| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: migda造

pi徠ek, 18 sierpnia 2017
Sernik z malinami, bor闚kami i p豉tkami migda堯w

Przepyszny sernik, utrzymany w letnim klimacie, kt鏎y znikn掖 ze sto逝 w oka mgnieniu, zbieraj帷 po drodze same pochwa造. Lekki, aromatyczny, zwie鎍zony 鈍ie篡mi malinami, bor闚kami i p豉tkami migda這wymi. Nie mo積a przej嗆 obok niego oboj皻nie. Zapewniam Was :)

Przepis od Dorotus.

sernik z malinami i bor闚kami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach(30x23 cm):

Sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 5 du篡ch jajek
  • 200 g cukru
  • 2 造瞠czki ekstraktu z migda堯w
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g malin
  • du瘸 gar嗆 bor闚ek
  • 3/4 szklanki p豉tk闚 migda堯w
  • Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z zimnym mas貫m i cukrem. Doda 鄴速ko i zimn wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Uformowa z niego kul, owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut.Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, wylepi nim dno formy, wy這穎nej wcze郾iej papierem od pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez oko這 15-20 minut (do momentu zez這cenia si ciasta). Wyj望 z piekarnika, lekko przestudzi.

Masa serowa:

Jajka roztrzepa w misce widelcem. Doda do nich cukier i wymiesza. W misie miksera umie軼i twar鏬, krem闚k, roztrzepane jajka z cukrem, ekstrakt z migda堯w oraz obie przesiane m彗i. Wszystkie sk豉dniki kr鏒ko zmiksowa, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Na wierzchu masy serowej pouk豉da maliny i bor闚ki. Posypa p豉tkami migda堯w.Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 1 godzin i 15 minut (lub d逝瞠j, do momentu a 鈔odek sernika b璠zie 軼i皻y i spr篹ysty). Wystudzi w lekko uchylonym piekarniku.
Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

sernik maliny bor闚ki migda造

pi徠ek, 19 maja 2017
Ciasto z mas migda這w, rabarbarem i owocami

Na weekend polecam Wam proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto z mas migda這w i owocami. W oryginalnym przepisie u篡to wy陰cznie bor闚ek. Ja dorzuci豉m od siebie jeszcze kilka truskawek oraz rabarbar. Ca這嗆 wysz豉 pysznie. Ciasto kruche by這 wyj徠kowo smaczne - po raz pierwszy dodawa豉m do niego ugotowane na twardo 鄴速ko. Kwa郾e owoce 鈍ietnie komponowa造 si z delikatn, s這dk mas serowo-migda這w. Ciasto bardzo smakowa這 mojemu m篹owi - ju dawno nie widzia豉m, aby jad kt鏎y z moich wypiek闚 z takim apetytem ;)

Przepis znalaz豉m w gazetce "Moje smaki 篡cia".

ciasto z mas migda這w i rabarbarem

Sk豉dniki(podane sk豉dniki roz這篡豉m na dwie blaszki: pod逝積 do tarty o wymiarach i ma陰, kwadratow blaszk o wymiarach24x24 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 150 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速o jaja, ugotowane na twardo
  • 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

Nadzienie:

  • 5 jaj
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by br您owy)
  • 造瞠czka cukru waniliowego
  • 600 g p馧t逝stego twarogu
  • 120 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a miodu
  • 2/3 szklanki mielonych migda堯w
  • 2 造磬i 鄉ietany 18%
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka Amaretto

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie bor闚ki, truskawki i rabarbar)
  • p豉tki migda這we

Sk豉dniki:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗 i cukrem. Doda przetarte 鄴速ko oraz 鄉ietan.Wszystko zagnie嗆 na g豉dkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Je郵i chcemy piec tart, ciasto nale篡 rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 15 minut, ju bez obci捫enia. Je郵i pieczemy w zwyk貫j blaszce, ciasto wystarczy wy這篡 na jej sp鏚, ponak逝wa i podpiec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Wystudzi.

