| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mascarpone

poniedzia貫k, 02 grudnia 2013
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone i czarnymi oliwkami

Niby zwyk造 kurczak w zwyk造m pomidorowym sosie. Na pierwszy rzut oka totalna nuda, prawda? Ale zapewniam Was, 瞠 w przypadku tego dania, o nudzie nie mo瞠 by mowy. Kurczak jest mi瘯ki i soczysty, sos dzi瘯i dodatkowi mascarpone kremowy i delikatny. No i oliwki jako przys這wiowa kropka nad i. Du膨 zalet jest na pewno szybko嗆 wykonania. Ca這嗆 poda豉m z makaronem. Smakowa這. Pewnie b璠zie kiedy powt鏎ka :)
Przepis znalaz豉m na blogu Kwestia Smaku.



Sk豉dniki:
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • s鏊 morska i 鈍ie穎 zmielony pieprz
  • 2 造瞠czki s這dkiej papryki w proszku
  • 1 造磬a oliwy z oliwek lub oleju

Sos:

  • 1 puszka pomidor闚 pokrojonych, bez sk鏎ek (da豉m 700 ml passaty pomidorowej)
  • 3 造磬i sera mascarpone (da豉m 4 du瞠 造磬i)
  • 1 造磬a oliwy z oliwek
  • 1 ma豉 cebula
  • 1 z帳ek czosnku (da豉m 3)
  • 1 造瞠czka cukru
  • 1 造磬a octu balsamicznego
  • 6 ga陰zek 鈍ie瞠go tymianku, oderwane listki
  • 2 造磬i oliwy z oliwek extra virgin
  • p馧 szklanki czarnych oliwek

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem, na 造盧e oliwy zeszkli pokrojon w kostk cebul. Doda posiekany czosnek, a po minucie wla pomidory lub passat. Doprawi sol morsk, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotowa przez oko這 15 minut, a sos zg瘰tnieje. Nast瘼nie ca這嗆 zdj望 z ognia i wymiesza z listkami 鈍ie瞠go tymianku, serem mascarpone i oliw z oliwek. Kurczaka umy, osuszy i opr鏀zy przyprawami. Sma篡 po kilka minut z obu stron, na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, a b璠zie 豉dnie zrumieniony. W這篡 go do formy 瘸roodpornej, wla przygotowany wcze郾iej sos pomidorowy i doda czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Podawa np. z makaronem. Smacznego :)


pi徠ek, 04 pa寮ziernika 2013
Cytrynowe placuszki z mascarpone

Szybkie w wykonaniu, puszyste, mi瘯kie i bardzo smaczne placuszki, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Dorotus. Dodatek mascarpone sprawia, 瞠 s niezwykle delikatne. Cytryna, jak dla mnie, za ma這 wyczuwalna.



Sk豉dniki:
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 3 造磬i cukru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki pe軟ego mleka
  • 2 du瞠 jajka
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 1 造瞠czka otartej sk鏎ki z cytryny

Wykonanie:

Serek mascarpone, cukier, mleko, jajka, ekstrakt i sk鏎k otart z cytryny zmiksowa. Doda przesian m彗 z proszkiem do pieczenia. Wymiesza, by pozby si ewentualnych grudek. Sma篡 na oleju z obu stron na z這ty kolor. Gotowe mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)


poniedzia貫k, 29 lipca 2013
Kruche ciasto z jagodami i mascarpone

Akcja jagodowa Olciaky za dwa dni si ko鎍zy, a ja nie zd捫y豉m jeszcze nic doda. Jak to mo磧iwe? Do陰czam wi璚 chocia z dzisiejszym wpisem. Pyszne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Kasi. Jeden z lepszych jagodowych wypiek闚, jakie mia豉m okazj ostatnio pr鏏owa. Kruche ciasto dzi瘯i krupczatce rozp造wa這 si w ustach i bez problem闚 si z nim wsp馧pracowa這. Masa z serka przybli瘸豉 troch w這skie klimaty i moje ulubione tiramisu, a jagodowe nadzienie by這 idealnym dope軟ieniem ca這軼i. Polecam gor帷o :)



Sk豉dniki (na blaszk o wymiarach 25x30 cm):

Ciasto:
  • 550 g m彗i krupczatki (da豉m 400 g krupczatki i 150 g m彗i tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mas豉
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • doda豉m od siebie jeszcze 2 造磬i zimnej wody

Masa serowa:

  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 czubate 造磬i cukru pudru

Dodatkowo:

  • 600 g jag鏚
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przygotowa ciasto:

Po陰czy ze sob sypkie sk豉dniki: m彗, cukier i proszek do pieczenia. Doda do nich posiekane, zimne mas這 i rozetrze palcami tak jak przy robieniu kruszonki. Nast瘼nie doda jajka i ewentualnie zimn wod. Zagnie嗆 szybko ciasto (b璠zie ono delikatne i mi瘯kie). Gotowe podzieli na dwie cz窷ci w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejsz cz窷 w這篡 do zamra瘸rki. Wi瘯sz umie軼i na spodzie blaszki, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec j w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zrumienienia (ok. 15 minut). Wyj望 z piekarnika i lekko przestudzi.

