| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mascarpone

czwartek, 14 sierpnia 2014
Rolada biszkoptowa z kremem malinowym i owocami

Moja pierwsza s這dka rolada (bo z wytrawn mia豉m ju do czynienia: rolada szpinakowa). Jeszcze nie do ko鎍a taka jak bym chcia豉. Jeszcze nie zwini皻a, tak jak powinna. Lekko ko郵awa. Ale moja :) Zrobiona w豉snor璚znie. I jestem z niej dumna :))

Ch耩 zrobienia samodzielnie tego ciasta nasz豉 mnie ostatnio u mojej te軼iowej, gdzie mia豉m okazj je嗆 naprawd dobr rolad z owocami. Wypyta豉m si o szczeg馧y, us造sza豉m zapewnienia, 瞠 nie jest to trudne i postanowi豉m spr鏏owa swoich si. Posi趾owa豉m si przepisem znalezionym u Kabamaigi. Krem zrobi豉m z mojego sprawdzonego przepisu (tutaj). Wysz這 ca趾iem smacznie.Ciasto lekko mi p瘯這 podczas ko鎍owego zwijania, ale wydaje mi si, 瞠 powodem by這 zbyt d逝gie pieczenie, przez co biszkopt nie by ju tak elastyczny. Przetrzyma豉m go w piekarniku kilka minut d逝瞠j, przez co by troch przesuszony - nie powtarzajcie tego b喚du :) Mam nadziej, 瞠 kolejne pr鏏y b璠 jeszcze lepsze :)



Sk豉dniki:

Biszkopt (standardowa blaszka z piekarnika - moja mia豉 wymiary 30x40 cm):
  • 4 jajka
  • 6 造瞠k cukru
  • 6 造瞠k m彗i pszennej
  • 2 p豉skie 造磬i m彗i ziemniaczanej

Krem:

  • 200 g malin
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 250 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 造瞠czki 瞠latyny
  • Dodatkowo: 1-2 gar軼i 鈍ie篡ch owoc闚 (u mnie maliny i bor闚ki)

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa przesiane obie m彗i. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Ciasto rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze. Piec 12-14 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt prze這篡 na obsypan cukrem pudrem 軼iereczk, zdj望 papier i zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku. Pozostawi zwini皻y do ostygni璚ia.


Masa:

Maliny zmiksowa z 造磬 cukru pudru (ilo嗆 cukru mo積a zwi瘯szy, je郵i kto lubi s這dsze masy). 疾latyn zala wod, odstawi na 10 minut do nap璚znienia. Nast瘼nie podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi. Wymiesza z musem malinowym. Zimn krem闚k ubi na sztywno z 造磬 cukru pudru. Doda do niej serek mascarpone. Kr鏒ko wymiesza. Na koniec po陰czy z musem malinowym z 瞠latyn. Ostawi do lod闚ki do cz窷ciowego st篹enia.

Gdy masa b璠zie bardziej zwarta, rozwin望 biszkopt i rozsmarowa j na nim r闚nomiernie, zostawiaj帷 ok. 2 cm margines. Posypa owocami i ponownie delikatnie zwin望 -ju bez 軼iereczki- rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz). W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, do ca趾owitego st篹enia. Przed podaniem udekorowa cukrem pudrem. Smacznego :)



poniedzia貫k, 31 marca 2014
Kostka Cappuccino

Bardzo smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Dorotus. Robi豉m je ju dwukrotnie i za ka盥ym razem spotyka這 si z przychyln opini. Mi r闚nie bardzo ono smakuje, mimo, 瞠 nie lubi kawy :) Ciasto czekoladowe w tym wypieku jest troch ci篹sze ni tradycyjny biszkopt, a zarazem l瞠jsze ni brownie. Wilgotne, esencjonalne, mocno czekoladowe. Pyszne :) Piek豉m dwa osobne blaty wg zalece, ale i tak lekko mi pop瘯a造. Masa na bazie serka mascarpone i krem闚ki. Tego typu masy s aktualnie moimi ulubionymi: mo積a z nich stworzy naprawd rozmaite wariacje i wg mnie s du穎 smaczniejsze ni masy bazuj帷e na ma郵e. Ca貫 ciasto wbrew pozorom bardzo dobrze si kroi這. Wygl康a elegancko i z pewno軼i b璠zie 鈍ietnie si prezentowa np. na 鈍i徠ecznym stole :) Gor帷o polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Ciasto:
  • 8 du篡ch jajek
  • 190 g gorzkiej czekolady
  • 190 g mi瘯kiego mas豉
  • 2,5 造磬i kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 230 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 190 g m彗i pszennej
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 g serka macarpone
  • 350 g 鄉ietany krem闚ki
  • 90 g kawy cappuccino (proszku) - u mnie orzechowe
  • 5 造瞠k drobnego cukru do wypiek闚 (lub wi璚ej/mniej - zale篡 to od cappuccino
  • 4,5 造瞠czki 瞠latyny (ja zamiast niej da豉m 2 鄉ietan-fixy)

