| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: twar鏬

poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2018
Bawarskie ciasto serowe z jab趾ami

To ciasto upiek豉m w ubieg造 pi徠ek. Niepozorne, mo瞠 troch ma這 atrakcyjne wizualnie, ale za to jakie smaczne! Warstwa sera i jab貫k opr鏀zonych cynamonem 鈍ietnie ze sob wsp馧gra豉. Wyj徠kowo dobrze smakowa這 mi te kruche ciasto - by mo瞠 by to efekt dodania do niego cukru trzcinowego. Ciasto najlepiej smakowa這 tego samego dnia, kt鏎ego by這 upieczone, ale kolejnego r闚nie by這 smaczne. Od siebie doda豉m do ciasta ciut wi璚ej m彗i, a tak瞠 do masy serowej dorzuci豉m p豉sk 造磬 skrobi ziemniaczanej, bo by豉 zbyt rzadka wg mnie. Piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce o wymiarach31x24 cm. Czy jest prawdziwe ciasto pieczone w Bawarii? Nie wiem. Wiem jednak, 瞠 jest bardzo smaczne i szczerze Wam je polecam :)

Przepis znaleziony uAtinki.

bawarskie ciasto serowe z jab趾ami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22-23 cm:)

Sp鏚:

  • 125 g mas豉
  • szklanka m彗i (da豉m dwie 造磬i wi璚ej)
  • 1/3 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 造瞠czka cukru waniliowego

Masa serowa:

  • 225 g sera do sernik闚
  • 2 jajka
  • 2 czubate 造磬i cukru (da豉m 3)
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • p豉ska 造磬a m彗i ziemniaczanej (to m鎩 dodatek)

Warstwa jab趾owa:

  • 4 kwaskowate jab趾a
  • 1-2 造磬i cukru jasnego trzcinowego
  • 1 造磬a cynamonu
  • 4 造磬i p豉tk闚 migda這wych do posypania ciasta

Wykonanie:

Sp鏚:

Mas這 wyrobi palcami z m彗 i cukrami na kruszonk. Powsta造mi okruszkami wysypa dno blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Lekko je ugnie嗆. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Wyj望 i przestudzi.

Masa serowa:

Ser utrze z cukrem, jajkami, m彗 i wanili na g豉dk mas. Wyla j na podpieczony sp鏚.

Warstwa jab趾owa:

Jab趾a obra, wydr捫y 鈔odki, pokroi w cienkie p馧plasterki. Wymiesza je z cukrem i cynamonem, a nast瘼nie wy這篡 r闚n warstw na masie serowej. Posypa p豉tkami migda這wymi.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez oko這 45-55 minut, a b璠zie lekko zrumienione, a patyczek wetkni皻y w 鈔odek b璠zie suchy. Smacznego :)

ciasto z jab趾ami i serem

鈔oda, 17 pa寮ziernika 2018
Sernik ze 郵iwkami

Ten przepis u Dorotki odkry豉m stosunkowo niedawno, cho na jej blogu mo積a go znale潭 od kilku lat. I powiem Wam, 瞠 odk康 go wypr鏏owa豉m, robi豉m ju czterokrotnie: dwa razy ze 郵iwkami i dwa razy z malinami, dodaj帷 do masy serowej posiekan gorzk czekolad. W obu przypadkach sernik smakowa 鈍ietnie, a osoby, kt鏎e go pr鏏owa造, od razu prosi造 o przepis. Dodatek ricotty sprawia, 瞠 masa serowa jest delikatna i puszysta. Sam sernik nie jest przes這dzony, a owoce nadaj mu fajnego smaku. Zmniejszy豉m jedynie ilo嗆 kakao w spodzie, bo nie chcia豉m, aby by zbyt intensywny. Bardzo Wam polecam ten wypiek :)

sernik ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 23-24 cm):

Kruche ciasto:

  • 190 g m彗i pszennej
  • 15 g kakao (w oryginale 30 g)
  • 130 g mi瘯kiego mas豉
  • 80 g drobnego cukru do wypiek闚
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktuz wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 500 g serka ricotta
  • 2 du瞠 jajka
  • szklankadrobnego cukru do wypiek闚
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)