W mi璠zyczasie przygotowa krem, miksuj帷 dok豉dnie mascarpone z cukrem i jajkami. Rozprowadzi go dok豉dnie po upieczonym spodzie. Na mas rozsypa r闚nomiernie jagody, a na wierzch zetrze sch這dzone w zamra瘸rce ciasto. Ca這嗆 piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)


poniedzia貫k, 27 maja 2013
Tort malinowo-czekoladowy

Tort. Z okazji urodzin. Moich. Okr庵造ch. Pierwszych z 3 na pocz徠ku. Tych, kt鏎e wypiera豉m z mojej 鈍iadomo軼i i na kt鏎e wyj徠kowo nie czeka豉m..jednak nadesz造...i mimo to, 鈍iat si nie zawali ;)

Nigdy jeszcze nie piek豉m tortu na w豉sne urodziny. Dla kogo owszem, dla siebie nie widzia豉m takiej potrzeby. W tym roku postanowi豉m zrobi wyj徠ek i mimo, 瞠 nie spodziewam si 瘸dnych go軼i, taki ma造 wypiek dla mnie, m篹a i c鏎eczki postanowi豉m przygotowa. D逝go szuka豉m pomys逝. My郵a豉m nad Andaluzj oraz Opera Cake, ale ba豉m si, 瞠 mnie przerosn. Pomy郵a豉m wi璚 nad tym, jakie smaki lubi..Czekolada i maliny to by這 pierwsze co przysz這 mi na my郵. Poszpera豉m w necie i znalaz豉m odpowiednie cudo na blogu Zjedz ze smakiem. Do嗆 sporo jednak zmieni豉m w tym przepisie. Jedynie mas z nutell wykona豉m niemal identycznie, dodaj帷 mimo wszystko 鄉ietan-fix do krem闚ki. Biszkopt upiek豉m z przepisu Dorotus na niezawodny kakaowy biszkopt "rzucany". Wyszed 鈍ietny: r闚ny, puszysty, wysoki. Mas malinow przygotowa豉m z przepisu znalezionego na blogu Dwie Chochelki. Wysz豉 cudowna: kwaskowata, mocno malinowa..Jedynie przecieranie malin na mus by這 do嗆 nu膨ca..niemniej warto by這 :) Ca造 tort obla豉m polew, jak wykorzystywa豉m ju wcze郾iej przy cie軼ie bananowo-czekoladowym. Mo積a r闚nie dobrze pomin望 polew, od這篡 troch masy i ni udekorowa tort. Od siebie do這篡豉m te warstw kwa郾ego d瞠mu. Dekoracja jak zwykle pozostawia sporo do 篡czenia ;) A prosi這 si o 鈍ie瞠 maliny, ale niestety to jeszcze nie pora.




Sk豉dniki:

Biszkopt (zwi瘯szy豉m nieco proporcje: piek豉m z 6 jaj w tortownicy o 鈔ednicy 22 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Masa czekoladowa:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g nutelli
  • 200 ml krem闚ki 36 % (da豉m 250 ml)
  • 鄉ietan-fix (to m鎩 dodatek)

Masa malinowa:

  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki (da豉m 250 ml)
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 造磬i cukru pudru (ilo嗆 cukru mo積a zwi瘯szy, je郵i kto lubi s這dsze kremy - ten wychodzi do嗆 kwaskowaty)
  • ok. 3/4 szklanki musu malinowego (z przepisu podanego poni瞠j)
  • 1 czubata 造瞠czka 瞠latyny

Mus malinowy:

  • ok. 400 g malin (u mnie mro穎ne)
  • sok z po這wy cytryny
  • p馧 szklanki cukru

Polewa czekoladowa (robi豉m z 1,5 porcji):

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki mocnej kawy
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Ca這嗆 roz這篡豉m sobie na 3 dni. Pierwszego dnia wieczorem upiek豉m biszkopt i zrobi豉m mus z malin. Drugiego dnia wieczorem przygotowa豉m kremy, sch這dzi豉m je w lod闚ce i prze這篡豉m nimi ciasto. Trzeciego dnia rano udekorowa豉m.

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian (uwa瘸j帷, by ich nie 'przebi'). Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Tortownic o 鈔ednicy 20-22 cm wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), nie smarowa bok闚. Delikatnie prze這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez oko這 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm upu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroi na 3 blaty.

