| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: twar鏬

pi徠ek, 14 kwietnia 2017
Kr闚ka serowo-鄉ietanowa i 篡czenia

Dzi mam dla Was przepis na ca趾iem przyjemne ciasto sk豉daj帷e si z miodowych blat闚, prze這穎nych mas z krem闚ki i twarogu. Wierzch wyko鎍zony kajmakiem w oryginale posypany by pra穎nym s這necznikiem - zrezygnowa豉m z tego dodatku i zamieni豉m go na posiekane orzechy w這skie. Ciasto smakowa這 dobrze, cho wg mnie by這 ciut za ma這 s這dkie. Zwi瘯szy豉bym te nast瘼nym razem troch ilo嗆 kremu, bo miodowe blaty troch go przyt這czy造. Niemniej jednak, warto skusi si na ten wypiek, kt鏎y elegancko b璠zie prezentowa si na ka盥ym stole.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kr闚ka serowo-鄉ietanowa

Sk豉dniki (blaszka20x36cm):

Ciasto kruche:

  • 4 szklanki m彗i
  • kostka mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 3 造磬i 鄉ietany
  • 4 造磬i miodu

Masa 鄉ietanowo-serowa:

  • 65 dag twarogu
  • 400 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 i 1/2 造磬i 瞠latyny
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy w這skie

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem i sod. Doda pozosta貫 sk豉dniki i szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich umie軼i w osobnej blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Masa:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Ser zmiksowa z cukrem pudrem. Po陰czy go delikatnie z ubit 鄉ietan.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Rozpuszczon 瞠latyn wymiesza dok豉dnie z gotowym kremem.

Pierwszy blat umie軼i w blaszce. Wy這篡 na niego po這w masy. Przykry drugim blatem i rozsmarowa na nim reszt kremu. Przykry ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmarowa kajmak. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto kr闚ka

kr闚ka z kajmakiem i orzechami

Jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami. Wszystkim czytelnikom mojego bloga chcia豉bym wi璚 篡czy zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych 安i徠 Wielkanocnych :)

pi徠ek, 07 kwietnia 2017
Sernik wiede雟ki

Najbardziej klasyczny z sernik闚. Bez spodu - sama masa serowa, wype軟iona rodzynkami. Ca這嗆 wyko鎍zona polew czekoladow. Pyszny i zawsze na czasie :)

Przepis od Dorotus.

sernik wiede雟ki

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego lub t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 100 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 造磬a m彗i pszennej
  • szklanka cukru
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego lub pomara鎍zowego
  • ewentualnie ulubione bakalie (u mnie rodzynki)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mas豉
  • 2 造磬i krem闚ki

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na jasn i puszyst mas. Wbija po jednym jajku, ucieraj帷 po ka盥ym dodaniu. Stopniowo dodawa twar鏬. Na koniec wmiesza obie przesiane m彗i, ekstrakty i ewentualnie bakalie. Gotow mas prze這篡 do formy wy這穎nej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrza do temperatury 170 stopni. W這篡 do niego sernik i od razu zmniejszy temperatur do 150 stopni. Piec w takich warunkach przez ok. 1,5 godziny. Studzi w lekko uchylonym piekarniku.

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mas貫m i krem闚k. Gotow polew ozdobi zimny sernik. Smacznego :)

sernik wiede雟ki


czwartek, 22 grudnia 2016
Sernik "Z這ta Rosa" i 篡czenia 鈍i徠eczne

Ten sernik to klasyka. Zna go pewnie wi瘯szo嗆 z Was. Ja sama jada豉m go cz瘰to w dzieci雟twie, ale nigdy nie pr鏏owa豉m go upiec. Ba豉m si, 瞠 nie wyjdzie, nie pojawi si rosa, beza opadnie, ca這嗆 si nie zetnie. Du穎 mia豉m tych w徠pliwo軼i, oj du穎. W ko鎍u jednak si skusi豉m i powiem Wam, 瞠 nie taki diabe straszny jak go maluj ;) Sernik wyszed smaczny i bardzo efektowny. Rosa zacz窸a si na nim pojawia ju godzin po upieczeniu, po nocy by豉 ju ca趾iem okaza豉 i pi瘯nie si prezentowa豉 na wierzchu ciasta. Sam sernik jest bardzo delikatny, wprost rozp造wa si w ustach. Je郵i jeszcze nie wybrali軼ie sernika na 鈍i皻a, bardzo Wam polecam t propozycj.

Skorzysta豉m z przepisu Mirabelki.

sernik z這ta rosa

Sk豉dniki (forma 25x30 cm):

Sp鏚:

  • 300g m彗i
  • 125g mas豉
  • czubata 造磬a cukru pudru
  • 造磬a cukru waniliowego
  • 1 鄴速ko
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu (da豉m twar鏬 z wiaderka)
  • p馧 szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka (da豉m dwie)
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 鄴速ka
  • du瞠 opakowanie (65g) budyniu 鄉ietankowego
  • czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego

Piana:

  • 5 bia貫k
  • szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗, a powstanie kruszonka. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Zawin望 je w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut. Form wy這篡 papierem do pieczenia. Ciasto rozwa趾owa i wylepi nim blaszk, formuj帷 do嗆 wysokie boki. Ponak逝wa widelcem.Ciasto piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a zacznie robi si z這ciste. Wyj望 z piekarnika i przestudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w wysokim naczyniu i zmiksowa na jednolit mas. Masa b璠zie bardzo rzadka. Wyla j na podpieczony sp鏚. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Piana:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 partiami cukier puder. Piana powinna by g瘰ta i l郾i帷a. Na這篡 j na upieczony sernik. Temperatur w piekarniku zmniejszy do 150 stopni i piec sernik z pian jeszcze oko這 15 minut, a piana zacznie si lekko zez豉ca. Wa積e, aby w trakcie pieczenia pilnowa, aby piana zanadto si nie spiek豉 i nie zrobi豉 ca趾iem br您owa, gdy w闚czas rosa mo瞠 nie wyj嗆. Upieczony sernik od razu wyj望 z piekarnika i zostawi do wystudzenia. Rosa zacznie si pojawia ok. godziny po upieczeniu. Smacznego :)

sernik rosa

sernik z ros

Jako, 瞠 jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami, 篡cz wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga spokojnych, ciep造ch 鈍i徠, sp璠zonych w rodzinnym gronie, wype軟ionych zapachem choinki, smakiem pysznych potraw oraz kol璠ami :)

pi徠ek, 25 listopada 2016
Bananowy sernik Nigelli

Dzi zapraszam na ciasto, kt鏎e przypadnie do gustu zw豉szcza wielbicielom banan闚. Sernik z dodatkiem tych owoc闚 upiek豉m ju jaki czas temu, ale dopiero teraz doczeka si on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem dojrza造ch banan闚, posmakuje z pewno軼i wielu z Was. Ca這嗆 wie鎍zy cienka warstwa kajmaku. W oryginale sernik wyko鎍zony by mas toffi, ale postanowi豉m nieco zmieni jego wygl康 i smak. My郵, 瞠 ta zamiana wcale mu nie zaszkodzi豉. Sernik pieczony jest w k徙ieli wodnej, ale je郵i Was to przera瘸, mo瞠cie upiec go w tradycyjny spos鏏 - b璠zie wtedy mniej kremowy, ale z pewno軼i r闚nie smaczny.

Przepis na to cudo znalaz豉m tutaj. W oryginale jego autork jest Nigella Lawson.

sernik bananowy

Sk豉dniki: (tortownica o 鈔. 23 cm):

Sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 lub ciastek digestive
  • 70 g mas豉

Masa serowa (Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!):

  • 700g sera (u篡豉m ser z wiaderka)
  • 6 ca造ch jaj
  • 4 bardzo dojrza貫 banany
  • sok z po這wy cytryny
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • kilka 造瞠k masy kajmakowej

Wykonanie:

Sp鏚:

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Banany dok豉dnie rozgnie嗆 widelcem. Wymiesza z sokiem z cytryny. Ser zmiksowa kr鏒ko z cukrem i jajkami. Wmiesza banany. G豉dk, jednolit mas serow wyla delikatnie na ciasteczkowy sp鏚. Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony sernik sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Przed podaniem wierzch udekorowa mas kajmakow. Smacznego :)

bananowy sernik nigelli

sernik banany kajmak

czwartek, 15 wrze郾ia 2016
Sernik z kremem z mas豉 orzechowego

Odk康 spr鏏owa豉m po raz pierwszy produkt闚 Reese's, zakocha豉m si w nich bez pami璚i. Kiedy wi璚 u Dorotus znalaz豉m sernik inspirowany tymi s這dyczami, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go upiek. Sernik wyszed bardzo smaczny. Ci篹ki, intensywny w smaku, z dodatkiem grubej warstwy ob喚dnego kremu z mas豉 orzechowego i mascarpone. Ca這嗆 zwie鎍zona czekoladow polew. Brzmi bosko, prawda? Je郵i tak jak ja, jeste軼ie wielbicielami mas豉 orzechowego, koniecznie sku軼ie si na to ciasto. Nie zawiedziecie si :)

sernik z kremem z mas豉 orzechowego

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 23 cm):

Sp鏚:

  • 150 g ciastek pe軟oziarnistych typudigestive (u mnie pe軟oziarniste herbatniki)
  • 80 g mas豉 orzechowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 造磬i m彗i pszennej 
  • 1 造瞠czka pasty z wanilii lub 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Krem z mas豉 orzechowego:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mas豉 orzechowego
  • 60 g cukru pudru
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • du瘸 szczypta soli 

Polewa czekoladowa:

  • 35 g mlecznej czekolady
  • 35 g gorzkiejczekolady
  • 70 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka pokruszy. Zmiksowa je razem z mas貫m orzechowym do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Wylepi ni dno tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Podpiec w temperaturze 175 stopni przez oko這 12 minut lub do zarumienienia. Wyj望, lekko przestudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia. Mas serow przela na podpieczony sp鏚.Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec w k徙ieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez oko這 45 minut (powierzchnia sernika powinna by wypieczona i 軼i皻a przy dotyku patyczkiem). Upieczony sernik wyj望 z piekarnika, wystudzi.

Krem z mas豉 orzechowego:

Sch這dzony serek mascarpone zmiksowa kr鏒ko z cukrem pudrem. Doda mas這 orzechowe i zmiksowa, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. W osobnym naczyniu ubi na sztywno zimn 鄉ietan krem闚k. Doda j do masy serowej z mas貫m orzechowym. Wymiesza delikatnie szpatu趾. Gotowy krem orzechowyprze這篡 na wystudzony sernik, wyr闚na. Sch這dzi przez 12 godzin w lod闚ce. Sch這dzonysernik pola polew czekoladow.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k podgrza, prawie do momentu wrzenia, zdj望 z palnika. Doda posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty (bez mieszania). Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Przestudzi, odczeka do lekkiego zg瘰tnienia. Pola ni sernik. Smacznego :)

sernik reese's

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13