Dodatkowo:

  • 500 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na kruchy sp鏚 wyrobi mi璠zy palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formowa kruszonk. Po這w kruszonki wysypa do tortownicy, wy這穎nej wcze郾iej papierem do pieczenia. Drug po這w od這篡 na wierzch sernika. Wylepi ciastem sp鏚 tortownicy i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15-18 minut.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki: twar鏬, ricott, jajka, budy i cukier. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Mas serow przela na podpieczony sp鏚. Na jej wierzchu u這篡 wypestkowane 郵iwki, rozci璚iem ku g鏎ze. Ca這嗆 posypa pozosta陰 kruszonk.Piec w temperaturze 175 stopni przez oko這 60minut lub do wypieczenia sernika.Przestudzi w stygn帷ym piekarniku.Smacznego :)

sernik ze 郵iwkami

wtorek, 29 maja 2018
Sernikobrownie z musem truskawkowym

Sezon na truskawki w pe軟i. Codziennie kupuj ich przynajmniej kilogram i ci庵le nie mam do嗆. T瘰kni豉m za ich smakiem i aromatem. Kiedy dowiedzia豉m si kilka dni temu, 瞠 b璠 mia豉 go軼i, oczywistym dla mnie by這, 瞠 upiek ciasto w豉郾ie z dodatkiem tych owoc闚. Wyb鏎 pad na sernikobrownie z przepisu znalezionego na Kwestii Smaku. Ciasto wysz這 bardzo dobre - sama nie wiem, czy lepsze by這 dwie godziny po wyj璚iu z piekarnika, jeszcze minimalnie ciep貫, gdy czekolada nie do ko鎍a zastyg豉, czy po nocy sp璠zonej w lod闚ce, gdy smaki si przegryz造 i ca這嗆 okaza豉 si jeszcze bardziej intensywna. Sp鏚 niesamowicie czekoladowy, rozp造waj帷y si w ustach, serowy, s這dki wierzch i wie鎍z帷y wszystko lekko kwa郾y mus truskawkowy. Poezja! Nowo軼i by dla mnie dodatek mleka skondensowanego do warstwy serowej - b璠 korzysta z tego pomys逝, bo okaza si on trafiony w dziesi徠k.

sernikobrownie z musem truskawkowym

Sk豉dniki (ma豉 blaszka o wymiarach 20x24 cm):

Czekoladowy sp鏚:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mas豉
  • 200 g drobnego cukru
  • 120 g m彗i
  • 3 jajka
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3/4 puszki skondensowanego mleka s這dzonego
  • 2 jajka

Mus truskawkowy:

  • 2,5 szklanki pokrojonych truskawek
  • 3 造磬i cukru

Wykonanie:

Mus truskawkowy:

Truskawki z cukrem zmiksowa na puree. Gotowa do lekkiego odparowania i zg瘰tnienia przez kilkana軼ie minut. Ostudzi.

Czekoladowy sp鏚:

Po豉man czekolad roztopi razem z mas貫m. Gotow mas ostudzi. Jajka ubi na puszyst pian razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymiesza z ostudzon czekolad. Na koniec delikatnie wymiesza z przesian m彗 Mas przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia.Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Masa serowa:

Twar鏬 zmiksowa z mlekiem skondensowanym. Kolejno dodawa po jednym jajku, ca造 czas miksuj帷 na najni窺zych obrotach miksera. Gotow mas serow wyla delikatnie na upieczon warstw czekoladow. ㄊ瞠czk rozprowadzi na niej miejscami mus truskawkowy. Wyka豉czk kre郵i w masie 鏀emki, a powstan wzorki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez oko這 35 minut lub do czasu a masa serowa b璠zie 軼i皻a. Studzi w uchylonym piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

sernikobrownie z musem truskawkowym

wtorek, 17 kwietnia 2018
Zapiekanka serowa z jab趾ami

Ja wiem, 瞠 tu zaraz przed nami sezon na truskawki i inne letnie owoce, a ja wyg逝piam si z jakimi tam jab趾ami, ale musicie mi to wybaczy. Ta zapiekanka jest naprawd warta wspomnienia. Smaczna, bardzo delikatna, szybka w wykonaniu i je郵i u篡jecie odpowiednich sk豉dnik闚 mo瞠 by nawet dietetyczn przek御k. Robi豉m w obu wersjach i w obu smakowa豉 bardzo dobrze. Idealna na 郾iadanie lub podwieczorek. Polecam :)

