| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: twar鏬

鈔oda, 02 sierpnia 2017
Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to jedna z potraw, kt鏎e dobrze smakuj, wymagaj od nas minimum wysi趾u i zostawiaj po ich zjedzeniu u鄉iech na twarzy. Tradycyjne, wielkopolskie postne danie. Wersji pewnie tyle, ile gotuj帷ych. Latem konieczna pozycja w naszym menu - zw豉szcza gdy za oknem upa i nikomu nie chce si wymy郵a skomplikowanych posi趾闚. Prostota g鏎 :)

pyry z gzikiem

Sk豉dniki:

  • ziemniaki - ilo嗆 zale篡 od naszego apetytu (3-4 wi瘯sze sztuki na osob)

Gzik:

  • 30 dag dobrego, t逝stego twarogu
  • kilka 造瞠k 鄉ietany
  • szczypiorek
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki dok豉dnie wyszorowa i ugotowa w mundurkach do mi瘯ko軼i (w mundurkach czyli bez obierania). Mo積a r闚nie zawin望 je w foli aluminiow i upiec je w piekarniku. Twar鏬 wymiesza ze 鄉ietan. Doda posiekany szczypiorek. Doprawi do smaku sol i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki uk豉da na talerzu. Przekraja je wzd逝. W 鈔odku u這篡 solidn porcj gziku. Opr鏀zy 鈍ie穎 zmielonym pieprzem i sol. Smacznego :)

czwartek, 27 lipca 2017
Pieczony omlet twarogowy z owocami

Przepyszna propozycja 郾iadaniowa: syc帷a, aromatyczna i pe軟a letnich owoc闚. Omlet z twarogiem i m彗 kokosow, kt鏎a jest moim nowym odkryciem, ca趾iem skrad moje serce. Przepis na niego znalaz豉m u Panny Malwinny. Mo瞠 i Wam posmakuje? :)

omlet twarogowy

Sk豉dniki:

  • 125 g twarogu w kostce (da豉m twar鏬 chudy)
  • 2 du瞠 jajka
  • 15 g m彗i kokosowej
  • 2-3 造磬i cukru
  • szczypta soli
  • dowolne owoce (wi瘯sze nale篡 pokroi na ma貫 kawa趾i)

Wykonanie:

Twar鏬 zmiksowa dok豉dnie z cukrem i 鄴速kami (tak, 瞠by nie by這 grudek). Bia趾a ubi na sztywno ze szczypt soli. Do ubitej piany doda mas serow i przesian m彗. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬. Ciasto prze這篡 do blaszki o 鈔ednicy 16-18 cm, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Gotowy omlet wyj望 z piekarnika, odczeka 5 minut, delikatnie oderwa od papieru i prze這篡 na papier. Smacznego :)

omlet twarogowy z owocami

pi徠ek, 07 lipca 2017
Sernik z wi郾iami i czekolad (Sernik Black Forest)

Dzi zapraszam Was na elegancki, sezonowy sernik z dodatkiem wi郾i i gorzkiej czekolady. Smakami nawi您uje on do znanego na ca造m 鈍iecie tortu szwarcwaldzkiego. Sernik ten jest raczej z tych ci篹szych sernik闚. Masa w nim jest do嗆 zbita. Wi郾ie fajnie wsp馧graj ze start czekolad. Ca這嗆 豉dnie si prezentuje, ale przyznam, 瞠 wypiek ten nie b璠zie nale瘸 do moich ulubionych. Ot, przyzwoity, dobry sernik - do perfekcji mu jednak daleko.

Przepis od Dorotki.

sernik z wi郾iami i czekolad

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 21 cm):

Sp鏚:

  • 200 g ciastek pe軟oziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g roztopionego mas豉

Masa serowa:

  • 700 g twarogu p馧t逝stego lub t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 2 jajka
  • 3 鄴速ka
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 125 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 200 g wi郾i (鈍ie篡ch lub mro穎nych)
  • 70 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

Dodatkowo:

  • 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce- do dekoracji

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciasteczka pokruszy. Doda stopione mas這. Ugniata razem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotow mas ciasteczkow wysypa na dno tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia. Wy這篡 ni r闚nie boki blaszki (do po這wy ich wysoko軼i).Wyr闚na i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Twar鏬 zmiksowa kr鏒ko na g豉dk mas z dwoma jajkami, 鄴速kami, m彗 ziemniaczan, cukrem i 鄉ietan. wrzuci do misy miksera i zmiksowa na g豉dk mas.Na sch這dzony sp鏚 wyla 1/4 masy serowej. U這篡 na niej cz窷 wi郾i i opr鏀zy cz窷ci czekolady. Nast瘼nie wyla kolejne 1/4 masy serowej, ponownie wy這篡 cz窷 wi郾i i opr鏀zy czekolad. Post瘼owa tak do wyczerpania sk豉dnik闚 (ostatni warstw mog by wi郾ie lub ser). Tak przygotowane ciasto wstawi do piekarnika nagrzanego do150 stopni. Piec przez oko這 90 minut. Gotowy sernik powinien by 軼i皻y i spr篹ysty na wierzchu. Wystudzi w lekko uchylonym piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce przez oko這 12 godzin.Przed podaniem opr鏀zy start czekolad. Smacznego :)

pi徠ek, 26 maja 2017
Porzeczkowiec dla kochanych mam :)

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Dla nich, z najlepszymi 篡czeniami, mam dzi przepyszne i eleganckie ciasto. Porzeczkowiec od jakiego czasu robi zawrotn karier. Spotyka豉m go na wielu blogach. Piek豉 go moja ciocia, a ostatnio cz瘰to pojawia si na stole u mojej te軼iowej. Zawsze tak samo pyszny - r瘯a sama si璕a豉 po dok豉dk :) Mega wilgotny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny smacznym kremem z twarogu i kwa郾ym d瞠mem z czarnej porzeczki. Petarda! Bardzo Wam polecam ten przepis, je郵i jeszcze nie mieli軼ie okazji go wypr鏏owa. Nie zawiedziecie si :)

毒鏚這 przepisu: Moje Wypieki.Dorotus dodatkowo nas帷za豉 blaty likierem Cassis, wymieszanym z wod. Ja pomin窸am ten krok - blaty mimo tego by造 wyj徠kowo wilgotne.

porzeczkowiec

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25 x 35):

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • p馧 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 p豉skich 造瞠k kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Masa:

  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 500 g serka kremowego
  • 5 造瞠k cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 4 pe軟e 造磬i serka mascarpone lub 2 鄉ietan-fixy
  • 1,5 s這iczka d瞠mu z czarnej porzeczki (1 s這ik oko這 450 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dki, puszysty krem. Stopniowo dodawa porcjami serek, ca造 czas miksuj帷.

Na tacy u這篡 jeden z blat闚 biszkoptu. Posmarowa go po這w d瞠mu z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 mas z serka kremowego, wyr闚na. Przykry drugim blatem. Posmarowa go pozosta造m d瞠mem.

Zimn krem闚k ubi z cukrem na sztywno. Doda mascarpone i jeszcze chwil ubija, do powstania g豉dkiego kremu. Ubit 鄉ietan wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa start czekolad. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

pi徠ek, 14 kwietnia 2017
Kr闚ka serowo-鄉ietanowa i 篡czenia

Dzi mam dla Was przepis na ca趾iem przyjemne ciasto sk豉daj帷e si z miodowych blat闚, prze這穎nych mas z krem闚ki i twarogu. Wierzch wyko鎍zony kajmakiem w oryginale posypany by pra穎nym s這necznikiem - zrezygnowa豉m z tego dodatku i zamieni豉m go na posiekane orzechy w這skie. Ciasto smakowa這 dobrze, cho wg mnie by這 ciut za ma這 s這dkie. Zwi瘯szy豉bym te nast瘼nym razem troch ilo嗆 kremu, bo miodowe blaty troch go przyt這czy造. Niemniej jednak, warto skusi si na ten wypiek, kt鏎y elegancko b璠zie prezentowa si na ka盥ym stole.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kr闚ka serowo-鄉ietanowa

Sk豉dniki (blaszka20x36cm):

Ciasto kruche:

  • 4 szklanki m彗i
  • kostka mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 3 造磬i 鄉ietany
  • 4 造磬i miodu

Masa 鄉ietanowo-serowa:

  • 65 dag twarogu
  • 400 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 i 1/2 造磬i 瞠latyny
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy w這skie

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem i sod. Doda pozosta貫 sk豉dniki i szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich umie軼i w osobnej blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Masa:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Ser zmiksowa z cukrem pudrem. Po陰czy go delikatnie z ubit 鄉ietan.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Rozpuszczon 瞠latyn wymiesza dok豉dnie z gotowym kremem.

Pierwszy blat umie軼i w blaszce. Wy這篡 na niego po這w masy. Przykry drugim blatem i rozsmarowa na nim reszt kremu. Przykry ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmarowa kajmak. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto kr闚ka

kr闚ka z kajmakiem i orzechami

Jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami. Wszystkim czytelnikom mojego bloga chcia豉bym wi璚 篡czy zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych 安i徠 Wielkanocnych :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14