| < Maj 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: maliny

pi徠ek, 05 maja 2017
Ciasto z rabarbarem i malinami

Mia豉m nie dodawa tego przepisu na bloga, po tym jak przy jego pieczeniu wydarzy豉 si ma豉 katastrofa, polegaj帷a na ca趾owitym spaleniu bezy (poczytacie o tym na moim fanpage i tam te zobaczycie to, co ujrza豉m po wyj璚iu ciasta z piekarnika), ale stwierdzi豉m, 瞠 m鎩 blog to przecie wzloty i upadki, wi璚 taki upadek jak najbardziej tu pasuje. Poza tym, mimo troch nieudanej bezy, ciasto wysz這 naprawd bardzo smaczne :) Idealnie kruchy sp鏚, pyszne rabarbarowo-malinowe nadzienie i s這dka beza - pyszno軼i :)

Ciasto jest miksem przepis闚 Asi z Kwestii Smaku oraz Doroty z Moich Wypiek闚. Polecam, bo naprawd warto :)

ciasto z rabarbarem, malinami i beza

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach26 x 36 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 50 g m彗i ziemniaczanej
  • 200 g zimnego mas豉
  • 50 g cukru
  • 4 鄴速ka
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ew. 1-2 造磬i zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 200 g konfitury malinowej

Beza:

  • 4 bia趾a
  • 200 g drobnego cukru
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z obiema m彗ami, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka i ewentualnie wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto.Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wylepi nim form, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 30 minut. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15-20 minut (do lekkiego zez這cenia). Gotowy sp鏚 wyj望 z piekarnika.

Nadzienie:

Rabarbar op逝ka i pokroi na ok. 1 cm kawa趾i. Po陰czy go z m彗 ziemniaczan i cynamonem. Doda po這w konfitury. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 po 造盧e cukru. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.


Podpieczony kruchy sp鏚 posmarowa pozosta陰 konfitur malinow. Wy這篡 na niego rabarbarowe nadzienie. Na wierzchu delikatnie rozprowadzi ubit pian. Ciasto umie軼i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i natychmiast obni篡 temperatur do 140 stopni. Piec oko這 50-60 minut, do momentu kiedy wierzch bezy b璠zie chrupi帷y. Wystudzi w stygn帷ym piekarniku. Smacznego :)

wtorek, 11 kwietnia 2017
Mazurek kawowo-malinowy

Kawy nie pijam, o czym wspomina豉m na blogu ju kilkakrotnie, ale uwielbiam wszelkie s這dko軼i z jej dodatkiem. Dlatego te, gdy tylko zobaczy豉m u Kasi przepis na tego mazurka, wiedzia豉m, 瞠 koniecznie musz go wypr鏏owa. Zw豉szcza, 瞠 poza kaw i bia陰 czekolad, pojawiaj si w nim moje ulubione owoce czyli maliny. Ca這嗆 wysz豉 naprawd pyszna. Do嗆 s這dka - jeden ma造 kawa貫czek w zupe軟o軼i wystarczy, by zas這dzi si na d逝gi czas - no ale, taka uroda mazurk闚, czy nie? :) Moja masa wysz豉 do嗆 mi瘯ka - nie wiem czy by to efekt zamierzony - ale nie sprawia這 to wi瘯szych trudno軼i z serwowaniem ciasta. Polecam wszystkim kawoszom, i nie tylko :)

mazurek kawowo-malinowy

Sk豉dniki: (forma na tart o 鈔. 25 cm - ja piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce):

Sp鏚:

  • 300 g m彗i pszennej (da豉m p鏊 na p馧 m彗 tortow i krupczatk)
  • 180 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i zimnej wody

Masa malinowa:

  • 500 g g瘰tej, dobrej jako軼i marmolady malinowej

Masa kawowa:

  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 200 g bia貫j czekolady
  • 2 造磬i mia趾iej kawy rozpuszczalnej
  • 1 pe軟a 造磬a mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗 i cukrem. Doda 鄴速ko oraz wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wy這篡 nim form. Sch這dzi w lod闚ce przez 2-3 godziny. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem, wy這篡 na niego papier do pieczenia i obci捫y go np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 5-10 minut, ju bez obci捫enia, a si zarumieni. Wystudzi.

