| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: migda造

pi徠ek, 13 maja 2016
Brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

Ciasto z kaszy jaglanej by這 w moich planach od dawna. Chcia豉m sprawdzi, jak sprawdza si ona w s這dkich wypiekach. Pad這 na brownie, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Cynamonowy py. Nie by豉bym sob, gdybym nic nie zmieni豉. Piek豉m to ciasto z c鏎k, kt鏎a dorzuci豉 od siebie rodzynki i wi鏎ki kokosowe. Ja za u這篡豉m na wierzchu dwie gruszki i posypa豉m ca這嗆 migda豉mi. Przed pieczeniem ciasto by這 bardzo rzadkie: musia豉m piec je ponad 20 minut d逝瞠j ni podano w przepisie. A jak smakowa這? Ca趾iem przyjemnie :) Nie por闚nywa豉bym jednak jego smaku do tradycyjnego brownie z du膨 ilo軼i czekolady. To ciasto smakuje inaczej, ale r闚nie dobrze. Jest bardziej delikatne, mocno kakaowe, nie za s這dkie, no i troch bardziej zdrowe ni tradycyjne brownie :) Gruszki i migda造 fajnie si tu wpasowa造 - my郵, 瞠 nie warto ich pomija. Je郵i macie ochot na odrobin bardziej dietetyczne ciasto, bez dodatku m彗i, to zach璚am Was do jego wypr鏏owania.

brownie z kaszy jaglanej

Sk豉dniki (blaszka 24cmx24 cm):

  • p馧 szklankikaszy jaglanej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki br您owego cukru (je郵i wolicie bardziej s這dkie ciasta, mo積a zwi瘯szy ilo嗆 do 3//4 szklanki)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • dwie gruszki
  • 3 造磬i wi鏎ek kokosowych
  • gar嗆 rodzynek
  • p豉tki migda這we

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem (ok. 2 szklanek). Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia. Przestudzi. Do ch這dnej kaszy doda pozosta貫 sk豉dniki: olej, jajka, cukier, mleko, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksowa na g豉dk mas. Dosypa wi鏎ki kokosowe i rodzynki. Wymiesza. Gotowe ciasto prze這篡 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 pokrojone gruszki. Ca這嗆 posypa p豉tkami migda這wymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (mi zaj窸o to d逝瞠j, bo ok. 65 minut). Smacznego :)


brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

brownie kasza jaglana gruszki migda造

jaglane brownie z gruszkami

poniedzia貫k, 21 marca 2016
Popapraniec

O tym cie軼ie us造sza豉m jaki czas temu od m篹a. Mia okazj je嗆 je u kogo i tak mu posmakowa這, 瞠 strasznie namawia mnie, abym te je upiek豉. Przyznam si, 瞠 gdy znalaz豉m na niego przepis u Arabeski troch mina mi zrzed豉, bo nie przepadam za takimi ogromnymi miksami smak闚. A tu jest w czym wybiera: kakao, kokos, budy, d瞠m, p豉tki migda這we, czekolada. Szale雟two jednym s這wem. Stwierdzi豉m jednak, 瞠 spr鏏uj je zrobi i oceni jak wypada. I wiecie co? To by這 jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Naprawd. Wszystkie smaki 鈍ietnie do siebie pasowa造. Pyszne! Chwalili je wszyscy, kt鏎zy mieli okazj je spr鏏owa, wi璚 my郵, 瞠 i Wy si nie zawiedziecie. Bardzo polecam :)

Moje zmiany: biszkopt upiek豉m z 6 jaj, a do masy doda豉m 700 ml mleka. Dodatkowo nas帷zy豉m biszkopt s這dk herbat z cytryn i odrobin w鏚ki.

popapraniec

Sk豉dniki (blaszka 23 x 33 cm):

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • p馧 szklanki suchego maku
  • 造磬a kakao

Krem:

  • p馧 litra mleka (da豉m 700 ml)
  • 2 paczki budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • p馧 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 造磬a mas豉
  • 1-2 造磬i przegotowanej wody (da豉m mleko)

Dodatkowo:

  • poncz: mocna herbata z cukrem, cytryn i odrobin w鏚ki
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki
  • 50 g pra穎nych p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dodaj帷 cukier. Dodawa po jednym 鄴速ku i jeszcze chwil ubija. Nast瘼nie powoli wlewa olej, miksuj帷 na ma造ch obrotach. Na koniec wsypa przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i ostro積ie wymiesza ca這嗆 造磬. Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do jednej doda kakao, do drugiej wi鏎ki kokosowe, a do trzeciej suchy mak. Ciasto nak豉da na przemian 造磬 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Powinien powsta wz鏎 przypominaj帷y tr鎩kolorow szachownic. Na koniec ca這嗆 mo積a delikatnie przemiesza, np. trzonkiem drewnianej 造磬i, 瞠by powsta marmurkowy wzorek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem:

Proszek budyniowy wymiesza z 1/2 szklanki mleka. Reszt mleka zagotowa, po czym wla rozrobiony budy. Gotowa, ci庵le mieszaj帷, do zg瘰tnienia. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i z cukrem pudrem. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷.

Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy ponczem. Posmarowa go 3/4 masy budyniowej i przykry drugim plackiem. Wierzch ciasto ponownie nas帷zy i posmarowa reszt masy. Na kremie rozsmarowa delikatnie d瞠m i posypa go pra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mlekiem i mas貫m. Gotow polew obla ciasto, tworz帷 dekoracyjne esy-floresy. Gotowe ciasto wstawi do lod闚ki na co najmniej 12 godzin. Smacznego :)

popapraniec2

ciasto popapraniec

pi徠ek, 11 grudnia 2015
Tort makowy z kremem cynamonowym i 簑rawin

Dzi zapraszam na zimowy tort, idealnie pasuj帷y do zbli瘸j帷ych si 鈍i徠. Biszkoptowe blaty z makiem, prze這穎ne cynamonowym kremem na bazie krem闚ki i mascarpone. W kremie du瘸 ilo嗆 migda堯w i 簑rawiny. Jak dla mnie rewelacja :) Rodzina mia豉 podzielone zdania, cho wi瘯szo軼i tort smakowa, zw豉szcza mojemu tacie :) My郵, 瞠 b璠zie fajnie prezentowa si na 鈍i徠ecznym stole :)

Przepis znalaz豉m u Edysi. Troch pozmienia豉m: doda豉m mascarpone i 簑rawin, a tak瞠 upiek豉m go w tortownicy, a nie w kwadratowej blaszce. Przepis podaj ju z moimi zmianami.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia Korzennego" u Ptasi.

tort makowy

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22 cm):

Biszkopt makowy:

  • 125 m彗i pszennej
  • 160 g suchego maku
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i zimnej wody

Do nas帷zenia:

  • szklanka mocnej herbaty z cytryn
  • 2 kieliszki likieru amaretto lub rumu

Krem cynamonowy:

  • 500 g krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 2-3 造瞠czki cynamonu
  • 100 g posiekanych migda堯w
  • 2 gar軼ie posiekanej suszonej 簑rawiny

Do dekoracji:

  • p豉tki migda這we
  • 簑rawina

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po這w cukru pudru. 草速ka ubi na jasn i puszyst mas z reszt cukru pudru i wod. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitej piany wla powoli mas z 鄴速ek i delikatnie wymiesza 這patk. Wci捫 mieszaj帷, stopniowo wsypywa m彗 z makiem. Gotowe ciasto przela do nat逝szczonej i wy這穎nej papierem do pieczenia lub obsypanej bu趾 tart blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wystudzi. Przekroi na 3 blaty.

Krem cynamonowy:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po陰czy z ubit 鄉ietan. Doda cynamon i kr鏒ko zmiksowa. Od這篡 1/3 kremu do dekoracji. Do pozosta貫j masy (2/3) doda posiekane migda造 i 簑rawin. Delikatnie wymiesza.

Z這瞠nie ca這軼i:


Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy 1/3 herbaty wymieszanej z alkoholem i posmarowa po這w kremu z 簑rawin i migda豉mi. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go 1/3 ponczu i wy這篡 na niego reszt kremu z dodatkami. Przykry trzecim blatem. Nas帷zy go reszt ponczu i posmarowa cienko kremem bez migda堯w. Posmarowa r闚nie boki tortu. Ciasto udekorowa 簑rawin i upra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

tort makowy z kremem cynamonowym

tort makowy z 簑rawina

wtorek, 08 grudnia 2015
Piernik przek豉dany mas z suszonych 郵iwek i migda堯w

Przepis na to ciasto znalaz豉m w jakiej kolorowej gazecie. Zaciekawi豉 mnie masa z suszonych 郵iwek, moczonych w rumie, po陰czonych z migda豉mi i pistacjami. Do tego przyprawy korzenne, bez kt鏎ych piernik nie istnieje. Ca這嗆 wysz豉 bardzo przyzwoicie. Dzi瘯i nadzieniu ciasto nie by這 zbyt suche. Mimo moich obaw dobrze si kroi這 i 豉dnie prezentowa這. Troch pozmienia豉m w przepisie pod siebie. Zwi瘯szy豉m ilo嗆 jajek do 3, bo przy jednej sztuce ciasto by這 strasznie g瘰te i nie chcia這 si rozprowadzi w blaszce. Zrezygnowa豉m te z lukru na rzecz polewy czekoladowej.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia Korzennego" u Ptasi i "Festiwalu Pierniczk闚" u Majanki.

