| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mascarpone

poniedzia貫k, 03 wrze郾ia 2012
Tort kajmakowy czyli o czytaniu ze zrozumieniem :)

Tego tortu nie mia豉m w planach. Co prawda m鎩 m捫 mia urodziny, ale go軼i 瘸dnych nie przewidywali鄉y, wi璚 dla naszej dw鎩ki nie chcia這 mi si nic piec. Jednak kobieta zmienn jest i kiedy po przejrzeniu moich przepis闚 do wypr鏏owania natkn窸am si na ten tort, znaleziony jaki czas temu na blogu S這dkie Fantazje szybko zmieni豉m zdanie. Zakupi豉m potrzebne sk豉dniki i zabra豉m si do dzia豉nia. Biszkopt wyr鏀 bardzo 豉dnie i nawet o dziwo, da si w miar dobrze przekroi (troszk krzywo, co prawda, ale kto by tam na to zwraca uwag). Masa do prze這瞠nia wysz豉 smaczna...generalnie wszystko sz這 dobrze. Do momentu robienia dekoracji. Nie jestem w tym mistrzem, wr璚z przeciwnie. Tym razem jednak pope軟i豉m b陰d, czytaj帷 przepis. Autorka w sk豉dnikach potrzebnych do masy do dekoracji podaje mas這, jednak w opisie wyra幡ie zaznacza, 瞠 ona z niego zrezygnowa豉. Ha. Ja tej informacji ju nie doczyta豉m. Pi瘯nie wymiesza豉m kajmak z mas貫m, w這篡豉m do lod闚ki i czeka豉m, a zg瘰tnieje. Nie zg瘰tnia. To znaczy nie na tyle, 瞠bym mog豉 co fajnego z nim wyczarowa. Do tego kolor mia... hmm.. nazwijmy to tak: nie za ciekawy :) Ale nic to, brzegi tortu posmarowa豉m krem闚k, obsypa豉m migda豉mi, a wierzch posmarowa豉m nieszcz瘰nym kajmakiem. Ca貫 ciasto w這篡豉m do lod闚ki i posz豉m spa. Rano moim oczom ukaza si widok tragiczny..ca豉 polewa sp造n窸a na boki, zostawiaj帷 wielkie pobojowisko. Troszk sobie pop豉ka豉m na ten widok, a potem zakasa豉m r瘯awy i spr鏏owa豉m uratowa jako ten tort. Posmarowa豉m wierzch resztk polewy, kt鏎ej przezornie nie wyrzuci豉m, zabezpieczy豉m przez sp造ni璚iem, sypi帷 na boki obficie orzechowy krokant, boki posypa豉m resztk migda堯w. Prezentowa si ci庵le 鈔ednio, ale nic innego wymy郵e nie umia豉m. Ca造 sw鎩 wygl康, nadrobi smakiem: s這dki, ale nie przes這dzony. Inny ni ka盥y tort znany mi dotychczas. Warto si po niego skusi. Autorka twierdzi, 瞠 inspiracj by tort z cukierni Sowy. Nie wiem czy faktycznie maj podobny smak, gdy tego drugiego nigdy nie pr鏏owa豉m. Pozostaje wierzy mi na s這wo.

Ps. Po przebojach z tym tortem utwierdzi豉m si w przekonaniu, 瞠 dobrze robi, zamawiaj帷 na roczek mojej c鏎ki, tort u kogo, kto si na tym zna :)



Sk豉dniki:

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka m彗i pszennej tortowej
  • 15 dag cukru (ok. ¾ szklanki)
  • 15 dag zmielonych orzech闚 w這skich
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia (mo積a pomin望)
  • szczypta soli

Poncz:

  • 2/3 szklanki wody
  • 1 laska wanilii (pomin窸am, da豉m ekstrakt waniliowy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 kieliszek (50 ml) spirytusu (da豉m w鏚k)
  • 2-3 造磬i rumu

Krem:

  • 500 g mocno sch這dzonego serka mascarpone
  • 200 ml mocno sch這dzonej 鄉ietanki krem闚ki 30-36%
  • 200 g sch這dzonej masy kajmakowej (gotowej ze sklepu lub wcze郾iej przygotowanej z mleka skondensowanego)
  • opcjonalnie 鄉ietan-fix do zag瘰zczenia masy (ja da豉m jeden do masy, a drugi do krem闚ki, kt鏎 dekorowa豉m boki ciasta)

Dodatkowo:

  • 400 g konfitury z czarnej porzeczki

Dekoracja:

  • 150-200 g masy kajmakowej
  • 50 g mi瘯kiego mas豉 (sugeruj pomin望)
  • 200 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 1-2 造磬i cukru pudru
  • opcjonalnie:鄉ietan-fix
  • 200 g posiekanych migda堯w lub orzech闚 w這skich

Wykonanie:

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Mo積a upiec go dzie wcze郾iej. Dobrze wystudzony biszkopt b璠zie si 豉twiej kroi.

