| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mascarpone

czwartek, 15 wrze郾ia 2016
Sernik z kremem z mas豉 orzechowego

Odk康 spr鏏owa豉m po raz pierwszy produkt闚 Reese's, zakocha豉m si w nich bez pami璚i. Kiedy wi璚 u Dorotus znalaz豉m sernik inspirowany tymi s這dyczami, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go upiek. Sernik wyszed bardzo smaczny. Ci篹ki, intensywny w smaku, z dodatkiem grubej warstwy ob喚dnego kremu z mas豉 orzechowego i mascarpone. Ca這嗆 zwie鎍zona czekoladow polew. Brzmi bosko, prawda? Je郵i tak jak ja, jeste軼ie wielbicielami mas豉 orzechowego, koniecznie sku軼ie si na to ciasto. Nie zawiedziecie si :)

sernik z kremem z mas豉 orzechowego

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 23 cm):

Sp鏚:

  • 150 g ciastek pe軟oziarnistych typudigestive (u mnie pe軟oziarniste herbatniki)
  • 80 g mas豉 orzechowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 造磬i m彗i pszennej 
  • 1 造瞠czka pasty z wanilii lub 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Krem z mas豉 orzechowego:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mas豉 orzechowego
  • 60 g cukru pudru
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • du瘸 szczypta soli 

Polewa czekoladowa:

  • 35 g mlecznej czekolady
  • 35 g gorzkiejczekolady
  • 70 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka pokruszy. Zmiksowa je razem z mas貫m orzechowym do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Wylepi ni dno tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Podpiec w temperaturze 175 stopni przez oko這 12 minut lub do zarumienienia. Wyj望, lekko przestudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia. Mas serow przela na podpieczony sp鏚.Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec w k徙ieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez oko這 45 minut (powierzchnia sernika powinna by wypieczona i 軼i皻a przy dotyku patyczkiem). Upieczony sernik wyj望 z piekarnika, wystudzi.

Krem z mas豉 orzechowego:

Sch這dzony serek mascarpone zmiksowa kr鏒ko z cukrem pudrem. Doda mas這 orzechowe i zmiksowa, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. W osobnym naczyniu ubi na sztywno zimn 鄉ietan krem闚k. Doda j do masy serowej z mas貫m orzechowym. Wymiesza delikatnie szpatu趾. Gotowy krem orzechowyprze這篡 na wystudzony sernik, wyr闚na. Sch這dzi przez 12 godzin w lod闚ce. Sch這dzonysernik pola polew czekoladow.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k podgrza, prawie do momentu wrzenia, zdj望 z palnika. Doda posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty (bez mieszania). Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Przestudzi, odczeka do lekkiego zg瘰tnienia. Pola ni sernik. Smacznego :)

sernik reese's

pi徠ek, 08 lipca 2016
Sernik z kruszonk i owocami lata

Sernik闚 nigdy nie mam do嗆. To moje ulubione ciasta i zawsze z ch璚i si璕am po kawa貫k do herbaty. Dzi wersja bardzo letnia, z mieszank 鈍ie篡ch owoc闚 i kruszonk. Wrzuci豉m troch truskawek, malin, gar嗆 jag鏚, par bor闚ek...to co mia豉m pod r瘯, a latem w mojej kuchni owoc闚 jest pod dostatkiem. Sernik wyszed okaza造: bardzo smaczny i elegancki. Cienki sp鏚, du穎 pysznej serowej masy, letnich owoc闚 i kruszonki. Warto wypr鏏owa.

Przepis od Dorotus.

sernik z owocami i kruszonk

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 25 cm):

Kruche ciasto:

  • 170 g m彗i pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 130 g mas豉, w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypiek闚
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • ok. 450 g owoc闚 (u mnie mieszanka pokrojonych truskawek, malin, jag鏚 i bor闚ek)
  • 2 造磬i skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na kruchy sp鏚 dok豉dnie zagnie嗆, do momentu kiedy ciasto zacznie formowa kruszonk. Przykry foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 60 minut. Po tym czasie po這w kruszonki wsypa do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Wylepi ni dok豉dnie sp鏚 i podpiec go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-18 minut (do lekkiego zez這cenia). Drug cz窷 kruszonki zostawi w lod闚ce - b璠zie potrzebna na wierzch sernika.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Wszystkie sk豉dniki na mas serow umie軼i w misce. Zmiksowa je kr鏒ko do po陰czenia lub wymiesza r霩g kuchenn.