Mus malinowy:

Maliny wrzuci do garnka, doda cukier i sok z cytryny. Gotowa na wolnym ogniu kilka minut (ja mia豉m maliny mro穎ne i gotowa豉m d逝瞠j, aby odparowa nadmiar wody). Gotowy mus zmiksowa i przetrze przez sito, 瞠by pozby si pestek. Wystudzi.


Masa czekoladowa:

Mascarpone miksowa z nutell do momentu po陰czenia si sk豉dnik闚. Zimn krem闚k ubi na sztywno ze 鄉ietan-fixem. Doda do niej mascarpone z nutell. Ca這嗆 wymiesza kr鏒ko mikserem. Odstawi do lod闚ki do momentu przek豉dania tortu.

Masa malinowa:

ㄊ瞠czk 瞠latyny rozpu軼i w 3-4 造磬ach gor帷ej wody. Wystudzi. Ch這dn po陰czy z przygotowanym wcze郾iej musem malinowym. Zimn krem闚k ubi na sztywno. Mascarpone wymiesza 這patk z cukrem pudrem. Doda do ubitej 鄉ietanki, kr鏒ko wymiesza. Na koniec po陰czy z musem malinowym. Ostawi do lod闚ki.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Sk豉danie tortu:

Pierwszy blat nas帷zy mocn kaw. Na這篡 na niego krem malinowy. Wyr闚na i przykry drugim blatem. Posmarowa cienko d瞠mem z czarnej porzeczki. Wy這篡 krem czekoladowy. Po wierzchu i bokach rozprowadzi polew czekoladow. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)



czwartek, 09 maja 2013
Torcik mi皻owo-czekoladowy

Uwielbiam po陰czenie mi皻y z czekolad, dlatego do zrobienia tego ciasta nie trzeba mnie by這 d逝go namawia. Wysz這 przepysznie :) Smaczny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny orze德iaj帷 mi皻ow mas z serka mascarpone i krem闚ki z dodatkiem du瞠j ilo軼i posiekanej gorzkiej czekolady...Poezja... Polecam ka盥emu z czystym sumieniem, zw豉szcza na nadchodz帷e, cieplejsze dni :)
Przepis znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni.



Sk豉dniki (na tortownic o 鈔ednicy 24 cm, ale ja piek豉m w mniejszej tortownicy o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造磬i (z lekkim czubkiem) kakao
  • 2 造磬i wody

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 375ml/330g 鄉ietanki krem闚ki (da豉m 330 ml 鄉ietany 30%)
  • 1 鄉ietan-fix lub inny usztywniacz do 鄉ietany
  • 2-3 造磬i cukru pudru
  • 2 造瞠czki nalewki mi皻owej, dost瘼nej w aptece w formie kropli (da豉m troch wi璚ej, ale najlepiej dostosowa ilo嗆 do w豉snego smaku)
  • 200g czekolady gorzkiej lub deserowej (da豉m 120 g czekolady gorzkiej)
  • ewentualnie odrobin zielonego barwnika (pomin窸am)

Poncz:

  • 1 szklanka wody
  • kilka kropli mi皻owej nalewki
  • doda豉m od siebie odrobin cukru

Dodatkowo:

  • 200g czekolady gorzkiej lub deserowej startej na tarce o grubych oczkach (da豉m 100g czekolady gorzkiej)

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywna pian. Pod koniec ubijania dosypywa cukier. Do 鄴速ek dola sok z cytryny i wsypa proszek do pieczenia, wymiesza. Prze這篡 je ubitej piany z bia貫k, lekko po陰czy mikserem. Do masy delikatnie wmiesza 造磬 przesiane kakao i m彗i. W trakcie mieszania dola wod. Gotowe ciasto przela do tortownicy z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka).

Krem:

Mocno sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Doda serek mascarpone, nalewk mi皻ow oraz opcjonalnie barwnik. Ca這嗆 wymiesza (造磬 lub kr鏒ko mikserem). Od這篡 oko這 4 造瞠k masy do posmarowania wierzchu i bok闚 tortu. Do pozosta貫j, wi瘯szej cz窷ci kremu dosypa posiekan gorzk czekolad. Wymiesza.

Ostudzony biszkopt przekroi na dwa blaty. Dolny nas帷zy przygotowanym ponczem i wy這篡 na niego krem z czekolad. Przykry drugim blatem i ponownie go nas帷zy. Wierzch oraz boki ciasta posmarowa cienk warstw pozostawionego w tym celu kremu. Ca這嗆 obsypa dok豉dnie start czekolad. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 2h. Podawa sch這dzone. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)