| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: go寮ziki

pi徠ek, 25 pa寮ziernika 2013
Czekolada i dynia - ciekawy duet w niemniej ciekawej tarcie

Po陰czenie czekolady z dyni zaciekawi這 mnie od samego pocz徠ku. Nie trzeba mnie by這 wi璚 d逝go namawia na upieczenie tarty, na kt鏎 przepis poda豉 Bajaderka. Wysz這 smacznie. Nietypowo. Delikatnie, kremowo, z bardzo mocno wyczuwaln dyni. Przepyszne kruche ciasto, kt鏎e podczas pieczenia pachnia這 ob喚dnie. No i korzenne przyprawy, kt鏎e uwielbiam za ich aromat. Pierwszy raz da豉m ich jednak chyba troch za du穎, bo by造 troch zbyt intensywne.
Przepis dodaj do Festiwalu Dyni prowadzonego przez Be.



Sk豉dniki:

Sp鏚:
  • 1 szklanka m彗i
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 kostki zimnego mas豉
  • 1 jajko
  • 100 g czekolady deserowej (da豉m gorzk)
  • szczypta soli
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • 1/4 造瞠czki zmielonych go寮zik闚

Masa dyniowa:

  • 420 g puree z dyni
  • 3/4 szklanki br您owego cukru
  • 225g creme fra蟃he (mo積a zast徙i mieszank - p馧 na p馧 g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany i s這dkiej 鄉ietanki)
  • 3 jajka
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka zmielonego imbiru
  • 1/4 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • 1/8 造瞠czki zmielonych go寮zik闚
  • szczypta soli

Wykonanie:

Zimne mas這 pokroi w kostk, szybko zagnie嗆 z pozosta造mi sk豉dnikami ciasta. Gotowe ciasto rozwa趾owa i wy這篡 nim form na tart. Sch這dzi przez ok. 20 minut w lod闚ce. Nast瘼nie nak逝 sp鏚 widelcem, wy這篡 na ciasto papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Podpiec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyj望, zdj望 papier z obci捫eniem i natychmiast posypa po wierzchu posiekan czekolad. Gdy czekolada zmi瘯nie, rozsmarowa j r闚nomiernie na ca造m spodzie. Lekko przestudzi. W mi璠zyczasie wymiesza ze sob wszystkie sk豉dniki masy dyniowej (mo積a to zrobi bez u篡cia miksera, wystarczy 造磬a). Gotowe nadzienie wy這篡 na przestudzony sp鏚 z czekolad. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, do momentu, a masa si zetnie. Po dok豉dnym wystudzeniu przechowywa w lod闚ce. Mo積a udekorowa np. rozpuszczon czekolad. Smacznego :)

czwartek, 29 listopada 2012
Idealne jesienne popo逝dnie czyli rozgrzewaj帷a herbata z imbirem, miodem i pomara鎍z

Przepyszna, rozgrzewaj帷a herbata, kt鏎a poprawi nastr鎩 ka盥emu z nas, w jesienne i zimowe ch這dne popo逝dnia oraz wieczory. Korzenny imbir oraz go寮ziki, s這dki mi鏚, soczysta pomara鎍za...do tego ulubiona ksi捫ka, ciep造 koc i pyszne ciasteczka do pochrupania. Tak..do szcz窷cia czasami tak niewiele potrzeba :)

A Wy jak lubicie sp璠za ponure, jesienne wieczory?

Herbata jest moj ostatni propozycj w ramach Korzennego Tygodnia 2012 prowadzonego przez Ptasi.



Sk豉dniki:
  • herbata
  • 3-4 cienkie, obrane plasterki 鈍ie瞠go imbiru
  • 2 go寮ziki
  • 2 plasterki pomara鎍zy
  • mi鏚 do smaku

Wykonanie:

Obrane plasterki imbiru wraz z go寮zikami umie軼i w fili瘸nce. Zala wcze郾iej przygotowan gor帷 herbat. Zostawi nap鎩 na kilka minut pod przykryciem. Doda plastry pomara鎍zy oraz mi鏚 do smaku. Smacznego :)

pi徠ek, 23 listopada 2012
Korzenne ciasto dyniowe z dyniow glazur

Bardzo smaczne ciasto z dodatkiem dyni i moich ulubionych przypraw korzennych. Dodatek dyni sprawia, 瞠 babka nie jest sucha, tylko lekko wilgotna. Smaczku ca這軼i dodaje przepyszna glazura...tak pyszna, 瞠 najch皻niej zjad豉bym j c掖 przy pomocy 造瞠czki. Przepis pochodzi z bloga S這dka magia od kuchni, a w oryginale od Marthy Stewart. Polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach Korzennego Tygodnia 2012 prowadzonego przez Ptasi.



