| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: tu鎍zyk

pi徠ek, 13 czerwca 2014
Paluszki rybno-ziemniaczane

Zosta這 Wam puree ziemniaczane z poprzedniego dnia i nie wiecie co z nim robi? Kupcie ryb i przygotujcie smaczne paluszki, kt鏎e na pewno zasmakuj zar闚no Wam, jak i Waszym dzieciom. Przepis na to danie znalaz豉m u Cudawianki. Wykorzysta豉m tu鎍zyka z puszki, cho nast瘼nym razem zrobi je raczej z inn, zmielon ryb, bo mam wra瞠nie, 瞠 wtedy b璠 jeszcze smaczniejsze. Zamiast suszonych zi馧, da豉m du穎 鈍ie瞠go koperku i natki.



Sk豉dniki:
  • 6-8 造瞠k ziemniaczanego puree (mo瞠 by z dnia poprzedniego)
  • 240g tu鎍zyka w sosie w豉snym (mo積a zast徙i sardynkami)
  • 2 造磬i majonezu
  • 1 造磬a musztardy z gorczyc (lub zwyk貫j)
  • s鏊, pieprz
  • suszone zio豉 (u mnie du穎 posiekanego 鈍ie瞠go koperku i natki pietruszki)
  • 1 jajko
  • 2-3 kopiaste 造磬i bu趾i tartej
  • 8-10 gar軼i p豉tk闚 kukurydzianych

Wykonanie:

Tu鎍zyka ods帷zy z zalewy. Po陰czy go z ziemniaczanym puree, przygotowanym z ziemniak闚, mas豉 i mleka. Doda majonez, musztard, przyprawy i posiekane zio豉. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza. Z gotowej masy formowa wa貫czki (mo積a sch這dzi je przez 30 minut w lod闚ce, wtedy b璠 si 豉twiej panierowa造). Obtacza je w rozm帷onym jajku, a nast瘼nie w p豉tkach kukurydzianych, wymieszanych z bu趾 tart. Gotowe paluszki u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego :)


pi徠ek, 24 stycznia 2014
Makaron z tu鎍zykiem po meksyka雟ku (Montignac)

Montignacowy pomys na smaczny i szybki obiad.Polecam, nie tylko osobom b璠帷ym na diecie. Przepis znaleziony na blogu Cynamon w kuchni.



Sk豉dniki:
  • puszka tu鎍zyka w sosie w豉snym
  • czerwona papryka
  • puszka pomidor闚 b康 passata pomidorowa (bez cukru w sk豉dzie)
  • puszka czerwonej fasoli (lub dwie gar軼ie ugotowanej, suchej czerwonej fasoli, kt鏎a ma mniejsze IG)
  • cebula
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • s鏊, pieprz
  • oregano, bazylia, s這dka papryka
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • makaron (razowy lub 100% durum)

Wykonanie:

Cebul obra i posieka. Czosnek przecisn望 przez prask. Papryk pokroi w kostk, fasol i tu鎍zyka ods帷zy. Na odrobinie oliwy podsma篡 cebul i czosnek. Doda papryk, fasol i pomidory z puszki. Dusi do mi瘯ko軼i warzyw. Do sosu doda tu鎍zyka. Doprawi do smaku. Wymiesza z makaronem ugotowanym al dente. Posypa posiekan natk pietruszki. Smacznego :)

wtorek, 24 kwietnia 2012
Pasta twarogowo-tu鎍zykowa (zgodna z MM)

Jest to ju trzecie smarowid這 na kanapki na moim blogu z tu鎍zykiem w roli g堯wnej (dwa poprzednie znajdziecie tutaj: z fet oraz z selerem naciowym). Tym razem towarzysz mu twar鏬 oraz przecier pomidorowy. Pasta wysz豉 smaczna, aczkolwiek w dalszym ci庵u numerem jeden jest jak dla mnie ta z fet. Na razie 瘸dna inna nie dorasta jej do pi皻 :)
Przepis na t past znalaz豉m na forum Zuzla. Jest to idealny pomys na w璕lowodanowe 郾iadanie na diecie Montignaca.



Sk豉dniki:
  • kostka (ok.200g) chudego twarogu 0% t逝szczu
  • puszka tu鎍zyka w sosie w豉snym
  • przecier pomidorowy (u mnie nieca豉 造磬a)
  • szczypiorek lub cebulka (u mnie pokrojona cebulka i natka pietruszki)
  • czosnek (u mnie dwa z帳ki)
  • przyprawy wedle gustu (da豉m s鏊,du穎 pieprzu i troch papryki)
Wykonanie:

Tu鎍zyka ods帷zy z zalewy. Cebul oraz natk pietruszki drobno posieka, czosnek przecisn望 przez prask. Twar鏬 wymiesza z tu鎍zykiem oraz posiekanymi sk豉dnikami. Doda przecier. Wszystko dok豉dnie wymiesza na past. Doprawi do smaku. Gotow past posmarowa pieczywo. Smacznego :)

