| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mascarpone

鈔oda, 02 stycznia 2019
Ciasto "Micha貫k"

Witam Was w nowym 2019 roku :) Mam nadziej, 瞠 b璠zie dla Was jeszcze lepszy ni poprzedni. Postanowi豉m przywita go tak, jak po瞠gna豉m ten stary, czyli eleganckim ciastem z kremem. Musz Wam jednak powiedzie, 瞠 o ile "Wi郾ia z makiem" smakowa這 mi bardzo, to dzisiejsza propozycja ju mnie jako strasznie nie zachwyci豉. Nie by這 w niej nic z貫go: wszystko do siebie pasowa這, ale ca這嗆 przyt豉cza豉. By這 troch za s這dko, przeszkadza豉 mi kawa w kremie..no nie wiem..By mo瞠 po 鈍i皻ach nie potrafi豉m po prostu doceni takich smak闚. Nie jest to z貫 ciasto, ale nie trafi u mnie do puli tych, do kt鏎ych cz瘰to wracam. Samo ciasto jest niemal identyczne jak przy porzeczkowcu: mi瘯kie, wilgotne, nie potrzebuje nas帷zania. Lepiej pasuje jednak do niego wg mnie delikatna i lekko kwa郾a masa serowa, ni s這dki krem z cukierkami.

Przepis:Zjem to. 

micha貫k

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • szklanka cukru
  • p馧 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 造磬i kakao

oraz

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • p馧 szklanki cukru
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 造瞠czka sody oczyszczonej

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • 25 dag cukierk闚 Micha趾i
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 造盧e wody
  • opcjonalnie 2 造磬i alkoholu np. Baileys'a (pomin窸am)

Bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 2 usztywniacze typu 鄉ietan-fix ( mo積a zast徙i 瞠latyn)

Dodatkowo:

  • s這iczek powide 郵iwkowych lub d瞠mu wi郾iowego lub malinowego (da豉m powid豉, ale wg mnie lepiej pasowa這by co bardziej kwa郾ego)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzech闚 laskowych (u mnie w這skie)

Wykonanie:

Ciasto:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Wszystkie sk豉dniki powinny by dobrze sch這dzone.

Serek mascarpone, krem闚k i cukier puder umie軼i w misie miksera. Ubi na sztywny krem. Doda rozpuszczon kaw i alkohol. Cukierki zetrze na tarce o grubych oczkach. Doda do masy i wymiesza.

Bita 鄉ietana:

Zimn krem闚k ubi z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixami na sztywno.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta posmarowa d瞠mem. Wy這篡 na niego krem z cukierkami, rozsmarowa go dok豉dnie. Przykry drug cz窷ci ciasta. Wy這篡 bit 鄉ietan, wyr闚na wierzch. Sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, a najlepiej przez ca陰 noc. Przed podanie opr鏀zy start czekolad oraz posiekanymi, podpra穎nymi orzechami. Smacznego :)

micha貫k

pi徠ek, 21 grudnia 2018
Ciasto "Wi郾ia z makiem"

Jedno z tych ciast, kt鏎e elegancko wygl康aj na stole i naprawd dobrze smakuj. Sp鏚 z dodatkiem maku oraz kakao, krem z mascarpone i krem闚ki, do tego wi郾ie i wierzch pokryty mas z nutell. Kaloryczna, bardzo smaczna propozycja, kt鏎a b璠zie 鈍ietnie prezentowa豉 si na 鈍i徠ecznym stole.

Przepis: Zjem to.

ciasto wi郾ia z makiem

Sk豉dniki: (blaszka 22 x 32 cm)

Sp鏚:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml 鄉ietanki 36%
  • 4 造磬i cukru pudru

Krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekoladowego kremu typu Nutella

Poncz:

  • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

Dodatkowo:

  • szklanka drylowanych wi郾i z kompotu
  • opakowanie okr庵造ch biszkopt闚 (ok. 120 g)
  • 2/3 szklanki kawy + 2 造磬i likieru Amaretto

Wykonanie:

Sp鏚:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Zmielony mak zala wrz徠kiem, tak by by ca趾owicie przykryty i odstawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Odcisn望 go dok豉dnie z nadmiaru wody (u篡豉m do tego gazy). 草速ka utrze z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst, niemal bia陰 mas. Doda odci郾i皻y mak, kakao, m彗 i proszek do pieczenia.Wymiesza ca這嗆 kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Na ko鎍u doda ubit na sztywno pian z bia貫k. Delikatnie wymiesza.Ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyj望 z piekarnika i wystudzi.

