| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ajerkoniak

czwartek, 28 lipca 2016
Ob喚dna kostka advocatova z malinami

Jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnimi czasy je嗆. Nie tylko dlatego, 瞠 z moimi ukochanymi malinami. Cho przyznaj: obecno嗆 tych owoc闚 zawsze podwy窺za ocen ko鎍ow ;) Wszystkie smaki 鈍ietnie si w tej kostce komponuj. Ba豉m si, 瞠 jest wszystkiego za du穎, 瞠 ciasto jest przekombinowane. Ale nie. Advocatowy krem, kwa郾e maliny, nas帷zony kaw delikatny biszkopt, bita 鄉ietana i pokruszone bezy, kt鏎e s pyszn, s這dk "kropk nad i". Bardzo Wam polecam to ciasto. 安ietnie smakuje i niezwykle elegancko prezentuje si na stole.

Przepis znaleziony na blogu S這dka magia od kuchni.

kostka malinowo-advocatowa

Sk豉dniki (blaszka 25x30cm):

Biszkopt:

  • 6 du篡ch jajek
  • szklanka cukru
  • niepe軟a szklanka m彗i ziemniaczanej 
  • p馧 szklanki m彗i tortowej
  • 造磬a octu
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • p馧 szklanki likieru kawowego

Krem advocatowy:

  • 250ml mleka
  • 200ml likieru jajecznego advocat
  • 250g mi瘯kiego mas豉
  • 4 造磬i cukru
  • budy waniliowy (16 g)

Masa malinowa:

  • 500g malin
  • sok z po這wy cytryny
  • 4-5 造瞠k cukru (do smaku)
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

Dodatkowo:

  • pod逝積e biszkopty (jak do tiramisu - zu篡豉m ca貫 du瞠 opakowanie)
  • 500ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • ew. 鄉ietan-fix
  • kilka bia造ch bez

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dosypuj帷 partiami cukier. Do 鄴速ek wla ocet i wsypa proszek do pieczenia. Wymiesza i prze這篡 do ubitej piany. Do masy przesia obie m彗i i delikatnie wymiesza szpatu趾. Ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka). Gotowy biszkopt ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem advokatowy:

Mleko zagotowa z cukrem. Proszek budyniowy rozmiesza w ajerkoniaku, wla do gotuj帷ego si mleka. Gotowa na wolnym ogniu przez ok. 2minuty, do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷y budy zdj望 z palnika. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia. Mi瘯kie mas這 zmiksowa na g豉dk, puszyst mas. Nast瘼nie, przez ca造 czas ucieraj帷, dodawa po 造盧e zimnego budyniu. Zmiksowa ca這嗆 na g豉dki, jednolity krem.

Poncz:

Wymiesza ze sob mocn, zimn kaw oraz likier. Przela do p豉skiego naczynia. Odstawi.

Masa malinowa:

疾latyn zala 3 造磬ami zimnej wody i odstawi do nap璚znienia. Maliny z sokiem z cytryny i cukrem umie軼i w rondelku. Zagotowa, a nast瘼ne doda do nich m彗 dok豉dnie rozrobion w 3 造磬ach wody. Gotowa ca這嗆 oko這 2 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Zdj望 z ognia. Nap璚znia陰 瞠latyn podgrza lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi i wymiesza z malinami.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta nas帷zy ponczem i wy這篡 na niego krem advocatowy. Biszkopty zamacza w ponczu. Uk豉da je, jeden obok drugiego, na kremie. Na biszkoptach rozprowadzi delikatnie przestudzon mas malinow. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Nas帷zy go ponczem. Odstawi do lod闚ki.

Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem (i ew. 鄉ietan-fixem). Wy這篡 j na ciasto. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce (najlepiej przez ca陰 noc). Przed podaniem na wierzch ciasta pokruszy bezy. Smacznego :)

advocatowa kostka z malinami

kostka maliny adwokat bezy

ciasto z malinami i ajerkoniakiem

wtorek, 05 stycznia 2016
Gor帷a czekolada z ajerkoniakiem

Idealna na panuj帷e obecnie mrozy gor帷a czekolada z dodatkiem bitej 鄉ietany i ajerkoniaku. 安ietnie rozgrzewa i smakuje.

czekolada z ajerkoniakiem

Sk豉dniki (2 porcje):

  • 200 ml mleka
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造瞠czka cukru pudru
  • kakao

Wykonanie:

Mleko i 100 ml krem闚ki zagotowa z cukrem. Doda po豉man na kawa趾i czekolad. Podgrzewa do ca趾owitego rozpuszczenia na ma造m ogniu. Na dno szklanki, w kt鏎ej b璠zie podawana czekolada, wla ajerkoniak. Nast瘼nie, delikatnie wla gor帷 czekolad. Uwa瘸, aby warstwy si nie wymiesza造. Ca這嗆 udekorowa krem闚k ubit na sztywno z cukrem pudrem oraz kakao. Smacznego :)

wtorek, 22 grudnia 2015
Ciasto kapita雟kie

Bardzo smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Zjem to!. Kakaowy biszkopt, budyniowa, delikatna masa z ajerkoniakiem, ubita krem闚ka. Wszystkie te warstwy 鈍ietnie si ze sob komponuj. Ciasto dobrze si kroi i 豉dnie prezentuje na stole. Od siebie doda豉m do kremu troch 瞠latyny, a do krem闚ki minimaln ilo嗆 mascarpone, aby wszystko by這 bardziej wytrzyma貫. Bardzo polecam i zach璚am do wypr鏏owania tego wypieku.

ciasto kapita雟kie

Wykonanie (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g m彗i
  • 3 p豉skie 造磬i kakao
  • 5 造瞠k oleju
  • 5 造瞠k wody
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem ajerkoniakowy:

  • 700 ml mleka
  • szklanka cukru
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 180 ml likieru "Adwokat"
  • 3 鄴速ka
  • p馧 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 造磬i m彗i pszennej (da豉m 3)
  • 5 造瞠k m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka 瞠latyny (to m鎩 dodatek)

Bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietanki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 2 鄉ietan-fixy
  • 100 g mascarpone (to m鎩 dodatek)

Poncz:

  • kawa przygotowana z 3 造瞠czek kawy rozpuszczalnej i 2 造瞠czek cukru

Dodatkowo:

  • ma貫 opakowanie okr庵造ch biszkopt闚
  • 2 造磬i kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 stopniowo cukier. Nast瘼nie dodawa po jednym 鄴速ku. Obroty miksera zmniejszy na minimalne i cienkim strumieniem wla wod, a nast瘼nie olej. Pod koniec wmiesza delikatnie za pomoc 造磬i przesian m彗, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przela wla do blachy wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi.

Krem:

Po這w mleka zagotowa z cukrem. 草速ka utrze z cukrem wanilinowym, nast瘼nie doda obie m彗i i pozosta貫 mleko. Wszystko zmiksowa tak, by nie by這 grudek. Mieszank wla na gotuj帷e si mleko i energicznie zamiesza. Gotowa do zg瘰tnienia, ci庵le mieszaj帷. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷. Ostro積ie wla likier. Wymiesza. Na koniec doda rozpuszczon 瞠latyn, rozprowadzon najpierw z odrobin kremu (瞠latyn zala 2-3 造磬ami zimnej wody; gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia na palniku lub w mikrofali - nie zagotowa!).

Biszkopt dobrze nas帷zy ponczem. Wy這篡 na niego 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyr闚na powierzchni i posypa kakao. Biszkopty macza w pozosta造m ponczu i uk豉da na warstwie kakao. Przykry pozosta陰 kremem. Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem, mascarpone i 鄉ietan-fixami. Wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa kakao. Gotowe ciasto sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)


ciasto kapita雟kie

Z racji tego, 瞠 jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, chcia豉bym 篡czy wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych, zdrowych 安i徠, sp璠zonych w gronie najbli窺zych os鏏. Wielu smakowito軼i, odpoczynku i rado軼i! :)


czwartek, 10 kwietnia 2014
Sernik z adwokatem i kawa趾ami czekolady

Przepis na ten sernik znalaz豉m u Dorotus. Lubi ajerkoniak i jako wyj徠kowo kojarzy mi si on w豉郾ie z nadchodz帷ymi 鈍i皻ami. Robi豉m ju kiedy ciasto z dodatkiem tego likieru, ale tamto by這 bez pieczenia i smak ajerkoniaku by bardziej wyczuwalny (ciasto adwokatowe). Tutaj zdecydowanie czu procenty, ale wg mnie trudno zgadn望, 瞠 chodzi tu o adwokata. Zmniejszy豉m ilo嗆 likieru do 200 ml i my郵, 瞠 jest to wystarczaj帷a ilo嗆. Masa serowa by豉 bardzo rzadka i przyznaj, 瞠 sk這ni這 mnie to do dodania dw鏂h dodatkowych 造瞠k m彗i. Mimo to, ciasto wysz這 kremowe i delikatne. Praktycznie nie pop瘯a這, uros這 r闚ne i g豉dkie. Ja pola豉m ca這嗆 polew czekoladow, bo mia豉m w szafce nadwy磬 miko豉j闚, a najwy窺zy czas, aby ust徙i造 one miejsca czekoladowym zaj帷om, jajkom i barankom :) Wszystko fajnie si ze sob komponowa這 :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (tortownica 21-22 cm):

