| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mascarpone

pi徠ek, 11 grudnia 2015
Tort makowy z kremem cynamonowym i 簑rawin

Dzi zapraszam na zimowy tort, idealnie pasuj帷y do zbli瘸j帷ych si 鈍i徠. Biszkoptowe blaty z makiem, prze這穎ne cynamonowym kremem na bazie krem闚ki i mascarpone. W kremie du瘸 ilo嗆 migda堯w i 簑rawiny. Jak dla mnie rewelacja :) Rodzina mia豉 podzielone zdania, cho wi瘯szo軼i tort smakowa, zw豉szcza mojemu tacie :) My郵, 瞠 b璠zie fajnie prezentowa si na 鈍i徠ecznym stole :)

Przepis znalaz豉m u Edysi. Troch pozmienia豉m: doda豉m mascarpone i 簑rawin, a tak瞠 upiek豉m go w tortownicy, a nie w kwadratowej blaszce. Przepis podaj ju z moimi zmianami.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia Korzennego" u Ptasi.

tort makowy

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22 cm):

Biszkopt makowy:

  • 125 m彗i pszennej
  • 160 g suchego maku
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i zimnej wody

Do nas帷zenia:

  • szklanka mocnej herbaty z cytryn
  • 2 kieliszki likieru amaretto lub rumu

Krem cynamonowy:

  • 500 g krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 2-3 造瞠czki cynamonu
  • 100 g posiekanych migda堯w
  • 2 gar軼ie posiekanej suszonej 簑rawiny

Do dekoracji:

  • p豉tki migda這we
  • 簑rawina

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po這w cukru pudru. 草速ka ubi na jasn i puszyst mas z reszt cukru pudru i wod. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitej piany wla powoli mas z 鄴速ek i delikatnie wymiesza 這patk. Wci捫 mieszaj帷, stopniowo wsypywa m彗 z makiem. Gotowe ciasto przela do nat逝szczonej i wy這穎nej papierem do pieczenia lub obsypanej bu趾 tart blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wystudzi. Przekroi na 3 blaty.

Krem cynamonowy:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po陰czy z ubit 鄉ietan. Doda cynamon i kr鏒ko zmiksowa. Od這篡 1/3 kremu do dekoracji. Do pozosta貫j masy (2/3) doda posiekane migda造 i 簑rawin. Delikatnie wymiesza.

Z這瞠nie ca這軼i:


Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy 1/3 herbaty wymieszanej z alkoholem i posmarowa po這w kremu z 簑rawin i migda豉mi. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go 1/3 ponczu i wy這篡 na niego reszt kremu z dodatkami. Przykry trzecim blatem. Nas帷zy go reszt ponczu i posmarowa cienko kremem bez migda堯w. Posmarowa r闚nie boki tortu. Ciasto udekorowa 簑rawin i upra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

tort makowy z kremem cynamonowym

tort makowy z 簑rawina

pi徠ek, 04 grudnia 2015
Warstwowe ciasto kawowe z bia陰 czekolad

Eleganckie, 豉dnie prezentuj帷e si na stole i co najwa積iejsze, ca趾iem smaczne, ciasto z dodatkiem bia貫j czekolady i kawy. Te dwa smaki fajnie si ze sob komponuj: s這dk warstw bia陰 r闚nowa篡 bardziej wytrawna warstwa kawowa. Smakosze tego trunku powinni by zadowoleni, bo jest ona naprawd mocno wyczuwalna.

Przepis od Wiosenki27.

Zobacz te:

- sernik tr鎩czekoladowy (bez pieczenia)

- tr鎩warstwowy deser z truskawkami

ciasto kawowe z czekolada

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 24x32 cm lub tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru
  • 2 造磬i kakao

Warstwa kawowa:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3-4 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • p馧 szklanki cukru pudru (da豉m troch wi璚ej)
  • 3 造磬i 瞠latyny
  • 250 g serka mascarpone

Warstwa z bia貫j czekolady:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 tabliczki (300g) bia貫j czekolady
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po 造盧e cukru. Doda 鄴速ka. Na koniec wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i oraz kakao. Gotowe ciasto prze這篡 do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi.

