| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: czekolada

pi徠ek, 02 grudnia 2016
Ciasto z gruszkami i bia陰 czekolad

Lubicie babki? Dzi mam dla Was przepis na bardzo smaczne ciasto z dodatkiem gruszek i bia貫j czekolady. Mi瘯kie i wilgotne, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, dzi瘯i dodatkowi mascarpone. Przygotowuje si je 豉two i szybko. Idealne do popo逝dniowej kawy. Mo瞠 gdzie pomi璠zy blachami pe軟ymi pierniczk闚 znajdziecie chwil na wypr鏏owanie takiej babki? :)

Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.

babka z gruszkami i bia陰 czekolad

Sk豉dniki:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru (lub troch wi璚ej, babka nie jest mocno s這dka)
  • 250 g m彗i pszennej
  • 250 g mascarpone
  • 100 g bia貫j czekolady
  • 2-3 gruszki
  • 16 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem i sol na puszyst mas. Ca造 czas miksuj帷, dodawa serek mascarpone oraz przesian m彗 z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta doda posiekan drobno czekolad i obrane, pokrojone w kostk gruszki. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotowe ciasto umie軼i w formie wysmarowanej wcze郾iej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)

ciasto z gruszkami i bia陰 czekolad

鈔oda, 28 wrze郾ia 2016
Serniczki z kaszy gryczanej

Dzi mam dla Was nietypow propozycj. Jaki czas temu, przeskakuj帷 bezmy郵nie po kana豉ch w telewizji, moj uwag przyci庵n掖 program, w kt鏎ym Karol Okrasa przygotowywa dania z kasz gryczan w roli g堯wnej. By tam apetyczny pasztet bodaj瞠 i s這dkie serniczki, kt鏎e strasznie mnie zaciekawi造. Kilka dni p騧niej, gdy z obiadu zosta這 mi troch kaszy, wyszuka豉m na blogu Pasja Kobiety przepis na te ma貫 cude鎥a. Upiek豉m i powiem Wam, 瞠 warto by這 si skusi. Delikatne, konsystencj przypominaj帷e suflet, lekko kwa郾e od soku z limonki i s這dkie od czekolady. Wg mnie najlepsze od razu po upieczeniu. Kaszy praktycznie nie czu, wi璚 osoby, kt鏎e za ni nie przepadaj, mog bez obaw skusi si na taki deser. Je郵i zostanie Wam kiedy kasza i nie b璠ziecie wiedzieli co z ni zrobi, przypomnijcie sobie ten przepis, bo naprawd warto :)

serniczki z kaszy gryczanej

Sk豉dniki (ja piek豉m z 1/4 porcji i otrzyma豉m trzy serniczki - wielko嗆 jak na zdj璚iu):

  • 300g kaszy gryczanej
  • 250g sera mascarpone
  • kawa貫k korzenia imbiru (ok. 20 g)
  • sk鏎ka z ca貫j limonki + 2 造磬i soku
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 5g m彗i ziemniaczanej
  • 30g m彗i pszennej
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Kasz gryczan ugotowa, prawie a do rozgotowania. Przestudzi. Zmiksowa z serkiem mascarpone. Doda starty imbir, sok oraz sk鏎k z limonki. 草速ka utrze z po這w (50g) cukru na puszyst mas. Wymiesza j z kasz. Dosypa obie m彗i, po這w posiekanej czekolady oraz proszek do pieczenia. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dosypuj帷 pozosta造 cukier (50g). Delikatnie po陰czy pian z mas z kaszy gryczanej. Ca這嗆 prze這篡 do foremek wysmarowanych w 鈔odku mas貫m. Wierzch posypa reszt czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut (d逝go嗆 zale篡 od wielko軼i foremki). Smacznego :)

serniczki z kaszy gryczanej

kasza gryczana mascarpone limonka

pi徠ek, 02 wrze郾ia 2016
Orzechowe ciasto ze 郵iwkami

奸iwki smakuj teraz najlepiej. Ci庵le kupuj ich ogromne ilo軼i, ale znikaj tak szybko, 瞠 do tej pory nie zd捫y豉m upiec z nimi 瘸dnego ciasta. Jad帷 ostatnio na weekend do rodzic闚, postanowi豉m to jednak zmieni. Wyszpera豉m u Majanki przepis na ciekawe ciasto z dodatkiem orzech闚. Od siebie dorzuci豉m jeszcze p馧 tabliczki posiekanej, gorzkiej czekolady. Wysz這 naprawd pysznie. Aromatyczne ciasto, wilgotne i mi瘯kie, wype軟ione dojrza造mi 郵iwkami, pe軟e orzech闚 i czekolady. Mo瞠 skusicie si i upieczecie je na weekend?

