| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: imbir

poniedzia貫k, 15 pa寮ziernika 2018
Kurczak po chi雟ku z mango i papryk

Dzi na blogu nasz wczorajszy obiad. Rzadko zdarza mi si doda przepis od razu po wykonaniu potrawy, ale mam ma貫 postanowienie, 瞠by cho troch odkurzy bloga. Pomys na to danie znalaz豉m u Asi z Kwestii Smaku. W oryginale u篡te by造 pol璠wiczki - ja zamieni豉m je na kurczaka i doda豉m od siebie marchewk. Mia豉m bardzo dojrza貫 mango, kt鏎e cz窷ciowo si rozpad這, wi璚 efekt pewnie nie do ko鎍a by taki jak zamierzony. Niemniej jednak ca這嗆 nam smakowa豉. Ba豉m si, 瞠 b璠zie md這, ale nie: lekko s這dka potrawa, pe軟a warzywa, cho mo瞠 troch za ma這 pikantna wg mnie. Warto wypr鏏owa, je郵i lubicie po陰czenie mi瘰a z owocami. Ca這嗆 poda豉m z br您owym ry瞠m.

kurczak z mango

Sk豉dniki:

  • 500 g filet闚 z kurczaka
  • mango
  • du瘸 czerwona papryka
  • 1,5 czerwonej cebuli
  • 2 male marchewki
  • 3 z帳ki czosnku
  • 3 cm kawa貫k imbiru
  • ma豉 papryczka chili
  • s鏊, pieprz
  • olej do sma瞠nia
  • ew. 造瞠czka m彗i ziemniaczanej

Sos:

  • 3 造磬i octu ry穎wego
  • 3 造磬i wody
  • 5 造瞠k sosu sojowego
  • 2 造磬i cukru (np. trzcinowego)

Wykonanie:

Kurczaka umy, pokroi w paski. Doprawi sol i pieprzem. Mango i marchewki obra i pokroi w s逝pki. Papryk pokroi w paski, cebule w pi鏎ka. Papryczk chili przekroi wzd逝, usun望 pestki, nast瘼nie drobno posieka. Czosnek i imbir obra i zetrze na drobnej tarce. Na 造盧e oleju podsma篡 cebul z papryczk chili, imbirem i czosnkiem. Po chwili doda papryk i marchew. Sma篡 ca這嗆 na wi瘯szym ogniu przez oko這 3 minuty. Doda mango i wymiesza. Sma篡 razem przez ok. 2 minuty, a nast瘼nie wszystko wyj望 na talerz. Na patelnie wla 造磬 oleju i podsma篡 na niej kurczaka. Pod koniec doda podduszone warzywa z mango. Wla wymieszane ze sob wszystkie sk豉dniki sosu. Gotowa na du篡m ogniu przez oko這 2 minuty, a sos zg瘰tnieje (je郵i tak nie b璠zie mo積a doda odrobin m彗i ziemniaczanej). Wymiesza. Podawa z ry瞠m, posypane szczypiorkiem. Smacznego :)


pi徠ek, 19 sierpnia 2016
M這da kapusta z nut indyjsk

M這d kapust uwielbiam. Latem zajadam si ni bardzo cz瘰to, obowi您kowo z ogromn ilo軼i koperku. Ostatnio jednak wpad mi w oko przepis, w kt鏎ym warzywo to przygotowano na spos鏏 indyjski. Jako, 瞠 m鎩 m捫 jest wielbicielem takiej kuchni, postanowi豉m go wypr鏏owa. I powiem Wam, 瞠 wersji z koperkiem nie pobi豉, ale by豉 naprawd ca趾iem niez豉. Warto poeksperymentowa ;)

m這da kapusta po indyjsku

Przepis znalaz豉m tutaj.

Sk豉dniki:

  • p馧 g堯wki m這dej kapusty
  • du瘸 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • 1 cm 鈍ie瞠go imbiru
  • 鈍ie瘸 papryczki chili lub pepperoni
  • 造瞠czka garam masala
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • s鏊, pieprz
  • 2 造磬i oleju kokosowego lub oliwy
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju zeszkli posiekan cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, starty imbir i pokrojon papryczk. Sma篡 kilka minut. Dosypa wymieszane przyprawy. Sma篡 1-2 minuty, po czym doda posiekan kapust. Ca這嗆 wymiesza i dusi do mi瘯ko軼i kapusty (ma pozosta al dente - im m這dsza kapusta, tym kr鏂ej dusimy). Gotow kapust posypa posiekan natk pietruszki. Smacznego :)


wtorek, 19 kwietnia 2016
Kurczak Genera豉 Tso

Dzi zapraszam na przepysznego kurczaka, kt鏎y z pewno軼i podbije serca wielu z Was. Kuchnia Dalekiego Wschodu, kt鏎ej wielbicielem jest m鎩 m捫, go軼i u nas zdecydowanie zbyt rzadko, co u鈍iadamiam sobie zawsze, gdy jadam takie pyszne dania jak to dzisiejsze. Kurczak Genera豉 Tso jest naprawd rewelacyjny - soczysty, wyra幡y i sk徙any w cudownie aromatycznym sosie. Jedyn jego wad jest chyba kaloryczno嗆 - kurczak obtaczany jest w panierce z m彗i kukurydzianej, a nast瘼nie sma穎ny w g喚bokim oleju - ale raz na jaki czas mo積a sobie pozwoli na takie szale雟twa.

