| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mascarpone

pi徠ek, 19 czerwca 2015
Tort 鄉ietankowo-truskawkowy

Tort ten powsta zupe軟ie spontanicznie. Pomy郵a豉m, 瞠 b璠zie fajnym dodatkiem do prezentu dla te軼i闚 z okazji 33 rocznicy ich 郵ubu. Wszystkie sk豉dniki, poza mascarpone, mia豉m w domu, wi璚 po uzupe軟ieniu brak闚, szybko zabra豉m si do pracy. Przygotowanie tortu nie by這 ani trudne, ani czasoch這nne. W smaku wyszed ca趾iem smaczny, cho osobi軼ie do truskawek dorzuci豉bym jeszcze np. bor闚ki. Wygl康 - jak zwykle bez wielkich zachwyt闚, ale jak ju niejeden raz pisa豉m - nie mam zdolno軼i do dekorowania ciast. Te軼iowie z niespodzianki byli chyba zadowoleni, wi璚 cel osi庵n窸am. I to najwa積iejsze :)

tort 鄉ietankowo truskawkowy1

Przepis od Dorotki.

Biszkopt (torotwnica 22-24 cm);

  • 6 jajek
  • niepe軟a szklanka drobnego cukru do wypiek闚
  • 3/4 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Poncz:

  • 1 szklanka truskawek
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 造磬i cukru

Krem:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 36% (da豉m 500 ml)
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 pe軟ych 造瞠k cukru pudru (lub wi璚ej, do smaku)
  • 鈍ie瞠 truskawki, przekrojone na 獞iartki (ok. 700g)

Dodatkowo do dekoracji:

  • 鈍ie瞠 truskawki
  • pra穎ne p豉tki migda堯w

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Poncz:

Truskawki odszypu趾owa i zala zimn wod. Doda cukier. Gotowa ca這嗆 do momentu zagotowania, po czym 軼i庵n望 z palnika i wystudzi. Odcedzi.

Krem:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem).

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go po這w szklanki ponczu. Wy這篡 na niego 1/3 masy 鄉ietankowej, a na ni r闚no pokrojone truskawki. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go ponownie po這w szklanki ponczu i wy這篡 na niego 1/3 masy 鄉ietankowej oraz truskawki. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu. Na wierzchu u這篡 pokrojone truskawki. Boki tortu obsypa pra穎nymi migda豉mi. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

tort 鄉ietankowo truskawkowy2

tort 鄉ietankowo truskawkowy3

tort 鄉ietankowo truskawkowy4

tort 鄉ietankowo truskawkowy - przekr鎩

pi徠ek, 14 listopada 2014
Tort dacquoise czyli brzydka smakowito嗆 :)

Ten tort chcia豉m wypr鏏owa ju od dawna. Szuka豉m tylko odpowiedniej okazji. Taka nadarzy豉 si w zesz造 weekend, kiedy to odwiedzili mnie te軼iowie. Mia豉m zamro穎ne bia趾a, wi璚 d逝go nie musia豉m si namy郵a. Przepis znalaz豉m u Margarytki. Wiele os鏏 go wykorzystywa這, wszyscy chwalili, wi璚 wiedzia豉m, 瞠 si nie zawiod. I jak wysz這? Pysznie :) Ca這嗆 by豉 naprawd smaczna. Bezy s這dkie, kruche, w 鈔odku lekko ci庵n帷e si. Krem idealny - mimo dodatku kajmaku, nie by przes這dzony. Fajnym dodatkiem by造 chrupi帷e w nim orzechy w這skie i daktyle. Co 鈍ietnego :) Ca這嗆 po pobycie w lod闚ce w miar dobrze si kroi豉, a bezy nawet na drugi dzie zachowa造 swoj chrupko嗆. Jedyny minus to strona wizualna tego tortu. By on, nie przebieraj帷 w s這wach, po prostu brzydki :) Nie umia豉m te 豉dnie go zaprezentowa na zdj璚iach, a fotki przekroju robi豉m w po酥iechu, kiedy go軼ie siedzieli ju za sto貫m. By mo瞠 powt鏎z kiedy ten wypiek i postaram si zmieni zdj璚ia. Na razie musz wystarczy takie. Gor帷o Was zach璚am do wypr鏏owania tego przepisu. Nie zawiedziecie si :)

Jest to moja propozycja w ramach "Orzechowego Tygodnia" prowadzonego przez Atin.