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier i cukier waniliowy, ca造 czas ubijaj帷. Nast瘼nie dodawa kolejno 鄴速ka, dalej ubijaj帷. M彗 wymiesza ze zmielonymi na py orzechami i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesia do masy jajecznej, delikatnie wmiesza do ciasta drewnian 造磬. Gotowe ciasto wla do tortownicy (u篡豉m tortownicy o 鈔ednicy 20 cm, zmniejszaj帷 odpowiednio ilo嗆 sk豉dnik闚), w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160 - 170 stopni oko這 50 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.


Krem:

Krem闚k ubi na sztywno ze 鄉ietan-fixem. Doda serek mascarpone, a pod koniec ubijania mas kajmakow. Wstawi do lod闚ki.


Poncz:


Wod zagotowa razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (r闚nie z lask wanilii). Podgotowa 1-2 minuty. Nieco przestudzi, wyj望 lask wanilii, doda spirytus i rum. Wymiesza. Odstawi na bok.


Konfitura:


Konfitur podgrza, przetrze przez sito. Odstawi do przestudzenia (ja zrezygnowa豉m z tego etapu i nie gotowa豉m konfitury).


Z這瞠nie tortu:

Jeden blat biszkoptu u這篡 na paterze, nas帷zy 1/3 ponczu. Posmarowa po這w konfitury i na這篡 po這w kremu kajmakowego. Wyr闚na wierzch. Na kremie u這篡 kolejny blat ciasta i post徙i z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nas帷zy, posmarowa reszt konfitury, wy這篡 pozosta陰 cz窷 kremu). Przykry ostatnim blatem i nas帷zy go pozosta造m ponczem. Tort wstawi na chwile do lod闚ki.

Dekoracja:


Mas kajmakow utrze z mas貫m (sugeruj pomin望 mas這 i udekorowa g鏎 samym kajmakiem!). Udekorowa ni wierzch tortu wg uznania. Krem闚k ubi na sztywno, dodaj帷 cukier puder i 鄉ietan-fix. Posmarowa ni boki tortu i udekorowa je posiekanymi migda豉mi, orzechami lub wi鏎kami czekolady. Smacznego :)

A to zdj璚ie kaza zrobi m鎩 m捫, kt鏎y wci捫 nie mo瞠 si pogodzi z tym, 瞠 nie ma ju dw鎩ki z przodu i kt鏎y zdecydowanie od 30, woli tak opcj:


鈔oda, 04 lipca 2012
Tiramisu z bia陰 czekolad i truskawkami
Sezon truskawkowy powoli dobiega niestety ko鎍a. W tym roku nie upiek豉m z nimi 瘸dnego ciasta. Zjada豉m je najcz窷ciej od razu po kupieniu..czasami dodawa豉m 鄉ietany..czasami robi豉m z nich kompot, dodawa豉m do porannego muesli albo jogurtu. Zdarza這 si te, 瞠 l康owa造 w deserze. Dzi jeden z nich. Ten ciekawy pomys na tiramisu z dodatkiem bia貫j czekolady i truskawek znalaz豉m na blogu "Ko ko ko". Wysz這 bardzo smacznie, cho jak dla mnie troszk za s這dko. Nast瘼nym razem zmniejsz chyba troszk ilo嗆 cukru. Nie mia豉m pod逝積ych biszkopt闚, wi璚 u篡豉m okr庵造ch, podkradzionych mojej c鏎eczce. Pasowa造 jak najbardziej. Bardzo fajnie komponowa造 si te w 鈔odku wi鏎ki czekolady, pojawiaj帷e si znienacka w kremowej, delikatnej masie. Deser ten ma jeden mankament: wykorzystuje si w nim surowe jajka, dlatego wa積e jest, aby by造 one 鈍ie瞠 i ze sprawdzonego miejsca. Ja dodatkowo jeszcze je sparzy豉m. Polecam tiramisu do wypr鏏owania, bo naprawd warto :)


