| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: czekolada

poniedzia貫k, 07 marca 2016
Rafaello

Przepis na to ciasto mam z zeszytu mojej mamy. Ona pewnie wynalaz豉 go w jakiej kolorowej gazecie. Robi造鄉y je kiedy do嗆 cz瘰to, ostatnio jednak o nim zapomnia豉m. Postanowi豉m wskrzesi je do 篡cia i sprawdzi, czy rzeczywi軼ie smakuje tak dobrze, jak zapami皻a豉m. Smakuje :) Krem, do嗆 nietypowo, na bazie kwa郾ej 鄉ietany i bia貫j czekolady, z dodatkiem du瞠j ilo軼i wi鏎ek kokosowych, jest naprawd pyszny i wart grzechu. Biszkopt nas帷zy豉m syropem kokosowym rozrzedzonym przegotowan wod, bo by do嗆 s這dki. Ca這嗆 obsypa豉m pra穎nymi p豉tkami migda堯w. Warto si skusi.

rafaello1

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 31x26 cm lub tortownica o 鈔. 22 cm):

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • niepe軟a szklanka m彗i pszennej
  • niepe軟a szklanka cukru
  • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

Krem:

  • 2 tabliczki bia貫j czekolady
  • 2 torebki "好ie磬i"
  • 500 ml 鄉ietany 18%
  • 250 g wi鏎ek kokosowych

Poncz: likier lub syrop kokosowy (rozrzedzony wod, je郵i jest zbyt s這dki)

Dodatkowo: p豉tki migda這we, wi鏎ki kokosowe do ozdoby

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 2 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Krem:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Doda 鄉ietan. Razem podgrza, mieszaj帷, by si nie przypali這. Wystudzi, a gdy masa b璠zie ch這dna ubija, wsypuj帷 powoli dwa opakowania "好ie磬i:. Na koniec doda wi鏎ki. Wymiesza dok豉dnie.

Dolny blat biszkoptu dok豉dnie nas帷zy ponczem. Wy這篡 na niego 2/3 kremu. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go i posmarowa pozosta造m kremem. Wierzch udekorowa pra穎nymi p豉tkami migda堯w oraz wi鏎kami kokosowymi (je郵i biszkopt piekli鄉y w tortownicy, kremem posmarowa r闚nie boki ciasta i obsypa je migda豉mi). Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Smacznego :)

rafaello ciasto

ciasto jak rafaello



pi徠ek, 19 lutego 2016
Czekoladowy krem z kaszy jaglanej

Dzi zapraszam na krem czekoladowy z ....kaszy jaglanej. Cz瘰to widywa豉m go na r騜nych blogach i ciekawa by豉m jak smakuje. Przygotowuje si go 豉two i szybko. Jak wysz這? Musz przyzna, 瞠 ca趾iem przyjemnie. Czy smakuje jak Nutella? Nie. Czy jest smaczny? Tak. Czy jest zdrowy? Jak najbardziej. Czy zrobi go ponownie? Tak. Fajnie smakuje na kanapce, zw豉szcza tostach, jak i podany jako deser z owocami. Warto wypr鏏owa :)

Korzysta豉m z przepis znalezionych tu i tu.

Jest to moja propozycja w ramach "Czekoladowego Tygodnia" u Atinki.

Polecam r闚nie inne kremy czekoladowe, na kt鏎e przepis znajdziecie na blogu:

- d瞠m bananowo-czekoladowy z kardamonem

- mas這 czekoladowo-orzechowe

- czekoladowy serek (zgodny z Montignaciem)

- krem Speculoos z powid豉mi

- czekoladowa pasta z ciecierzycy

czekoladowy krem z kaszy jaglanej

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki kaszy jaglanej
  • 100-130 ml mleka (tyle, aby uzyska pasuj帷 Wam konsystencj)
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • czubata 造磬a mas豉 orzechowego
  • mocno dojrza造 banan
  • czubata 造磬a kakao
  • 造磬a soku z cytryny
  • 2 造磬i miodu
  • 獞ier 造瞠czki soli

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem (ok. 2 szklanek). Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia. Przestudzi. Ugotowan kasz prze這篡 do blendera i zmiksowa razem z mlekiem. Doda kakao, pokrojonego banana, mas這 orzechowe, rozpuszczon czekolad i sok z cytryny. Zmiksowa wszystko na g豉dki krem. Dos這dzi do smaku miodem. Wymiesza. Przechowywa w lod闚ce do 7 dni. Smacznego :)

czekoladowy krem z jaglanki

kanapki z kremem z jaglanki

wtorek, 16 lutego 2016
Ciasteczka Franklina z czekolad

My郵, 瞠 mamom kilkulatk闚 nie musz przedstawia Franklina :) Pozosta造m jednak wyja郾iam, i jest to uroczy, ma造 鄴逕ik, b璠帷y bohaterem serii ksi捫eczek oraz bajek dla dzieci. Jak mo積a si domy郵i, prze篡wa r騜ne zabawne historie, a ka盥a z nich ko鎍zy si mora貫m dla naszych milusi雟kich. W jednej z historii Franklin razem ze swoim przyjacielem Misiem piek ciasteczka z czekoladowymi chrupkami. W ksi捫eczce podany jest przepis, wi璚 upiek豉m je i ja dla mojej c鏎ki. Czekoladowe chrupki zamieni豉m na czekoladowe kropelki, ale mo瞠 to by r闚nie posiekana czekolada. Ciastka wysz造 smaczne. Najbardziej smakowa造 nam tego samego dnia po upieczeniu.

