| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: czekolada

pi徠ek, 16 pa寮ziernika 2015
Gotowane gruszki w czekoladzie (Gruszki Pi瘯nej Heleny)

Elegancki, lekki, jesienny deser, pochodz帷y z pi瘯nej Francji. Przepis na niego znalaz豉m na blogu Gruszka z fartuszka. Zachwyca zar闚no smakiem, jak i wygl康em. Takie gruszki przyrz康za si 豉two i szybko, gotuj帷 je w s這dkim syropie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Nie powinny nikomu z Was sprawi 瘸dnej trudno軼i. Zachwyc domownik闚, jak i go軼i. Polecam :)

gruszki w czekoladzie

Sk豉dniki

  • 4 gruszki
  • litr wody
  • szklanka cukru
  • laska cynamonu
  • 3 go寮ziki
  • 1 laska wanilii
  • 50 g czekolady
  • 20 ml 鄉ietany krem闚ki

Wykonanie:

Wod zagotowa z cukrem, cynamonem, go寮zikami i wanili. Do gor帷ego syropu w這篡 obrane gruszki (mo積a wydr捫y od spodu gniazda nasienne). Gotowa pod przykryciem 20-30 minut, a gruszki zmi瘯n. Czekolad wraz z krem闚k rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Wymiesza. Gotowym sosem czekoladowym pola ods帷zone gruszki. Mo積a ozdobi np. p豉tkami migda這wymi. Smacznego :)

gruszki w czekoladzie

pi徠ek, 09 pa寮ziernika 2015
奸iwkowa gor帷a czekolada

Pyszna, g瘰ta, idealnie rozgrzewaj帷a w zimne wieczory, gor帷a czekolada o intensywnym smaku s這dkich 郵iwek. Tak smaczn propozycj wyszuka豉m na tym blogu. Polecam :)

sliwkowa czekolada

Sk豉dniki: (2-3 porcje):

  • 350 g 郵iwek w璕ierek (z pestkami)
  • 50 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 350 ml mleka
  • ziarenko kardamonu (da豉m odrobin kardamonu w proszku)
  • 2 go寮ziki
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

奸iwki wydrylowa i pokroi w kawa趾i. Wrzuci je do garnka razem z przyprawami. Zasypa cukrem. Karmelizowa przez 5 minut. Wyci庵n望 go寮ziki. Dola mleko z krem闚k i podgrzewa ca這嗆 przez minut. Nast瘼nie wrzuci po豉man czekolad. Gdy si rozpu軼i, zmiksowa wszystko na g豉dki nap鎩. Podawa na ciep這. Smacznego :)

Czas na 郵iwki

pi徠ek, 21 sierpnia 2015
Czekowi郾ia

Lubi wi郾ie w czekoladzie. Gdy znalaz豉m przepis na czekowi郾i, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go wypr鏏uj. Wysz豉 smaczna, cho po cichu musz przyzna, 瞠 chyba jednak troch bardziej smakuje mi wersja tej konfitury ze 郵iwkami, zwana 郵iwkow nutell. To jednak tylko moja opinia, nie musicie si z ni zgadza.

Przepis znalaz豉m na blogu Chillibite, zmieni豉m tylko proporcje. Z 1,5 kg owoc闚 otrzyma豉m 3 niedu瞠 s這iczki czekowi郾i. Gotowa豉m dwa razy po 2 h i wydaje mi si, 瞠 by這 to jednak ciut za d逝go, bo po ostudzeniu ca這嗆 wysz豉 bardzo g瘰ta. Od siebie doda豉m kilka kostek gorzkiej czekolady. Konfitur jad豉m p鏦i co tylko na kanapce, ale my郵, 瞠 b璠zie te fajnie pasowa jako dodatek do nale郾ik闚, gofr闚 czy te ciast.

czekowi郾ia1

Sk豉dniki (3 ma貫 s這iczki):

  • 1,5 kg wydrylowanych wi郾i
  • 450 g cukru
  • 45 g kakao
  • 2 造磬i rumu
  • opcjonalnie 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wi郾ie prze這篡 do garnka z grubym dnem, zasypa cukrem. Zagotowa. Gotowa na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszaj帷 od czasu do czasu, a woda wyparuje, a konfitura zg瘰tnieje. Najlepiej gotowanie takie roz這篡 na dwa dni - ka盥ego dnia po ok. 2 h.
Gdy konfitura b璠zie ju do嗆 g瘰ta, kakao rozrobi z rumem w 1/3 szklanki wody. Wymiesza dok豉dnie, by nie by這 grudek. Doda do konfitury, razem z czekolad i wymiesza. Pogotowa ca這嗆 jeszcze przez kwadrans. Gor帷 konfitur nak豉da do wyparzonych s這ik闚. Pasteryzowa przez 10 minut. Smacznego :)

czekowi郾ia2 widok z g鏎y

Letnie owoce

pi徠ek, 07 sierpnia 2015
Kruche ciasto ze 郵iwkami w czekoladowej masie

Bardzo smaczny letni wypiek. Kruchy sp鏚, 郵iwki zatopione w czekoladowej masie i wie鎍z帷a ca這嗆 kruszonka. Pysznie i nietuzinkowo.

