| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: imbir

poniedzia³ek, 15 pa¼dziernika 2018
Kurczak po chiñsku z mango i papryk±

Dzi¶ na blogu nasz wczorajszy obiad. Rzadko zdarza mi siê dodaæ przepis od razu po wykonaniu potrawy, ale mam ma³e postanowienie, ¿eby choæ trochê odkurzyæ bloga. Pomys³ na to danie znalaz³am u Asi z Kwestii Smaku. W oryginale u¿yte by³y polêdwiczki - ja zamieni³am je na kurczaka i doda³am od siebie marchewkê. Mia³am bardzo dojrza³e mango, które czê¶ciowo siê rozpad³o, wiêc efekt pewnie nie do koñca by³ taki jak zamierzony. Niemniej jednak ca³o¶æ nam smakowa³a. Ba³am siê, ¿e bêdzie md³o, ale nie: lekko s³odka potrawa, pe³na warzywa, choæ mo¿e trochê za ma³o pikantna wg mnie. Warto wypróbowaæ, je¶li lubicie po³±czenie miêsa z owocami. Ca³o¶æ poda³am z br±zowym ry¿em. 

kurczak z mango

Sk³adniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • mango
  • du¿a czerwona papryka
  • 1,5 czerwonej cebuli
  • 2 male marchewki
  • 3 z±bki czosnku
  • 3 cm kawa³ek imbiru
  • ma³a papryczka chili
  • sól, pieprz
  • olej do sma¿enia
  • ew. ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej

Sos:

  • 3 ³y¿ki octu ry¿owego
  • 3 ³y¿ki wody
  • 5 ³y¿ek sosu sojowego
  • 2 ³y¿ki cukru (np. trzcinowego)

Wykonanie:

Kurczaka umyæ, pokroiæ w paski. Doprawiæ sol± i pieprzem. Mango i marchewki obraæ i pokroiæ w s³upki. Paprykê pokroiæ w paski, cebule w piórka. Papryczkê chili przekroiæ wzd³u¿, usun±æ pestki, nastêpnie drobno posiekaæ. Czosnek i imbir obraæ i zetrzeæ na drobnej tarce. Na ³y¿ce oleju podsma¿yæ cebulê z papryczk± chili, imbirem i czosnkiem. Po chwili dodaæ paprykê i marchew. Sma¿yæ ca³o¶æ na wiêkszym ogniu przez oko³o 3 minuty. Dodaæ mango i wymieszaæ. Sma¿yæ razem przez ok. 2 minuty, a nastêpnie wszystko wyj±æ na talerz. Na patelnie wlaæ ³y¿kê oleju i podsma¿yæ na niej kurczaka. Pod koniec dodaæ podduszone warzywa z mango. Wlaæ wymieszane ze sob± wszystkie sk³adniki sosu. Gotowaæ na du¿ym ogniu przez oko³o 2 minuty, a¿ sos zgêstnieje (je¶li tak nie bêdzie mo¿na dodaæ odrobinê m±ki ziemniaczanej). Wymieszaæ. Podawaæ z ry¿em, posypane szczypiorkiem. Smacznego :) 


pi±tek, 19 sierpnia 2016
M³oda kapusta z nut± indyjsk±

M³od± kapustê uwielbiam. Latem zajadam siê ni± bardzo czêsto, obowi±zkowo z ogromn± ilo¶ci± koperku. Ostatnio jednak wpad³ mi w oko przepis, w którym warzywo to przygotowano na sposób indyjski. Jako, ¿e mój m±¿ jest wielbicielem takiej kuchni, postanowi³am go wypróbowaæ. I powiem Wam, ¿e wersji z koperkiem nie pobi³a, ale by³a naprawdê ca³kiem niez³a. Warto poeksperymentowaæ ;)

m³oda kapusta po indyjsku

Przepis znalaz³am tutaj.

