i tartej
  • posiekana natka pietruszki
  • s鏊, pieprz, odrobina suszonego tymianku lub majeranku

Zupa:

  • 3 du瞠 pory (bia貫 cz窷ci)
  • 3-4 鈔edniej wielko軼i ziemniaki
  • 6 szklanek wywaru z warzyw
  • 10-15 dag serka topionego z szynk
  • s鏊, pieprz, li嗆 laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, tymianek
  • mas這 do sma瞠nia

Wykonanie:

Klopsiki:

Such bu趾 namoczy w wodzie lub mleku. Dobrze j odcisn望 i doda do mi瘰a. Dorzuci przeci郾i皻y przez prask czosnek, podsma穎n na oliwie cebul, posiekan natk pietruszki i bu趾 tart. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi i doprawi do smaku sol, pieprzem i tymiankiem. Je郵i masa b璠zie ma這 zwarta, mo積a dosypa jeszcze troch bu趾i tartej. Z gotowej masy formowa ma貫 kulki (wielko軼i orzecha w這skiego). Tak przygotowane klopsiki gotowa przez 15-20 minut w bulionie. Gotowe, od這篡 na bok.

Zupa:

Bia貫 cz窷ci por闚 dok豉dnie umy, a nast瘼nie pokroi w plasterki. Udusi je na ma郵e w do嗆 du篡m garnku. Doda do nich obrane i pokrojone w kostk ziemniaki oraz przyprawy. Ca這嗆 wymiesza i zala gor帷ym wywarem. Gotowa pod przykryciem do momentu, a ziemniaki b璠 mi瘯kie (oko這 20-30 minut). Po tym czasie cz窷 zupy (oko這 po這wy) przela do blendera, zmiksowa na g豉dki krem i wla z powrotem do zupy. W kolejnym kroku doda do niej serek topiony. Gotowa na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷, do momentu, a serek si rozpu軼i. Doprawi do smaku. Na ko鎍u doda wcze郾iej ugotowane klopsiki. Chwil razem podgrzewa, by nie by造 zimne. Smacznego :)



wtorek, 29 kwietnia 2014
Wiosenny krem z kalarepki, por闚 i gruszki

Dzi zapraszam na zup, kt鏎a z pewno軼i nie ka盥emu przypadnie do gustu. Niebywale delikatna, naturalnie s這dka i nietypowa w smaku idealnie wpasowuje si w menu ciep造ch, wiosennych dni. Przepis znalaz豉m tutaj. Kalarepki ju pojawi造 si na straganach..mo瞠 si skusicie? :)

Na moim blogu znajdziecie te inne bardzo smaczne przepisy z tym warzywem:
- pyszna duszona kalarepka z koperkiem
- oberiba czyli 郵御ka zupa z kalarepki
- kalarepka faszerowana mi瘰em mielonym
- zapiekanka z ziemniak闚 i kalarepki



Sk豉dniki:
  • 2 du瞠 kalarepy
  • du篡 por (da豉m dwa)
  • ma豉, s這dka gruszka
  • litr wywaru warzywnego
  • s鏊, pieprz
  • 2 go寮ziki
  • 造瞠czka mas豉
  • 造磬a oliwy
  • niebieski ser (pomin窸am)
  • 造磬a 鄉ietany 30% (opcjonalnie)

Wykonanie:

Bia陰 cz窷 pora dok豉dnie umy, pokroi w p馧plasterki i podsma篡 na ma郵e i oliwie. Doda pokrojone i obrane ze sk鏎ki gruszk i kalarepki. Zala ca這嗆 wywarem (tyle, 瞠by przykry這 warzywa). Doda s鏊 i go寮ziki. Gotowa ca這嗆 ok. 20 minut (do mi瘯ko軼i kalarepki, ale uwa瘸my, 瞠by si nie rozgotowa豉). Gotow zup zmiksowa. Doprawi do smaku. Mo積a doda 造磬 鄉ietany. Smacznego :)





 
1 , 2 , 3 , 4