| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: klementynki

pi徠ek, 23 stycznia 2015
Ciasto klementynkowe

Kolejne ciasto wg przepisu Nigelli Lawson. Przepis na nie mia豉m od dawna zapisany w zeszycie, ale jako ci庵le co mnie od niego odci庵a這. W ko鎍u zmobilizowa豉m si jednak i upiek豉m to zachwalane wsz璠zie cudo. Intrygowa mnie g堯wnie spos鏏 przygotowania klementynek. Gotuje si je bowiem w ca這軼i przez dwie godziny, po czym miksuje (razem ze sk鏎kami) na g豉dk papk. Ba豉m si goryczki, kt鏎a znajduje si w sk鏎kach, ale niepotrzebnie. Nie by這 jej czu. Ciasto wysz這 bardzo smaczne: s這dkie, mocno wilgotne i aromatyczne. D逝go zachowywa這 鈍ie穎嗆. Nie zawiera m彗i, ani 瘸dnego t逝szczu. My郵, 瞠 jeszcze do niego wr鏂.

Przepis znalaz豉m u Mirabelki.

ciasto klementynkowe

Sk豉dniki (blaszka o 鈔. 22-24 cm):

  • ok. 370-400g klementynek
  • 300g bardzo drobno zmielonych migda堯w
  • 260g cukru
  • 7 jajek
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Klementynki dok豉dnie umy. Nast瘼nie zala je wod i gotowa pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wyla wod i ostudzi owoce. Usun望 z nich ogonki i ewentualne pestki. Pokroi na kawa趾i i zmiksowa w blenderze (razem ze sk鏎k) na pulp. Pulp przela do miski i zmiksowa kr鏒ko,do po陰czenia sk豉dnik闚, z pozosta造mi sk豉dnikami: jajkami, cukrem, migda豉mi i proszkiem do pieczenia (ciasto jest do嗆 rzadkie). Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia. Wyla do niej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 40-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzi przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzone ciasto posypa cukrem pudrem albo pola polew czekoladow. Najlepsze jest na drugi dzie. Smacznego :)