Wierzch:

  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 1,5 造磬i drobnego cukru do wypiek闚 (da豉m 2 造磬i cukru pudru)
  • 鄉ietan-fix (to m鎩 dodatek)
  • 30 g kawy cappuccino (u mnie zamiast kawy kilka kostek gorzkiej czekolady)

Wykonanie:

Ciasto:

Mi瘯kie mas這 utrze do bia這軼i. Doda roztopion i lekko przestudzon czekolad, zmiksowa. Kaw rozpu軼i w 2 造磬ach gor帷ej wody, wmiesza do masy. Nast瘼nie doda cukier. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Po kolei do masy czekoladowej wbija 鄴速ka, miksuj帷 po ka盥ym dodaniu. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia. Doda do masy i zmiksowa. Bia趾a ubi na sztywn pian, delikatnie wymiesza z mas czekoladow. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Ka盥 cz窷 prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ka盥 cz窷 piec ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto dok豉dnie wystudzi.

Krem:

Serek mascarpone wymiesza dok豉dnie z cappuccino. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier i 鄉ietan-fixy (lub przestudzon 瞠latyn, rozpuszczon w 0,5 szklanki gor帷ej wody). Ubit 鄉ietan doda do serka. Kr鏒ko wymiesza.

Gotow mas wy這篡 na jeden z blat闚 ciasta. Przykry drugim blatem. Na wierzch wy這篡 krem闚k ubit na sztywno z cukrem pudrem oraz 鄉ietan-fixem. Ca這嗆 posypa cappuccino lub start gorzk czekolad. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)



pi徠ek, 21 marca 2014
Urodzinowy tort z brzoskwiniami

Jaki czas temu upiek豉m na urodziny mojej babci tort. Babcia ko鎍zy豉 88 lat i pomy郵a豉m, 瞠 b璠zie to taki fajny dodatek do prezentu. Tort zebra pochlebne opinie, by smaczny i mimo, 瞠 nie prezentowa si mo瞠 najlepiej, jestem z niego zadowolona. Biszkopt, jak zwykle z niezawodnego przepisu Dorotus, wyszed wysoki i puszysty. Masy na bazie mascarpone: jedna o smaku cappuccino, druga z pokrojonymi brzoskwiniami i start gorzk czekolad. Ca這嗆 obsypana pra穎nymi migda豉mi.



Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • niepe軟a szklanka m彗i pszennej
  • niepe軟a szklanka cukru
  • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

Poncz:

  • s這dka herbata z cytryn i odrobin alkoholu

Krem- baza:

  • 800-1000 g serka mascarpone
  • 300 ml krem闚ki 30%
  • 150 g cukru
  • ew. 鄉ietan-fix

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwi
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 50-60 g cappuccino (proszku)
  • p豉tki migda這we do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Krem - baza:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno ze 鄉ietan-fixem, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem). Gotowy krem podzieli na trzy cz窷ci:

  • Do pierwszej cz窷ci kremu doda p馧 puszki pokrojonych w kostk i dobrze ods帷zonych brzoskwi oraz kilka kostek startej gorzkiej czekolady. Wymiesza.
  • Do drugiej cz窷ci kremu doda proszek cappuccino. Wymiesza (mo積a ewentualnie dos這dzi jeszcze do smaku - wszystko zale篡 od u篡tej kawy).
  • Trzeci cz窷 kremu pozostawi bez dodatk闚.

