| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: czekolada

鈔oda, 16 grudnia 2015
Likier czekoladowo-piernikowy

Pyszny czekoladowy likier, z intensywn piernikow nut. Idealny na 鈍i皻a. Przepis na niego znalaz豉m u Majanki i do jej "Festiwalu Pierniczk闚" dzi go dodaj.

Mia豉m z nim niewielki problem. Likier wyszed mi bowiem tak g瘰ty, 瞠 za nic nie mog豉m go wyla z butelki. Wcze郾iejsze wyj璚ie go z lod闚ki, mieszanie itp. nie zda這 egzaminu. Pomog這 zanurzenie na kilkana軼ie sekund pod strumieniem gor帷ej wody. Aby nie dopu軼i do tej sytuacji ponownie, przela豉m ca這嗆 do garnka i rozrzedzi豉m troch ca這嗆, dodaj帷 proporcjonalnie alkoholu i mleka, bo krem闚ka ju mi si sko鎍zy豉. My郵, 瞠 niepotrzebnie u篡豉m 鄉ietany 36%, kt鏎a jest bardziej g瘰ta ni 30%. Zdecydowanie polecam jak najrzadsz krem闚k, wtedy nie powinno by 瘸dnego problemu. Konsystencja nie mia豉 na szcz窷cie wp造wu na smak - likier jest naprawd bardzo smaczny i polecam zdecydowanie jego wypr鏏owanie :)

likier piernikowy

Sk豉dniki (na ok. 750 ml likieru):

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 400g rzadkiej 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 100g przesianego cukru pudru
  • 2-3 p豉skie 造瞠czki przyprawy piernikowej
  • 200 ml w鏚ki

Wykonanie:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Dola krem闚k i wymiesza. Wsypa przesiany cukier puder. Miesza do jego ca趾owitego rozpuszczenia. Zdj望 ca這嗆 z gazu. Lekko przestudzi. Doda przypraw do piernik闚, w鏚k i wszystko razem dobrze wymiesza. Gotowy likier przela do czystych, wyparzonych butelek. Dobrze zakr璚i lub zakorkowa i przechowywa w lod闚ce. Likier gotowy jest do spo篡cia od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje sch這dzony. W lod闚ce mo積a go przechowywa do p馧 roku. Smacznego:) 

swiateczny likier czekoladowy

likier piernikowy

pi徠ek, 04 grudnia 2015
Warstwowe ciasto kawowe z bia陰 czekolad

Eleganckie, 豉dnie prezentuj帷e si na stole i co najwa積iejsze, ca趾iem smaczne, ciasto z dodatkiem bia貫j czekolady i kawy. Te dwa smaki fajnie si ze sob komponuj: s這dk warstw bia陰 r闚nowa篡 bardziej wytrawna warstwa kawowa. Smakosze tego trunku powinni by zadowoleni, bo jest ona naprawd mocno wyczuwalna.

Przepis od Wiosenki27.

Zobacz te:

- sernik tr鎩czekoladowy (bez pieczenia)

- tr鎩warstwowy deser z truskawkami

ciasto kawowe z czekolada

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 24x32 cm lub tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru
  • 2 造磬i kakao

Warstwa kawowa:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3-4 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • p馧 szklanki cukru pudru (da豉m troch wi璚ej)
  • 3 造磬i 瞠latyny
  • 250 g serka mascarpone

Warstwa z bia貫j czekolady:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 tabliczki (300g) bia貫j czekolady
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po 造盧e cukru. Doda 鄴速ka. Na koniec wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i oraz kakao. Gotowe ciasto prze這篡 do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi.

Warstwa kawowa:

Kaw rozpu軼i w kilku 造磬ach wody.疾latyn zala ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Zimn krem闚k ubi na sztywno. Doda cukier puder i serek mascarpone. Dok豉dnie zmiksowa. Nast瘼nie wla rozpuszczon kaw, wymiesza. Na koniec doda rozpuszczon 瞠latyn, rozprowadzon odrobin kremu. Szybko wymiesza, aby nie by這 grudek. Gotow mas prze這篡 na wystudzony biszkopt, wyr闚na i wstawi do lod闚ki.

Warstwa z bia陰 czekolad:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Czekolad po豉ma na kawa趾i, doda do niej kilka 造瞠k krem闚ki i rozpu軼i ca這嗆 w k徙ieli wodnej. Odstawi. Reszt krem闚ki ubi na sztywno. Pod koniec ubijania doda rozpuszczon czekolad oraz 瞠latyn. Delikatnie wymiesza. Prze這篡 mas czekoladow na mas kawow, wyr闚na. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

kawa i bia豉 czekolada

warstwowe z czekolad i kaw

pi徠ek, 27 listopada 2015
Czekoladowa pavlova z granatem

Czekoladowa wersja tradycyjnego tortu bezowego (Bia豉 Pavlova). R闚nie pyszna i elegancka. Z kawa趾ami czekolady, bit 鄉ietan i kwa郾ym granatem. Pyszny deser. Wypr鏏ujcie..nie b璠zie mogli si jej oprze. Gwarantuj :)

Przepis z bloga Moje Wypieki.

czekoladowa pavlova

Sk豉dniki:

  • 6 bia貫k
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • ew. 1 鄉ietan-fix
  • granat
  • 3 郵iwki

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Nast瘼nie doda przesiane kakao, 造瞠czk octu i posiekan czekolad. Delikatnie wymiesza. Blach od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim narysowa okr庵 (鈔ednica ok. 23 cm). Na narysowany okr庵 wy這篡 ubite bia趾a. Blaszk w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze bez przez ok. 5 minut, po czym bez otwierania piekarnika zmniejszy temperatur do 150 stopni i piec jeszcze ok. godziny (czas pieczenia trzeba dostosowa do mo磧iwo軼i w豉snego piekarnika). Gotow bez studzi w uchylonym piekarniku.