Warstwa kawowa:

Kaw rozpu軼i w kilku 造磬ach wody.疾latyn zala ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Zimn krem闚k ubi na sztywno. Doda cukier puder i serek mascarpone. Dok豉dnie zmiksowa. Nast瘼nie wla rozpuszczon kaw, wymiesza. Na koniec doda rozpuszczon 瞠latyn, rozprowadzon odrobin kremu. Szybko wymiesza, aby nie by這 grudek. Gotow mas prze這篡 na wystudzony biszkopt, wyr闚na i wstawi do lod闚ki.

Warstwa z bia陰 czekolad:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Czekolad po豉ma na kawa趾i, doda do niej kilka 造瞠k krem闚ki i rozpu軼i ca這嗆 w k徙ieli wodnej. Odstawi. Reszt krem闚ki ubi na sztywno. Pod koniec ubijania doda rozpuszczon czekolad oraz 瞠latyn. Delikatnie wymiesza. Prze這篡 mas czekoladow na mas kawow, wyr闚na. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

kawa i bia豉 czekolada

warstwowe z czekolad i kaw

鈔oda, 16 wrze郾ia 2015
Tort malinowo-bor闚kowy

Od鈍i皻nie u mnie ostatnio, ale nic na to nie poradz. Wrzesie to zawsze szczeg鏊ny dla nas miesi帷, pe貫n rocznic, urodzin i innych wa積ych dni. Dzisiejszy tort to wypiek z okazji 4 urodzin naszej c鏎ci. Motywem obowi您kowym musia豉 by oczywi軼ie bajka "Kraina Lodu", bo ma豉 jest jej wielk fank. Na szcz窷cie dla mnie, istniej na rynku gotowe op豉tki, dzi瘯i kt鏎ym mog豉m cho po trochu nawi您a do jej ulubionych bohaterek.

Inspiracj by dla mnie ten tort. Nie korzysta豉m jednak z przepisu, a jedynie podkrad豉m zamys z dwoma rodzajami fru瞠liny, pomi璠zy bia造m kremem. Nie jestem do ko鎍a zadowolona z efektu jaki osi庵n窸am. Moje fru瞠liny wysz造 zbyt g瘰te - musia豉m je rozcie鎍za gor帷 wod, mimo to, ich konsystencja nie by豉 taka, jakiej oczekiwa豉m. Nie potrafi r闚nie ci庵le robi r闚nych warstw kremu: jedna wychodzi zawsze szersza od drugiej. Mo瞠 kto zna jaki fajny patent i m鏬豚y si nim ze mn podzieli?

Smakowo jednak moim zdaniem tort si broni. I to chyba jest w tym wszystkim najwa積iejsze, prawda? :)

Przepis na biszkopt i fru瞠liny od Dorotus.

tort malinowo-bor闚kowy1

Sk豉dniki (tortownica 24 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • niepe軟a szklanka drobnego cukru do wypiek闚
  • 3/4 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Fru瞠lina malinowa:

  • 400 g malin
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Fru瞠lina bor闚kowa:

  • 400 g bor闚ek ameryka雟kich
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Krem:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 500-750 g sera mascarpone
  • 5-6 造瞠k cukru pudru (do smaku)

Poncz: s這dka herbata z cytryn

Dodatkowo: kilkana軼ie 鈍ie篡ch malin i bor闚ek, posiekane orzechy w這skie, dowolne dekoracje

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.


Fru瞠lina malinowa:

疾latyn zala 3 造磬ami wody i odstawi do nap璚znienia. Maliny wymiesza z cukrem (owoce mo積a przedtem zmiksowa, je郵i chcemy by fru瞠lina by豉 ca趾iem g豉dka).
Podgrzewa ca這嗆 do rozpuszczenia si cukru. Doda cytryn. Zdj望 z ognia i przetrze maliny przez sitko, aby pozby si pestek. Ca這嗆 ponownie podgrza. Doda wod z m彗 ziemniaczan, dobrze wymiesza, zagotowa, zdj望 z palnika. Nap璚znia陰 瞠latyn wymiesza z gor帷ymi owocami, do ca趾owitego rozpuszczenia si 瞠latyny. Mo積a lekko podgrzewa, lekko mieszaj帷. Nie wolno jednak doprowadzi do wrzenia, bo 瞠latyna straci swoje w豉軼iwo軼i! Zdj望 z palnika, pozostawi do wystudzenia.

