| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mascarpone

鈔oda, 14 grudnia 2016
Piernikowe nale郾iki z pomara鎍zami

Pomys na pyszne zimowe 郾iadanie, pachn帷e pomara鎍zami i przypraw do piernika. Po takiej uczcie niestraszny nawet najbardziej ponury dzie.

Przepis dodaj do"Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

nale郾iki piernikowe z pomara鎍zami

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • sk鏎ka starta z pomara鎍zy
  • 造磬a cukru pudru
  • 2 pomara鎍ze

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki na nale郾iki wymiesza mikserem na jednolit mas. Sma篡 cienkie nale郾iki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i sk鏎k pomara鎍zow. Serkiem posmarowa nale郾iki, u這篡 na nim pokrojone pomara鎍ze. Z這篡. Podawa np. z sosem czekoladowym lub bit 鄉ietan. Smacznego :) 

pi徠ek, 02 grudnia 2016
Ciasto z gruszkami i bia陰 czekolad

Lubicie babki? Dzi mam dla Was przepis na bardzo smaczne ciasto z dodatkiem gruszek i bia貫j czekolady. Mi瘯kie i wilgotne, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, dzi瘯i dodatkowi mascarpone. Przygotowuje si je 豉two i szybko. Idealne do popo逝dniowej kawy. Mo瞠 gdzie pomi璠zy blachami pe軟ymi pierniczk闚 znajdziecie chwil na wypr鏏owanie takiej babki? :)

Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.

babka z gruszkami i bia陰 czekolad

Sk豉dniki:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru (lub troch wi璚ej, babka nie jest mocno s這dka)
  • 250 g m彗i pszennej
  • 250 g mascarpone
  • 100 g bia貫j czekolady
  • 2-3 gruszki
  • 16 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem i sol na puszyst mas. Ca造 czas miksuj帷, dodawa serek mascarpone oraz przesian m彗 z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta doda posiekan drobno czekolad i obrane, pokrojone w kostk gruszki. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotowe ciasto umie軼i w formie wysmarowanej wcze郾iej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)

ciasto z gruszkami i bia陰 czekolad

pi徠ek, 04 listopada 2016
Dyniowe tiramisu z malinami

Tiramisu to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deser闚. Na blogu znajdziecie przepis na jego klasyczn wersj oraz z dodatkiem 鈍ie篡ch truskawek. Dzi mam dla Was jesienn ods這n tego w這skiego smako造ku. Tiramisu z dyni jest do嗆 specyficzne. Dynia jest mocno wyczuwalna i je郵i kto jej nie lubi, to powinien raczej zosta przy klasyce. Prze豉ma豉m troch smak ca這軼i dodaj帷 kilka 鈍ie篡ch malin. Dzi瘯i temu deser zyska 鈍ie穎軼i i wygl康a odrobin ciekawiej. Eksperyment uwa瘸m za udany, aczkolwiek klasyczna wersja tiramisu jest dla mnie jednak du穎 smaczniejsza.

Przepis na dyniowe tiramisu znalaz豉m na blogu Dorotus.

dyniowe tiramisu

Sk豉dniki (na 6 sporych puchark闚):

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 400 g puree z dyni (zrobionego wg tego przepisu)
  • 4-5 造瞠kcukru pudru (lub wi璚ej, do smaku)
  • 2 造瞠czkicynamonu
  • 1/4 造瞠czki imbiru
  • szczypta ga趾i muszkato這wej
  • 150 g pod逝積ych biszkopt闚
  • p馧 szklanki mocnej kawy wymieszanej z Amaretto
  • 鈍ie瞠 maliny

Na wierzch:

  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 造瞠czka cukru pudru
  • gar嗆 podpieczonych orzech闚 pekan (pomin窸am)
  • cynamon do opr鏀zenia

Wykonanie:

Serek mascarpone, 鄉ietana krem闚ka i puree z dyni powinny by sch這dzone (przynajmniej 12 godzin wcze郾iej w lod闚ce).

Mascarpone ubi na g瘰ty krem z krem闚k i cukrem pudrem. Pod koniec miksowania doda puree z dyni, cynamon, imbir i ga趾. Ubija do po陰czenia. Biszkopty zanurza w ciep貫j kawie z dodatkiem likieru i uk豉da je na dnie puchark闚. Przykry je cz窷ci kremu dyniowego. Na kremie u這篡 kilka 鈍ie篡ch malin. Nast瘼nie u這篡 kolejn warstw nas帷zonych biszkopt闚, przykry kremem.

