| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: czekolada

pi徠ek, 17 marca 2017
Wega雟ki mus czekoladowy - trzysk豉dnikowy!

Co robicie z p造nem, kt鏎y pozostaje w puszce po zu篡ciu ciecierzycy? Je郵i wylewacie, tak jak ja do tej pory, to nast瘼nym razem koniecznie sobie go zostawcie. I u篡jcie do przygotowania pysznego deseru. Serio. P造n ten, zwany aquafab, 鈍ietnie si bowiem ubija i idealnie zast瘼uje bia趾o. Weganie oszaleli na jego punkcie, wykorzystuj帷 go do produkcji bezjajecznych majonez闚, krem闚, mus闚 itp...ba, piek nawet torty Pavlovej oparte na ubitej aquafabie. Zaciekawi mnie ten super p造n i kiedy na blogu Kornik w kuchni znalaz豉m przepis na mus czekoladowy oparty w豉郾ie na nim, wiedzia豉m, 瞠 szybko go wypr鏏uj. Deser wyszed pyszny. Czekoladowy, s這dki, bez posmaku czy zapachu ciecierzycy. Zajadali si nim i moja c鏎ka, i m捫. Aquafaba ubi豉 si bez problemu, cho mo瞠 trwa這 to ciut d逝瞠j ni przy zwyk造m bia趾u. Mus wyszed aksamitny i bardzo delikatny. Warto wypr鏏owa :)

wega雟ki mus czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 140 g zalewy z ciecierzycy z puszki tzw. aquafaby
  • 80 g gorzkiej czekolady (nast瘼nym razem dam jej wi璚ej: ok. 150g, aby mus by troch bardziej zwarty)
  • 1-2 造瞠czki fruktozy lub zwyk貫go cukru
  • owoce, orzechy, wi鏎ki - do dekoracji (u mnie domowa fru瞠lina malinowa, wi鏎ki kokosowe i 鈍ie瘸 mi皻a)

Wykonanie:

Aquafab umie軼i w wysokiej misce i ubi na sztywno, na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania doda fruktoz lub cukier.

aquafaba

W mi璠zyczasie czekolad po豉ma na kawa趾i i rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Przestudzi, a nast瘼nie wla j powoli do ubitej piany. Wymiesza delikatnie szpatu趾. Gotowy mus prze這篡 do puchark闚. Sch這dzi w lod闚ce przez min. 2 h. Dowolnie udekorowa przed podaniem. Smacznego :)

mus czekoladowy bez jaj

mus czekoladowy wega雟ki

Tagi: czekolada
09:51, wedelka , Desery
Link Komentarze (1) »
鈔oda, 07 grudnia 2016
Piernik czekoladowy z suszonymi 郵iwkami

Ten piernik upiek豉m specjalnie z my郵 o dw鏂h akcjach kulinarnych : "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank oraz "Tygodniu Korzennym" Ptasi. Obie te zabawy darz du篡m sentymentem i co roku staram si wzi望 w nich - cho symbolicznie - udzia. Przepis na ten piernik znalaz豉m ju jaki czas temu u Liski. Podoba mi si w nim dodatek suszonych 郵iwek, czekolady i powide. I powiem Wam, 瞠 si nie zawiod豉m. By to jeden z lepszych piernik闚 jakie mia豉m okazj je嗆. Aromatyczny, nie za s這dki, mi瘯ki i wilgotny. D逝go zachowywa 鈍ie穎嗆 - by r闚nie dobry nawet trzy dni po upieczeniu. Bardzo Wam go polecam.

piernik czekoladowy

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 26x11 cm):

  • 120 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 120 g mas豉
  • 120 g miodu
  • 80 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 2 jajka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 1 造瞠czka imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g mi瘯kich suszonych 郵iwek
  • 40 g kandyzowanego imbiru, posiekanego (pomin窸am)
  • ok. 120 g d瞠mu 郵iwkowego lub truskawkowego (u mnie powid豉 郵iwkowe)
  • dodatkowo: polewa czekoladowa

Wykonanie:

Po豉man czekolad umie軼i w garnku z mas貫m, miodem i cukrem. Roztopi. Doda mleko, wymiesza i odstawi do ostygni璚ia. Do ostudzonej masy doda roztrzepane jajka, a nast瘼nie wymieszane ze sob i przesiane sypkie produkty: m彗, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Dosypa pokrojone drobno 郵iwki. Na koniec wmiesza do ciasta delikatnie powid豉. Gotow mas przela do keks闚ki wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart lub wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi w foremce, a nast瘼nie zawin望 w foli spo篡wcz. Najlepszy nast瘼nego dnia. Smacznego :)


piernik czekoladowy

piernik z czekolad i 郵iwkami

pi徠ek, 02 grudnia 2016
Ciasto z gruszkami i bia陰 czekolad

Lubicie babki? Dzi mam dla Was przepis na bardzo smaczne ciasto z dodatkiem gruszek i bia貫j czekolady. Mi瘯kie i wilgotne, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, dzi瘯i dodatkowi mascarpone. Przygotowuje si je 豉two i szybko. Idealne do popo逝dniowej kawy. Mo瞠 gdzie pomi璠zy blachami pe軟ymi pierniczk闚 znajdziecie chwil na wypr鏏owanie takiej babki? :)

Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.

