| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: cha逕a

poniedzia貫k, 12 grudnia 2016
Cha逕owiec bez pieczenia

Poniedzia貫k postanowi豉m poskromi s這dko軼iami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na ciasto. Cha逕owiec jest elegancki, zaskakuj帷y i smaczny. Do嗆 s這dki, wi璚 po ma造m kawa貫czku ma si do嗆 na d逝go. Po陰czenie cha逕y z wi郾iami sprawdzi豉m ju wcze郾iej (KLIK) i wiedzia豉m, 瞠 b璠zie ono 鈍ietne. Je郵i te je lubicie, b璠ziecie zadowoleni, cho musz przyzna, 瞠 we wspomnianej wy瞠j propozycji smakowa這 mi ono nieco bardziej ni tutaj. Wi郾ie z kompotu fajnie prze豉mywa造 smak ca這軼i, konfitura wi郾iowa by豉 wg mnie ciut za s這dka. Rzecz, do kt鏎ej si musz przyczepi, by這 to, 瞠 ciasto wysz這 mi do嗆 niestabilne. Wyci庵ni皻e z lod闚ki do嗆 szybko si rozje盥瘸這, co niew徠pliwie jest minusem, je郵i planujecie postawi je na d逝瞠j na stole. Plus za to, 瞠 z cha逕owcem poradzi sobie ka盥y z Was, gdy nie wymaga on pieczenia i jest prosty w wykonaniu.

Przepis ze strony Zjem to.

cha逕owiec bez pieczenia

Sk豉dniki (blaszka 21 x 21 cm):

  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 250 g cha逕y
  • 5 鄴速ek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g cukru (nast瘼nym razem da豉bym po這w)
  • 40 g m彗i ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 2 造磬i likieru Amaretto (da豉m likier kawowy)

Poncz:

  • 1,5 szklanki mocnej kawy (s這dzonej lub nie, to zale篡 od Was)
  • 2 造磬i Amaretto (da豉m likier kawowy)

Dodatkowo:

  • herbatniki kakaowe (鈔ednie opakowanie ok. 250g)
  • opakowanie biszkopt闚 typu "kocie j瞛yczki"
  • p馧 s這iczka konfitury wi郾iowej (niskos這dzonej)

Wykonanie:

Szklank mleka zagotowa z cukrem. 草速ka zmiksowa dok豉dnie z cukrem waniliowym, m彗 i pozosta造m mlekiem. Do gotuj帷ego si mleka wla przygotowan mieszank. Zagotowa, ca造 czas mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Gotowa ok. 1 minuty, a budy odpowiednio zg瘰tnieje. Gotowy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Mi瘯kie mas這 zmiksowa na puch. Stopniowo dorzuca pokruszon lub start na tarce o du篡ch oczkach cha逕. Nast瘼nie, ci庵le ucieraj帷, dodawa po 造盧e zimnego budyniu. Wla likier, wymiesza.

Form do pieczenia wy這篡 papierem do pieczenia. Herbatniki kr鏒ko moczy w ponczu kawowym i wy這篡 nimi 軼i郵e dno formy. 3-4 造磬i masy od這篡, reszt podzieli na po這w. Pierwsz cz窷 masy rozsmarowa na herbatnikach. W ponczu kawowym zanurza biszkopty i uk豉da jeden obok drugiego na masie, lekko wciskaj帷 je w krem. Wolne miejsca mi璠zy biszkoptami posmarowa konfitur wi郾iow. Wszystko przykry drug po這w masy. Na masie u這篡 warstw z zamoczonych w kawie herbatnik闚. Wierzch ciasta posmarowa od這穎n na pocz徠ku mas. Ciasto wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)

cha逕owiec bez pieczenia z wi郾iami


poniedzia貫k, 20 lipca 2015
Cha逕owiec z wi郾iami

Pyszne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Evenki. Puszysty, wilgotny, kakaowy biszkopt, prze這穎ny rewelacyjnym kremem z budyniu i cha逕y. S這dycz masy prze豉muj kwa郾e wi郾ie, a ca這嗆 wie鎍zy czekoladowa polewa. Robi豉m to ciasto jaki czas temu, ale dopiero teraz nadarzy豉 si okazja by je doda. Naprawd warto si skusi. Nie b璠ziecie zawiedzeni :)

chalwowiec z wisniami

Sk豉dniki:

Biszkopt (blaszka 23x33 cm)

  • 6 du篡ch jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka m彗i
  • 4 造磬i kakao

Krem cha逕owy:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie 鄉ietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 200 g mas豉
  • 400 g cha逕y waniliowej

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i krem闚ki

Dodatkowo:

  • litrowy s這ik kompotu z wi郾i (drylowanych) - u mnie s這ik 600 g

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Ciasto przela do blaszki, wy這穎nej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec przez 30–35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Wystudzi. Przekroi na dwa blaty.

