| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: tahini

wtorek, 07 lutego 2017
Hummus z burakami

Kolejna wersja hummusu na moim blogu. Pi瘯nie r騜owa pasta z pieczonymi burakami by豉 naprawd smaczna, cho nie pobi豉 mojego ulubionego hummusu z suszonymi pomidorami. Zdrowy i nietuzinkowy pomys na 郾iadanie.

hummus z burakami

Sk豉dniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (mo瞠 by te ciecierzyca z puszki)
  • dwa niedu瞠 upieczone lub ugotowane buraki (polecam pieczone, maj g喚bszy smak)
  • 3-4 造磬i pasty tahini
  • 3-4 造磬i soku z cytryny (lub wi璚ej, do smaku)
  • 2 z帳ki czosnku
  • s鏊
  • odrobina lodowatej wody

Wykonanie:

Ugotowan ciecierzyc umie軼i w blenderze razem z pokrojonymi burakami, tahini oraz przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Doda sok z cytryny oraz s鏊. Zmiksowa na g豉dk mas. Dolewa do niej powoli lodowatej wody, ca造 czas miksuj帷, a wszystko dok豉dnie si po陰czy. Gotowy hummus przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

hummus z burakami



Mam smaka na buraka

pi徠ek, 09 wrze郾ia 2016
Hummus z suszonymi pomidorami

Lubicie hummus? Ja ostatnio jadam go bardzo cz瘰to, eksperymentuj帷 z r騜nymi jego wersjami. Dzi zapraszam Was na hummus z dodatkiem suszonych pomidor闚. Uwielbiam go i cz瘰to pojawia si w naszym domu na 郾iadanie :)

hummus z suszonymi pomidorami

Sk豉dniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (mo瞠 by te ciecierzyca z puszki)
  • 8-10 suszonych pomidor闚
  • 3-4 造磬i pasty tahini
  • 3-4 造磬i soku z cytryny (lub wi璚ej, do smaku)
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • s鏊
  • odrobina lodowatej wody

Wykonanie:

Ugotowan ciecierzyc umie軼i w blenderze razem z posiekanymi pomidorami, tahini oraz przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Doda sok z cytryny oraz s鏊. Zmiksowa na g豉dk mas. Dolewa do niej powoli lodowatej wody, ca造 czas miksuj帷, a wszystko dok豉dnie si po陰czy. Gotowy hummus przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

鈔oda, 29 czerwca 2016
Baba ghanoush

Przepis na t bliskowschodni past znalaz豉m na blogu Sto kolor闚 kuchni. G堯wnymi jej sk豉dnikami s bak豉瘸n oraz tahini. Ca這嗆 podkr璚a si dodatkowo czosnkiem, sokiem z cytryny i kuminem. Baba ghanoush smakowa豉 mi mniej ni hummus, my郵 jednak, 瞠 b璠 czasami do niej wraca. Mo瞠 i Wam przypadnie ona do gustu? :)

baba ghanoush

Sk豉dniki:

  • 1 bak豉瘸n
  • 3-4 造磬i pasty tahini
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i soku z cytryny lub limonki
  • szczypta mielonego kuminu
  • s鏊
  • do podania: natka pietruszki lub kolendra, oliwa, ziarna granatu, s這dka papryka

Wykonanie:

Bak豉瘸na ponak逝wa widelcem, owin望 w foli aluminiow i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez oko這 15-20 minut. Wyj望 z piekarnika. Przestudzonego bak豉瘸na rozkroi i 造瞠czk wyj望 mi瘯ki mi捫sz. Doda do niego przeci郾i皻y przez prask czosnek, past tahini, sok z cytryny oraz kumin. Ca這嗆 zmiksowa na past. Doprawi do smaku sol. Prze這篡 do miseczki, pola oliw i posypa s這dk papryk, posiekan natk lub ziarnami granatu. Smacznego :)

pasta z bak豉瘸na

Kuchnia arabska przepisy

pi徠ek, 24 czerwca 2016
Hummus ze szparagami

Pyszna, wiosenna wariacja na temat klasycznego hummusu. Z dodatkiem moich ukochanych zielonych szparag闚. Warto wypr鏏owa :)