babka z gruszkami i bia陰 czekolad

Sk豉dniki:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru (lub troch wi璚ej, babka nie jest mocno s這dka)
  • 250 g m彗i pszennej
  • 250 g mascarpone
  • 100 g bia貫j czekolady
  • 2-3 gruszki
  • 16 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem i sol na puszyst mas. Ca造 czas miksuj帷, dodawa serek mascarpone oraz przesian m彗 z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta doda posiekan drobno czekolad i obrane, pokrojone w kostk gruszki. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotowe ciasto umie軼i w formie wysmarowanej wcze郾iej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)

ciasto z gruszkami i bia陰 czekolad

鈔oda, 28 wrze郾ia 2016
Serniczki z kaszy gryczanej

Dzi mam dla Was nietypow propozycj. Jaki czas temu, przeskakuj帷 bezmy郵nie po kana豉ch w telewizji, moj uwag przyci庵n掖 program, w kt鏎ym Karol Okrasa przygotowywa dania z kasz gryczan w roli g堯wnej. By tam apetyczny pasztet bodaj瞠 i s這dkie serniczki, kt鏎e strasznie mnie zaciekawi造. Kilka dni p騧niej, gdy z obiadu zosta這 mi troch kaszy, wyszuka豉m na blogu Pasja Kobiety przepis na te ma貫 cude鎥a. Upiek豉m i powiem Wam, 瞠 warto by這 si skusi. Delikatne, konsystencj przypominaj帷e suflet, lekko kwa郾e od soku z limonki i s這dkie od czekolady. Wg mnie najlepsze od razu po upieczeniu. Kaszy praktycznie nie czu, wi璚 osoby, kt鏎e za ni nie przepadaj, mog bez obaw skusi si na taki deser. Je郵i zostanie Wam kiedy kasza i nie b璠ziecie wiedzieli co z ni zrobi, przypomnijcie sobie ten przepis, bo naprawd warto :)

serniczki z kaszy gryczanej

Sk豉dniki (ja piek豉m z 1/4 porcji i otrzyma豉m trzy serniczki - wielko嗆 jak na zdj璚iu):

  • 300g kaszy gryczanej
  • 250g sera mascarpone
  • kawa貫k korzenia imbiru (ok. 20 g)
  • sk鏎ka z ca貫j limonki + 2 造磬i soku
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 5g m彗i ziemniaczanej
  • 30g m彗i pszennej
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Kasz gryczan ugotowa, prawie a do rozgotowania. Przestudzi. Zmiksowa z serkiem mascarpone. Doda starty imbir, sok oraz sk鏎k z limonki. 草速ka utrze z po這w (50g) cukru na puszyst mas. Wymiesza j z kasz. Dosypa obie m彗i, po這w posiekanej czekolady oraz proszek do pieczenia. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dosypuj帷 pozosta造 cukier (50g). Delikatnie po陰czy pian z mas z kaszy gryczanej. Ca這嗆 prze這篡 do foremek wysmarowanych w 鈔odku mas貫m. Wierzch posypa reszt czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut (d逝go嗆 zale篡 od wielko軼i foremki). Smacznego :)

serniczki z kaszy gryczanej

kasza gryczana mascarpone limonka

pi徠ek, 02 wrze郾ia 2016
Orzechowe ciasto ze 郵iwkami

奸iwki smakuj teraz najlepiej. Ci庵le kupuj ich ogromne ilo軼i, ale znikaj tak szybko, 瞠 do tej pory nie zd捫y豉m upiec z nimi 瘸dnego ciasta. Jad帷 ostatnio na weekend do rodzic闚, postanowi豉m to jednak zmieni. Wyszpera豉m u Majanki przepis na ciekawe ciasto z dodatkiem orzech闚. Od siebie dorzuci豉m jeszcze p馧 tabliczki posiekanej, gorzkiej czekolady. Wysz這 naprawd pysznie. Aromatyczne ciasto, wilgotne i mi瘯kie, wype軟ione dojrza造mi 郵iwkami, pe軟e orzech闚 i czekolady. Mo瞠 skusicie si i upieczecie je na weekend?

Przepis w oryginale pochodzi z forum Cincin i jego autorem jest Bajaderka. Piek豉m je z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce o wymiarach 31x26 cm.

ciasto ze 郵iwkami i orzechami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 24 cm):

  • 1 i 1/4 szklanki m彗i pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki orzech闚 laskowych lub w這skich, lekko zrumienionych na suchej patelni i drobno posiekanych
  • 170g mi瘯kiego mas豉
  • 3 du瞠 jajka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki ga趾i muszkato這wej lub zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • p馧 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Dodatkowo:

  • ok. 600 g 郵iwek
  • 4 造磬i cukru
  • p馧 造瞠czki cynamonu

Wykonanie:

Wymiesza ze sob sypkie sk豉dniki: przesian m彗, posiekane orzechy i czekolad, proszek do pieczenia, s鏊 oraz ga趾 lub ziele angielskie. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dk, puszyst mas. Dodawa po jednym jajku, ca造 czas dobrze ucieraj帷. Wla ekstrakt i wsypa m彗 z pozosta造mi sk豉dnikami. Lekko wymiesza.

奸iwki wypestkowa. Po這w pokroi wzd逝 na 獞iartki i posypa 2 造磬ami cukru. Reszt 郵iwek pokroi na grubsze kawa趾i, posypa pozosta造mi dwiema 造磬ami cukru oraz cynamonem. Odstawi na kilka minut, po czym ods帷zy je na sicie, lekko odcisn望 i doda do ciasta. Gotow mas wy這篡 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 pokrojone w 獞iartki 郵iwki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok. 1h (do 豉dnego zrumienienia i tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto mo積a polukrowa. Smacznego :)

orzechowe ciasto ze 郵iwkami

orzechowe ciasto ze 郵iwkami i czekolad

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22