Sk豉dniki:

Bezy:
  • 6 bia貫k
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 造瞠czka octu winnego (najlepiej bia貫go)
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli
  • 造瞠czka m彗i ziemniaczanej (doda豉m od siebie)

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki 30-36%
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 150 g kajmaku
  • p馧 szklanki posiekanych orzech闚 w這skich
  • 10 suszonych daktyli

Dodatkowo:

  • p馧 造瞠czki cukru pudru
  • p馧 造瞠czki kakao
  • kilka orzech闚 i kilka suszonych daktyli

Wykonanie:

Blachy, na kt鏎ych b璠 pieczone bezy, wy這篡 papierem do pieczenia. Narysowa na nim dwa ko豉 o 鈔ednicy 23-25 cm.

Bia趾a ubi na sztywno z sol. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Na koniec doda ocet winny, m彗 ziemniaczan oraz posiekane drobno suszone daktyle. Wymiesza. Podzieli na dwie r闚ne cz窷ci*. Na narysowane okr璕i wy這篡 ubite bia趾a. Tak przygotowane blaszki w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze bezy przez ok. 5 minut, po czym bez otwierania piekarnika zmniejszy temperatur do 150 stopni i piec jeszcze ok. 1h (wg autorki 1,5 h, ale znaj帷 m鎩 piekarnik, wiedzia豉m, 瞠 musz ten czas skr鏂i). Gotowe bezy studzi w uchylonym piekarniku (najlepiej zostawi je na noc).

Krem:

Krem闚k mocno sch這dzi. Ubi j na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymiesza dok豉dnie za pomoc miksera z kajmakiem na g豉dk mas. Doda ubit 鄉ietan i delikatnie po陰czy ca這嗆. Na koniec do masy wmiesza posiekane drobno orzechy i daktyle.

Powsta造m kremem posmarowa jedn bez. Przykry drugim blatem. Ca這嗆 posypa cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorowa daktylami i orzechami. Przechowywa w lod闚ce. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale na drugi dzie te jest dobra :) Smacznego :)

*Bezy mo積a piec razem, na dw鏂h poziomach piekarnika, lub tak jak zrobi豉m to ja czyli dzie po dniu. Je郵i b璠ziemy blaty piec osobno, wtedy nale篡 drug bez przygotowa bezpo鈔ednio przed pieczeniem (ka盥a beza wtedy przygotowywana jest z po這wy porcji czyli 3 bia貫k i 150 g cukru).










Orzechowy Tydzie
pi徠ek, 07 listopada 2014
Kostka Rocher

Dzi zapraszam na ciasto, kt鏎e zachwyci這 mnie od kiedy je tylko ujrza豉m u Dorotus. Czeka豉m tylko na dobr okazj, aby je wypr鏏owa. Upiek豉m je w zesz造m tygodniu i .......zawiod豉m si. Mo瞠 nie smakiem, bo by這 ona naprawd ca趾iem smaczne. Mocno s這dkie, kremowe z wyczuwalnymi chrupi帷ymi orzeszkami. Denerwowa豉 mnie jedynie jego niestabilno嗆. By mo瞠 zrobi豉m co nie tak, ale ciasto przy krojeniu rozje盥瘸這 si na r騜ne strony. Po wyj璚iu z lod闚ki, by這 w miar dobrze. Ale gdy posta這 w temperaturze pokojowej d逝瞠j ni 30 minut, dos這wnie si rozp造wa這. Nie wygl康a這 to wcale elegancko i nie zach璚a這 do jedzenia. Ca貫 ciasto jest troch pracoch這nne, a sk豉dniki u篡te do jego wykonania sprawiaj, 瞠 staje si te do嗆 drogie. Pewnie wi璚ej ju go nie przygotuj, ale ciesz si, 瞠 spr鏏owa豉m i wiem ju, jak ono smakuje.