Przepis: Moje Wypieki

zapiekanka serowa z jab趾ami

Sk豉dniki:

  • 250 g serka ricotta (w wersji dietetycznej chudego twarogu)
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% (w wersji dietetycznej jogurt naturalny)
  • 2 du瞠 jajka
  • 2-3 造磬i cukru (w wersji dietetycznej syrop z agawy, fruktoza, erytrol, mi鏚)
  • 2 造磬i budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • 2 jab趾a
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra i pokroi w p馧ksi篹yce.Ser, 鄉ietan, 鄴速ka, cukier i budy wymiesza ze sob w naczyniu r霩g kuchenn. Bia趾a ubi na sztywn pian i delikatnie wmiesza je w gotow mas. Delikatnie prze這篡 j do naczynia do zapiekania wysmarowanego mas貫m lub wy這穎nego papierem do pieczenia (foremka do tarty lub tak jak u mnie niedu瞠 naczynie 瘸roodporne). Na wierzchu pouk豉da kawa趾i jab貫k. Opr鏀zy ca這嗆 cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 20-30 minut (d逝go嗆 pieczenia zale篡 od wysoko軼i naczynia: im mniejsze i g喚bsze naczynie do zapiekania, tym pieczemy d逝瞠j; ja w naczyniu 瘸roodpornym piek豉m oko這 30-35 minut, w formie do tarty: ok 20 minut). Podawa najlepiej na ciep這, chocia na zimno jest r闚nie dobra. Smacznego :)

zapiekanka z jab趾ami

pi徠ek, 18 sierpnia 2017
Sernik z malinami, bor闚kami i p豉tkami migda堯w

Przepyszny sernik, utrzymany w letnim klimacie, kt鏎y znikn掖 ze sto逝 w oka mgnieniu, zbieraj帷 po drodze same pochwa造. Lekki, aromatyczny, zwie鎍zony 鈍ie篡mi malinami, bor闚kami i p豉tkami migda這wymi. Nie mo積a przej嗆 obok niego oboj皻nie. Zapewniam Was :)

Przepis od Dorotus.

sernik z malinami i bor闚kami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach(30x23 cm):

Sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 5 du篡ch jajek
  • 200 g cukru
  • 2 造瞠czki ekstraktu z migda堯w
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g malin
  • du瘸 gar嗆 bor闚ek
  • 3/4 szklanki p豉tk闚 migda堯w
  • Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z zimnym mas貫m i cukrem. Doda 鄴速ko i zimn wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Uformowa z niego kul, owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut.Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, wylepi nim dno formy, wy這穎nej wcze郾iej papierem od pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez oko這 15-20 minut (do momentu zez這cenia si ciasta). Wyj望 z piekarnika, lekko przestudzi.

Masa serowa:

Jajka roztrzepa w misce widelcem. Doda do nich cukier i wymiesza. W misie miksera umie軼i twar鏬, krem闚k, roztrzepane jajka z cukrem, ekstrakt z migda堯w oraz obie przesiane m彗i. Wszystkie sk豉dniki kr鏒ko zmiksowa, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Na wierzchu masy serowej pouk豉da maliny i bor闚ki. Posypa p豉tkami migda堯w.Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 1 godzin i 15 minut (lub d逝瞠j, do momentu a 鈔odek sernika b璠zie 軼i皻y i spr篹ysty). Wystudzi w lekko uchylonym piekarniku.
Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

sernik maliny bor闚ki migda造

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15