Krem 鄉ietankowy:

Sk豉dniki kremu powinny by dobrze sch這dzone.

Mascarpone umie軼i w wysokim naczyniu z krem闚k i cukrem pudrem. Ubija do uzyskania g瘰tego, jednolitego kremu.

Krem czekoladowy:

Sk豉dniki kremu powinny by w temperaturze pokojowej.

Mascarpone i Nutell wymiesza przy pomocy r霩gi do powstania jednolitej, g豉dkiej masy.

Sk豉danie ciasta:

Ciasto makowe skropi ponczem. Rozprowadzi na nim krem 鄉ietankowy. Powciska w niego dobrze ods帷zone wi郾ie. Biszkopty kr鏒ko moczy w kawie z dodatkiem Amaretto i 軼i郵e uk豉da na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozsmarowa mas czekoladow. Sch這dzi przez minimum 3-4 godziny. Przechowywa w lod闚ce lub w ch這dnym miejscu. Smacznego :)

poniedzia貫k, 17 grudnia 2018
Rolada z kremem speculoos i mandarynkami

Kiedy tylko zobaczy豉m t rolad u Kasi, wiedzia豉m, 瞠 szybko j przygotuj. Uwielbiam ciastka speculoos -to dla mnie nieod陰czny element 鈍i徠 - wi璚 ciasto z ich dodatkiem zapowiada這 si 鈍ietnie. I powiem Wam, 瞠 faktycznie jest dobre :) Czekoladowy biszkopt, smaczny krem (cho dla mnie m鏬豚y by mimo wszystko ciut bardziej ciasteczkowy), owoce. Wszystko 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這. Moja rolada mo瞠 nie wygl康a tak pi瘯nie i elegancko jak ta u Kasi, troch si rozwala豉 przy krojeniu, ale my郵, 瞠 smaku to w niczym nie zmieni這. Musz jeszcze troch popracowa nad technik ;) Polecam Wam ten przepis serdecznie :)

盍鏚這: Gotuj, bo lubi.

rolada speculoos

Sk豉dniki (blaszka 40x25 cm, ja rozsmarowa豉m ciasto na blaszce z wyposa瞠nia piekarnika):

Biszkopt:

  • 3 du瞠 jajka
  • 70 g cukru
  • 55 g m彗i pszennej tortowej
  • 10 g kakao
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • ok. 80 g ciasteczek korzennych Speculoos

Dodatkowo:

  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • u mnie dodatkowo kilka ga陰zek czerwonej porzeczki

Polewa:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 7 造瞠k krem闚ki

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dosypuj帷 cukier.Dodawa po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷. Nast瘼nie do masy przesia m彗 wymieszan z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Miksowa na najni窺zych obrotach, tylko do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciasto rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 10-11 minut (do tzw.suchego patyczka).

Przygotowa czyst 軼iereczk. U這篡 j kr鏒szym bokiem do siebie i opr鏀zy cukrem pudrem.

Gor帷y biszkopt prze這篡 na 軼iereczk - papierem do g鏎y. Zdj望 papier, a biszkopt zwin望 razem ze 軼iereczk w rolad (zwijamy od kr鏒szego boku).Pozostawi zwini皻y do ostygni璚ia.

Krem:

Sch這dzon krem闚k po陰czy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksowa, do chwili powstania g瘰tego kremu, a nast瘼nie dodajemy zblendowane na m彗 ciasteczka. Ponownie kr鏒ko zmiksowa do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚.

Mandarynki odcedzi i dok豉dnie osuszy na r璚zniku papierowym.