鈔oda, 17 marca 2010
Sa豉tka z tu鎍zyka i jajek

Kuchnia Wielkanocna 2010

Do Wielkanocy zosta造 nieca貫 trzy tygodnie (swoj drog, kiedy to zlecia這?), ale ja ju teraz powoli wypr鏏owuj niekt鏎e przepisy na potrawy, ktore mog z powodzeniem znale潭 swoje miejsce na 鈍i徠ecznym stole. Tak pozycj jest na pewnoproponowana dzi przeze mniesa豉tka z tu鎍zykiem. Zdecydowa豉m si na ni, gdyw sk豉dzie majajka, kt鏎e niew徠pliwie kojarzone s zWielkanoc, a kt鏎ych nigdy z tu鎍zykiemjeszcze nie陰czy豉m. Teraz wiem, 瞠 to by b陰d, bo takie po陰czenie jest 鈍ietne i sa豉tka wysz豉 naprawdsmaczna.Przepis znalaz豉m u Evenkii bardzo go polecam.

Sa豉tka ta jest moj pierwsz propozycj z zabawie "Kuchnia Wielkanocna 2010" zorganizowanej przez Olg Smile.

Sk豉dniki:

- puszka tu鎍zyka

- 3-4 jajka ugotowane na twardo (da豉m 4)

- puszka kukurydzy (na MM kukurydza jest jednak niewskazana)

- 1 og鏎ek kiszony lub konserwowy (da豉m dwa kiszone)

-cebula; mo積a zast徙i lub uzupe軟i szczypiorkiem (da豉m i cebul i szczypiorek)

- kilka 造瞠k majonezu (na MM majonez Kielecki)

- s鏊, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotowa, obra ze skorupek i pokroi w kostk.Cebul, og鏎ki i szczypiorek posieka,po陰czy z jajkami i kukurydz.Doda majonez i przyprawy, wymiesza.Przed podaniem sch這dzi. Smacznego :)

poniedzia貫k, 08 marca 2010
Sa豉tka fasolowa z tu鎍zykiem

Bar Sa豉tkowy u Peli zaproszenie

Nie mia豉m dzi pomys逝 dla siebie na szybki obiad, ale na szcz窷cie przypomnia這 mi si, 瞠 Pelapoda豉 ostatnio kolejne propozycje w Jej „Barze Sa豉tkowym”. Zerkn窸am na oba przepisy i wybra豉m ten, kt鏎y wydawa mi si szybszy. Tu鎍zyka w lod闚ce mam prawie zawsze, wystarczy這 zakupi tylko fasol. Przyznam si, 瞠 posz豉m na 豉twizn i kupi豉m po prostu fasol w puszce, gdy nie chcia這 mi si dla siebie samej gotowa dw鏂h garstek fasoli. Zmniejszy豉m ilo嗆 sk豉dnik闚 sa豉tki i zmodyfikowa豉m troszk sos. Doda豉m do niego z帳ek czosnku i odrobin majeranku, u篡豉m soku z po這wy cytryny, a nie ca貫j. Nie zmniejsza豉m ilo軼i sosu, tak jak ilo軼i fasoli i tu鎍zyka, bo wg mnie sa豉tka by豉by wtedy troch za sucha. Teraz by豉 idealna i naprawd smaczna. 妃iem twierdzi, 瞠 by豉 to jak na razie najlepsza sa豉tka z propozycji Peli, kt鏎e uda這 mi si wypr鏏owa. Polecam :)

Sk豉dniki:


- 60 dkg fasoli "Ja" (da豉m puszk fasoli ok. 200g)

- 40 dkg tu鎍zyka w sosie w豉snym (da豉m jedn puszk, ok. 130g)

- 2 czerwone cebule (da豉m jedn cebul)

- p璚zek natki pietruszki (da豉m p馧 p璚zka)

Sos:

- 4 造磬i oliwy

- sok z 1 cytryny (da豉m sok z po這wy cytryny)

- s鏊, pieprz

- dodatkowo od siebie doda豉m z帳ek czosnku i troch majeranku


Wykonanie:

Fasol namoczy na noc, nast瘼nego dnia ugotowa do mi瘯ko軼i w du瞠j ilo軼i 鈍ie瞠j wody (je郵i u篡wamy gotowej fasoli z puszki, tak jak ja,wystarczy j ods帷zy i przep逝ka wod). Tu鎍zyka os帷zy z zalewy, pokroi w cienkie talarki. Cebul i natk posieka. Przygotowa sos z podanych sk豉dnik闚. Sk豉dniki sa豉tki prze這篡 do miski, pola sosem, delikatnie wymiesza i wstawi do lod闚ki na 2 godziny. Smacznego :)

 
1 , 2