| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mascarpone

czwartek, 13 lipca 2017
Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to rewelacyjne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Dorotki. Robi je ju chyba ka盥y, w ko鎍u skusi豉m si i ja. Nie 瘸逝j. Ciasto to jest naprawd bardzo dobre. Ma郵any, kruchy sp鏚, kwa郾a galaretka z du膨 ilo軼i 鈍ie篡ch malin, smaczny 鄉ietanowy krem i s這dka beza. Koniecznie wypr鏏ujcie :)

malinowa chmurka

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach23 x 33 cm):

Sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • 3 鄴速ka
  • 30 g cukru pudru
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 造磬a zimnej wody

Galaretka z malinami:

  • 600 g 鈍ie篡ch malin
  • 3 malinowe galaretki (ka盥a na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrz徠ku

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 造磬i cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii

Beza:

  • 3 bia趾a
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej
  • 40 - 50 g p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z zimnym mas貫m. Doda cukier, 鄴速ka, proszek, ekstrakt i wod. Zagnie嗆 szybko elastyczne ciasto.Uformowa je w kul, owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa i umie軼i na dnie blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponownie sch這dzi przez 30 minut. Ponak逝wa widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15-20 minut (do zez這cenia). Wystudzi.

Warstwa galaretki:

3 malinowe galaretki rozpu軼i w 3,5 szklankach wrz徠ku. Przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z malinami. Od這篡 do lod闚ki do lekkiego zg瘰tnienia galaretki. T篹ej帷 galaretk wy這篡 na kruche ciasto. Wyr闚na i sch這dzi w lod闚ce.

Krem 鄉ietankowy:

Sch這dzon krem闚k i mascarpone umie軼i wraz z cukrem i wanili w misie miksera. Ubi na g瘰ty krem. Gotow mas rozsmarowa r闚nomiernie na warstwie galaretki.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa stopniowo po 造盧e cukru. Ubija do otrzymania g瘰tej i b造szcz帷ej piany. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan.
Form o wymiarach 23x33 cm odwr鏂i do g鏎y dnem. Dno posmarowa lekko mas貫m, wy這篡 papierem do pieczenia. Mas bezow rozsmarowa na papierze na wielko嗆 blachy. Opr鏀zy p豉tkami migda堯w. Piec w temperaturze 140 stopni przez oko這 1 godzin. Beza powinna by chrupka i wypieczona. Wystudzi (bez mo積a upiec wieczorem i trzyma przez noc w uchylonym piekarniku). Gotow bez oderwa delikatnie od papieru i u這篡 na kremie 鄉ietankowym. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 2-3 h. Smacznego :)

鈔oda, 14 grudnia 2016
Piernikowe nale郾iki z pomara鎍zami

Pomys na pyszne zimowe 郾iadanie, pachn帷e pomara鎍zami i przypraw do piernika. Po takiej uczcie niestraszny nawet najbardziej ponury dzie.

Przepis dodaj do"Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

nale郾iki piernikowe z pomara鎍zami

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • sk鏎ka starta z pomara鎍zy
  • 造磬a cukru pudru
  • 2 pomara鎍ze

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki na nale郾iki wymiesza mikserem na jednolit mas. Sma篡 cienkie nale郾iki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i sk鏎k pomara鎍zow. Serkiem posmarowa nale郾iki, u這篡 na nim pokrojone pomara鎍ze. Z這篡. Podawa np. z sosem czekoladowym lub bit 鄉ietan. Smacznego :) 

pi徠ek, 02 grudnia 2016
Ciasto z gruszkami i bia陰 czekolad

Lubicie babki? Dzi mam dla Was przepis na bardzo smaczne ciasto z dodatkiem gruszek i bia貫j czekolady. Mi瘯kie i wilgotne, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, dzi瘯i dodatkowi mascarpone. Przygotowuje si je 豉two i szybko. Idealne do popo逝dniowej kawy. Mo瞠 gdzie pomi璠zy blachami pe軟ymi pierniczk闚 znajdziecie chwil na wypr鏏owanie takiej babki? :)

Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.

babka z gruszkami i bia陰 czekolad

Sk豉dniki:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru (lub troch wi璚ej, babka nie jest mocno s這dka)
  • 250 g m彗i pszennej
  • 250 g mascarpone
  • 100 g bia貫j czekolady
  • 2-3 gruszki
  • 16 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem i sol na puszyst mas. Ca造 czas miksuj帷, dodawa serek mascarpone oraz przesian m彗 z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta doda posiekan drobno czekolad i obrane, pokrojone w kostk gruszki. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotowe ciasto umie軼i w formie wysmarowanej wcze郾iej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)

ciasto z gruszkami i bia陰 czekolad

pi徠ek, 04 listopada 2016
Dyniowe tiramisu z malinami

Tiramisu to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deser闚. Na blogu znajdziecie przepis na jego klasyczn wersj oraz z dodatkiem 鈍ie篡ch truskawek. Dzi mam dla Was jesienn ods這n tego w這skiego smako造ku. Tiramisu z dyni jest do嗆 specyficzne. Dynia jest mocno wyczuwalna i je郵i kto jej nie lubi, to powinien raczej zosta przy klasyce. Prze豉ma豉m troch smak ca這軼i dodaj帷 kilka 鈍ie篡ch malin. Dzi瘯i temu deser zyska 鈍ie穎軼i i wygl康a odrobin ciekawiej. Eksperyment uwa瘸m za udany, aczkolwiek klasyczna wersja tiramisu jest dla mnie jednak du穎 smaczniejsza.