Sk豉dniki (35 x 25 cm):

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 180 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 120 g m彗i pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 200 g zmielonych orzech闚 laskowych
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poncz:

  • 1/2 szklanki likieru orzechowego, czekoladowego lub ciemnego rumu
  • 1/4 szklanki wody

Krem Rocher:

  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g nutelli
  • 100 g mlecznej czekolady
  • p馧 szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzech闚 laskowych

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 造磬i cukru pudru

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36% (da豉m 70 ml)
  • 1,5 造瞠czki golden syrupu

Dodatkowo:

  • pralinki ferrero rocher do dekoracji (pomin窸am, zamiast nich da豉m posiekane orzechy laskowe)

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Stopniowo, 造磬a po 造盧e, dodawa cukier, ca造 czas ubijaj帷. Doda 鄴速ka i zmiksowa do dok豉dnego po陰czenia. Do ubitej masy doda wymieszane suche sk豉dniki: zmielone orzechy, przesian m彗, kakao i proszek do pieczenia. Wymiesza delikatnie szpatu趾 do po陰czenia. Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia (tylko sp鏚 - bok闚 niczym nie smarowa ani nie wyk豉da papierem do pieczenia). Prze這篡 do niej ciasto, wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez oko這 40 minut lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka. Przestudzi w stygn帷ym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyj望 z formy, przekroi ostrym no瞠m z pi趾 na 2 blaty kakaowo - orzechowe.

Krem Rocher:

Sch這dzony serek mascarpone zmiksowa z nutell do otrzymania g豉dkiej masy. Doda roztopion w k徙ieli wodnej i przestudzon czekolad i jeszcze przez chwil miksowa - otrzymany krem powinien by g豉dki i jednolity. Wymiesza z posiekanymi orzechami. Przykry foli spo篡wcz, sch這dzi w lod闚ce do lekkiego zg瘰tnienia.

Krem 鄉ietankowy:

W misie miksera umie軼i sch這dzone krem闚k i mascarpone. Ubi do otrzymania sztywnego kremu, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. Nie ubija zbyt d逝go by krem si nie zwarzy.

Polewa:

W ma造m garnuszku podgrza 鄉ietan krem闚k i golden syrup, do wrzenia, zdj望 z palnika. Doda po豉man czekolad, odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza, do otrzymania g豉dkiego sosu. Sch這dzi w lod闚ce do lekkiego zg瘰tnienia.

Z這瞠nie ca這軼i:

W formie, w kt鏎ej pieczony by biszkopt, u這篡 pierwszy blat. Nas帷zy go po這w ponczu. Posmarowa po這w kremu Rocher. Na wierzch wy這篡 ca造 krem 鄉ietankowy. Wyr闚na. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Nas帷zy go reszt ponczu. Na g鏎ze r闚no rozsmarowa reszt kremu Rocher. Sch這dzi. Na sch這dzony przek豉daniec wyla g瘰tniej帷 polew czekoladow. Ponownie sch這dzi w lod闚ce. Udekorowa pralinkami lub orzechami. Smacznego :-).

wtorek, 16 wrze郾ia 2014
Sernik tiramisu

Jedno z ciast, kt鏎e upiek豉m na urodziny mojej c鏎ki. Zebra這 bardzo pozytywne recenzje, z czego si nie dziwi, bo jest naprawd pyszne. Idealne po陰czenie sernika i tiramisu. Je郵i lubisz oba te ciasta - zakochasz si w tym wypieku. Przepis znalaz豉m u Viridianki, a ona posi趾owa豉 si przepisem Asi z Kwestii Smaku. Sernik ten jest do嗆 pracoch這nny, ale z ca陰 pewno軼i warto si troch pom璚zy. Nietypowy spos鏏 pieczenia: najpierw chwil w wy窺zej temperaturze, potem 1,5 h w zaledwie 120 stopniach sprawia, 瞠 sernik nie opada, jest stabilny i r闚ny. Dodatek mascarpone i krem闚ki do zwyk貫go twarogu nadaje mu aksamitnej konsystencji. Jest cudownie kremowy, wilgotny i lekki. Przez wszystkie warstwy przebija si smak kawowego likieru, kt鏎y sprawia, 瞠 ca這嗆 jest sp鎩na i idealnie si ze sob komponuje. Ogromnie polecam :)



