| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: twar鏬

czwartek, 22 grudnia 2016
Sernik "Z這ta Rosa" i 篡czenia 鈍i徠eczne

Ten sernik to klasyka. Zna go pewnie wi瘯szo嗆 z Was. Ja sama jada豉m go cz瘰to w dzieci雟twie, ale nigdy nie pr鏏owa豉m go upiec. Ba豉m si, 瞠 nie wyjdzie, nie pojawi si rosa, beza opadnie, ca這嗆 si nie zetnie. Du穎 mia豉m tych w徠pliwo軼i, oj du穎. W ko鎍u jednak si skusi豉m i powiem Wam, 瞠 nie taki diabe straszny jak go maluj ;) Sernik wyszed smaczny i bardzo efektowny. Rosa zacz窸a si na nim pojawia ju godzin po upieczeniu, po nocy by豉 ju ca趾iem okaza豉 i pi瘯nie si prezentowa豉 na wierzchu ciasta. Sam sernik jest bardzo delikatny, wprost rozp造wa si w ustach. Je郵i jeszcze nie wybrali軼ie sernika na 鈍i皻a, bardzo Wam polecam t propozycj.

Skorzysta豉m z przepisu Mirabelki.

sernik z這ta rosa

Sk豉dniki (forma 25x30 cm):

Sp鏚:

  • 300g m彗i
  • 125g mas豉
  • czubata 造磬a cukru pudru
  • 造磬a cukru waniliowego
  • 1 鄴速ko
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu (da豉m twar鏬 z wiaderka)
  • p馧 szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka (da豉m dwie)
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 鄴速ka
  • du瞠 opakowanie (65g) budyniu 鄉ietankowego
  • czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego

Piana:

  • 5 bia貫k
  • szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗, a powstanie kruszonka. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Zawin望 je w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut. Form wy這篡 papierem do pieczenia. Ciasto rozwa趾owa i wylepi nim blaszk, formuj帷 do嗆 wysokie boki. Ponak逝wa widelcem.Ciasto piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a zacznie robi si z這ciste. Wyj望 z piekarnika i przestudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w wysokim naczyniu i zmiksowa na jednolit mas. Masa b璠zie bardzo rzadka. Wyla j na podpieczony sp鏚. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Piana:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 partiami cukier puder. Piana powinna by g瘰ta i l郾i帷a. Na這篡 j na upieczony sernik. Temperatur w piekarniku zmniejszy do 150 stopni i piec sernik z pian jeszcze oko這 15 minut, a piana zacznie si lekko zez豉ca. Wa積e, aby w trakcie pieczenia pilnowa, aby piana zanadto si nie spiek豉 i nie zrobi豉 ca趾iem br您owa, gdy w闚czas rosa mo瞠 nie wyj嗆. Upieczony sernik od razu wyj望 z piekarnika i zostawi do wystudzenia. Rosa zacznie si pojawia ok. godziny po upieczeniu. Smacznego :)

sernik rosa

sernik z ros

Jako, 瞠 jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami, 篡cz wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga spokojnych, ciep造ch 鈍i徠, sp璠zonych w rodzinnym gronie, wype軟ionych zapachem choinki, smakiem pysznych potraw oraz kol璠ami :)

pi徠ek, 25 listopada 2016
Bananowy sernik Nigelli

Dzi zapraszam na ciasto, kt鏎e przypadnie do gustu zw豉szcza wielbicielom banan闚. Sernik z dodatkiem tych owoc闚 upiek豉m ju jaki czas temu, ale dopiero teraz doczeka si on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem dojrza造ch banan闚, posmakuje z pewno軼i wielu z Was. Ca這嗆 wie鎍zy cienka warstwa kajmaku. W oryginale sernik wyko鎍zony by mas toffi, ale postanowi豉m nieco zmieni jego wygl康 i smak. My郵, 瞠 ta zamiana wcale mu nie zaszkodzi豉. Sernik pieczony jest w k徙ieli wodnej, ale je郵i Was to przera瘸, mo瞠cie upiec go w tradycyjny spos鏏 - b璠zie wtedy mniej kremowy, ale z pewno軼i r闚nie smaczny.