Sk豉dniki (z podanej ilo軼i wysz造 mi 3 porcje, takie jak na zdj璚iu):
  • 100ml ostudzonego espresso
  • 1 造瞠czka cukru
  • 20ml (lub wi璚ej) dowolnego likieru (np. amaretto)
  • 8 pod逝積ych biszkopt闚 (nie mia豉m, da豉m biszkopty okr庵貫)
  • 2 鄴速ka
  • 2 bia趾a
  • szczypta soli
  • 70g cukru
  • 250g mascarpone
  • 125g bia貫j czekolady
  • 350g truskawek, pokrojonych na plasterki

Wykonanie:

Bia趾a ubija ze szczypt soli w du瞠j misce. W trakcie doda po這w cukru (35g) i dalej ubija, a piana b璠zie bardzo sztywna. Ubite bia趾a prze這篡 do ma貫j miski. Do miski, w kt鏎ej ubijano bia趾a wla 鄴速ka i wsypa drug po這w cukru (pozosta貫 35g). Ubija, a masa stanie si kremowa. 75g bia貫j czekolady roztopi w k徙ieli wodnej i zmiksowa z serkiem mascarpone. Pozosta貫 50g bia貫j czekolady zetrze na tarce o grubych oczkach. Mieszank rozpuszczonej czekolady i mascarpone po陰czy z ubitymi 鄴速kami, a nast瘼nie za pomoc 造磬i lub szpatu趾i wmiesza wi鏎ki czekoladowe. Na ko鎍u delikatnie wmiesza pian z bia貫k.

Kaw espresso wymiesza z 造瞠czk cukru oraz likierem. Zanurza w niej po kolei na chwil ka盥y biszkopt (nie za d逝go, aby si nie rozlecia造).

Do przygotowanych szklanek uk豉da warstwowo: mas, biszkopty i plasterki truskawek (maj by po 2 warstwy ka盥ego sk豉dnika). Ch這dzi w lod闚ce przez przynajmniej 4 godziny. Przed podaniem mo積a udekorowa wi鏎kami startej bia貫j czekolady. Smacznego :)

鈔oda, 16 maja 2012
Tiramisu pancakes

Na te placuszki nie trzeba mnie by這 d逝go namawia. Gdy tylko zobaczy豉m je u Majanki i Atiny, wiedzia豉m, 瞠 kwesti czasu jest to, kiedy pojawi si one i u mnie. Wszak tiramisu to m鎩 ulubiony w這ski deser :) Na pocz徠ku jednak prze篡豉m ma貫 rozczarowanie. Same placki smakowa造 mi 鈔ednio, szczerze powiedziawszy. Raczej wytrawne, ma這 s這dkie, z do嗆 wyczuwaln nut kakao i kawy. Spodziewa豉m si czego lepszego....Ale gdy tylko posmarowa豉m je smaczn glazur, ca這嗆 od razu nabra豉 innego charakteru. Przepyszny krem by cudnym zwie鎍zeniem ca這軼i i sprawi, 瞠 te placuszki na d逝go zapadn mi w pami耩 :) Je郵i chcecie je przygotowa, nie rezygnujcie ani z glazury, ani z kremu. Te wszystkie cz窷ci stanowi tu tak zgran ca這嗆, 瞠 szkoda by by這 nie poczu, jak dobre to naprawd mo瞠 by.... :)



Sk豉dniki:

Placuszki:
  • 2 szklanki m彗i
  • 2 造磬i cukru
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki 鄉ietany kwa郾ej
  • 3 du瞠 jajka
  • 4 造磬i stopionego mas豉
  • 2 造瞠czki wanilii (da豉m ekstrakt waniliowy)
  • 2 造磬i kawy rozpuszczalnej

Glazura (opcjonalnie...wg mnie koniecznie :)):

  • 1/4 szklanki syropu klonowego (u mnie Golden Syrup)
  • 3 造磬i rozpuszczonego mas豉
  • 2 造磬i likieru kawowego

Krem:

  • 120g serka mascarpone
  • 1 szklanka 鄉ietanki krem闚ki
  • 2 造磬i likieru kawowego
  • 2 造磬i syropu klonowego (u mnie Golden Syrup)

Dodatkowo: kakao lub starta czekolada do posypania

Wykonanie:

Krem:

Umie軼i w wysokim naczyniu 鄉ietank krem闚k, serek mascarpone, likier kawowy oraz syrop klonowy, ubi. Odstawi do lod闚ki.