Sch這dzony biszkopt rozwin望, posmarowa kremem (zostawi z ka盥ej strony po wolnym centymetrze ciasta) i u這篡 na nim mandarynki oraz porzeczki. Ponownie delikatnie zwin望 -ju bez 軼iereczki- rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz). W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, a najlepiej na ca陰 noc.

Polewa:

Drobno posiekan czekolad zala gor帷 krem闚k.Miesza do chwili powstania g豉dkiej polewy. Udekorowa ni rolad. Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)

rolada speculoos z mandarynkami

鈔oda, 26 wrze郾ia 2018
W這skie ciasto z gruszkami i mascarpone

Przepis na to ciasto, znaleziony niedawno u Dorotki, spad mi z nieba. Mia豉m nadmiar gruszek, z kt鏎ymi nie wiedzia豉m co zrobi, opakowanie mascarpone z kr鏒k dat przydatno軼i i ch耩 na co dobrego, aczkolwiek niekoniecznie skomplikowanego. I to ciasto takie w豉郾ie by這. Banalnie proste i szybkie w wykonaniu, niedrogie i bardzo smaczne. Delikatne, puszyste i mi瘯kie - idealnie pasowa這 do popo逝dniowej herbaty. Nie za s這dkie, pe軟e aromatycznych gruszek. Polecam :)

ciasto z gruszkami i mascarpone

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 23 cm):

  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 du瞠 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 2,5 造磬i oleju rzepakowego lub s這necznikowego
  • 4 du瞠, dojrza貫 gruszki
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Gruszki obra, pozbawi gniazd nasi瘽nych. Po這w pokroi w grubsz kostk, reszt w plasterki.
Ca貫 jajka ubija z cukrem do momentu otrzymania jasnej i puszystej piany. Ca造 czas ubijaj帷, dodawa najpierw partiami serek mascarpone, a nast瘼nie powoli wlewa olej. Dopowsta貫j mieszaniny przesia m彗 pszenn, m彗 ziemniaczan oraz proszek do pieczenia. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza szpatu趾 lub 造磬. Do g瘰tego ciasta doda pokrojone w kostk i opr鏀zone m彗 gruszki. Wymiesza. Gotowe ciasto prze這篡 do formy, wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na. Na wierzchu u這篡 plasterki gruszek.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez oko這 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj望, wystudzi. Przed podaniem opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

w這skie ciasto z mascarpone i gruszkami

czwartek, 29 marca 2018
Proste ciasto kokosowo-ananasowe, bez pieczenia

Mam dzi dla Was przepis na smaczne ciasto z ananasami. Szybkie, bezproblemowe i nie wymagaj帷e u篡cia piekarnika. Warstwy herbatnik闚 prze這穎ne 鄉ietankow mas z kawa趾ami owoc闚, opr鏀zone szczodrze wi鏎kami kokosowymi. Mo瞠 si skusicie? :)

Przepis z bloga Aaaledobre.

ciasto kokosowo-ananasowe

Sk豉dniki: (robi豉m z podw鎩nej porcji, w niedu瞠j, kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm:)

  • oko這 28 herbatnik闚
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • puszka ananasa w syropie
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 1 造磬a 瞠latyny (mo積a j pomin望)
  • wi鏎ki kokosowe do obsypania

Wykonanie:

Na dnie foremki, wy這穎nej papierem do pieczenia, u這篡 pierwsz warstw herbatnik闚.Ananasy dok豉dnie ods帷zy z syropu i pokroi w drobn kostk. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda serek mascarpone. Wymiesza.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Doda do ubitej krem闚ki. Mas podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej doda pokrojonego ananasa. Po這w masy z ananasem rozsmarowa na herbatnikach. Wyr闚na i przykry kolejn warstw ciastek. Na nich rozsmarowa po這w masy bez owoc闚. Przykry herbatnikami i kolejn warstw kremu z ananasem.Na wierzchu u這篡 ostatni warstw ciastek i rozsmarowa na nich reszt kremu bez owoc闚. Ca這嗆 dok豉dnie opr鏀zy wi鏎kami kokosowymi. Owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi przez noc w lod闚ce, by ciastka odpowiednio zmi瘯造. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9