Wi郾ie ods帷zy z kompotu (kompot zachowa).

Krem:

Budynie dok豉dnie rozrobi w szklance mleka. Pozosta貫 mleko zagotowa. Wla rozrobione budynie i gotowa do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷, by nie zrobi造 si grudki. Gor帷y budy zdj望 z palnika. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia.
Mi瘯kie mas這 utrze mikserem na puszyst mas. Dodawa stopniowo po 1 造盧e zimnego budyniu, a na koniec start na tarce o grubych oczkach cha逕. Miksowa do uzyskania g豉dkiej masy. Gotowy krem podzieli na 3 r闚ne cz窷ci.

Dolny blat biszkoptu nas帷zy dok豉dnie kompotem z wi郾i. Posmarowa go 1/3 kremu. Na wierzchu u這篡 ods帷zone dok豉dnie wi郾ie i przykry je kolejn porcj kremu (1/3). Na wierzchu po這篡 drugi blat biszkoptu. Nas帷zy go kompotem i posmarowa reszt kremu. Ciasto wstawi do lod闚ki, 瞠by krem nieco st篹a, a w mi璠zyczasie przygotowa polew.

Polewa:
Czekolad rozpu軼i na parze z mas貫m i krem闚k. Przestudzi, a gdy lekko zg瘰tnieje pola ni ciasto. Smacznego :)

W wi郾iowym sadzie 2015

poniedzia貫k, 24 listopada 2014
Krem z kaszy jaglanej z gruszkami, cha逕 i 簑rawin

Dzi przepis na fajny krem, inspirowany tym przepisem. Pozmienia豉m w sumie wszystko, co si da這 ;) Doda豉m karmelizowane gruszki z 簑rawin, kuskus zamieni豉m na jaglank. Ca這嗆 wysz豉 mi mo瞠 ciut za rzadka, ale smakowo si broni豉. Ciekawa propozycja 郾iadaniowa, zw豉szcza jesieni i zim.

krem z kaszy jaglanej z gruszkami i cha逕

Sk豉dniki:

  • 5 造瞠k kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 50 g cha逕y
  • 2 gruszki
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny
  • 2 造磬i cukru
  • 2 造磬i mas豉
  • 造磬a miodu

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem. Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia. Przestudzi. Doda pokruszon cha逕 i obran ze sk鏎y gruszk. Zmiksowa na g豉dki krem. Dos這dzi wg uznania. W mi璠zyczasie przygotowa karmelizowane owoce. Gruszk obra, usun望 z niej gniazdo nasienne i pokroi w kostk. Na rozgrzan patelni wsypa cukier. Poczeka, a si rozpu軼i i nabierze lekko br您owego koloru. Doda mas這 i gruszk. Wymiesza. Nast瘼nie doda mi鏚. Ca這嗆 sma篡 na ma造m ogniu przez 4-5 minut. Dorzuci 簑rawin. Wymiesza. Gotowe owoce wy這篡 na wierzch kremu. Smacznego :)

鈔oda, 09 kwietnia 2014
Sezamowiec

To jedno z tych eleganckich, przek豉danych ciast, kt鏎e wyj徠kowo 豉dnie zawsze prezentuj si na stole. Wbrew pozorom nie jest ani trudne, ani zbytnio czasoch這nne w wykonaniu. My郵, 瞠 ka盥y z Was bez problemu sobie z nim poradzi. Przepis na niego znalaz豉m u Dorotus. Czy polecam ten wypiek? W sumie nie wiem. Pocz瘰towa豉m nim kilka os鏏 i 瘸dna z nich nie okaza豉 zachwytu. Ja r闚nie po degustacji mam do嗆 mieszane uczucia. Jak dla mnie za du穎 w nim si chyba dzieje: sezam, cha逕a, wi鏎ki kokosowe, d瞠m..wiele smak闚, kt鏎e po陰czone w jedno troch przyt豉czaj. Takie mam odczucie. Ca這嗆 jest s這dka. Ma造 kawa貫k zaspokoi nasz ochot na s這dko軼i na ca造 dzie. Ciasto wysz這 mi do嗆 twarde, dlatego te do jego jedzenia radz u篡wa widelczyka, a nie 造瞠czki. Przed krojeniem warto wyci庵n望 je kilkana軼ie minut wcze郾iej z lod闚ki. Troszk si na tym wypieku zawiod豉m i chyba raczej nie b璠 do niego wraca豉, ale mo瞠 komu z Was spodoba si ten przepis :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 25 x 35)