Fru瞠lina bor闚kowa: przygotowa analogicznie do fru瞠liny malinowej (bez przecierania przez sitko).

Je郵i fru瞠lina po sch這dzeniu b璠zie zbyt g瘰ta, wystarczy doda do niej odrobin wrz帷ej wody i wymiesza. Je郵i oka瞠 si zbyt rzadka - mo積a lekko podgrza j w k徙ieli wodnej lub mikrofali i doda do niej odrobin nap璚znia貫j 瞠latyny.

Krem:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem).

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go ponczem. Wy這篡 na niego fru瞠lin bor闚kow. Na fru瞠linie rozsmarowa 1/3 kremu i powtyka w niego 鈍ie瞠 bor闚ki. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go ponownie ponczem i wy這篡 na niego fru瞠lin malinow, 1/3 kremu i 鈍ie瞠 maliny. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu. Boki tortu obsypa posiekanymi orzechami. Dowolnie udekorowa. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

tort malinowo-bor闚kowy z boku

tort kraina lodu

tort kraina lodu bok

鈔oda, 09 wrze郾ia 2015
Jagodowe 郵imaczki

Te bu貫czki powsta造 jaki czas temu, przy okazji pieczenia jagodzianek. Wykorzysta豉m do nich to samo ciasto z dodatkiem mascarpone - idealne. Poniewa zosta這 mi kilka 造瞠k serka, postanowi豉m wykorzysta go jako nadzienie dro盥鄴wek. I niestety, by to b陰d. Mascarpone jest jednak zbyt rzadkim serem i ca趾iem wsi彗 w ciasto. Polecam Wam u篡 g瘰tego twaro磬u - efekt b璠zie o niebo lepszy. Musz jednak przyzna, 瞠 mimo takiej wpadki, dro盥鄴wki smakowa造 鈍ietnie i szybko znikn窸y w naszych brzuchach. Polecam :)

Inspiracja: Moje Wypieki.

郵imaczki z jagodami

Sk豉dniki (6-8 bu貫czek):

  • 275 g m彗i pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50g mas豉
  • 1 pe軟a 造磬a mascarpone
  • 1 jajko
  • 4 pe軟e 造磬i cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 13 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100-150 g jag鏚
  • 3-4 造磬i serka 鄉ietankowego (taki jak na serniki)
  • 1-2 造磬i cukru pudru lub miodu

Wykonanie:

Przygotowa rozczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i po陰czy z 3 造磬ami ciep貫go (nie gor帷ego!) mleka, 造磬 cukru i 1 造磬 m彗i. Wymiesza, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut, aby rozczyn wyr鏀.

Pozosta貫 mleko wla do garnka. Doda serek mascarpone, mas這, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewa razem do chwili, a mas這 i ser si rozpuszcz. Zdj望 z ognia. Do przestudzonego mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego) doda jajka i wymiesza ca這嗆 trzepaczk.

Do du瞠j miski wsypa m彗 i doda s鏊. Wla mleko z jajkami i wyro郾i皻y zaczyn. Ca這嗆 zagnie嗆 na g豉dkie i puszyste ciasto (je郵i b璠zie si klei do r彗, podsypa m彗, ale nie za du穎). Gotowe ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnie嗆 i rozwa趾owa na prostok徠. Posmarowa powierzchni twaro磬iem wymieszanym z cukrem i posypa jagodami. Ca這嗆 zwin望 wzd逝 kr鏒szego boku. Pokroi na 6-8 r闚nych cz窷ci - 郵imak闚, kt鏎e u這篡 powierzchni 軼i皻 do g鏎y, w odleg這軼i oko這 1 cm od siebie (na opr鏀zonej m彗 lub wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce). Odstawi znowu do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce, na oko這 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez oko這 20-30 minut. Jeszcze ciep貫 dro盥鄴wki mo積a polukrowa. Smacznego :)