Masa malinowa:

Marmolad prze這篡 do garnka z grubym dnem. Gotowa j ok. 7 minut, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷, p造nn marmolad przela na zimne ciasto i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Masa kawowa:

Krem闚k umie軼i razem w garnku i podgrzewa do chwili, a mas這 si rozpu軼i, a 鄉ietanka b璠zie gor帷a (ale nie powinna si zagotowa). Do gor帷ej 鄉ietanki doda kaw. Miesza energicznie r霩g do dok豉dnego rozpuszczenia wszystkich grudek. Dorzuci po豉man czekolad i miesza do jej rozpuszczenia. G豉dk mas wyla na zastygni皻 marmolad malinow. Wyr闚na. Gotowego mazurka sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

mazurek z czekolad, kaw i malinami

pi徠ek, 10 marca 2017
Owsiane muffinki z malinami - bez m彗i i t逝szczu

Dzi mam dla Was przepis na pyszne muffinki z owocami. Idealne na drugie 郾iadanie do pracy lub szko造. Bez m彗i i t逝szczu - baz s p豉tki owsiane, do kt鏎ych dodane s owoce i wi鏎ki kokosowe. Nam bardzo smakowa造 i na sta貫 wejd do naszego menu.

Podstawowy przepis znalaz豉m u Panny Malwinny, zmieni豉m jednak co nieco, dodaj帷 kakao oraz nasiona chia.

muffinki owsiane bez m彗i

Sk豉dniki (ok. 10 muffinek):

  • 1,5 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 造磬i fruktozy (lub ksylitol,erytrol, ew. mi鏚 lub zwyk造 cukier)
  • 4 造磬i wi鏎k闚 kokosowych + odrobina do posypania wierzchu
  • 造磬a kakao
  • 造磬a nasion chia
  • maliny (u mnie mro穎ne) lub inne owoce

Wykonanie:

W misce po陰czy ze sob p豉tki, wi鏎ki, kakao, chi oraz fruktoz. Doda jogurt oraz rozbe速ane jajka. Wymiesza. Na koniec doda owoce. Gotowe ciasto prze這篡 do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych). Wierzch posypa wi鏎kami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)

muffinki owsiane z malinami

pi徠ek, 04 listopada 2016
Dyniowe tiramisu z malinami

Tiramisu to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deser闚. Na blogu znajdziecie przepis na jego klasyczn wersj oraz z dodatkiem 鈍ie篡ch truskawek. Dzi mam dla Was jesienn ods這n tego w這skiego smako造ku. Tiramisu z dyni jest do嗆 specyficzne. Dynia jest mocno wyczuwalna i je郵i kto jej nie lubi, to powinien raczej zosta przy klasyce. Prze豉ma豉m troch smak ca這軼i dodaj帷 kilka 鈍ie篡ch malin. Dzi瘯i temu deser zyska 鈍ie穎軼i i wygl康a odrobin ciekawiej. Eksperyment uwa瘸m za udany, aczkolwiek klasyczna wersja tiramisu jest dla mnie jednak du穎 smaczniejsza.

Przepis na dyniowe tiramisu znalaz豉m na blogu Dorotus.

dyniowe tiramisu

Sk豉dniki (na 6 sporych puchark闚):

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 400 g puree z dyni (zrobionego wg tego przepisu)
  • 4-5 造瞠kcukru pudru (lub wi璚ej, do smaku)
  • 2 造瞠czkicynamonu
  • 1/4 造瞠czki imbiru
  • szczypta ga趾i muszkato這wej
  • 150 g pod逝積ych biszkopt闚
  • p馧 szklanki mocnej kawy wymieszanej z Amaretto
  • 鈍ie瞠 maliny

Na wierzch:

  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 造瞠czka cukru pudru
  • gar嗆 podpieczonych orzech闚 pekan (pomin窸am)
  • cynamon do opr鏀zenia

Wykonanie:

Serek mascarpone, 鄉ietana krem闚ka i puree z dyni powinny by sch這dzone (przynajmniej 12 godzin wcze郾iej w lod闚ce).