Sk³adniki:

  • pó³ g³ówki m³odej kapusty
  • du¿a cebula
  • 2 z±bki czosnku 
  • 1 cm ¶wie¿ego imbiru  
  • ¶wie¿a papryczki chili lub pepperoni  
  • ³y¿eczka garam masala 
  • pó³ ³y¿eczki kurkumy 
  • sól, pieprz
  • 2 ³y¿ki oleju kokosowego lub oliwy
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju zeszkliæ posiekan± cebulê. Dodaæ przeci¶niêty przez praskê czosnek, starty imbir i pokrojon± papryczkê. Sma¿yæ kilka minut. Dosypaæ wymieszane przyprawy. Sma¿yæ 1-2 minuty, po czym dodaæ posiekan± kapustê. Ca³o¶æ wymieszaæ i dusiæ do miêkko¶ci kapusty (ma pozostaæ al dente - im m³odsza kapusta, tym krócej dusimy). Gotow± kapustê posypaæ posiekan± natk± pietruszki. Smacznego :)


wtorek, 19 kwietnia 2016
Kurczak Genera³a Tso

Dzi¶ zapraszam na przepysznego kurczaka, który z pewno¶ci± podbije serca wielu z Was. Kuchnia Dalekiego Wschodu, której wielbicielem jest mój m±¿, go¶ci u nas zdecydowanie zbyt rzadko, co u¶wiadamiam sobie zawsze, gdy jadam takie pyszne dania jak to dzisiejsze. Kurczak Genera³a Tso jest naprawdê rewelacyjny - soczysty, wyra¼ny i sk±pany w cudownie aromatycznym sosie. Jedyn± jego wad± jest chyba kaloryczno¶æ - kurczak obtaczany jest w panierce z m±ki kukurydzianej, a nastêpnie sma¿ony w g³êbokim oleju - ale raz na jaki¶ czas mo¿na sobie pozwoliæ na takie szaleñstwa.

Przepis na to danie znalaz³am u Mirabelki. Czasami modyfikujê je, dodaj±c jeszcze broku³a oraz pra¿one ziarna sezamu. Zwiêkszam równie¿ trochê ilo¶æ sosu. Bardzo Wam polecam wypróbowanie i takiej wersji. U mnie za ka¿dym razem kurczak ten znika w oka mgnieniu :)

kurczak genera³a tso

Sk³adniki:

  • 600-700g miêsa z udek lub piersi kurczaka

Ciasto:

  • 1/2 szklanki m±ki kukurydzianej
  • 1 du¿e jajko
  • 2 ³y¿ki sosu sojowego
  • Ew. 1-2 ³y¿ki wody (gdyby ciasto by³a za gêste)

Sos:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 3 ³y¿ki sosu sojowego
  • 3 ³y¿ki cukru
  • 3 ³y¿ki octu ry¿owego
  • 2-3 du¿e z±bki czosnku
  • 1,5 ³y¿ki startego imbiru
  • 1,5 czubatej ³y¿eczki m±ki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 cebulki dymki
  • 1 papryczka chili
  • ew. pó³ broku³a, pra¿one ziarna sezamu
  • ok. 200 ml oleju do sma¿enia

Wykonanie:

Miêso umyæ, osuszyæ i pokroiæ w kostkê. M±kê kukurydzian± wymieszaæ z jajkiem i sosem sojowym (i ew. wod±, je¶li ciasto wyjdzie zbyt gêste). W powsta³ym cie¶cie obtoczyæ dok³adnie kurczaka. Sma¿yæ go partiami w woku na rozgrzanym oleju, a¿ zaczn± robiæ siê z³ociste (kawa³ki miêsa wk³adaæ na olej pojedynczo, ¿eby nie skleja³y siê ze sob±). Wyj±æ ³y¿k± cedzakow± i ods±czyæ na papierowych rêcznikach.

Przygotowaæ sos: bulion wymieszaæ z sosem sojowym, cukrem, octem ry¿owym, posiekanym drobno czosnkiem i startym imbirem.

Broku³a podzieliæ na niewielkie ró¿yczki i ugotowaæ w osolonym wrz±tku na pó³ twardo.