安ie瞠 owoce opr鏀zy skrobi ziemniaczan i delikatnie wymiesza.

Na podpieczony kruchy sp鏚 wy這篡 mas serow. Na wierzch pouk豉da owoce. Posypa pozosta陰 w lod闚ce kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez oko這 50 minut lub d逝瞠j (do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu). Przestudzi w stygn帷ym piekarniku. Przed podaniem opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

sernik z owocami i kruszonk

sernik z owocami i kruszonk

Letnie owoce 2

czwartek, 26 maja 2016
Serduszkowa rolada z truskawkami

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Od 4 lat obchodz je tak瞠 i ja. Bycie mam to najci篹sza praca, ale i najwi瘯sza rado嗆..to wielki cud, za kt鏎y dzi瘯uj ka盥ego dnia <3

Dzisiejszy wypiek dedykuj w豉郾ie mamom. Pyszna biszkoptowa rolada, z niezawodnym kremem i truskawkami. Niebanalna, bo w ...serduszka. B璠zie idealnym prezentem, przez kt鏎y wyrazicie swoj mi這嗆. Elegancka i bardzo smaczna. Polecam :)

Przepis znalaz豉m na blogu Cukrowa wr騜ka, zmieni豉m jedynie pomys na krem.

serduszkowa rolada z truskawkami

Sk豉dniki:

Masa na dekoracyjne serduszka:

  • 1 bia趾o
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 4 造磬i m彗i
  • 20 g mi瘯kiego mas豉
  • barwnik spo篡wczy

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 60 g stopionego mas豉

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • 造瞠czka 瞠latyny

Dodatkowo:

  • pokrojone w kostk truskawki

Wykonanie:

Serduszka:

Bia趾o zmiksowa z z przesianym cukrem pudrem i m彗. Doda mi瘯kie mas這 i barwnik. Gotow, g豉dk mas nape軟i r瘯aw cukierniczy. Na du瞠j, p豉skiej blaszce u這篡 papier do pieczenia. Pod sp鏚 mo瞠my pod這篡 wydruk wzoru, kt鏎y chcemy wykona. Na papierze wycisn望 wz鏎.  Blach odstawi do lod闚ki na ok. 30 minut, aby masa lekko st篹a豉.

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dosypuj帷 cukier. Dodawa  po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷.  Wla stopione i ostudzone mas這. Na koniec delikatnie wmiesza przesian m彗. Gotowe ciasto wyla ostro積ie na blach z wzorem, tak, aby go pokry豉. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 10-12 minut.

Przygotowa kolejny arkusz papieru do pieczenia.  Posypa go lekko cukrem pudrem. Prze這篡 na niego upieczony, jeszcze ciep造 biszkopt: w ten spos鏏, aby wzorek znalaz si na wierzchu. Delikatnie oderwa papier, na kt鏎ym piek si biszkopt (uwa瘸, by nie zniszczy wzorku). Ponownie odwr鏂i biszkopt (wzorek powinien by teraz pod spodem) i razem z papierem zwin望 go delikatnie. Odstawi.

Krem:

Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Wymiesza z serkiem mascarpone. 疾latyn zala wod, odstawi na 10 minut do nap璚znienia. Nast瘼nie podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi. Wymiesza z przygotowanym kremem.

