Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: imbir
poniedzia³ek, 15 pa¼dziernika 2018
Kurczak po chiñsku z mango i papryk±
Dzi¶ na blogu nasz wczorajszy obiad. Rzadko zdarza mi siê dodaæ przepis od razu po wykonaniu potrawy, ale mam ma³e postanowienie, ¿eby choæ trochê odkurzyæ bloga. Pomys³ na to danie znalaz³am u Asi z Kwestii Smaku. W oryginale u¿yte by³y polêdwiczki - ja zamieni³am je na kurczaka i doda³am od siebie marchewkê. Mia³am bardzo dojrza³e mango, które czê¶ciowo siê rozpad³o, wiêc efekt pewnie nie do koñca by³ taki jak zamierzony. Niemniej jednak ca³o¶æ nam smakowa³a. Ba³am siê, ¿e bêdzie md³o, ale nie: lekko s³odka potrawa, pe³na warzywa, choæ mo¿e trochê za ma³o pikantna wg mnie. Warto wypróbowaæ, je¶li lubicie po³±czenie miêsa z owocami. Ca³o¶æ poda³am z br±zowym ry¿em. Sk³adniki:
Sos:
Wykonanie: Kurczaka umyæ, pokroiæ w paski. Doprawiæ sol± i pieprzem. Mango i marchewki obraæ i pokroiæ w s³upki. Paprykê pokroiæ w paski, cebule w piórka. Papryczkê chili przekroiæ wzd³u¿, usun±æ pestki, nastêpnie drobno posiekaæ. Czosnek i imbir obraæ i zetrzeæ na drobnej tarce. Na ³y¿ce oleju podsma¿yæ cebulê z papryczk± chili, imbirem i czosnkiem. Po chwili dodaæ paprykê i marchew. Sma¿yæ ca³o¶æ na wiêkszym ogniu przez oko³o 3 minuty. Dodaæ mango i wymieszaæ. Sma¿yæ razem przez ok. 2 minuty, a nastêpnie wszystko wyj±æ na talerz. Na patelnie wlaæ ³y¿kê oleju i podsma¿yæ na niej kurczaka. Pod koniec dodaæ podduszone warzywa z mango. Wlaæ wymieszane ze sob± wszystkie sk³adniki sosu. Gotowaæ na du¿ym ogniu przez oko³o 2 minuty, a¿ sos zgêstnieje (je¶li tak nie bêdzie mo¿na dodaæ odrobinê m±ki ziemniaczanej). Wymieszaæ. Podawaæ z ry¿em, posypane szczypiorkiem. Smacznego :)
pi±tek, 19 sierpnia 2016
M³oda kapusta z nut± indyjsk±
M³od± kapustê uwielbiam. Latem zajadam siê ni± bardzo czêsto, obowi±zkowo z ogromn± ilo¶ci± koperku. Ostatnio jednak wpad³ mi w oko przepis, w którym warzywo to przygotowano na sposób indyjski. Jako, ¿e mój m±¿ jest wielbicielem takiej kuchni, postanowi³am go wypróbowaæ. I powiem Wam, ¿e wersji z koperkiem nie pobi³a, ale by³a naprawdê ca³kiem niez³a. Warto poeksperymentowaæ ;) Przepis znalaz³am tutaj. Sk³adniki:
Wykonanie: Na rozgrzanym oleju zeszkliæ posiekan± cebulê. Dodaæ przeci¶niêty przez praskê czosnek, starty imbir i pokrojon± papryczkê. Sma¿yæ kilka minut. Dosypaæ wymieszane przyprawy. Sma¿yæ 1-2 minuty, po czym dodaæ posiekan± kapustê. Ca³o¶æ wymieszaæ i dusiæ do miêkko¶ci kapusty (ma pozostaæ al dente - im m³odsza kapusta, tym krócej dusimy). Gotow± kapustê posypaæ posiekan± natk± pietruszki. Smacznego :)
wtorek, 19 kwietnia 2016
Kurczak Genera³a Tso
