| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: p璚zak

poniedzia貫k, 22 czerwca 2015
P璚zotto z botwink

Potrawa, kt鏎a powsta豉 troch na zasadzie czyszczenia lod闚ki ;) Mia豉m p璚zak i botwink. Dorzuci豉m cebul, m這d marchew, kie豚as i du穎 鈍ie瞠go koperku. Do tego mas這 i parmezan. Wysz這 smacznie i bardzo syc帷o. Moje kaszotto poda豉m ze szparagami zapiekanymi w szynce parme雟kiej. Chyba ostatnimi w tym sezonie. Warto si skusi :)

p璚zotto z botwink

Sk豉dniki (4 porcje):

  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • p璚zek botwinki
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 m這de marchewki
  • du瘸 cebula
  • kawa貫k kie豚asy
  • 2-3 造磬i mas豉
  • 2 造磬i parmezanu
  • p馧 p璚zka 鈍ie瞠go kopru
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Botwink przebra i dok豉dnie umy. Buraki obra i pokroi w cienkie plasterki, li軼ie pokroi w paski, a 這dygi drobno posieka. Marchew oraz kie豚as pokroi w p馧plasterki. Na 造盧e mas豉 zeszkli posiekan cebul. Doda buraki i marchew. Sma篡 razem przez 3-4 minuty. Doda 這dygi botwinki. Sma篡 razem jeszcze 2 minuty. Doda kasz. Podsma篡 ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami bulionu i gotowa pod przykryciem. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka. Pod koniec gotowania doda podsma穎n na osobnej patelni. Gotowa ca這嗆 jeszcze przez kilka minut, dolewaj帷 w dalszym ci庵u bulion. Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯kie, doda posiekany koperek, przyprawy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫. Smacznego :)

p璚zotto z botwink

p璚zotto z botwink

Letnie oczyszczenie

Zainspiruj si kasz! III edycja

sobota, 15 marca 2014
P璚zak z cukini i porem - przywo逝jemy wiosn :)

Ju od jakiego czasu mia豉m ochot wypr鏏owa kasz p璚zak, przygotowywan na wz鏎 w這skiego risotta. Przyrz康zana w analogiczny spos鏏 do swojego po逝dniowego s御iada, w Polsce czasami okre郵ana jest mianem p璚zotta, kaszotta itd. Ba豉m si smaku takiego dania i nie wiedzia豉m, czy b璠zie ono odpowiada這 moim bliskim. Postanowi豉m jednak si skusi, a dobr okazj ku temu jest akcja "Zielono mi" prowadzona ju tradycyjnie przez Pinkcake. Wzorowa豉m si na przepisie podanym przez Dorotk, ale do嗆 sporo pozmienia豉m. Przepis podaj ze swoimi zmianami, po orygina odsy豉m TUTAJ. Danie wysz這 zaskakuj帷o smacznie. Naprawd :) Nie s康zi豉m, 瞠 p璚zak mo瞠 by tak dobry. Zawsze kojarzy mi si z twardaw kasz, na kt鏎 bardzo rzadko si decydowa豉m. My郵 jednak, 瞠 przygotowany w ten spos鏏 zago軼i w moim domu na d逝瞠j :) Du篡 plus r闚nie za jego niski indeks glikemiczny (zaledwie 25). Osoby b璠帷e na Montignacu mog bez obaw 陰czy go wi璚 z t逝szczami :)



Sk豉dniki (3-4 spore porcje):
  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • 2 cebule
  • por
  • 1 du瘸 cukinia
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • bulion warzywny (ok. 1,5l)
  • po p馧 p璚zka natki pietruszki i koperku
  • gar嗆 startego parmezanu
  • 2 造磬i mas豉
  • s鏊, pieprz
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Cebule pokroi w kostk, bia陰 cz窷 pora w p馧plasterki. Podsma瘸my oba sk豉dniki na ma貫j ilo軼i oleju. Dodajemy przeci郾i皻y przez prask czosnek i kasz. Podsma瘸my ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami bulionu i gotowa pod przykryciem. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka. Doda wtedy umyt, nieobran, pokrojon w kostk cukini. Gotujemy ca這嗆 jeszcze przez kilka minut, dolewaj帷 w dalszym ci庵u bulion. Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯ki, doda posiekane zio豉, przyprawy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫. Smacznego :)