Przepis na to cudo znalaz豉m tutaj. W oryginale jego autork jest Nigella Lawson.

sernik bananowy

Sk豉dniki: (tortownica o 鈔. 23 cm):

Sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 lub ciastek digestive
  • 70 g mas豉

Masa serowa (Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!):

  • 700g sera (u篡豉m ser z wiaderka)
  • 6 ca造ch jaj
  • 4 bardzo dojrza貫 banany
  • sok z po這wy cytryny
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • kilka 造瞠k masy kajmakowej

Wykonanie:

Sp鏚:

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Banany dok豉dnie rozgnie嗆 widelcem. Wymiesza z sokiem z cytryny. Ser zmiksowa kr鏒ko z cukrem i jajkami. Wmiesza banany. G豉dk, jednolit mas serow wyla delikatnie na ciasteczkowy sp鏚. Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony sernik sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Przed podaniem wierzch udekorowa mas kajmakow. Smacznego :)

bananowy sernik nigelli

sernik banany kajmak

czwartek, 15 wrze郾ia 2016
Sernik z kremem z mas豉 orzechowego

Odk康 spr鏏owa豉m po raz pierwszy produkt闚 Reese's, zakocha豉m si w nich bez pami璚i. Kiedy wi璚 u Dorotus znalaz豉m sernik inspirowany tymi s這dyczami, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go upiek. Sernik wyszed bardzo smaczny. Ci篹ki, intensywny w smaku, z dodatkiem grubej warstwy ob喚dnego kremu z mas豉 orzechowego i mascarpone. Ca這嗆 zwie鎍zona czekoladow polew. Brzmi bosko, prawda? Je郵i tak jak ja, jeste軼ie wielbicielami mas豉 orzechowego, koniecznie sku軼ie si na to ciasto. Nie zawiedziecie si :)

sernik z kremem z mas豉 orzechowego

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 23 cm):

Sp鏚:

  • 150 g ciastek pe軟oziarnistych typudigestive (u mnie pe軟oziarniste herbatniki)
  • 80 g mas豉 orzechowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 造磬i m彗i pszennej 
  • 1 造瞠czka pasty z wanilii lub 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Krem z mas豉 orzechowego:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mas豉 orzechowego
  • 60 g cukru pudru
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • du瘸 szczypta soli 

Polewa czekoladowa:

  • 35 g mlecznej czekolady
  • 35 g gorzkiejczekolady
  • 70 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka pokruszy. Zmiksowa je razem z mas貫m orzechowym do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Wylepi ni dno tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Podpiec w temperaturze 175 stopni przez oko這 12 minut lub do zarumienienia. Wyj望, lekko przestudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia. Mas serow przela na podpieczony sp鏚.Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec w k徙ieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez oko這 45 minut (powierzchnia sernika powinna by wypieczona i 軼i皻a przy dotyku patyczkiem). Upieczony sernik wyj望 z piekarnika, wystudzi.

Krem z mas豉 orzechowego:

Sch這dzony serek mascarpone zmiksowa kr鏒ko z cukrem pudrem. Doda mas這 orzechowe i zmiksowa, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. W osobnym naczyniu ubi na sztywno zimn 鄉ietan krem闚k. Doda j do masy serowej z mas貫m orzechowym. Wymiesza delikatnie szpatu趾. Gotowy krem orzechowyprze這篡 na wystudzony sernik, wyr闚na. Sch這dzi przez 12 godzin w lod闚ce. Sch這dzonysernik pola polew czekoladow.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k podgrza, prawie do momentu wrzenia, zdj望 z palnika. Doda posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty (bez mieszania). Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Przestudzi, odczeka do lekkiego zg瘰tnienia. Pola ni sernik. Smacznego :)

sernik reese's

pi徠ek, 08 lipca 2016
Sernik z kruszonk i owocami lata

Sernik闚 nigdy nie mam do嗆. To moje ulubione ciasta i zawsze z ch璚i si璕am po kawa貫k do herbaty. Dzi wersja bardzo letnia, z mieszank 鈍ie篡ch owoc闚 i kruszonk. Wrzuci豉m troch truskawek, malin, gar嗆 jag鏚, par bor闚ek...to co mia豉m pod r瘯, a latem w mojej kuchni owoc闚 jest pod dostatkiem. Sernik wyszed okaza造: bardzo smaczny i elegancki. Cienki sp鏚, du穎 pysznej serowej masy, letnich owoc闚 i kruszonki. Warto wypr鏏owa.