piernik z suszonymi sliwkami1

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 24x24 cm):

Ciasto:

  • 40 dag m彗i
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造磬a kakao
  • 造磬a przyprawy do piernika
  • szklanka miodu
  • 1,5 造磬i mas豉
  • jajko (da豉m 3 jajka)

Nadzienie:

  • 50 dag suszonych 郵iwek (najlepiej kalifornijskich)
  • p馧 szklanki rumu/winiaku do namoczenia 郵iwek
  • 10 dag migda堯w
  • 5 dag niesolonych pistacji
  • 1/4 造瞠czki mielonych go寮zik闚
  • p馧 造磬i przyprawy do piernika

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Dodatkowo:

  • do dekoracji: sk鏎ka pomara鎍zowa, posiekane orzechy

Wykonanie:

奸iwki zala rumem, posypa zmielonymi go寮zikami, wymiesza, przykry i odstawi na p馧 godziny. Po tym czasie ods帷zy je i posieka. Doda posiekane migda造, pistacje i przypraw do piernika. Wymiesza i odstawi.

M彗 przesia, wymiesza z kakao, przypraw do piernika i proszkiem do pieczenia. Doda mi鏚, stopione, letnie mas這 i jajka. Wymiesza wszystko mikserem na najni窺zych obrotach. Po這w ciasta prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na powierzchni. Rozsmarowa 郵iwkowe nadzienie i przykry reszt ciasta. Piec ok. 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Przygotowa polew: krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Gotowe, wystudzone ciasto udekorowa polew czekoladow, sk鏎k pomara鎍zow i posiekanymi orzechami. Smacznego :)

piernik z suszonymi sliwkami 2

piernik z suszonymi sliwkami 3

piernik sliwki

鈔oda, 11 listopada 2015
W璕ierskie nale郾iki a la Gundel (z orzechami i czekolad)

Nale郾iki a'la Gundel kusi造 mnie od dawna. "Orzechowy Tydzie" jest 鈍ietn okazj, by w ko鎍u je wypr鏏owa. Ten tradycyjny w璕ierski deser wymy郵ony zosta przez s造nnego restauratora Karola Gundela. W pysznym nadzieniu znajdziemy tutaj przede wszystkim zmielone orzechy w這skie, ale tak瞠 rodzynki i rum. Ca這嗆 oblana jest gor帷ym sosem czekoladowym. Pyszne, kaloryczne i mocno syc帷e danie. Po zjedzeniu jednego takiego nale郾ika mia豉m dosy. M鎩 m捫 r闚nie podda si przy drugiej sztuce :) Z ch璚i powr鏂 jeszcze kiedy do tego deseru.

Przepis na nadzienie znalaz豉m na blogu Chilibite, za sos zrobi豉m wg pomys Natalii z Poezji Smaku.

nale郾iki ala gundel

Sk豉dniki:

Nadzienie:

  • 150ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 150g orzech闚 w這skich
  • 75g p豉tk闚 migda這wych
  • 75g jasnych rodzynek
  • 50g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 20g cukru
  • 50ml rumu

Sos czekoladowy:

  • 50 g mas豉
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 3 造磬i kakao

Wykonanie:

Przygotowa nadzienie: Krem闚k zagotowa z cukrem, rodzynkami i sk鏎k pomara鎍zow. Gotowa przez ok. 5 minut, co jaki czas mieszaj帷. Orzechy wymiesza z p豉tkami migda這wymi. Lekko upra篡 je na suchej patelni. Zmiksowa i doda do gotuj帷ej si 鄉ietanki. Po 2-3 minutach zdj望 z gazu. Doda rum. Wymiesza. Gotowym farszem smarowa nale郾iki. Sk豉da je w chusteczk. U這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m, przykry foli i podgrzewa ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zamiast piekarnika mo積a podgrza je z obu stron na patelni). W mi璠zyczasie przygotowa sos: rozpu軼i mas這, doda krem闚k, cukier puder i kakao. Wymiesza do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciep貫 nale郾iki pola gor帷ym czekoladowym sosem. Podawa od razu. Smacznego :)


nale郾iki ala gundel


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8