Przepis na to danie znalaz豉m u Mirabelki. Czasami modyfikuj je, dodaj帷 jeszcze broku豉 oraz pra穎ne ziarna sezamu. Zwi瘯szam r闚nie troch ilo嗆 sosu. Bardzo Wam polecam wypr鏏owanie i takiej wersji. U mnie za ka盥ym razem kurczak ten znika w oka mgnieniu :)

kurczak genera豉 tso

Sk豉dniki:

  • 600-700g mi瘰a z udek lub piersi kurczaka

Ciasto:

  • 1/2 szklanki m彗i kukurydzianej
  • 1 du瞠 jajko
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • Ew. 1-2 造磬i wody (gdyby ciasto by豉 za g瘰te)

Sos:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 3 造磬i sosu sojowego
  • 3 造磬i cukru
  • 3 造磬i octu ry穎wego
  • 2-3 du瞠 z帳ki czosnku
  • 1,5 造磬i startego imbiru
  • 1,5 czubatej 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 cebulki dymki
  • 1 papryczka chili
  • ew. p馧 broku豉, pra穎ne ziarna sezamu
  • ok. 200 ml oleju do sma瞠nia

Wykonanie:

Mi瘰o umy, osuszy i pokroi w kostk. M彗 kukurydzian wymiesza z jajkiem i sosem sojowym (i ew. wod, je郵i ciasto wyjdzie zbyt g瘰te). W powsta造m cie軼ie obtoczy dok豉dnie kurczaka. Sma篡 go partiami w woku na rozgrzanym oleju, a zaczn robi si z這ciste (kawa趾i mi瘰a wk豉da na olej pojedynczo, 瞠by nie skleja造 si ze sob). Wyj望 造磬 cedzakow i ods帷zy na papierowych r璚znikach.

Przygotowa sos: bulion wymiesza z sosem sojowym, cukrem, octem ry穎wym, posiekanym drobno czosnkiem i startym imbirem.

Broku豉 podzieli na niewielkie r騜yczki i ugotowa w osolonym wrz徠ku na p馧 twardo.

Z woka zla prawie ca造 olej. Przesma篡 kr鏒ko drobno posiekane dymki i papryczk chili (bez pestek). Doda sos. Zagotowa. M彗 ziemniaczan wymiesza z odrobin zimnej wody i wla do gotuj帷ego si bulionu. Gdy sos zg瘰tnieje, doda kurczaka. Delikatnie wymiesza ca這嗆, tak aby sos dok豉dnie oblepi mi瘰o. Chwil podgrzewa wszystko razem. Przed podaniem mo積a posypa pra穎nymi ziarnami sezamu. Smacznego :)

kurczak genera豉 tso

pi徠ek, 08 kwietnia 2016
Pieczony 這so z imbirem i pieprzem cytrynowym

Nie przepadam za 這sosiem, o czym wspomina豉m tutaj niejeden raz, ale przyrz康zony w ten spos鏏, prosty i niewyszukany, naprawd mi smakowa. Je郵i szukacie przepisu na szybki, a zarazem elegancki obiad, z pewno軼i b璠ziecie zadowoleni.

Przepis od Margarytki.

pieczony 這so z imbirem

Sk豉dniki:

  • 2 niedu瞠 filety z 這sosia
  • sok z cytryny
  • p馧 造瞠czki mielonego imbiru
  • s鏊, pieprz cytrynowy
  • 2 造磬i mas豉
  • 鈍ie篡 koperek

Wykonanie:

υsosia dok豉dnie oczy軼i, op逝ka i osuszy. Skropi sokiem z cytryny, opr鏀zy mielonym imbirem, pieprzem cytrynowym i sol. Przyprawion ryb odstawi do lod闚ki na godzin. Po tym czasie umie軼i j w naczyniu 瘸roodpornym, wysmarowanym uprzednio mas貫m. Pod ka盥ym kawa趾iem 這sosia oraz pomi璠zy nimi u這篡 ga陰zki 鈍ie瞠go koperku. Posypa wi鏎kami mas豉. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Smacznego :)

sobota, 18 pa寮ziernika 2014
Ciasto dyniowe z marcepanem i czekolad

Pyszne jesienne ciasto z pomara鎍zow kr鏊ow w roli g堯wnej. Wilgotne, aromatyczne, mi瘯kie. S這dki marcepan i czekolada s tutaj przys這wiow "kropk nad i". Idealne do popo逝dniowej kawy. Bardzo 豉twe i szybkie w wykonaniu. Przepis znalaz豉m u Liski. Od siebie doda豉m tylko czekoladowe groszki.

Jest to moja pierwsza propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego jak co roku przez Be.



Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach ok. 25x12):
  • 250 g m彗i pszennej
  • 350 g puree z dyni (zrobionego np. wg tego przepisu)
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru
  • 100 ml stopionego mas豉
  • 80 ml mleka
  • 3/4 造瞠czki sody
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki cynamonu
  • 1/2 造瞠czki imbiru w proszku
  • 1/4 造瞠czki mielonych go寮zik闚
  • 1/4 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • 1/4 造瞠czki soli
  • 150 g masy marcepanowej, pokrojonej w kostk (da豉m 100 g masy startej na tarce o du篡ch oczkach)
  • 50 g czekoladowych groszk闚 (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Wymiesza suche sk豉dniki: m彗, sod, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, go寮ziki, ga趾 oraz s鏊. W drugim naczyniu utrze jajka z cukrem na kogel-mogel. Powoli dodawa na przemian stopione mas這 i mleko oraz wymieszane sypkie produkty. Doda puree z dyni. Kiedy masa b璠zie g豉dka, wmiesza do niej marcepan oraz czekolad. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas貫m i wysypanej m彗. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)






 
1 , 2 , 3 , 4