Ciasto mo積a te wyrobi w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, mas貫m i cukrami, rozczyn dro盥穎wy oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszyni wyro郾i璚iuciasto kr鏒ko wyrobi i podzieli na 6-8 cz窷ci. Dalej post瘼owa zgodnie z przepisem.

dro盥穎we 郵imaki z jagodami

jagodowe 郵imaki

poniedzia貫k, 24 sierpnia 2015
Najlepsze jagodzianki z kruszonk

Do tej pory jagodzianki robi豉m zawsze wg sprawdzonego przepisu, kt鏎y od dawna znajduje si na blogu. Niedawno jednak, na blogu Searching for an Amaranth, znalaz豉m cudne zdj璚ia bu貫czek z jagodami i nie mog豉m wybi ich sobie z g這wy. Zaintrygowa這 mnie ciasto, do kt鏎ego dodaje si serka mascarpone. Patent Kasi okaza si strza貫m w dziesi徠k. Ciasto dro盥穎we, przygotowane w ten spos鏏, jest wyj徠kowo delikatne, puszyste i mi瘯kie. Wprost rozp造wa si w ustach i d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Jagodzianki by造 rewelacyjne. Bardzo polecam Wam t receptur. Ja z pewno軼i b璠 cz瘰to do niej wraca :)

jagodzianka z kruszonk

Sk豉dniki (14 bu貫czek):

  • 550g m彗i pszennej
  • 250ml mleka
  • 100g mas豉
  • 2 pe軟e 造磬i mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 pe軟ych 造瞠k cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g 鈍ie篡ch jag鏚
  • 2-3 造磬i cukru pudru

Kruszonka:

  • 100g m彗i
  • 50g cukru
  • 70g mas豉

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania jagodzianek
  • lukier

Wykonanie:

Jagody przebra, wyp逝ka i osuszy. Wymiesza je z cukrem pudrem. Odstawi na bok.

Przygotowa rozczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i po陰czy z 5 造磬ami ciep貫go (nie gor帷ego!) mleka, 造磬 cukru i 2 造磬ami m彗i. Wymiesza, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut, aby rozczyn wyr鏀.

Pozosta貫 mleko wla do garnka. Doda serek mascarpone, mas這, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewa razem do chwili, a mas這 i ser si rozpuszcz. Zdj望 z ognia. Do przestudzonego mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego) doda jajka i wymiesza ca這嗆 trzepaczk.

Do du瞠j miski wsypa m彗 i doda s鏊. Wla mleko z jajkami i wyro郾i皻y zaczyn. Ca這嗆 zagnie嗆 na g豉dkie i puszyste ciasto (je郵i b璠zie si klei do r彗, podsypa m彗, ale nie za du穎). Gotowe ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut. Wyro郾i皻e ciasto podzieli na 14 r闚nych kulek.Z ka盥ej kuli zrobi placek i na 鈔odku ka盥egoumie軼i kopiast 造磬 jag鏚 wymieszanych z cukrem. Placki zlepi, dok豉dnie dociskaj帷(tak jak pierogi). Formowa z nich bu貫czki i uk豉da na blaszce, 陰czeniem do do逝, w niewielkich odst瘼ach od siebie. Tak przygotowane bu趾i odstawi na 20 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

W mi璠zyczasie przygotowa kruszonk, rozcieraj帷 ze sob w palcach wszystkie jej sk豉dniki. Wyro郾i皻e bu貫czki posmarowa rozm帷onym jajkiem i posypa kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Przestudzone jagodzianki mo積a posypa cukrem pudrem lub polukrowa. Smacznego :)

Ciasto mo積a te wyrobi w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, mas貫m i cukrami, rozczyn dro盥穎wy oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszyni wyro郾i璚iuciasto kr鏒ko wyrobi i podzieli na 14 cz窷ci. Dalej post瘼owa zgodnie z przepisem.

jagodzianki z kruszonki

jagodzianki 鈔odek

Uczta pod go造m niebem

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9