Glazura:

Wymiesza syrop klonowy, rozpuszczone mas這 i likier kawowy. Odstawi.

Placuszki:

W jednym naczyniu wymiesza suche sk豉dniki: m彗, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sod i s鏊. W kolejnym po陰czy kwa郾 鄉ietan z mlekiem, doda kaw rozpuszczaln (w proszku) i dobrze wymiesza, a do rozpuszczenia. Nast瘼nie doda roztrzepane jajka, stopione mas這 i wanili. Wymiesza. Mokre sk豉dniki wla do suchych i wymiesza delikatnie do po陰czenia sk豉dnik闚. Sma篡 placuszki na rozgrzanej patelni. Gotowe uk豉da na talerzu. Na ka盥ym placuszku rozprowadzi niewielk ilo嗆 glazury (najlepiej sie wch豉nia,gdy placki s jeszcze gor帷e).

Placki podawa u這穎ne w stosik, z warstw kremu pomi璠zy nimi. Na g鏎ze r闚nie rozprowadzi krem, posypa tart czekolad lub kakao. Smacznego :)
pi徠ek, 02 wrze郾ia 2011
Tort tiramisu

M鎩 m捫 ma dzi urodziny. Postanowi豉m by dobr 穎na i zrobi z tej okazji tort. Ci篹ko mi by這 si do tego zabra, zw豉szcza, 瞠 wszystko musia豉m zrobi z samego rana, aby po powrocie z pracy m捫 mia niespodziank. Wybra豉m w miar prosty tort o smaku tiramisu z przepisu Dorotus. I jaki efekt? No c騜...dosz豉m do wniosku, 瞠 pieczenie tort闚 to ja zostawi specjalistom :) W smaku by bardzo dobry, ale wygl康...mega pora磬a...nie ma si tego drygu i pomys逝 do dekoracji..ba, nawet do przekrajania biszkoptu (cho tu wydaje mi si, 瞠 lepszy n騜 da豚y rad..no i mo瞠 gdybym upiek豉 ten biszkopt wcze郾iej, to te lepiej by si wtedy kroi). Pomijaj帷 jednak jego wygl康, zw豉szcza po rozkrojeniu, smak by zadowalaj帷y, a sam solenizant zadowolony z niespodzianki. I o to w sumie chodzi這: zamierzony cel zosta osi庵ni皻y :)

Osobne s這wo jeszcze o samym biszkopcie. Piek豉m go z TEGO przepisu. Bez dodatku proszku, z samej m彗i, jajek i cukru. Wyszed naprawd idealnie. Wysoki, nie opad podczas pieczenia, puszysty..no i jaka frajda podczas rzucania nim o pod這g. Polecam wypr鏏owanie tego przepisu :)



Sk豉dniki:

Biszkopt (tortownica 20-22 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej
Masa:
  • 750 g serka mascarpone
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 100 g drobnego cukru do wypiek闚 (ewentualnie cukru pudru) z prawdziw wanili
Dodatkowo:
  • 160 ml bardzo mocnej, gorzkiej kawy (poniewa pomin窸am likier, zrobi豉m 250 ml kawy rozpuszczalnej z 3 czubatych 造瞠czek)
  • 80 ml likieru kawowego (pomin窸am)
  • 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o du篡ch oczkach
Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa).Piec w temperaturze 160 - 170 stopni oko這 30 - 40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka).Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 - 4 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Masa oraz poncz:

Krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Doda serek mascarpone i wymiesza (造磬 lub kr鏒ko mikserem). Ostudzon kaw wymiesza z likierem.

Z這瞠nie tortu:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wy這篡 1/3 masy z mascarpone, kt鏎 posypa 1/3 wi鏎k闚 czekoladowych. Nast瘼nie wy這篡 2 biszkopt, nas帷zy, itd. ko鎍z帷 tort mas z mascarpone posypan ostatni cz窷ci wi鏎k闚. Boki r闚nie wysmarowa mas. Sch這dzi przez 3 godziny w lod闚ce. Smacznego :)



wtorek, 01 grudnia 2009
S這dko mi czyli trufelki tiramisu oraz trufelki marcepanowe

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 – 05.I.2010

Dzi rozpoczyna si kolejna blogowa zabawa przygotowana przez Olg Smile. "Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna" trwa b璠zie przez ca造 miesi帷 i mam nadziej, 瞠 przyniesie nam wiele kulinarnych inspiracji. Jest dla mnie lekkim szokiem, 瞠 to ju, 瞠 mamy grudzie i 瞠 za oko這 3 tygodnie wszyscy si康ziemy z naszymi bliskimi przy wigilijnych sto豉ch. Mo瞠 zabrzmi to banalnie, ale nie mog uwierzy, 瞠 ten czas tak szybko p璠zi....