Dzi¶ zapraszam na przepysznego kurczaka, który z pewno¶ci± podbije serca wielu z Was. Kuchnia Dalekiego Wschodu, której wielbicielem jest mój m±¿, go¶ci u nas zdecydowanie zbyt rzadko, co u¶wiadamiam sobie zawsze, gdy jadam takie pyszne dania jak to dzisiejsze. Kurczak Genera³a Tso jest naprawdê rewelacyjny - soczysty, wyra¼ny i sk±pany w cudownie aromatycznym sosie. Jedyn± jego wad± jest chyba kaloryczno¶æ - kurczak obtaczany jest w panierce z m±ki kukurydzianej, a nastêpnie sma¿ony w g³êbokim oleju - ale raz na jaki¶ czas mo¿na sobie pozwoliæ na takie szaleñstwa. Przepis na to danie znalaz³am u Mirabelki. Czasami modyfikujê je, dodaj±c jeszcze broku³a oraz pra¿one ziarna sezamu. Zwiêkszam równie¿ trochê ilo¶æ sosu. Bardzo Wam polecam wypróbowanie i takiej wersji. U mnie za ka¿dym razem kurczak ten znika w oka mgnieniu :) Sk³adniki:
Ciasto:
Sos:
Dodatkowo:
Wykonanie: Miêso umyæ, osuszyæ i pokroiæ w kostkê. M±kê kukurydzian± wymieszaæ z jajkiem i sosem sojowym (i ew. wod±, je¶li ciasto wyjdzie zbyt gêste). W powsta³ym cie¶cie obtoczyæ dok³adnie kurczaka. Sma¿yæ go partiami w woku na rozgrzanym oleju, a¿ zaczn± robiæ siê z³ociste (kawa³ki miêsa wk³adaæ na olej pojedynczo, ¿eby nie skleja³y siê ze sob±). Wyj±æ ³y¿k± cedzakow± i ods±czyæ na papierowych rêcznikach. Przygotowaæ sos: bulion wymieszaæ z sosem sojowym, cukrem, octem ry¿owym, posiekanym drobno czosnkiem i startym imbirem. Broku³a podzieliæ na niewielkie ró¿yczki i ugotowaæ w osolonym wrz±tku na pó³ twardo. Z woka zlaæ prawie ca³y olej. Przesma¿yæ krótko drobno posiekane dymki i papryczkê chili (bez pestek). Dodaæ sos. Zagotowaæ. M±kê ziemniaczan± wymieszaæ z odrobin± zimnej wody i wlaæ do gotuj±cego siê bulionu. Gdy sos zgêstnieje, dodaæ kurczaka. Delikatnie wymieszaæ ca³o¶æ, tak aby sos dok³adnie oblepi³ miêso. Chwilê podgrzewaæ wszystko razem. Przed podaniem mo¿na posypaæ pra¿onymi ziarnami sezamu. Smacznego :)
pi±tek, 08 kwietnia 2016
Pieczony ³oso¶ z imbirem i pieprzem cytrynowym
Nie przepadam za ³ososiem, o czym wspomina³am tutaj niejeden raz, ale przyrz±dzony w ten sposób, prosty i niewyszukany, naprawdê mi smakowa³. Je¶li szukacie przepisu na szybki, a zarazem elegancki obiad, z pewno¶ci± bêdziecie zadowoleni. Przepis od Margarytki. Sk³adniki:
Wykonanie: £ososia dok³adnie oczy¶ciæ, op³ukaæ i osuszyæ. Skropiæ sokiem z cytryny, oprószyæ mielonym imbirem, pieprzem cytrynowym i sol±. Przyprawion± rybê odstawiæ do lodówki na godzinê. Po tym czasie umie¶ciæ j± w naczyniu ¿aroodpornym, wysmarowanym uprzednio mas³em. Pod ka¿dym kawa³kiem ³ososia oraz pomiêdzy nimi u³o¿yæ ga³±zki ¶wie¿ego koperku. Posypaæ wiórkami mas³a. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Smacznego :)
sobota, 18 pa¼dziernika 2014
Ciasto dyniowe z marcepanem i czekolad±
Pyszne jesienne ciasto z pomarañczow± królow± w roli g³ównej. Wilgotne, aromatyczne, miêkkie. S³odki marcepan i czekolada s± tutaj przys³owiow± "kropk± nad i". Idealne do popo³udniowej kawy. Bardzo ³atwe i szybkie w wykonaniu. Przepis znalaz³am u Liski. Od siebie doda³am tylko czekoladowe groszki. Sk³adniki (keksówka o wymiarach ok. 25x12):
Wykonanie: ![]() |