| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: twar鏬

pi徠ek, 26 maja 2017
Porzeczkowiec dla kochanych mam :)

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Dla nich, z najlepszymi 篡czeniami, mam dzi przepyszne i eleganckie ciasto. Porzeczkowiec od jakiego czasu robi zawrotn karier. Spotyka豉m go na wielu blogach. Piek豉 go moja ciocia, a ostatnio cz瘰to pojawia si na stole u mojej te軼iowej. Zawsze tak samo pyszny - r瘯a sama si璕a豉 po dok豉dk :) Mega wilgotny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny smacznym kremem z twarogu i kwa郾ym d瞠mem z czarnej porzeczki. Petarda! Bardzo Wam polecam ten przepis, je郵i jeszcze nie mieli軼ie okazji go wypr鏏owa. Nie zawiedziecie si :)

毒鏚這 przepisu: Moje Wypieki.Dorotus dodatkowo nas帷za豉 blaty likierem Cassis, wymieszanym z wod. Ja pomin窸am ten krok - blaty mimo tego by造 wyj徠kowo wilgotne.

porzeczkowiec

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25 x 35):

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • p馧 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 p豉skich 造瞠k kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Masa:

  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 500 g serka kremowego
  • 5 造瞠k cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 4 pe軟e 造磬i serka mascarpone lub 2 鄉ietan-fixy
  • 1,5 s這iczka d瞠mu z czarnej porzeczki (1 s這ik oko這 450 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dki, puszysty krem. Stopniowo dodawa porcjami serek, ca造 czas miksuj帷.

Na tacy u這篡 jeden z blat闚 biszkoptu. Posmarowa go po這w d瞠mu z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 mas z serka kremowego, wyr闚na. Przykry drugim blatem. Posmarowa go pozosta造m d瞠mem.

Zimn krem闚k ubi z cukrem na sztywno. Doda mascarpone i jeszcze chwil ubija, do powstania g豉dkiego kremu. Ubit 鄉ietan wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa start czekolad. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

pi徠ek, 14 kwietnia 2017
Kr闚ka serowo-鄉ietanowa i 篡czenia

Dzi mam dla Was przepis na ca趾iem przyjemne ciasto sk豉daj帷e si z miodowych blat闚, prze這穎nych mas z krem闚ki i twarogu. Wierzch wyko鎍zony kajmakiem w oryginale posypany by pra穎nym s這necznikiem - zrezygnowa豉m z tego dodatku i zamieni豉m go na posiekane orzechy w這skie. Ciasto smakowa這 dobrze, cho wg mnie by這 ciut za ma這 s這dkie. Zwi瘯szy豉bym te nast瘼nym razem troch ilo嗆 kremu, bo miodowe blaty troch go przyt這czy造. Niemniej jednak, warto skusi si na ten wypiek, kt鏎y elegancko b璠zie prezentowa si na ka盥ym stole.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kr闚ka serowo-鄉ietanowa

Sk豉dniki (blaszka20x36cm):

Ciasto kruche:

  • 4 szklanki m彗i
  • kostka mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 3 造磬i 鄉ietany
  • 4 造磬i miodu

Masa 鄉ietanowo-serowa:

  • 65 dag twarogu
  • 400 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 i 1/2 造磬i 瞠latyny
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy w這skie

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem i sod. Doda pozosta貫 sk豉dniki i szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich umie軼i w osobnej blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Masa:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Ser zmiksowa z cukrem pudrem. Po陰czy go delikatnie z ubit 鄉ietan.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Rozpuszczon 瞠latyn wymiesza dok豉dnie z gotowym kremem.

Pierwszy blat umie軼i w blaszce. Wy這篡 na niego po這w masy. Przykry drugim blatem i rozsmarowa na nim reszt kremu. Przykry ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmarowa kajmak. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto kr闚ka

kr闚ka z kajmakiem i orzechami

Jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami. Wszystkim czytelnikom mojego bloga chcia豉bym wi璚 篡czy zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych 安i徠 Wielkanocnych :)

pi徠ek, 07 kwietnia 2017
Sernik wiede雟ki

Najbardziej klasyczny z sernik闚. Bez spodu - sama masa serowa, wype軟iona rodzynkami. Ca這嗆 wyko鎍zona polew czekoladow. Pyszny i zawsze na czasie :)

Przepis od Dorotus.

sernik wiede雟ki

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego lub t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 100 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 造磬a m彗i pszennej
  • szklanka cukru
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego lub pomara鎍zowego
  • ewentualnie ulubione bakalie (u mnie rodzynki)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mas豉
  • 2 造磬i krem闚ki

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na jasn i puszyst mas. Wbija po jednym jajku, ucieraj帷 po ka盥ym dodaniu. Stopniowo dodawa twar鏬. Na koniec wmiesza obie przesiane m彗i, ekstrakty i ewentualnie bakalie. Gotow mas prze這篡 do formy wy這穎nej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrza do temperatury 170 stopni. W這篡 do niego sernik i od razu zmniejszy temperatur do 150 stopni. Piec w takich warunkach przez ok. 1,5 godziny. Studzi w lekko uchylonym piekarniku.