Sp鏚:
  • 190 g ciastek digestive z czekolad (u mnie zwyk貫 herbatniki)
  • 60 g mas豉
  • niepe軟a 造磬a kakao (m鎩 dodatek)

Masa serowa:

  • 750 g serka 鄉ietankowego (na serniki) lub twarogu p馧t逝stego/t逝stego zmielonego przynajmniej 2-krotnie
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka (250 ml) likieru jajecznego (da豉m 200 ml)
  • 3 造磬i m彗i pszennej (da豉m 5 造瞠k)
  • 150 g chips闚 czekoladowych lub posiekanej czekolady (u mnie gorzka czekolada)

Polewa (opcjonalnie):

  • 1 tabliczka czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka pokruszy (ja pos逝篡豉m si blenderem) i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Doda kakao. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy, uprzednio dok豉dnie wy這穎nej papierem do pieczenia (sernik b璠zie bardzo p造nny i mo瞠 si zdarzy, 瞠 par kropel wody b璠zie si wydostawa do貫m). Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Twar鏬 zmiksowa kr鏒ko z ca造mi jajkami, cukrem, m彗 i ajerkoniakiem na g豉dk mas. Na ko鎍u doda kawa趾i czekolady, wymiesza. Gotow mas wyla na sp鏚 z ciastek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 60-70 minut, a g鏎a b璠zie 軼i皻a i sztywna. Ostudzi, w這篡 na 12 godzin do lod闚ki. Po tym czasie udekorowa wi鏎kami czekoladowymi lub polew.

Polewa:

Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk. Smacznego :)





sobota, 23 marca 2013
Adwokatowe ciasto na zimno

Pyszne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Adrijah. Do嗆 d逝go czeka這 ono w kolejce do wykonania i gdybym wiedzia豉, 瞠 b璠zie tak smaczne, upiek豉bym je wcze郾iej. M鎩 brat stwierdzi nawet, 瞠 wg niego to moje najlepsze jak do tej pory ciasto :) Czekoladowy sp鏚 i kremowa, lekka masa - pyszny duet. Do tego polewa..do嗆 mocno alkoholowa..ale kt騜 nie lubi ajerkoniaku? :) My郵, 瞠 jest to ciekawa i warta uwagi propozycja na 鈍i徠eczny st馧, dlatego te dodaj je do akcji Wielkanocne Smaki prowadzonej przez Mirabelk.




Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 造磬i wody
  • 90g cukru
  • 70g m彗i
  • 20g kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Masa adwokatowo-鄉ietanowa:

  • 100g mas豉
  • 100g cukru pudru
  • 350ml adwokatu
  • 9 p豉tk闚 lub 4 i 1/2 造瞠czki 瞠latyny
  • 500ml 鄉ietany krem闚ki (30%)

Polewa:

  • 150ml adwokatu
  • 3 p豉tki lub 1 i 1/2 造瞠czki 瞠latyny

Dodatkowo:

  • 2 op rurek do po這wy oblanych czekolad

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka wymiesza dok豉dnie z wod, doda cukier i miesza 3 minuty. Na koniec wmiesza m彗, kakao i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przela do tortownicy o 鈔ednicy 26cm, wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200 stopni przez ok. 20 minut. Ostudzi. Ciasto b璠zie bardzo niskie. Na nim, wzd逝 brzegu, nale篡 u這篡 rurki - na zmian: raz czekolad do g鏎y, raz do do逝.

Masa adwokatowo-鄉ietanowa:

Mas這 rozpu軼i i przestudzi, a nast瘼nie wymiesza je z cukrem pudrem na g豉dk mas. Doda 350ml adwokatu.

疾latyn w p豉tkach namoczy przez 5 minut w zimnej wodzie, nast瘼nie dok豉dnie odcisn望 i rozpu軼i w du瞠j misce w ma貫j ilo軼i gor帷ej wody. 疾latyn w proszku wsypa do ma貫j ilo軼i zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno. Do lekko przestudzonej 瞠latyny wla mas adwokatow, dok豉dnie wymiesza, po czym szybko, ale delikatnie wmiesza ubit 鄉ietan. Je瞠li masa jest bardzo p造nna, wstawi na 10-15 minut do lod闚ki. Po tym czasie lekko przemiesza. Wy這篡 mas na upieczone ciasto. Wyr闚na wierzch. Wstawi do lod闚ki na 3h.

Polewa:

疾latyn przygotowa wg opisu podanego przy masie, wymiesza j z pozosta造m adwokatem. Mieszank wstawi na kilka minut do lod闚ki, po czym delikatnie przemiesza i wyla na wierzch ciasta. Ca這嗆 wstawi do lod闚ki na kolejne 2h. Smacznego :)