Dodatkow sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Wy這篡 na wierzch gotowych deser闚. Opr鏀zy cynamonem, udekorowa malinami. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

dyniowe tiramisu z malinami



鈔oda, 28 wrze郾ia 2016
Serniczki z kaszy gryczanej

Dzi mam dla Was nietypow propozycj. Jaki czas temu, przeskakuj帷 bezmy郵nie po kana豉ch w telewizji, moj uwag przyci庵n掖 program, w kt鏎ym Karol Okrasa przygotowywa dania z kasz gryczan w roli g堯wnej. By tam apetyczny pasztet bodaj瞠 i s這dkie serniczki, kt鏎e strasznie mnie zaciekawi造. Kilka dni p騧niej, gdy z obiadu zosta這 mi troch kaszy, wyszuka豉m na blogu Pasja Kobiety przepis na te ma貫 cude鎥a. Upiek豉m i powiem Wam, 瞠 warto by這 si skusi. Delikatne, konsystencj przypominaj帷e suflet, lekko kwa郾e od soku z limonki i s這dkie od czekolady. Wg mnie najlepsze od razu po upieczeniu. Kaszy praktycznie nie czu, wi璚 osoby, kt鏎e za ni nie przepadaj, mog bez obaw skusi si na taki deser. Je郵i zostanie Wam kiedy kasza i nie b璠ziecie wiedzieli co z ni zrobi, przypomnijcie sobie ten przepis, bo naprawd warto :)

serniczki z kaszy gryczanej

Sk豉dniki (ja piek豉m z 1/4 porcji i otrzyma豉m trzy serniczki - wielko嗆 jak na zdj璚iu):

  • 300g kaszy gryczanej
  • 250g sera mascarpone
  • kawa貫k korzenia imbiru (ok. 20 g)
  • sk鏎ka z ca貫j limonki + 2 造磬i soku
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 5g m彗i ziemniaczanej
  • 30g m彗i pszennej
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Kasz gryczan ugotowa, prawie a do rozgotowania. Przestudzi. Zmiksowa z serkiem mascarpone. Doda starty imbir, sok oraz sk鏎k z limonki. 草速ka utrze z po這w (50g) cukru na puszyst mas. Wymiesza j z kasz. Dosypa obie m彗i, po這w posiekanej czekolady oraz proszek do pieczenia. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dosypuj帷 pozosta造 cukier (50g). Delikatnie po陰czy pian z mas z kaszy gryczanej. Ca這嗆 prze這篡 do foremek wysmarowanych w 鈔odku mas貫m. Wierzch posypa reszt czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut (d逝go嗆 zale篡 od wielko軼i foremki). Smacznego :)

serniczki z kaszy gryczanej

kasza gryczana mascarpone limonka

czwartek, 15 wrze郾ia 2016
Sernik z kremem z mas豉 orzechowego

Odk康 spr鏏owa豉m po raz pierwszy produkt闚 Reese's, zakocha豉m si w nich bez pami璚i. Kiedy wi璚 u Dorotus znalaz豉m sernik inspirowany tymi s這dyczami, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go upiek. Sernik wyszed bardzo smaczny. Ci篹ki, intensywny w smaku, z dodatkiem grubej warstwy ob喚dnego kremu z mas豉 orzechowego i mascarpone. Ca這嗆 zwie鎍zona czekoladow polew. Brzmi bosko, prawda? Je郵i tak jak ja, jeste軼ie wielbicielami mas豉 orzechowego, koniecznie sku軼ie si na to ciasto. Nie zawiedziecie si :)

sernik z kremem z mas豉 orzechowego

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 23 cm):

Sp鏚:

  • 150 g ciastek pe軟oziarnistych typudigestive (u mnie pe軟oziarniste herbatniki)
  • 80 g mas豉 orzechowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 造磬i m彗i pszennej 
  • 1 造瞠czka pasty z wanilii lub 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Krem z mas豉 orzechowego:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mas豉 orzechowego
  • 60 g cukru pudru
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • du瘸 szczypta soli 

Polewa czekoladowa:

  • 35 g mlecznej czekolady
  • 35 g gorzkiejczekolady
  • 70 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka pokruszy. Zmiksowa je razem z mas貫m orzechowym do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Wylepi ni dno tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Podpiec w temperaturze 175 stopni przez oko這 12 minut lub do zarumienienia. Wyj望, lekko przestudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia. Mas serow przela na podpieczony sp鏚.Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec w k徙ieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez oko這 45 minut (powierzchnia sernika powinna by wypieczona i 軼i皻a przy dotyku patyczkiem). Upieczony sernik wyj望 z piekarnika, wystudzi.

Krem z mas豉 orzechowego:

Sch這dzony serek mascarpone zmiksowa kr鏒ko z cukrem pudrem. Doda mas這 orzechowe i zmiksowa, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. W osobnym naczyniu ubi na sztywno zimn 鄉ietan krem闚k. Doda j do masy serowej z mas貫m orzechowym. Wymiesza delikatnie szpatu趾. Gotowy krem orzechowyprze這篡 na wystudzony sernik, wyr闚na. Sch這dzi przez 12 godzin w lod闚ce. Sch這dzonysernik pola polew czekoladow.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k podgrza, prawie do momentu wrzenia, zdj望 z palnika. Doda posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty (bez mieszania). Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Przestudzi, odczeka do lekkiego zg瘰tnienia. Pola ni sernik. Smacznego :)

sernik reese's

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8