Krem闚k mocno sch這dzi. Ubi j na sztywno z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixem. Gotow bit 鄉ietan wy這篡 na upieczon bez, tu przed samym podaniem. Udekorowa pestkami granatu i pokrojonymi 郵iwkami. Smacznego :)

czekoladowa pavlova

czekoladowa pavlova3

czekoladowa pavlova

Jesienne s這dko軼i!

pi徠ek, 13 listopada 2015
Ciasto nugatowe

Moj ostatni propozycj w ramach "Orzechowego Tygodnia" jest ciasto nugatowe. Przepis na nie znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni. Po陰czenie orzech闚 laskowych z czekolad jest wyj徠kowo udane. Ca這嗆 smakuje bardzo przyjemnie. Podczas pieczenia w ca造m domu unosi si cudowny aromat i cho熲y dla niego warto skusi si na ten wypiek Rewelacyjna polewa z nutell - z pewno軼i jeszcze do niej wr鏂: 鈍ietnie smakowa豉 i bardzo fajnie zachowywa豉 si na cie軼ie. Jako jedyny minus podam to, 瞠 ciasto wysz這 troszk za suche, ale by mo瞠 to ja za d逝go trzyma豉m je w piekarniku. Z herbat smakowa這 jednak bardzo fajnie i my郵, 瞠 warto si na nie skusi :)

ciasto nugatowe

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 100g orzech闚 laskowych
  • 100g mas豉
  • 100g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • p馧 szklanki cukru
  • 7 造瞠k m彗i
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady deserowej
  • 4 造磬i mleka
  • 1 造磬a mas豉
  • 2 造磬i Nutelli

Wykonanie:

Ciasto:

Orzechy podpra篡 na suchej patelni, obra ze sk鏎ek i zmieli w blenderze na m彗. Czekolad z mas貫m rozpu軼i na wolnym ogniu. Przestudzi. Bia趾a ubi z sol na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 po 造盧e cukru. Doda 鄴速ka, wymiesza. W osobnej misce po陰czy m彗 z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Mieszank delikatnie wmiesza do masy jajecznej. Na koniec doda przestudzon czekolad z mas貫m. Gotowe ciasto przela do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa:

Mleko podgrza razem z mas貫m. Gdy mas這 zacznie si rozpuszcza, doda po豉man czekolad. Na koniec doda Nutell. Wymiesza. Gotow polew udekorowa ciasto. Smacznego :)

ciasto nugatowe

pi徠ek, 23 pa寮ziernika 2015
Pop瘯ane ciasteczka czekoladowe

Bardzo smaczne ciasteczka, kt鏎e pojawi造 si ju na wielu kulinarnych blogach. Mocno czekoladowe, mi瘯kie i cudnie pachn帷e. Przypominaj troch brownie. Do嗆 豉twe w przygotowaniu. Mas na nie najlepiej przygotowa dzie wcze郾iej i przechowywa przez noc w lod闚ce. Mocno sch這dzone ciastka b璠 豉dniej p瘯a i mniej rozlewa si na boki podczas pieczenia.

Inspiracja: Moje Wypieki.

pop瘯ane ciastka czekoladowe

Sk豉dniki (ok. 50 ciastek):

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 110 g mas豉
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 du瞠 jajka
  • 1 i 2/3 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtoczenia

Wykonanie:

Mas這 rozpu軼i. Zdj望 z palnika i doda po豉man czekolad. Odstawi na 2 minuty, po czym wymiesza do rozpuszczenia. Przestudzi. Bia趾a ubi na sztywno, dodaj帷 pod koniec partiami cukier (造磬a po 造盧e). Nast瘼nie doda 鄴速ka, ekstrakt z wanilii i przestudzon czekolad. Do powsta貫j masy wsypa m彗 wymieszan z sol i proszkiem do pieczenia. Dok豉dnie wymiesza. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce, a najlepiej przez ca陰 noc.

Sch這dzone ciasto wyj望 z lod闚ki (powinno by bardzo twarde). Nabiera 造瞠czk do herbaty, formowa kuleczki mniejsze od orzecha w這skiego, obtacza je mocno w cukrze pudrze i wyk豉da na blach wy這穎n papierem do pieczenia (pozosta陰 cz窷 ciasta trzyma w lod闚ce, gdy piecze si pierwsza partia ciastek - ja dodatkowo ciastka po uformowaniu, a przed obtoczeniem w cukrze pudrze, wk豉da豉m dodatkowo do lod闚ki na 30 minut, aby sch這dzi造 si po ogrzaniu w r瘯ach).

Piec oko這 12 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Podczas pieczenia ciasteczka lekko si sp豉szcz i pop瘯aj. Wystudzi na kratce. Smacznego :)

ciastka czekoladowe

pop瘯ane ciastka czekoladowe

pop瘯ane ciastka czekoladowe


Jesienne s這dko軼i!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24