Przepis w oryginale pochodzi z forum Cincin i jego autorem jest Bajaderka. Piek豉m je z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce o wymiarach 31x26 cm.

ciasto ze 郵iwkami i orzechami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 24 cm):

  • 1 i 1/4 szklanki m彗i pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki orzech闚 laskowych lub w這skich, lekko zrumienionych na suchej patelni i drobno posiekanych
  • 170g mi瘯kiego mas豉
  • 3 du瞠 jajka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki ga趾i muszkato這wej lub zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • p馧 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Dodatkowo:

  • ok. 600 g 郵iwek
  • 4 造磬i cukru
  • p馧 造瞠czki cynamonu

Wykonanie:

Wymiesza ze sob sypkie sk豉dniki: przesian m彗, posiekane orzechy i czekolad, proszek do pieczenia, s鏊 oraz ga趾 lub ziele angielskie. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dk, puszyst mas. Dodawa po jednym jajku, ca造 czas dobrze ucieraj帷. Wla ekstrakt i wsypa m彗 z pozosta造mi sk豉dnikami. Lekko wymiesza.

奸iwki wypestkowa. Po這w pokroi wzd逝 na 獞iartki i posypa 2 造磬ami cukru. Reszt 郵iwek pokroi na grubsze kawa趾i, posypa pozosta造mi dwiema 造磬ami cukru oraz cynamonem. Odstawi na kilka minut, po czym ods帷zy je na sicie, lekko odcisn望 i doda do ciasta. Gotow mas wy這篡 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 pokrojone w 獞iartki 郵iwki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok. 1h (do 豉dnego zrumienienia i tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto mo積a polukrowa. Smacznego :)

orzechowe ciasto ze 郵iwkami

orzechowe ciasto ze 郵iwkami i czekolad

pi徠ek, 15 kwietnia 2016
Chlebek bananowy Nigelli Lawson - najlepszy!

Kiedy mam w domu nadmiar banan闚, kt鏎e szybko domagaj si zjedzenia, najcz窷ciej przygotowuj z nich:

Tym razem pad這 na chlebek wg przepisu Nigelli Lawson. I wiecie co? By to zdecydowanie najlepszy chlebek bananowy jaki mia豉m okazj je嗆. Mocno wilgotny, mi瘯ki, puszysty, pe貫n bakalii i czekolady. Najlepszy zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciep造, ale i na drugi dzie jest naprawd smaczny. Do嗆 s這dki, dlatego dodatek kwa郾ej 簑rawiny jest tu jak najbardziej na miejscu. Ciasto znikn窸o b造skawicznie: najwi璚ej zjad豉 go moja c鏎cia, kt鏎a stwierdzi豉 nawet, 瞠 musz piec je zdecydowanie cz窷ciej. Z pewno軼i tak b璠zie. Wy r闚nie si sku軼ie..warto :)

Przepis znalaz豉m tutaj.

chlebek bananowy nigelli lawson

Sk豉dniki:

  • 150g rozpuszczonego, przestudzonego mas豉
  • 175g m彗i
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 4 niewielkie, mocno dojrza貫 banany
  • 0,5 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
  • gar嗆 posiekanych orzech闚 laskowych lub w這skich
  • 100g suszonych 簑rawin, namoczonych w dowolnym alkoholu (u mnie gar嗆 rodzynk闚 i gar嗆 簑rawiny)

Wykonanie:

Rozpuszczone, przestudzone mas這 rozetrze z cukrem. Do masy dodawa kolejno po jednym jajku, rozgniecione banany, posiekane orzechy i czekolad, 簑rawin i rodzynki (ods帷zone z p造nu). W osobnym naczyniu wymiesza sk豉dniki sypkie: m彗, sod i proszek do pieczenia. Po陰czy je z ciastem. Wymiesza. Prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)

chlebek bananowy nigelli z 簑rawin

chlebek bananowy z 簑rawin i orzechami

pi徠ek, 18 marca 2016
Mazurek r騜any

Przepyszny mazurek z kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem bia貫j czekolady i konfitury r騜anej. Intensywny smak i aromat s z pewno軼i jego znakiem rozpoznawczym. Do tego chrupi帷e p豉tki migda這we wie鎍z帷e ca這嗆 i pi瘯ny, pastelowy r騜. Polecam :)

Przepis z bloga Pora co zje嗆.

mazurek r騜any

Sk豉dniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 造磬a 鄉ietany 18%
  • ziarenka z 1 laski wanilii (pomin窸am)
  • 2 造磬i wody r騜anej (pomin窸am)

Krem:

  • ok. 100 g konfitury z p豉tk闚 r騜y (ilo嗆 regulujemy wg uznania)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g bia貫j czekolady
  • opcjonalnie czerwony barwnik

Dodatkowo:

  • pra穎ne p豉tki migda這we

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na g豉dkie ciasto. Owin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Po tym czasie cienko je rozwa趾owa i umie軼i w blaszce uprzednio wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 20-25 minut, do zarumienienia. Wyj望, wystudzi.

Krem:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Lekko sch這dzi. Serek mascarpone zmiksowa z konfitur. Doda roztopion czekolad. Na tym etapie mo積a doda kilka kropel barwnika, je郵i uzyskany kolor jest daleki od zamierzonego. Gotowy krem wy這篡 na podpieczony sp鏚. Posypa pra穎nymi p豉tkami migda堯w. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

mazurek z mascarpone i konfitur r騜an

mazurek r騜a czekolada mascarpone

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24