Rozwin望 biszkopt i rozsmarowa na nim r闚nomiernie krem, zostawiaj帷 ok. 2 cm margines. Posypa pokrojonymi truskawkami i ponownie delikatnie zwin望 rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz).  W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, do ca趾owitego st篹enia. Smacznego :)

rolada z truskawkami

rolada z serduszkami

wzorzysta rolada - bok

rolada w serduszka

 

pi徠ek, 18 marca 2016
Mazurek r騜any

Przepyszny mazurek z kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem bia貫j czekolady i konfitury r騜anej. Intensywny smak i aromat s z pewno軼i jego znakiem rozpoznawczym. Do tego chrupi帷e p豉tki migda這we wie鎍z帷e ca這嗆 i pi瘯ny, pastelowy r騜. Polecam :)

Przepis z bloga Pora co zje嗆.

mazurek r騜any

Sk豉dniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 造磬a 鄉ietany 18%
  • ziarenka z 1 laski wanilii (pomin窸am)
  • 2 造磬i wody r騜anej (pomin窸am)

Krem:

  • ok. 100 g konfitury z p豉tk闚 r騜y (ilo嗆 regulujemy wg uznania)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g bia貫j czekolady
  • opcjonalnie czerwony barwnik

Dodatkowo:

  • pra穎ne p豉tki migda這we

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na g豉dkie ciasto. Owin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Po tym czasie cienko je rozwa趾owa i umie軼i w blaszce uprzednio wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 20-25 minut, do zarumienienia. Wyj望, wystudzi.

Krem:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Lekko sch這dzi. Serek mascarpone zmiksowa z konfitur. Doda roztopion czekolad. Na tym etapie mo積a doda kilka kropel barwnika, je郵i uzyskany kolor jest daleki od zamierzonego. Gotowy krem wy這篡 na podpieczony sp鏚. Posypa pra穎nymi p豉tkami migda堯w. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

mazurek z mascarpone i konfitur r騜an

mazurek r騜a czekolada mascarpone

pi徠ek, 12 lutego 2016
Pasiasty sernik z nutell

Przepis na ten sernik wyszpera豉m ju dawno na blogu Zjem to!. Momentalnie zakocha豉m si w pi瘯nych, apetycznych zdj璚iach tego ciasta i wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej pojawi si ono i u mnie. Wypr鏏owa豉m go jaki czas temu i musz stwierdzi, 瞠 smak by r闚nie ciekawy, co wygl康. Sernik okaza si nie za s這dki, bardzo kremowy i delikatny, dzi瘯i dodatkowi mascarpone. Ca這嗆 wie鎍zy豉 przepyszna polewa, po kt鏎 z pewno軼i jeszcze si璕n. Polecam. Mo瞠 skusicie si na ten wypiek przy okazji zbli瘸j帷ych si Walentynek? :)

Orygina przepisu: TUTAJ.

sernik zebra z nutell

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Sp鏚:

  • 140g herbatnik闚 z czekolad
  • 100g mi瘯kiego mas豉
  • 1 造瞠czka kakao

Masa serowa:

  • 800g twarogu
  • 200g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 250g Nutelli
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 造磬i cukru waniliowego

Polewa:

  • 100g Nutelli
  • 50 ml krem闚ki 30%
  • 造磬a mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Zmiksowane na proszek herbatniki wymiesza dok豉dnie z kakao i mi瘯kim mas貫m. Gotow mas ciasteczkow wgnie嗆 w sp鏚 tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki masy serowej powinny by w jednakowej temperaturze!

Jajka ubi na pian, stopniowo dodaj帷 cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawa twar鏬, serek mascarpone i proszek budyniowy. Gotow mas serow podzieli na dwie cz窷ci. Do jednej z nich doda Nutell. Dok豉dnie wymiesza. Na 鈔odek tortownicy wy這篡 3 造磬i masy bia貫j, na to 3 造磬i masy br您owej. Nast瘼nie zn闚 3 造磬i bia貫j i 3 造磬i br您owej masy. Ciasto b璠zie si stopniowo rozlewa - z g鏎y b璠zie wida okr璕i. Ca這嗆 powtarzamy do ca趾owitego wykorzystania sera. Tak przygotowany sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 min. Po upieczeniu studzi w uchylonym piekarniku.

Sk豉dniki do polewy podgrza, ca造 czas energicznie mieszaj帷, aby si nie przypali豉. Pola ni wystudzony sernik. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)


sernik z nutell

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9