Ciasto:
  • 3 szklanki m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 5 鄴速ek
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany

Masa sezamowa:

  • 1 szklanka sezamu (z czubem)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 40 g mas豉 lub margaryny
  • 2 造磬i miodu

Masa kokosowa:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 5 bia貫k

Masa cha逕owa:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g cha逕y (bez bakalii)
  • 125 g mi瘯kiego mas豉/margaryny

Dodatkowo:

  • s這iczek (250 g) kwa郾ego d瞠mu np. z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mas這 pokroi w kostk, szybko zagnie嗆 z pozosta造mi sk豉dnikami. Gotowe, elastyczne ciasto podzieli na 2 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich rozwa趾owa i umie軼i w osobnych, takich samych blaszkach, wy這穎nych papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem.

Masa sezamowa:

Na patelni rozpu軼i mas這 z miodem i cukrem. Doda sezam. Wymiesza. Ca這嗆 sma篡 razem przez kilka minut.

Masa kokosowa:

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dodawa cukier, ubijaj帷. Na ko鎍u doda wi鏎ki, wymiesza.

Masa cha逕owa:

Mas這 utrze dok豉dnie z cukrem. Doda pokruszon lub start na tarce o drobnych oczkach cha逕. Miesza do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wykonanie poszczeg鏊nych warstw:

Jeden z blat闚 ciasta posmarowa ciep陰 mas sezamow. Piec oko這 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Je郵i sezam b璠zie si rumieni zbyt mocno, przykry foli aluminiow. Wyj望 z piekarnika. Ostudzi.

Drugi blat ciasta posmarowa d瞠mem. Na nim r闚nomiernie roz這篡 mas kokosow. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzi, wyj望 z blaszki.

Wystudzone ciasto z sezamem posmarowa gotow mas cha逕ow. Na g鏎 po這篡 ciasto z d瞠mem i kokosem. Przechowywa w lod闚ce. Najlepsze na drugi dzie. Smacznego :)





鈔oda, 03 kwietnia 2013
Mazurek cha逕owo-orzechowy

Ostatni z moich 鈍i徠ecznych przepis闚. Tym razem na s這dki,jak to przysta這 na tego typu ciasta, orzechowo-cha逕owy mazurek. Przepis wyszukany u Dorotus. Wyszed smacznie, chocia nie zapadnie mi chyba w jaki szczeg鏊ny spos鏏 w pami耩. Zdj璚ia nieciekawe, bo robione na ostatni chwil u mamy. Dekoracja te taka sobie, ale niestety nie jestem specjalistk w tej dziedzinie :) Piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki prowadzonej przez Mirabelk.



Sk豉dniki:

Kruche ciasto:
  • 120 g zimnego mas豉
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g m彗i pszennej
  • 40 g m彗i ziemniaczanej

Masa cha逕owo-orzechowa:

  • 200 g cha逕y orzechowej
  • p馧 szklanki 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 100 g dowolnych orzech闚 (u mnie laskowe)
  • 3 造磬i cukru pudru

Dodatkowo:

  • 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w k徙ieli wodnej (da豉m mniej)
  • gar嗆 posiekanych orzech闚, do dekoracji (u mnie dodatkowo inne bakalie)

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w malakserze i zmiksowa na jednolit mas (ja zagniot豉m wszystkie sk豉dniki r璚znie). Gotowe, rozwa趾owane ciasto umie軼i w kwadratowej formie o boku 24 cm, uprzednio wy這穎nej papierem do pieczenia. Mo積a ponak逝wa je widelcem. Piec w temperaturze 160 stopni przez oko這 30 minut, do zarumienienia. Wyj望, wystudzi.

Masa cha逕owo-orzechowa:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w malakserze i zmiksowa na jednolit, g豉dk mas (ja z braku malaksera star豉m cha逕 na tarce o bardzo drobnych oczkach i u篡豉m tartych orzech闚 laskowych, po czym wymiesza豉m wszystko z krem闚k i cukrem). Wymieszane sk豉dniki umie軼i w garnuszki i zagotowa je, mieszaj帷 od czasu do czasu. Pogotowa oko這 3 minut, do lekkiego zg瘰tnienia. Powsta陰 mas wyla na wystudzony sp鏚, wyr闚na. Ca這嗆 ozdobi czekolad i bakaliami. Smacznego :)