Sk豉dniki: (tortownica o 鈔ednicy 23-25 cm):

Sp鏚:
  • 65g gorzkiej czekolady
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 造磬a likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)
  • 65g mi瘯kiego mas豉
  • 50g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40g m彗i
  • kilkana軼ie pod逝積ych biszkopt闚 (tzw. kocich j瞛yczk闚)

Do nas帷zenie biszkopt闚:

  • 1 p豉ska 造瞠czka 瞠latyny w proszku
  • 25ml wody
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 造磬a likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Masa serowa:

  • 750g sera 鄉ietankowego na serniki zmielonego trzykrotnie
  • 250g sera mascarpone
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej (da豉m 4)
  • 5 jajek
  • p馧 szklanki 鄉ietanki kremowej 30% lub 36%
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii
  • 2 造磬i likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Polewa:

  • 300g g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 3 p豉skie 造磬i drobnego cukru
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 造磬i likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

Sp鏚:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, lekko przestudzi. Kaw rozpu軼i w gor帷ym likierze Baileys, ostudzi. Mi瘯kie mas這 uciera z cukrem przez oko這 7 minut, a b璠zie puszyste. W innej miseczce ubija jajko przez 7 minut. Na zmniejszonych obrotach miksera po陰czy utarte mas這 z ostudzon czekolad, nast瘼nie z przesian m彗, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczon kaw. G豉dk mas prze這篡 do przygotowanej formy, wysmarowanej mas貫m, wyr闚na powierzchni i u這篡 biszkopty, wciskaj帷 je do po這wy w mas.



Wstawi do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez ok. 8 minut. Po wyj璚iu z piekarnika odczeka, aby sp鏚 zastyg.

Nas帷zenie biszkopt闚:

疾latyn zala 1 造磬 ch這dnej wody i odstawi na 5 minut. W rondelku zagotowa 25 ml wody i rozpu軼i w niej kaw, zdj望 z ognia, doda 瞠latyn i miesza, a 瞠latyna ca趾owicie si rozpu軼i. Wymiesza z likierem, ostudzi i odczeka oko這 15 minut, a troszk zg瘰tnieje. Przygotowan mieszank nas帷zy biszkopty (dzi瘯i 瞠latynie nie przemoczy ona ca造ch biszkopt闚, stworzy tylko zewn皻rzn pow這k).

Masa serowa:

Twar鏬 uciera przez 3-4 minuty z serem mascarpone i m彗, a masa b璠zie g豉dka. Stopniowo dodawa cukier, ca造 czas miksuj帷 na ma造ch obrotach miksera. Wbija kolejno po jednym jajku, miksuj帷 po ka盥ym dodaniu przez oko這 30 sekund. Na koniec zmiksowa z krem闚k, ekstraktem z wanilii i likierem Baileys. Mas delikatnie wyla na sp鏚 (b璠zie bardzo p造nna), wyr闚na powierzchni. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 175 stopni, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu a masa serowa si zetnie (鈔odek mo瞠 pozosta nieco lu幡iejszy).

Polewa:

妃ietan 18% wymiesza z cukrem. Kaw rozpu軼i w gor帷ym likierze Baileys i ostudzi. Pozostawi oko這 2 造瞠czki kawy do zrobienia wzork闚, reszt wymiesza ze 鄉ietan. Sernik wyj望 z piekarnika i rozprowadzi na nim 鄉ietan r闚n warstw, na這篡 造瞠czk od這穎n kaw i rozsmarowa j na powierzchni 鄉ietany tworz帷 fantazyjny wz鏎.



