| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: wanilia

pi徠ek, 18 kwietnia 2014
Sernik waniliowy z karmelizowanymi gruszkami i karmelem

W tym roku nie mog豉m si zdecydowa na to, jaki sernik upiec na 鈍i皻a, dlatego postanowi豉m zrobi dwa mniejsze ciasta: dzisiejszy - waniliowy z karmelizowanymi gruszkami oraz dodany ju wcze郾iej sernik z ajerkoniakiem. Oba s kremowe i bardzo smaczne. Dzisiejszy sernik po raz pierwszy piek豉m w k徙ieli wodnej. Ba豉m si tej techniki, lecz jak si okaza這 zupe軟ie niepotrzebnie. Dzi瘯i niej sernik zyska na delikatno軼i i wprost rozp造wa si w ustach. Wyszed r闚ny, nie opad, nie pop瘯a. Masa twarogowa ma這 s這dka, ale ca這嗆 wie鎍zy s這dka, kajmakowa masa i my郵, 瞠 to w zupe軟o軼i wystarczy. Przys這wiow "kropk nad i" s pyszne, karmelizowane gruszki. Przepis znalaz豉m na blogu Moje Pasje. Polecam :)

Jest to moja ostatnia ju propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 24 cm):

Sp鏚:
  • 350g herbatnik闚 czekoladowych (mog by r闚nie ma郵ane+2 造磬i kakao)
  • 120g mas豉

Masa serowa:

  • 1 kg sera bia貫go trzykrotnie zmielonego
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 3 造瞠czki ekstraktu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 造磬i g瘰tej 鄉ietany
  • 2 造磬i soku z cytryny

Karmelizowane gruszki:

  • 3 gruszki
  • 2 造磬i cukru
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 szczypty imbiru

Dodatkowo:

  • 3-4 造磬i masy kajmakowej
  • p豉tki lub wi鏎ki czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka pokruszy (ja pos逝篡豉m si blenderem) i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek (ew. doda kakao). Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno oraz boki tortownicy, uprzednio dok豉dnie zabezpieczonej foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Gruszki:

Gruszki obra i wypestkowa. Pokroi na 獞iartki, a nast瘼nie ka盥 z 獞iartek na 4 kawa趾i. Mas這 rozgrza na patelni i wrzuci na nie gruszki. Posypa je 1 造磬 cukru i szczypt imbiru. Kilka minut sma篡. Odwr鏂i je i drug stron r闚nie obsypa cukrem i doprawi imbirem. Gruszki sma篡 do momentu, a cukier si rozpu軼i, a gruszki zez這c. Uwa瘸 by ich nie przypali. Nast瘼nie wyj望 je na pergamin i wystudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki na mas serow bardzo dok豉dnie zmiksowa na g豉dko. Na koniec doda karmelizowane gruszki i delikatnie wymiesza. Gotow mas wyla do wcze郾iej przygotowanej tortownicy z ciasteczkowym spodem. Tortownic umie軼i w wi瘯szej blaszce, do kt鏎ej nala gor帷ej wody (powinna si璕a do po這wy tortownicy). Tutaj mo積a zobaczy, jak to powinno wygl康a. Tak przygotowany sernik wstawi do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec w k徙ieli wodnej ok. 50-55 minut. Upieczony sernik wystudzi, a nast瘼nie wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Nast瘼nego dnia wierzch sernika posmarowa mas kajmakow i obsypa start czekolad. Smacznego :)




Wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga 篡cz spokojnych, pogodnych, radosnych i pe軟ych smakowito軼i 安i徠 Wielkanocnych :)


pi徠ek, 15 stycznia 2010
Waniliowo

Co raz cz窷ciej w przepisach jako jeden zesk豉dnik闚 widnieje esktrakt z wanilii. Nigdy go nie mia豉m i zast瘼owa豉m tym, co by這 pod r瘯: aromatem lub cukrem waniliowym. Sam ekstrakt wydawa mi si zawsze ci篹ko dost瘼ny i zbyt drogi. Pewnego dnia znalaz豉m jednak przepis na ekstrakt przyrz康zonysamodzielnie i nie namy郵aj帷 si d逝go postanowi豉m go przygotowa. Laski wanilii (10 sztuk) zam闚i豉m na allegro (polecam ten spos鏏, bo wychodzi naprawd du穎 taniej ni w normalnym sklepie), kupi豉m w鏚k i po kilku dniach przygotowa豉m sw鎩 w豉sny ekstrakt. Przepis znalaz豉mna blogu "Gotuj, bo lubi", kt鏎ego autork jest kasiaaaa24. Na efekt ko鎍owy trzeba poczeka oko這 2 miesi璚y, bo wtedy ekstrakt uzyska po膨dany aromat.Zapewniam Was,瞠 naprawd warto... :)

Domowy ekstrakt waniliowy:

Sk豉dniki:

-500 ml w鏚ki

- 4 laski wanilii

Wykonanie:

Przekrojone wzd逝 laski wanilli(ale nie do samego ko鎍a, ko鎍闚ki powinny zosta z陰czone) umie軼i w butelce. Zala je w鏚k (ca貫 str彗i powinny by przykryte; mo積a je przeci望 na p馧, je郵i s zbyt d逝gie). Zakr璚on butelk odstawi w ciemne i ch這dne miejsce (ale nie do lod闚ki). Co kilka dni energicznie wstrz御a butelk. Ekstrakt najlepszy jest po minimum 2 miesi帷ach. Mo積ago bardzod逝go przechowywa w ch這dnym miejscu.Kiedyzu篡je si juwi瘯szo嗆, wystarczy te samestr彗i wanilli zala ponownie alkoholem i odczeka troch dowzmocnienia aromatu.

Jak ju wspomnia豉m wy瞠j, lasek wanilli zam闚i豉m 10, dodatkowo do ka盥ej dodawane s gratisowo dwa str彗i. Maj帷 tak ich ilo嗆, pokusi豉m si te, o zrobienie domowego cukru waniliowego. W sklepach znale潭 mo積a tylko cukier wanilinowy, kt鏎y z prawdziw wanili niewiele ma wsp鏊nego. Zrobiony w domowym zaciszu cukier waniliowy ma cudowny aromat, cho na pewno trzeba si do niego przyzwyczai, gdy pachnie troch inaczej ni jego znany sklepowy odpowiednik. W tym wypadku jednak "inaczej" znaczy "zdecydowanie lepiej". Polecam wypr鏏owanie i przekonanie si o tym na w豉snej sk鏎ze....:)

Przepis zaczerpn窸am od Dorotus.

Domowy cukier waniliowy

Sk豉dniki (robi豉m z podw鎩nej porcji):

- 2 szklanki drobnego cukru

- 1 laska wanilii

Wykonanie:

Cukier umie軼i w szklanym, szczelnym pojemniku.Laski wanilii przeci望 wzd逝, zeskroba nasionka iwymiesza je z cukrem. Puste laski wanilii przeci望 na 2 - 3 cz窷ci, zakopa je w cukrze. Zamkn望 pojemnik,wstrz御n望 kilkakrotnie. Cukier jest gotowy do u篡cia po oko這 1 - 2 tygodniach.

pi徠ek, 30 stycznia 2009
Vanilkov rohl膻ky

Kuchnia czeska by豉 dla mnie totaln tajemnic. No dobra, wiedzia豉m 瞠 Czesi znani s z knedlik闚 i z dobrego piwa. I tyle. Ca豉 moja wiedza o tamtejszej kuchni mie軼i豉 si w tych dw鏂h pozycjach. Przygotowuj帷 si do tej akcji, troszk poszpera豉m i o dziwo, znalaz豉m kilka nowych i zupe軟ie nie znanych mipotraw.
W wielu miejscach znalaz豉m informacj, 瞠 vanilkove rohlicky s tradycyjnymi czeskimi s這dko軼iami. Poniewa przepis na nie wydawa mi si prosty i w miar szybki, postanowi豉m je przyrz康zi. Receptur na te ciasteczka zaczerpn窸am ze strony nieod瘸這wanego Macieja Kuronia. Rogaliki wysz造 bardzo smaczne, kruche i s這dkie, z wyra幡ym posmakiem migda堯w. Opr鏀zone delikatnym jak puch cukrem pudrem by造 idealnym dodatkiem do popo逝dniowej herbaty.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia kuchni czeskiej" zorganizowanej przez Mysz Klapsiar, kt鏎a obchodzi dzi urodziny. Najlepsze 篡czenia :)

Sk豉dniki:

- 250 g mi瘯kiego mas豉

- 2 szklanki m彗i

- p馧 szklanki cukru

- szklanka zmielonych, obranych migda堯w

- cukier lub aromat waniliowy (da豉m i to, i to)

- p馧 造磬i soli

Dodatkowo:

- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mas這utrze z cukrem na puszyst, bia陰 mas.Doda do niej m彗, a nast瘼nie zmielone migda造, cukier waniliowy, aromatoraz s鏊. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi. Zotrzymanego ciastaprzygotowa wa趾i (鈔ednica ok.3 cm). Ka盥y wa貫k ciasta zawin望 w foli aluminiow i w這篡 do lod闚ki na godzin. Potym czasiewyci庵n望 jeden wa貫k ciasta, pokroi go naplasterki (grubo嗆ok. 0,5 cm). Z ka盥ego plasterka uformowa wa貫czek i zagi望 go tak,aby nada mu kszta速 rogalika. Przygotowane rogaliki uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. W ten sam spos鏏 przygotowa ciasteczka z kolejnych wa趾闚 ciasta. Gotowe rogaliki posypa cukrem pudrem. Smacznego :)