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go 1/3 ponczu. Wy這篡 na niego mas z brzoskwiniami i czekolad. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go 1/3 ponczu i wy這篡 na niego mas z cappuccino. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu - bez dodatk闚. Na wierzchu u這篡 pokrojone brzoskwinie. Boki tortu obsypa pra穎nymi migda豉mi. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

Zdj璚iu przekroju (fatalne, ale robi豉m je, kiedy po torcie pozosta這 prawie wspomnienie - to ostatni, ma這 fotogeniczny kawa貫k):


鈔oda, 05 marca 2014
Afryka雟kie nale郾iki z mascarpone i truskawkami

Kilka dni temu moja siostra pochwali豉 si, 瞠 przygotowa豉 pyszne nale郾iki z mascarpone i owocami. Mojemu m篹owi od razu za鈍ieci造 si oczka i zapyta, czy nie zrobi豉bym mu takich samych. Odpowiedzia豉m, 瞠 jak tylko nadarzy si jaka okazja, to na pewno to zrobi. Okazja taka nadarzy豉 si wczoraj :) W niekt鏎ych krajach ostatki 鈍i皻uje si przygotowuj帷 w豉郾ie nale郾iki. My mamy sw鎩 T逝sty Czwartek, pe貫n p帷zk闚 i fawork闚, a np. Anglicy 鈍i皻uj koniec karnawa逝 urz康zaj帷 Pancake Day i zajad帷 si nale郾ikami. Pomy郵a豉m sobie, 瞠 to dobra okazja, aby wypr鏏owa przepis, kt鏎y znalaz豉m na blogu Kuchenne Fascynacje. Te nale郾iki r騜ni si znacznie od moich ulubionych, kt鏎e do tej pory przygotowywa豉m (KLIK). S s這dkie, bardziej aromatyczne i zdecydowanie mocniej kaloryczne, bo zawieraj w sobie spor dawk cukru i mas豉. No ale my郵, 瞠 raz kiedy mo積a si na nie skusi :) Bardzo smaczne, sma膨 si bez problemu. Suche nale郾iki w smaku przypomina造 mi...gofry :)) Ciasto wymaga przed sma瞠niem pobytu w lod闚ce, najlepiej kilkugodzinnego. Je郵i chcecie je poda na podwieczorek lub obiad, przygotujcie ciasto ju rano i w這盧ie do lod闚ki. Je郵i maj by na 郾iadanie, mo積a ciasto przygotowa ju wieczorem. Moje nale郾iki poda豉m z kremem z serka mascarpone i krem闚ki oraz owocami. Po zjedzeniu jednego mia豉m dosy: zas這dzi豉m si na ca造 dzie ;)



Sk豉dniki (na ok. 10 鈔edniej wielko軼i nale郾ik闚):

  • 2 szklanki m彗i
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru (da豉m p馧 szklanki)
  • 6 jaj
  • 1/4 szklanki roztopionego mas豉
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego lub 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • 1/4 - 1/2 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • szczypta soli
  • olej do sma瞠nia

Krem:

  • szklanka 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 造磬a cukru migda這wego
  • 1-2 造磬i cukru pudru

Dodatkowo: truskawki, sos czekoladowy

Wykonanie:

Nale郾iki:

M彗 przesia i wymiesza z cukrem, sol i ga趾 muszkato這w. Do sypkich produkt闚 dola wymieszane mleko z jajkami. Na koniec doda roztopione mas這. Wymiesza dok豉dnie ca這嗆. Gotowe ciasto w這篡 do lod闚ki na minimum godzin. Po tym czasie wyj望 je i wymiesza. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej cienko olejem sma篡 cienkie nale郾iki na z這ty kolor z obu stron. Posmarowa przygotowanym kremem i u這篡 na nim owoce. Zwin望 i dowolnie udekorowa.

Krem:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem i cukrem migda這wym. Doda serek mascarpone. Wymiesza kr鏒ko do po陰czenia. Smacznego :)