Przepis znalaz豉m u Edytki. W oryginale pochodzi on z bloga Wypieki z pasj.

ciasto ze sliwkami w czekoladzie1

Sk豉dniki: (forma o wymiarach 25x40 cm):

Ciasto:

  • 200g mas豉
  • 2,5 szklanki m彗i
  • 3 鄴速ka
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 造磬a cukru z wanili
  • 2 造磬i zimnej wody

Masa czekoladowa:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 110g mas豉
  • 1/3 szklanki cukru
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 2 造磬i m彗i
  • 3 jajka

Kruszonka:

  • 100g mas豉
  • 160g m彗i
  • 120g cukru

Dodatkowo:

  • 700-800 g 郵iwek
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • ew. cukier br您owy (je郵i 郵iwki s kwa郾e)

Wykonanie:

Ciasto:

Sk豉dniki na kruchy sp鏚 szybko zagnie嗆. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸rki na godzin. Sch這dzone ciasto zetrze na tarce o grubych oczkach do formy wy這穎nej papierem do pieczenia. Wstawi do lod闚ki, na czas przygotowania masy czekoladowej.

Masa czekoladowa:

Czekolad wraz z mas貫m roztopi w k徙ieli wodnej. Jajka wymiesza trzepaczk z cukrem i ekstraktem z wanilii (nie ubija). Do masy jajecznej doda przestudzon czekolad z mas貫m. Dosypa m彗 i ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.

Kruszonka:

Wszystkie sk豉dniki po陰czy i dok豉dnie wyrobi palcami.

奸iwki umy, osuszy, wypestkowa i zasypa 2 造磬ami br您owego cukru. Wymiesza.

Form z ciastem wyj望 z lod闚ki. Na ciasto r闚nomiernie rozprowadzi mas czekoladow. Na masie u這篡 郵iwki (sk鏎k do g鏎y). Ciasto wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie form wyj望, a ciasto posypa kruszonk. Piec kolejne 40 minut w tej samej temperaturze. Kroi dopiero, kiedy ca趾iem ostygnie, bo 鈍ie瞠 bardzo si kruszy. Smacznego :)


ciasto ze sliwkami w czekoladzie 2

ciasto ze sliwkami w czekoladzie z gory

Letnie owoce

Uczta pod go造m niebem

poniedzia貫k, 20 lipca 2015
Cha逕owiec z wi郾iami

Pyszne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Evenki. Puszysty, wilgotny, kakaowy biszkopt, prze這穎ny rewelacyjnym kremem z budyniu i cha逕y. S這dycz masy prze豉muj kwa郾e wi郾ie, a ca這嗆 wie鎍zy czekoladowa polewa. Robi豉m to ciasto jaki czas temu, ale dopiero teraz nadarzy豉 si okazja by je doda. Naprawd warto si skusi. Nie b璠ziecie zawiedzeni :)

chalwowiec z wisniami

Sk豉dniki:

Biszkopt (blaszka 23x33 cm)

  • 6 du篡ch jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka m彗i
  • 4 造磬i kakao

Krem cha逕owy:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie 鄉ietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 200 g mas豉
  • 400 g cha逕y waniliowej

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i krem闚ki

Dodatkowo:

  • litrowy s這ik kompotu z wi郾i (drylowanych) - u mnie s這ik 600 g

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Ciasto przela do blaszki, wy這穎nej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec przez 30–35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Wystudzi. Przekroi na dwa blaty.

Wi郾ie ods帷zy z kompotu (kompot zachowa).

Krem:

Budynie dok豉dnie rozrobi w szklance mleka. Pozosta貫 mleko zagotowa. Wla rozrobione budynie i gotowa do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷, by nie zrobi造 si grudki. Gor帷y budy zdj望 z palnika. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia.
Mi瘯kie mas這 utrze mikserem na puszyst mas. Dodawa stopniowo po 1 造盧e zimnego budyniu, a na koniec start na tarce o grubych oczkach cha逕. Miksowa do uzyskania g豉dkiej masy. Gotowy krem podzieli na 3 r闚ne cz窷ci.

Dolny blat biszkoptu nas帷zy dok豉dnie kompotem z wi郾i. Posmarowa go 1/3 kremu. Na wierzchu u這篡 ods帷zone dok豉dnie wi郾ie i przykry je kolejn porcj kremu (1/3). Na wierzchu po這篡 drugi blat biszkoptu. Nas帷zy go kompotem i posmarowa reszt kremu. Ciasto wstawi do lod闚ki, 瞠by krem nieco st篹a, a w mi璠zyczasie przygotowa polew.

Polewa:
Czekolad rozpu軼i na parze z mas貫m i krem闚k. Przestudzi, a gdy lekko zg瘰tnieje pola ni ciasto. Smacznego :)

W wi郾iowym sadzie 2015