Z woka zlaæ prawie ca³y olej. Przesma¿yæ krótko drobno posiekane dymki i papryczkê chili (bez pestek). Dodaæ sos. Zagotowaæ. M±kê ziemniaczan± wymieszaæ z odrobin± zimnej wody i wlaæ do gotuj±cego siê bulionu. Gdy sos zgêstnieje, dodaæ kurczaka. Delikatnie wymieszaæ ca³o¶æ, tak aby sos dok³adnie oblepi³ miêso. Chwilê podgrzewaæ wszystko razem. Przed podaniem mo¿na posypaæ pra¿onymi ziarnami sezamu. Smacznego :)

kurczak genera³a tso

pi±tek, 08 kwietnia 2016
Pieczony ³oso¶ z imbirem i pieprzem cytrynowym

Nie przepadam za ³ososiem, o czym wspomina³am tutaj niejeden raz, ale przyrz±dzony w ten sposób, prosty i niewyszukany, naprawdê mi smakowa³. Je¶li szukacie przepisu na szybki, a zarazem elegancki obiad, z pewno¶ci± bêdziecie zadowoleni.

Przepis od Margarytki.

pieczony ³oso¶ z imbirem

Sk³adniki:

  • 2 niedu¿e filety z ³ososia
  • sok z cytryny
  • pó³ ³y¿eczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 2 ³y¿ki mas³a
  • ¶wie¿y koperek

Wykonanie:

£ososia dok³adnie oczy¶ciæ, op³ukaæ i osuszyæ. Skropiæ sokiem z cytryny, oprószyæ mielonym imbirem, pieprzem cytrynowym i sol±. Przyprawion± rybê odstawiæ do lodówki na godzinê. Po tym czasie umie¶ciæ j± w naczyniu ¿aroodpornym, wysmarowanym uprzednio mas³em.  Pod ka¿dym kawa³kiem ³ososia oraz pomiêdzy nimi u³o¿yæ ga³±zki ¶wie¿ego koperku. Posypaæ wiórkami mas³a. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Smacznego :)

sobota, 18 pa¼dziernika 2014
Ciasto dyniowe z marcepanem i czekolad±

Pyszne jesienne ciasto z pomarañczow± królow± w roli g³ównej. Wilgotne, aromatyczne, miêkkie. S³odki marcepan i czekolada s± tutaj przys³owiow± "kropk± nad i". Idealne do popo³udniowej kawy. Bardzo ³atwe i szybkie w wykonaniu. Przepis znalaz³am u Liski. Od siebie doda³am tylko czekoladowe groszki.

Jest to moja pierwsza propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego jak co roku przez Beê.



Sk³adniki (keksówka o wymiarach ok. 25x12):
  • 250 g m±ki pszennej
  • 350 g puree z dyni (zrobionego np. wg tego przepisu)
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru
  • 100 ml stopionego mas³a
  • 80 ml mleka
  • 3/4 ³y¿eczki sody
  • 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
  • 2 ³y¿eczki cynamonu
  • 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku
  • 1/4 ³y¿eczki mielonych go¼dzików
  • 1/4 ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej
  • 1/4 ³y¿eczki soli
  • 150 g masy marcepanowej, pokrojonej w kostkê (da³am 100 g masy startej na tarce o du¿ych oczkach)
  • 50 g czekoladowych groszków (to mój dodatek)

Wykonanie:

Wymieszaæ suche sk³adniki: m±kê, sodê, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, go¼dziki, ga³kê oraz sól. W drugim naczyniu utrzeæ jajka z cukrem na kogel-mogel. Powoli dodawaæ na przemian stopione mas³o i mleko oraz wymieszane sypkie produkty. Dodaæ puree z dyni. Kiedy masa bêdzie g³adka, wmieszaæ do niej marcepan oraz czekoladê. Gotowe ciasto prze³o¿yæ do blaszki wy³o¿onej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas³em i wysypanej m±k±. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)






 
1 , 2 , 3 , 4