pi徠ek, 14 lutego 2014
Czekoladowy tort z kremem malinowym

Czekolada i maliny...moje ulubione kulinarne po陰czenie. Niemal tak kultowe jak jab趾a i cynamon. W mojej kuchni wykorzystywa豉m je ju wielokrotnie, jak cho熲y w przepysznym sernikobrownie z malinami, boskiej tarcie czy zesz這rocznym urodzinowym torcie, bardzo podobnym zreszt do dzisiejszego wypieku. Gdy zobaczy豉m ten przepis u Dorotus, wiedzia豉m, 瞠 to ciasto nie mo瞠 mi nie smakowa. I powiem Wam, 瞠 by這 naprawd smaczne, ale chyba jednak wspomniany wy瞠j tort z zesz貫go roku smakowa mi troch bardziej. Dzisiejsza propozycja jest bardziej ci篹ka. Ciasto wilgotne, do嗆 mocno wytrawne: nast瘼nym razem da豉bym chyba mniej kakao. Wyros這 ze spor g鏎k, kt鏎a p瘯豉 na g鏎ze. Bardzo dobrze si kroi這. Ba豉m si go przekroi na trzy blaty, bo nie mam w tym wprawy, ale my郵, 瞠 niepotrzebnie. Co do kremu: wol jednak wersj, w kt鏎ej cz窷 mascarpone zast徙iona jest krem闚k. Krem jest wtedy l瞠jszy i moim zdaniem smaczniejszy.

Przepis Dorotki zmodyfikowa豉m do嗆 mocno pod siebie. Ciasto upiek豉m w blaszce w kszta販ie serca. Zrobi豉m tylko jedn warstw kremu, jednak ciasto sporo na tym straci這, zar闚no pod wzgl璠em wizualnym, jak i smakowym. Nie polecam takiego eksperymentu ;) Zamiast wierzchniej polewy malinowej u mnie polewa czekoladowa. Przepis podaj z moimi zmianami. Po orygina odsy豉m do autorki.




Sk豉dniki:

Ciasto (forma w kszta販ie serca o 鈔ednicy 26 cm):
  • 7 jajek
  • 340 ml mleka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki br您owego cukru
  • 340 g m彗i pszennej
  • 120 g kakao (nast瘼nym razem dam zdecydowanie mniej)
  • nieca豉 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego

Fru瞠lina malinowa:

  • 500 g malin, 鈍ie篡ch lub mro穎nych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 造瞠czki 瞠latyny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 造磬a soku z cytryny
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Krem malinowy:

  • fru瞠lina malinowa (ca這嗆)
  • 500 g serka mascarpone

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

W jednym naczyniu po陰czy roztrzepane lekko jajka, mleko, olej, br您owy cukier oraz ekstrakt z wanilii. W drugim: przesian m彗, kakao, sod i proszek do pieczenia. Przesiane sypkie produkty wsypa do naczynia z mokrymi sk豉dnikami i wymiesza do po陰czenia (nie u篡waj帷 miksera, np. przy pomocy r霩gi kuchennej). Ciasto wyla do formy, w kt鏎ej dno wy這穎no papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez oko這 60 minut lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka. Wyj望 z piekarnika, wystudzi. Ciasto uro郾ie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odci望 'g鏎k' i pokruszy. Pozosta貫 ciasto przekroi wzd逝 na 2 cz窷ci.

Fru瞠lina malinowa:

Mo積a j przygotowa dzie wcze郾iej.

W garnku wymiesza maliny z cukrem. Postawi na palniku o 鈔edniej mocy i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Doda sok z cytryny oraz m彗 ziemniaczan rozpuszczon w 造盧e wody. Wymiesza, zagotowa i zdj望 z palnika. Ca這嗆 mo積a dodatkowo zmiksowa. Przetrze przez sito (ja przetar豉m ca這嗆, cho wg autorki wystarczy przetrze po這w). 疾latyn rozpu軼i w 1/4 szklanki gor帷ej wody. Doda do niej 2-3 造磬i przetartych malin, aby lekko j rozrzadzi, a nast瘼nie wla j do reszty sosu owocowego. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, by fru瞠lina zg瘰tnia豉. W moim przypadku fru瞠lina po nocy w lod闚ce bardzo mocno zg瘰tnia豉 - konsystencj przypomina豉 galaretk. Podgrza豉m j lekko w mikrofali, aby j rozrzadzi. Nast瘼nym razem dam chyba troch mniej 瞠latyny.

Krem malinowy:

Fru瞠lin malinow zmiksowa dok豉dnie ze sch這dzonym serkiem mascarpone.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta posmarowa 2/3 kremu. Przykry drugim blatem. Boki tortu posmarowa pozosta造m kremem, opr鏀zy czekoladowymi okruszkami, przyciskaj帷 je do tortu. Na g鏎 wyla polew czekoladow. Dowolnie udekorowa, w sezonie np. 鈍ie篡mi malinami. Sch這dzi. Smacznego :)