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 2 fili瘸nki m彗i (w przepisie stosowana jest miara "cup" r闚nowa積a 200ml - tyle ma przeci皻na fili瘸nka)
  • 1/2 fili瘸nki mas豉 (115g)
  • 3/4 fili瘸nki cukru
  • 1/2 fili瘸nki ma郵anki
  • 3/4 fili瘸nki dobrze ods帷zonego dyniowego puree (wykonanego wg tego przepisu)
  • 2 ma貫 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 1/2 造瞠czki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej
  • 1/4 造瞠czki zmielonych go寮zik闚

Na glazur:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i dyniowego puree
  • 1 造磬a mleka
  • 1/4 造瞠czki cynamonu

Wykonanie:

M彗 z cukrem, proszkiem do pieczenia, sod oraz przyprawami wymiesza w osobnej misce. Mas這 utrze z cukrem. Podczas ucierania doda jajka. Nie przestaj帷 miksowa wsypa po這w suchych sk豉dnik闚, wla ma郵ank, nast瘼nie drug cz窷 m彗i z przyprawami, na ko鎍u doda puree z dyni. Ciasto prze這篡 do formy wysmarowanej t逝szczem i wysypanej kasza mann. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).

Przygotowa glazur. Wszystkie jej sk豉dniki umie軼i w rondelku i podgrzewa na wolnym ogniu, mieszaj帷 ca造 czas do po陰czenia sk豉dnik闚. Zagotowa. Przestudzi kilka minut, a nast瘼nie posmarowa glazur ostudzone ciasto. Smacznego :)



poniedzia貫k, 10 maja 2010
Kompot z rabarbaru

Pogoda ostatnimi dniami nas nie rozpieszcza, przynajmniej wmoim mie軼ie. Ca造 weekend by這 szaro i ponuro, nie chcia這 nam si z m篹emnigdzie wychodzi. Zajrza豉m jedynie w sobotni poranek na ryneczek, by kupi szparagi, kalarepk, m這d kapust,truskawki i rabarbar..Tak, mo積a powiedzie, 瞠 zacz窸a si moja ulubiona pora roku, kiedy to stragany oferuj nam same pyszno軼i. Szparagi i truskawki zjedli鄉y jeszczew sobot, kalarepka z koperkiem by豉 wczorajszym dodatkiem do obiadu, kapusta dzi b璠zie pyszni si na stole, z rabararuza zrobi豉m ciasto (o kt鏎ym napisz kiedy indziej) i kompot, bo mia豉m na niego straszn ochot. Wyszed taki jak powinien..lekko kwaskowaty i s這dki jednocze郾ie,orze德iaj帷y, pyszny...

Sk豉dniki:

- kilka 這dyg rabarbaru

- ok. p馧 szklanki cukru (dla b璠帷ych na MM cukier zamieniamy na fruktoz)

- 3-4 go寮ziki

- p馧 laski cynamonu

- 1-2 造磬i soku z limonki

Wykonanie:

Rabarbar umy, pokroi na kawa趾i (ja mojego nie obiera豉m). W garnku zagotowa ok. 2l wody z go寮zikami i cynamonem. Do wrz徠ku doda cukier, a gdy si rozpu軼i dorzuci pokrojony rabarbar. Gotowa razem kilkana軼ie minut na 鈔ednim ogniu. Po kwadransie doda sok z limonki. Je郵ikompot jest za ma這 s這dki, mo積a doda jeszcze cukru. Gotowy nap鎩 przecedzi przez sitko, sch這dzi. Smacznego :)

poniedzia貫k, 19 stycznia 2009
Grzane piwo z jajem

Nigdy, przenigdy nie powiedzia豉bym, 瞠 zrobi taki nap鎩. Na samo has這 "grzane piwo z jajem" rzed豉 mi zawsze mi mina. Niby piwo jest ok, 鄴速ko umieszane z cukrem te jest dobre, ale po陰czy to razem? No way! Co, a w豉軼iwie kto, sprawi, 瞠 zmieni豉m zdanie? M鎩 m捫 oczywi軼ie. W czasie weekendu m璚zy這 go jakie przezi瑿ienie: kicha, kaszla, 豉ma這 Go w plecach, z nosa si la這...Obraz n璠zy i rozpaczy jednym s這wem. Ja, jako kochaj帷a 穎na, chcia豉m mu jako uprzyjemni czas "chorowania". Spyta豉m, na co by mia ochot. M捫, kt鏎y akurat przegl康a ulotk z Biedronki, spojrza na wydrukowany tam przepis na wspomniany ju grzaniec i powiedzia "Grzaniec taki mog豉by mi zrobi". No wi璚 zrobi豉m. I nie 瘸逝j. Bo smak tego grza鎍a jest naprawd w porz康ku. Spr鏏owa豉m tylko odrobin, alez ca陰 pewno軼i mog stwierdzi, 瞠 naprawd jest smaczny. S這dki, lekko korzenny, rozgrzewaj帷y. M捫 wypi grza鎍a z u鄉iechem, m闚i帷, 瞠 baaardzo mu smakowa. A dla mnie to najwa積iejsze :)

Sk豉dniki:

- 250ml piwa

- 1 鄴速ko

- 造磬a cukru

- cynamon

- go寮ziki

Wykonanie:

Piwo podgrza z przyprawami, nie dopuszczaj帷 do wrzenia. 草速ko utrze z cukrem na puszyst mas. Naczynie z mas jajeczn postawi nad par i powoli, ci庵le ubijaj帷 wla do niego gor帷e piwo. Kiedy nap鎩 zg瘰tnieje, przela do szklanek. Smacznego :)

 
1 , 2