Jest to moja propozycja w ramach "Czekoladowego Tygodnia" u Atinki.

ciasteczka franklina

Sk豉dniki:

  • 2 jajka
  • p馧 fili瘸nki (ok. 120 g) mi瘯kiego mas豉
  • 1 fili瘸nka cukru (ok. 160g)
  • 2 fili瘸nki m彗i (ok. 230 g)
  • 1 fili瘸nka czekoladowych chrupek (da豉m 100 g czekoladowych kropelek, ale mo瞠 by te tabliczka drobno posiekanej czekolady)
  • mo積a doda opcjonalnie 造瞠czk proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka utrze dok豉dnie z cukrem i mas貫m na puszysta mas. Doda m彗 (ewentualnie z proszkiem do pieczenia) oraz czekoladowe kropelki. Dok豉dnie wymiesza. Z ciasta formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego. Lekko je sp豉szczy (dobrze jest ciasto sch這dzi przez 30 minut w lod闚ce przed formowaniem). Gotowe ciastka u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec oko這 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)


ciasteczka franklina z czekolad

ciasteczka i madzia

wtorek, 02 lutego 2016
Hiszpa雟kie churros z czekolad

Dzi zapraszam na pyszne s這dko軼i rodem z Hiszpanii. Churros, bo o nich mowa, przygotowywane s z ciasta parzonego, podobnie jak znane i lubiane gniazdka (p帷zki hiszpa雟kie). Wyciskane na rozgrzany olej, przybieraj pod逝積y kszta速 o przekroju w kszta販ie gwiazdki (je郵i u篡jemy odpowiedniej ko鎍闚ki oczywi軼ie). Posypane cukrem i podane z rozpuszczon czekolad staj si 鈍ietnym deserem, zw豉szcza w karnawale. Mam nadziej, 瞠 kiedy uda mi si ich spr鏏owa w ich ojczy幡ie :) Churros najlepiej smakuj zaraz po usma瞠niu. Polecam.

Przepis z bloga Moje Wypieki.

churros

Sk豉dniki (z podanej ilo軼i otrzyma豉m spory talerz churros):

  • 240 ml wody
  • 50 g mas豉
  • 2 造磬i cukru demerara
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka cynamonu + ewentualnie do opr鏀zenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka, 鈔edniej wielko軼i

Dodatkowo:

  • olej do sma瞠nia
  • drobny cukier do opr鏀zenia (ja posypa豉m cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem)
  • do podania: rozpuszczona czekolada (u mnie sos z tego przepisu), dulce de leche

Wykonanie:

Zagotowa wod z mas貫m, cukrem i sol (do rozpuszczenia mas豉 i cukru). Do wrz徠ku wsypa m彗 wymieszan z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdj望 z palnika i energicznie uciera ca這嗆 drewnian 造磬, a ciasto b璠zie odstawa od brzeg闚 naczynia. Ostudzi. Do wystudzonej masy wbija po jednym jajku, miksuj帷 dok豉dnie po ka盥ym dodaniu. Ciasto powinno by g豉dkie i g瘰te. Gotowe ciasto prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k w kszta販ie g喚boko wci皻ej gwiazdki. Olej rozgrza do temperatury 175 stopni. Na olej wyciska churros d逝go軼i oko這 10-12 cm. Sma篡 po 2 minuty z ka盥ej strony, a b璠 z這ciste. Os帷zy z nadmiaru t逝szczu na r璚zniku papierowy, opr鏀zy cukrem. Podawa z sosem czekoladowym lub z gor帷ym dulce de leche. Smacznego :)

hiszpa雟kie churros


hiszpa雟kie churros z czekolada


churros con chocolate

hiszpa雟kie churros

wtorek, 05 stycznia 2016
Gor帷a czekolada z ajerkoniakiem

Idealna na panuj帷e obecnie mrozy gor帷a czekolada z dodatkiem bitej 鄉ietany i ajerkoniaku. 安ietnie rozgrzewa i smakuje.

czekolada z ajerkoniakiem

Sk豉dniki (2 porcje):

  • 200 ml mleka
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造瞠czka cukru pudru
  • kakao

Wykonanie:

Mleko i 100 ml krem闚ki zagotowa z cukrem. Doda po豉man na kawa趾i czekolad. Podgrzewa do ca趾owitego rozpuszczenia na ma造m ogniu. Na dno szklanki, w kt鏎ej b璠zie podawana czekolada, wla ajerkoniak. Nast瘼nie, delikatnie wla gor帷 czekolad. Uwa瘸, aby warstwy si nie wymiesza造. Ca這嗆 udekorowa krem闚k ubit na sztywno z cukrem pudrem oraz kakao. Smacznego :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24