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

hummus ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (mo瞠 by te ciecierzyca z puszki)
  • p馧 p璚zka zielonych szparag闚
  • 3-4 造磬i pasty tahini
  • 3-4 造磬i soku z cytryny (lub wi璚ej, do smaku)
  • z帳ek czosnku
  • s鏊
  • odrobina lodowatej wody

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je na kilka minut do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku. Ugotowane, wy這wi 造磬 cedzakow i przela zimn wod. Umie軼i je w blenderze razem z ugotowan ciecierzyc, tahini oraz przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Doda sok z cytryny oraz s鏊. Zmiksowa na g豉dk mas. Dolewa do niej powoli lodowatej wody, ca造 czas miksuj帷, a wszystko dok豉dnie si po陰czy. Gotowy hummus przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

Kuchnia arabska przepisy

Klasyczny hummus

Hummus do niedawna by mi ca趾iem nieznany, przyznaj si bez bicia. S造sza豉m o nim, wiedzia豉m jak zrobi, z czego si sk豉da, ale nie mia豉m jako ochoty go pr鏏owa. W ko鎍u si jednak skusi豉m i.....przepad豉m. Sta si on jednym z moich ulubionych smarowide do kanapek. Uwielbiam wyjada go 造瞠czk lub podawa z dodatkiem pity czy 鈍ie篡ch warzyw. Podejrzewam, 瞠 szybko mi si nie znudzi. Jest rewelacyjny :)

Przepis na domowy, klasyczny hummus zaczerpn窸am z bloga Jad這nomia, cho pozmienia豉m troch podane tam proporcje. Musicie dostosowa je do waszych kubk闚 smakowych. Hummus mo積a przyrz康zi r闚nie z gotowej ciecierzycy w puszce - smak b璠zie nieco inny, ale r闚nie do zaakceptowania :) Przyspieszy to czas przygotowania pasty, bo odpadnie namaczenie ciecierzycy i jej d逝gie gotowanie.

Przepis bierze udzia w "VI Festiwalu Kuchni Arabskiej" prowadzonym przez Pann Malwinn.

hummus

Sk豉dniki (z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 wychodzi sporej wielko軼i pude趾o hummusu - dla dw鏂h os鏏 sugeruj zmniejszy ich ilo嗆 o po這w):

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • szklanka jasnej pasty tahini (da豉m 6 造瞠k)
  • 1/3 szklanki lodowatej wody (da豉m 4 造磬i)
  • 3 造磬i soku z cytryny (da豉m 5)
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2 造瞠czki sody
  • s鏊

Dodatkowo, do podania: oliwa, s這dka papryka, posiekana kolendra lub natka, sezam

Wykonanie:

Ciecierzyc zala zimn wod z dodatkiem 造瞠czki sody (wody powinno by dwa razy tyle ile ciecierzycy). Zostawi na noc. Nast瘼nego dnia ciecierzyc odcedzi, zala 鈍ie膨 wod, doda 造瞠czk sody i zagotowa. Gotowa przez oko這 50-60 minut (pojedyncze ziarenko powinno 豉two da si rozgnie嗆 w palcach). Ugotowan ciecierzyc odcedzi i op逝ka. Umie軼i w blenderze. Doda tahini, przeci郾i皻y przez prask czosnek i sok z cytryny. Wszystko zmiksowa na g豉dk past bez grudek. Dolewa do niej powoli lodowatej wody, ca造 czas miksuj帷, a wszystko dok豉dnie si po陰czy. Doprawi do smaku sol. Hummus podawa polany dobr oliw i posypany s這dk papryk, sezamem lub posiekan kolendr/natk. 安ietnie smakuje z dodatkiem pity czy 鈍ie篡ch warzyw. Przechowywa w lod闚ce przez kilka dni. Smacznego :)

klasyczny domowy hummus

Kuchnia arabska przepisy