Mascarpone ubi na g瘰ty krem z krem闚k i cukrem pudrem. Pod koniec miksowania doda puree z dyni, cynamon, imbir i ga趾. Ubija do po陰czenia. Biszkopty zanurza w ciep貫j kawie z dodatkiem likieru i uk豉da je na dnie puchark闚. Przykry je cz窷ci kremu dyniowego. Na kremie u這篡 kilka 鈍ie篡ch malin. Nast瘼nie u這篡 kolejn warstw nas帷zonych biszkopt闚, przykry kremem.

Dodatkow sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Wy這篡 na wierzch gotowych deser闚. Opr鏀zy cynamonem, udekorowa malinami. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

dyniowe tiramisu z malinami



wtorek, 23 sierpnia 2016
Dietetyczne ciasto z owocami - bez m彗i, jaj i t逝szczu

Sezon na pyszne, 鈍ie瞠 owoce ci庵le trwa, dlatego staram si z nich korzysta, ile si da. Dzi proponuj Wam bardzo smaczne ciasto, takie po kt鏎e si璕a si z troch mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Nie zawiera ono m彗i, nie zawiera t逝szczu, jaj, cukru...no dobra, ma w sobie sporo miodu, ale przecie mi鏚 jest zdrowy, prawda? Przynajmniej tak to sobie t逝macz :) Przepis na nie znalaz豉m tutaj. Z owoc闚 da豉m p馧 na p馧 maliny z bor闚kami. Dorzuci豉m w ostatniej chwili te bardzo dojrza貫go banana, kt鏎y domaga si zjedzenia. Mas z p豉tk闚 przygotowa豉m z 1,5 porcji i doda豉m do niej troch rodzynk闚 oraz suszonej 簑rawiny. Smakowa這 ca趾iem fajnie i my郵, 瞠 warto si na nie skusi :)

dietetyczne ciasto z owocami

Sk豉dniki (piek豉m w blaszce o wymiarach 24x24 cm - zwi瘯szy豉m ilo嗆 sk豉dnik闚 na mas z p豉tk闚 o po這w, warstw owocow pozostawi豉m bez zmian):

Masa z p豉tk闚:

  • 3 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki soku jab趾owego
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia.
  • gar嗆 rodzynk闚
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny

Owocowe nadzienie:

  • szklanka jag鏚 (u mnie bor闚ki ameryka雟kie)
  • 1,5 szklanki malin
  • jeden bardzo dojrza造 banan
  • 1/3 szklanki miodu

Wykonanie:

Owocowe nadzienie:

Owoce wrzuci do garnka. Doda mi鏚 i gotowa na wolnym ogniu do momentu, a woda wyparuje, a masa odpowiednio zg瘰tnieje (ci庵le powinna by jednak p造nna). Przestudzi.

Masa z p豉tk闚:

Po這w p豉tk闚 (1,5 szklanki) zmiksowa dok豉dnie na m彗 w blenderze. Wymiesza z pozosta陰 ich cz窷ci (1,5 szklanki p豉tk闚 - niezmiksowanych). Doda sok jab趾owy, wod, mi鏚, cynamon i proszek do pieczenia. Dok豉dnie wymiesza. Po這w masy z p豉tk闚 roz這篡 dok豉dnie na dnie blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Na niej rozsmarowa mus owocowy. Przykry pozosta陰 cz窷ci masy z p豉tk闚. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)

dietetyczne ciasto z owocami bez m彗i

owocowe ciasto fit

ciasto z owocam bez m彗i i jaj

dietetyczne ciasto z owocami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7