Nadzienie:

Jajka utrze z cukrami. Dodawa po 造盧e sera. Dorzuci mi瘯kie mas這, a nast瘼nie mi鏚, zmielone migda造, 鄉ietan, m彗 ziemniaczan i likier Amaretto. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Posypa j owocami i p豉tkami migda這wymi. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Je郵i wierzch zacznie si za szybko przypieka, przykry je foli aluminiow. Po ostudzeniu mo積a opr鏀zy je cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto z mas migda這w, rabarbarem i bor闚kami

ciasto migda造 rabarbar bor闚ki

ciasto migda這we z rabarbarem

pi徠ek, 13 maja 2016
Brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

Ciasto z kaszy jaglanej by這 w moich planach od dawna. Chcia豉m sprawdzi, jak sprawdza si ona w s這dkich wypiekach. Pad這 na brownie, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Cynamonowy py. Nie by豉bym sob, gdybym nic nie zmieni豉. Piek豉m to ciasto z c鏎k, kt鏎a dorzuci豉 od siebie rodzynki i wi鏎ki kokosowe. Ja za u這篡豉m na wierzchu dwie gruszki i posypa豉m ca這嗆 migda豉mi. Przed pieczeniem ciasto by這 bardzo rzadkie: musia豉m piec je ponad 20 minut d逝瞠j ni podano w przepisie. A jak smakowa這? Ca趾iem przyjemnie :) Nie por闚nywa豉bym jednak jego smaku do tradycyjnego brownie z du膨 ilo軼i czekolady. To ciasto smakuje inaczej, ale r闚nie dobrze. Jest bardziej delikatne, mocno kakaowe, nie za s這dkie, no i troch bardziej zdrowe ni tradycyjne brownie :) Gruszki i migda造 fajnie si tu wpasowa造 - my郵, 瞠 nie warto ich pomija. Je郵i macie ochot na odrobin bardziej dietetyczne ciasto, bez dodatku m彗i, to zach璚am Was do jego wypr鏏owania.

brownie z kaszy jaglanej

Sk豉dniki (blaszka 24cmx24 cm):

  • p馧 szklankikaszy jaglanej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki br您owego cukru (je郵i wolicie bardziej s這dkie ciasta, mo積a zwi瘯szy ilo嗆 do 3//4 szklanki)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • dwie gruszki
  • 3 造磬i wi鏎ek kokosowych
  • gar嗆 rodzynek
  • p豉tki migda這we

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem (ok. 2 szklanek). Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia. Przestudzi. Do ch這dnej kaszy doda pozosta貫 sk豉dniki: olej, jajka, cukier, mleko, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksowa na g豉dk mas. Dosypa wi鏎ki kokosowe i rodzynki. Wymiesza. Gotowe ciasto prze這篡 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 pokrojone gruszki. Ca這嗆 posypa p豉tkami migda這wymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (mi zaj窸o to d逝瞠j, bo ok. 65 minut). Smacznego :)


brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

brownie kasza jaglana gruszki migda造

jaglane brownie z gruszkami

poniedzia貫k, 21 marca 2016
Popapraniec

O tym cie軼ie us造sza豉m jaki czas temu od m篹a. Mia okazj je嗆 je u kogo i tak mu posmakowa這, 瞠 strasznie namawia mnie, abym te je upiek豉. Przyznam si, 瞠 gdy znalaz豉m na niego przepis u Arabeski troch mina mi zrzed豉, bo nie przepadam za takimi ogromnymi miksami smak闚. A tu jest w czym wybiera: kakao, kokos, budy, d瞠m, p豉tki migda這we, czekolada. Szale雟two jednym s這wem. Stwierdzi豉m jednak, 瞠 spr鏏uj je zrobi i oceni jak wypada. I wiecie co? To by這 jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Naprawd. Wszystkie smaki 鈍ietnie do siebie pasowa造. Pyszne! Chwalili je wszyscy, kt鏎zy mieli okazj je spr鏏owa, wi璚 my郵, 瞠 i Wy si nie zawiedziecie. Bardzo polecam :)

Moje zmiany: biszkopt upiek豉m z 6 jaj, a do masy doda豉m 700 ml mleka. Dodatkowo nas帷zy豉m biszkopt s這dk herbat z cytryn i odrobin w鏚ki.

popapraniec

Sk豉dniki (blaszka 23 x 33 cm):

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • p馧 szklanki suchego maku
  • 造磬a kakao

Krem:

  • p馧 litra mleka (da豉m 700 ml)
  • 2 paczki budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • p馧 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 造磬a mas豉
  • 1-2 造磬i przegotowanej wody (da豉m mleko)

Dodatkowo:

  • poncz: mocna herbata z cukrem, cytryn i odrobin w鏚ki
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki
  • 50 g pra穎nych p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dodaj帷 cukier. Dodawa po jednym 鄴速ku i jeszcze chwil ubija. Nast瘼nie powoli wlewa olej, miksuj帷 na ma造ch obrotach. Na koniec wsypa przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i ostro積ie wymiesza ca這嗆 造磬. Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do jednej doda kakao, do drugiej wi鏎ki kokosowe, a do trzeciej suchy mak. Ciasto nak豉da na przemian 造磬 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Powinien powsta wz鏎 przypominaj帷y tr鎩kolorow szachownic. Na koniec ca這嗆 mo積a delikatnie przemiesza, np. trzonkiem drewnianej 造磬i, 瞠by powsta marmurkowy wzorek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem:

Proszek budyniowy wymiesza z 1/2 szklanki mleka. Reszt mleka zagotowa, po czym wla rozrobiony budy. Gotowa, ci庵le mieszaj帷, do zg瘰tnienia. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i z cukrem pudrem. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷.

Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy ponczem. Posmarowa go 3/4 masy budyniowej i przykry drugim plackiem. Wierzch ciasto ponownie nas帷zy i posmarowa reszt masy. Na kremie rozsmarowa delikatnie d瞠m i posypa go pra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mlekiem i mas貫m. Gotow polew obla ciasto, tworz帷 dekoracyjne esy-floresy. Gotowe ciasto wstawi do lod闚ki na co najmniej 12 godzin. Smacznego :)

popapraniec2

ciasto popapraniec

pi徠ek, 11 grudnia 2015
Tort makowy z kremem cynamonowym i 簑rawin

Dzi zapraszam na zimowy tort, idealnie pasuj帷y do zbli瘸j帷ych si 鈍i徠. Biszkoptowe blaty z makiem, prze這穎ne cynamonowym kremem na bazie krem闚ki i mascarpone. W kremie du瘸 ilo嗆 migda堯w i 簑rawiny. Jak dla mnie rewelacja :) Rodzina mia豉 podzielone zdania, cho wi瘯szo軼i tort smakowa, zw豉szcza mojemu tacie :) My郵, 瞠 b璠zie fajnie prezentowa si na 鈍i徠ecznym stole :)

Przepis znalaz豉m u Edysi. Troch pozmienia豉m: doda豉m mascarpone i 簑rawin, a tak瞠 upiek豉m go w tortownicy, a nie w kwadratowej blaszce. Przepis podaj ju z moimi zmianami.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia Korzennego" u Ptasi.

tort makowy

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22 cm):

Biszkopt makowy:

  • 125 m彗i pszennej
  • 160 g suchego maku
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i zimnej wody

Do nas帷zenia:

  • szklanka mocnej herbaty z cytryn
  • 2 kieliszki likieru amaretto lub rumu

Krem cynamonowy:

  • 500 g krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 2-3 造瞠czki cynamonu
  • 100 g posiekanych migda堯w
  • 2 gar軼ie posiekanej suszonej 簑rawiny

Do dekoracji:

  • p豉tki migda這we
  • 簑rawina

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po這w cukru pudru. 草速ka ubi na jasn i puszyst mas z reszt cukru pudru i wod. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitej piany wla powoli mas z 鄴速ek i delikatnie wymiesza 這patk. Wci捫 mieszaj帷, stopniowo wsypywa m彗 z makiem. Gotowe ciasto przela do nat逝szczonej i wy這穎nej papierem do pieczenia lub obsypanej bu趾 tart blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wystudzi. Przekroi na 3 blaty.

Krem cynamonowy:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po陰czy z ubit 鄉ietan. Doda cynamon i kr鏒ko zmiksowa. Od這篡 1/3 kremu do dekoracji. Do pozosta貫j masy (2/3) doda posiekane migda造 i 簑rawin. Delikatnie wymiesza.

Z這瞠nie ca這軼i:


Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy 1/3 herbaty wymieszanej z alkoholem i posmarowa po這w kremu z 簑rawin i migda豉mi. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go 1/3 ponczu i wy這篡 na niego reszt kremu z dodatkami. Przykry trzecim blatem. Nas帷zy go reszt ponczu i posmarowa cienko kremem bez migda堯w. Posmarowa r闚nie boki tortu. Ciasto udekorowa 簑rawin i upra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

tort makowy z kremem cynamonowym

tort makowy z 簑rawina

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9