Przepis od Dorotus.

sernik z owocami i kruszonk

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 25 cm):

Kruche ciasto:

  • 170 g m彗i pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 130 g mas豉, w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypiek闚
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • ok. 450 g owoc闚 (u mnie mieszanka pokrojonych truskawek, malin, jag鏚 i bor闚ek)
  • 2 造磬i skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na kruchy sp鏚 dok豉dnie zagnie嗆, do momentu kiedy ciasto zacznie formowa kruszonk. Przykry foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 60 minut. Po tym czasie po這w kruszonki wsypa do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Wylepi ni dok豉dnie sp鏚 i podpiec go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-18 minut (do lekkiego zez這cenia). Drug cz窷 kruszonki zostawi w lod闚ce - b璠zie potrzebna na wierzch sernika.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Wszystkie sk豉dniki na mas serow umie軼i w misce. Zmiksowa je kr鏒ko do po陰czenia lub wymiesza r霩g kuchenn.

安ie瞠 owoce opr鏀zy skrobi ziemniaczan i delikatnie wymiesza.

Na podpieczony kruchy sp鏚 wy這篡 mas serow. Na wierzch pouk豉da owoce. Posypa pozosta陰 w lod闚ce kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez oko這 50 minut lub d逝瞠j (do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu). Przestudzi w stygn帷ym piekarniku. Przed podaniem opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

sernik z owocami i kruszonk

sernik z owocami i kruszonk

Letnie owoce 2

pi徠ek, 20 maja 2016
Sernik gotowany z musem jab趾owym

Tak, wiem, 瞠 teraz sezon na rabarbar i truskawki..ale ja na przek鏎 temu pragn Wam dzi zaproponowa ciasto z jab趾ami ;) Po陰czenie twarogu z tymi owocami bardzo pozytywnie zaskoczy這 mnie w zesz造m roku, kiedy to upiek豉m ten pyszny sernik. Postanowi豉m wypr鏏owa je jeszcze raz. Tym razem z jab貫k zrobi豉m mus, a mas serow zamiast piec - ugotowa豉m. Sernik gotowany to dla mnie nowo嗆 i musz przyzna, 瞠 p鏦i co, opowiadam si jednak za pieczon wersj tego ciasta. Proponowany dzi przeze mnie wypiek by wg mnie troch za s這dki - nast瘼nym razem zmniejszy豉bym ilo嗆 cukru w masie serowej. Ca這嗆 dobrze si kroi豉 i 豉dnie prezentowa豉 na stole. Troch pracoch這nny - nie jest to ciasto, kt鏎e mo積a przygotowa, gdy go軼ie s tu za progiem. Ale na weekend, czemu nie? Skusicie si? :)

Przepis znaleziony na blogu S這dka magia od kuchni.

sernik gotowany z musem jab趾owym

Sk豉dniki (blaszka 25x35cm):

Kruche ciasto:

  • 600g m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 180g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200g mas豉
  • 2 造磬i g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 1kg dobrego twarogu
  • 1 jajko
  • 250g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 100g mi瘯kiego mas豉
  • 1 budy waniliowy

Masa jab趾owa:

  • 1 kg jab貫k (najlepsze twarde i lekko kwa郾e)
  • 2 造瞠czki soku z cytryny
  • 120g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 przesia i wymiesza z proszkiem do pieczenia. Doda pozosta貫 sk豉dniki i posieka je no瞠m, a do po陰czenia. Zagnie嗆 jednolite ciasto. Podzieli na trzy r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich owin望 foli i od這篡 do sch這dzenia do lod闚ki. Po 15 minutach jedn porcj ciasta wyci庵n望 i wylepi ni blach, wy這穎n papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia) Wyj望, ostudzi. Pozosta貫 dwie cz窷ci ciasta upiec w ten sam spos鏏.

Masa serowa:

Jajko ubi z cukrem i cukrem wanilinowym. Doda mi瘯kie mas這 i ser. Wymiesza. Na koniec wsypa budy. Mas prze這篡 do garnka i zagotowa. Gotowa 3 minuty, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷 mas wyla na jeden z ostudzonych plack闚. Przykry kolejnym, lekko docisn望.

Masa jab趾owa:

Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach. Prze這篡 do garnka. Doda cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Owoce dusi przez kilka minut, a ca趾owicie zmi瘯n, a wypuszczony sok odparuje. Zdj望 z ognia. Do gor帷ych jab貫k wsypa galaretk i dok豉dnie wymiesza. Mas jab趾ow od razu wy這篡 na ciasto i przykry ostatnim plackiem, docisn望.

Gotowe ciasto udekorowa czekolad. Sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, a najlepiej ca陰 noc. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13