Wstawi z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie gotowy sernik wyj望 z piekarnika, ostudzi. Gdy b璠zie ca趾owicie zimny, prze這篡 do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc. Smacznego :)


鈔oda, 03 wrze郾ia 2014
Tort czekoladowo-bananowy

Wczoraj mia豉m koszmarny dzie. Jeden z tych kiedy to nic nie wychodzi, wszystko leci nam z r彗, wok馧 otoczenie staje si z ka盥 chwil coraz wi瘯szym pobojowiskiem, a nasze dzia豉nia zamieniaj si w mniejsze lub wi瘯sze katastrofy. U mnie zacz窸o si od biszkoptu, kt鏎y przy przekrajaniu na blaty lekko mi si u豉ma. Potem by這 tylko lepiej. Czekolada, kt鏎a mia豉 wyl康owa w k徙ieli wodnej, dziwnym trafem spad豉 na kuchenk. Palnik by w陰czony, wi璚 spektakularnie zacz窸a si ona od razu topi. Mia豉m czekoladow kuchenk i mord w oczach. Po uporaniu si z tym posz豉m przesadza kwiaty. Nie zdziwi這 mnie wcale, 瞠 ziemia zamiast w doniczce wyl康owa豉 na pod這dze ;) Po po逝dniu takich sytuacji by這 jeszcze kilka, ale nie chce mi si ju ich wspomina. Warto natomiast wspomnie o torcie, kt鏎y zrobi豉m z okazji urodzin m篹a. Mimo k這pot闚 wyszed ca趾iem smaczny. Czekolada i banany s zawsze dobrym po陰czeniem. Do tego kwa郾y d瞠m, kt鏎y 鈍ietnie prze豉ma s這dycz ca這軼i. Przepis znalaz豉m u Mirabelki. Krem zrobi豉m z 1,5 porcji, bo chcia豉m by by這 go troch wi璚ej, a biszkopt upiek豉m z mojego sprawdzonego przepisu. Darowa豉m sobie jego zdobienie, bo nie mam do tego zdolno軼i i ba豉m si, 瞠 przy moim wczorajszym pechu zepsuj wszystko ca趾owicie. Po這篡豉m na nim tylko kilka kolorowych cukierk闚 (oczywi軼ie pu軼i造 one farb, zanim przyszed m捫, zdobi帷 wierzch tortu kolorowymi plamami...czemu mnie to nie dziwi? :P). M捫 i c鏎ka zajadali si ze smakiem. I to jedyne co si dla mnie liczy :)



Sk豉dniki:

Biszkopt (zwi瘯szy豉m nieco proporcje: piek豉m z 6 jaj w tortownicy o 鈔ednicy 22 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Krem czekoladowy (robi豉m z 1,5 porcji):

  • 250g serka mascarpone
  • 350ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki soku bananowego
  • p馧 s這ika kwa郾ego d瞠mu (u mnie d瞠m z czarnej porzeczki)
  • 2 banany
  • kilka pokruszonych herbatnik闚 lub ciastek owsianych

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Tortownic o 鈔ednicy 20-22 cm wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), nie smarowa bok闚. Delikatnie prze這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez oko這 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm upu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroi na 3 blaty.

Krem czekoladowy:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Jeszcze ciep陰 (ale nie gor帷), wymiesza z serkiem mascarpone. Zimn krem闚k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Wymiesza j bardzo delikatnie z czekoladowym serkiem. Do czasu prze這瞠nia ciasta, mas trzyma w lod闚ce.

Z這瞠nie:

Dolny blat skropi kilkoma 造磬ami soku bananowego, posmarowa cienk warstw d瞠mu porzeczkowego, ob這篡 cienkimi plasterkami banana i wy這篡 kilka 造瞠k kremu. Wyr闚na i przykry drugim blatem. Powt鏎zy wszystkie czynno軼i: skropi sokiem, posmarowa d瞠mem, ob這篡 bananem i posmarowa kremem. Przykry ostatnim blatem. Skropi go reszt soku. Pozosta造m kremem posmarowa wierzch oraz boki tortu. Boki dodatkowo obsypa pokruszonymi ciasteczkami. Wierzch dowolnie udekorowa. Przechowywa w lod闚ce. Tort najlepiej smakuje nast瘼nego dnia. Smacznego :)







1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9