Przepis na dyniowe tiramisu znalaz豉m na blogu Dorotus.

dyniowe tiramisu

Sk豉dniki (na 6 sporych puchark闚):

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 400 g puree z dyni (zrobionego wg tego przepisu)
  • 4-5 造瞠kcukru pudru (lub wi璚ej, do smaku)
  • 2 造瞠czkicynamonu
  • 1/4 造瞠czki imbiru
  • szczypta ga趾i muszkato這wej
  • 150 g pod逝積ych biszkopt闚
  • p馧 szklanki mocnej kawy wymieszanej z Amaretto
  • 鈍ie瞠 maliny

Na wierzch:

  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 造瞠czka cukru pudru
  • gar嗆 podpieczonych orzech闚 pekan (pomin窸am)
  • cynamon do opr鏀zenia

Wykonanie:

Serek mascarpone, 鄉ietana krem闚ka i puree z dyni powinny by sch這dzone (przynajmniej 12 godzin wcze郾iej w lod闚ce).

Mascarpone ubi na g瘰ty krem z krem闚k i cukrem pudrem. Pod koniec miksowania doda puree z dyni, cynamon, imbir i ga趾. Ubija do po陰czenia. Biszkopty zanurza w ciep貫j kawie z dodatkiem likieru i uk豉da je na dnie puchark闚. Przykry je cz窷ci kremu dyniowego. Na kremie u這篡 kilka 鈍ie篡ch malin. Nast瘼nie u這篡 kolejn warstw nas帷zonych biszkopt闚, przykry kremem.

Dodatkow sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Wy這篡 na wierzch gotowych deser闚. Opr鏀zy cynamonem, udekorowa malinami. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

dyniowe tiramisu z malinami



鈔oda, 28 wrze郾ia 2016
Serniczki z kaszy gryczanej

Dzi mam dla Was nietypow propozycj. Jaki czas temu, przeskakuj帷 bezmy郵nie po kana豉ch w telewizji, moj uwag przyci庵n掖 program, w kt鏎ym Karol Okrasa przygotowywa dania z kasz gryczan w roli g堯wnej. By tam apetyczny pasztet bodaj瞠 i s這dkie serniczki, kt鏎e strasznie mnie zaciekawi造. Kilka dni p騧niej, gdy z obiadu zosta這 mi troch kaszy, wyszuka豉m na blogu Pasja Kobiety przepis na te ma貫 cude鎥a. Upiek豉m i powiem Wam, 瞠 warto by這 si skusi. Delikatne, konsystencj przypominaj帷e suflet, lekko kwa郾e od soku z limonki i s這dkie od czekolady. Wg mnie najlepsze od razu po upieczeniu. Kaszy praktycznie nie czu, wi璚 osoby, kt鏎e za ni nie przepadaj, mog bez obaw skusi si na taki deser. Je郵i zostanie Wam kiedy kasza i nie b璠ziecie wiedzieli co z ni zrobi, przypomnijcie sobie ten przepis, bo naprawd warto :)

serniczki z kaszy gryczanej

Sk豉dniki (ja piek豉m z 1/4 porcji i otrzyma豉m trzy serniczki - wielko嗆 jak na zdj璚iu):

  • 300g kaszy gryczanej
  • 250g sera mascarpone
  • kawa貫k korzenia imbiru (ok. 20 g)
  • sk鏎ka z ca貫j limonki + 2 造磬i soku
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 5g m彗i ziemniaczanej
  • 30g m彗i pszennej
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Kasz gryczan ugotowa, prawie a do rozgotowania. Przestudzi. Zmiksowa z serkiem mascarpone. Doda starty imbir, sok oraz sk鏎k z limonki. 草速ka utrze z po這w (50g) cukru na puszyst mas. Wymiesza j z kasz. Dosypa obie m彗i, po這w posiekanej czekolady oraz proszek do pieczenia. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dosypuj帷 pozosta造 cukier (50g). Delikatnie po陰czy pian z mas z kaszy gryczanej. Ca這嗆 prze這篡 do foremek wysmarowanych w 鈔odku mas貫m. Wierzch posypa reszt czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut (d逝go嗆 zale篡 od wielko軼i foremki). Smacznego :)

serniczki z kaszy gryczanej

kasza gryczana mascarpone limonka

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8