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mas貫m i krem闚k. Gotow polew ozdobi zimny sernik. Smacznego :)

sernik wiede雟ki


czwartek, 22 grudnia 2016
Sernik "Z這ta Rosa" i 篡czenia 鈍i徠eczne

Ten sernik to klasyka. Zna go pewnie wi瘯szo嗆 z Was. Ja sama jada豉m go cz瘰to w dzieci雟twie, ale nigdy nie pr鏏owa豉m go upiec. Ba豉m si, 瞠 nie wyjdzie, nie pojawi si rosa, beza opadnie, ca這嗆 si nie zetnie. Du穎 mia豉m tych w徠pliwo軼i, oj du穎. W ko鎍u jednak si skusi豉m i powiem Wam, 瞠 nie taki diabe straszny jak go maluj ;) Sernik wyszed smaczny i bardzo efektowny. Rosa zacz窸a si na nim pojawia ju godzin po upieczeniu, po nocy by豉 ju ca趾iem okaza豉 i pi瘯nie si prezentowa豉 na wierzchu ciasta. Sam sernik jest bardzo delikatny, wprost rozp造wa si w ustach. Je郵i jeszcze nie wybrali軼ie sernika na 鈍i皻a, bardzo Wam polecam t propozycj.

Skorzysta豉m z przepisu Mirabelki.

sernik z這ta rosa

Sk豉dniki (forma 25x30 cm):

Sp鏚:

  • 300g m彗i
  • 125g mas豉
  • czubata 造磬a cukru pudru
  • 造磬a cukru waniliowego
  • 1 鄴速ko
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu (da豉m twar鏬 z wiaderka)
  • p馧 szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka (da豉m dwie)
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 鄴速ka
  • du瞠 opakowanie (65g) budyniu 鄉ietankowego
  • czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego

Piana:

  • 5 bia貫k
  • szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗, a powstanie kruszonka. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Zawin望 je w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut. Form wy這篡 papierem do pieczenia. Ciasto rozwa趾owa i wylepi nim blaszk, formuj帷 do嗆 wysokie boki. Ponak逝wa widelcem.Ciasto piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a zacznie robi si z這ciste. Wyj望 z piekarnika i przestudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w wysokim naczyniu i zmiksowa na jednolit mas. Masa b璠zie bardzo rzadka. Wyla j na podpieczony sp鏚. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Piana:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 partiami cukier puder. Piana powinna by g瘰ta i l郾i帷a. Na這篡 j na upieczony sernik. Temperatur w piekarniku zmniejszy do 150 stopni i piec sernik z pian jeszcze oko這 15 minut, a piana zacznie si lekko zez豉ca. Wa積e, aby w trakcie pieczenia pilnowa, aby piana zanadto si nie spiek豉 i nie zrobi豉 ca趾iem br您owa, gdy w闚czas rosa mo瞠 nie wyj嗆. Upieczony sernik od razu wyj望 z piekarnika i zostawi do wystudzenia. Rosa zacznie si pojawia ok. godziny po upieczeniu. Smacznego :)

sernik rosa

sernik z ros

Jako, 瞠 jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami, 篡cz wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga spokojnych, ciep造ch 鈍i徠, sp璠zonych w rodzinnym gronie, wype軟ionych zapachem choinki, smakiem pysznych potraw oraz kol璠ami :)

pi徠ek, 25 listopada 2016
Bananowy sernik Nigelli

Dzi zapraszam na ciasto, kt鏎e przypadnie do gustu zw豉szcza wielbicielom banan闚. Sernik z dodatkiem tych owoc闚 upiek豉m ju jaki czas temu, ale dopiero teraz doczeka si on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem dojrza造ch banan闚, posmakuje z pewno軼i wielu z Was. Ca這嗆 wie鎍zy cienka warstwa kajmaku. W oryginale sernik wyko鎍zony by mas toffi, ale postanowi豉m nieco zmieni jego wygl康 i smak. My郵, 瞠 ta zamiana wcale mu nie zaszkodzi豉. Sernik pieczony jest w k徙ieli wodnej, ale je郵i Was to przera瘸, mo瞠cie upiec go w tradycyjny spos鏏 - b璠zie wtedy mniej kremowy, ale z pewno軼i r闚nie smaczny.

Przepis na to cudo znalaz豉m tutaj. W oryginale jego autork jest Nigella Lawson.

sernik bananowy

Sk豉dniki: (tortownica o 鈔. 23 cm):

Sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 lub ciastek digestive
  • 70 g mas豉

Masa serowa (Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!):

  • 700g sera (u篡豉m ser z wiaderka)
  • 6 ca造ch jaj
  • 4 bardzo dojrza貫 banany
  • sok z po這wy cytryny
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • kilka 造瞠k masy kajmakowej

Wykonanie:

Sp鏚:

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Banany dok豉dnie rozgnie嗆 widelcem. Wymiesza z sokiem z cytryny. Ser zmiksowa kr鏒ko z cukrem i jajkami. Wmiesza banany. G豉dk, jednolit mas serow wyla delikatnie na ciasteczkowy sp鏚. Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony sernik sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Przed podaniem wierzch udekorowa mas kajmakow. Smacznego :)

bananowy sernik nigelli

sernik banany kajmak

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13