Moj pierwsz propozycj w ramach tej zabawy s trufle. Ma貫, okr庵貫 s這dko軼i, kt鏎e nadaj si zar闚no na poobiedni pocz瘰tunek przy kawie, jak i na ma造 s這dki prezent dla bliskiej nam osoby. Przygotowa豉m trufle w dw鏂h smakach. Przepis na trufle tiramisu znalaz豉m u Dorotus, ona za posi趾owa豉 si przepisem z forum CinCin, gdzie poda豉 go Caritka.Bardzo nam one smakowa造, cho nie zaszkodzi這by im gdyby by造 troszk twardsze. Najlepsze wg mnie s onena 2-3 dzie.Przepis na trufle marcepanowe znalaz豉m za w "Wielkiej Ksi璠ze Kucharskiej: 安i皻a Polskie" z kolekcji "Pani Domu". Zmieni豉m w nich tylko to, 瞠 zamiast obtacza je w kakao, pola豉m czekolad. Smakowa造 mi 鈔ednio, je郵i mam by szczera, ale np. wg moich rodzic闚 by造 zdecydowanie lepsze ni te o smaku tiramisu. No c騜, kwestia gustu. Niemniej jednak polecam oba przepisy w ramach domowych eksperyment闚 przed鈍i徠ecznych.

Trufelki tiramisu:

Sk豉dniki (na oko這 20-25 kulek):

- 250 g serka mascarpone

- 140 g biszkopt闚

- 造磬a cukru pudru (da豉m nieca貫 dwie 造磬i)

- cukier waniliowy (1 opakowanie 16-gramowe)

- 2造磬i kawy rozpuszczalnej

- 2 造磬i alkoholu

- kakao do obtoczenia

Wykonanie:

Kaw rozpu軼i w 6 造磬ach wrz帷ej wody, ostudzi, doda alkohol. Biszkopty rozdrobni na proszek, wymiesza z kaw. Odstawi na 20 minut. Serek mascarpone po陰czy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (ja wymiesza豉m dok豉dnie 造磬, ale mo積a te mikserem, byle nie za d逝go, bo masa zrobi si za rzadka). Do serka doda kawowe biszkotpty. Wymiesza wszystko dok豉dnie. Z gotowej masy formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego, obtoczy je w kakako. Odstawi do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc. Smacznego :)

Trufelki marcepanowe:

Sk豉dniki (na oko這 20 trufli):

- 40 dag migda堯w (w oryginale 3/4 migda堯w si mieli, a pozosta貫 w ca這軼i wk豉da do 鈔odka gotowych trufli; ja z tego zrezygnowa豉m i po prostu u篡豉m oko這 30 dag migda堯w)

- 30 dag cukru pudru (da豉m troch mniej)

- 3 造磬i rumu

- kakao do obtoczenia lub gorzka czekolada (oko這 150 gr)

Wykonanie:

Migda造 obra ze sk鏎ki(najlepiej zala je wrz徠kiem, odstawi na kilka minut, po czym zla wod i obra migda造: sk鏎ka wtedy praktycznie sama schodzi). Obrane migda造 zmieli, doda do nich cukier puder i rum. Uciera wszystko w misce drewnian 造磬. Nast瘼nie prze這篡 wszystko do rondelka i uciera na ma造m ogniu, a masa zacznie odstawa od 軼ianek naczynia. Mas prze這篡 na wilgotn lnian 軼iereczk, zawin望 i zostawi na dob (u mnie w lod闚ce). Nast瘼nego dnia mas zagnie嗆. Urywa z niej ma貫 kawa趾i i formowa niedu瞠 kulki. Gotowe obtoczy w kakao lub pola roztopion czekolad. Ja dodatkowo posypa豉m je pokruszonymi p豉tkami migda這wymi. Smacznego :)

Ps. Strasznie d逝ga notka mi dzi wysz豉 ;)