| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ciasto bez pieczenia

pi徠ek, 13 stycznia 2017
Ob喚dne ciasto Snickers - bez pieczenia

Ciasto to przygotowa豉m na minione 鈍i皻a. Oczekiwa豉m wielkiego "wow", bo uwielbiam mas這 orzechowe. Do tego masa z dodatkiem mleka w proszku, czekoladowa polewa, sporo orzech闚..brzmi intryguj帷o, prawda? Pocz徠kowo chcia豉m pomin望 karmel w 鈔odku, a zamiast polewy udekorowa ca這嗆 kajmakiem. W ostatniej chwili jednak zmieni豉m zdanie. I wiecie co? Dobrze, 瞠 trzyma豉m si orygina逝. Dzi瘯i temu ca這嗆 smakowa豉 鈍ietnie. Przypomina豉 znany batonik: obie masy by造 przepyszne, a karmel w 鈔odku 鈍ietnie si tam odnajdywa i dodawa elementu zaskoczenia. Ciasto jest do嗆 s這dkie, ale masa z mas貫m orzechowym troch t s這dycz prze豉muje. 疾by nie by這 tak r騜owo, powiem mo瞠, 瞠 po nocy sp璠zonej w lod闚ce, ciasto smakowa這 mi 鈔ednio. By豉m wr璚z zawiedziona. Ale po dw鏂h dniach zmieni豉m zdanie o 180 stopni. Smakowa這 inaczej, wyra幡iej i wzbudzi這 m鎩 zachwyt. Rodzinka podczas 鈍i徠 cz瘰to si璕a豉 po kawa貫k i chwali豉 z u鄉iechem. Polecam :)

Przepis znaleziony u Kasi.

ciasto snickers

Sk豉dniki (blaszka 20x25 cm):

  • 2 du瞠 opakowania herbatnik闚 kakaowych

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku (pe軟ego, nie granulowanego)
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • 1 造磬a (z czubkiem) m彗i ziemniaczanej
  • 140 g mi瘯kiego mas豉
  • 2 kopiaste 造磬i mas豉 orzechowego

Masa orzechowa:

  • 250 g mas豉 orzechowego
  • 100 g drobno posiekanych, niesolonych orzeszk闚 ziemnych
  • 3 造磬i 鄉ietanki krem闚ki

Karmel:

  • 2 spore 造磬i miodu
  • 4 造磬i cukru
  • 造磬a mas豉

Polewa:

  • 10 造瞠k mleka
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • czubata 造磬a mas豉
  • 3 造磬i cukru

Dodatkowo:

  • 100 g posiekanych, niesolonych orzeszk闚 ziemnych

Wykonanie:

Przygotowa budy:

W po這wie szklanki mleka rozpu軼i budy oraz m彗. Reszt mleka zagotowa z cukrem. Doda mleko w proszku i energicznie wymiesza ca這嗆, by nie by這 grudek. Kiedy mleko si rozpu軼i, wla pozosta貫 mleko z m彗 i budyniem. Gotowa do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Bardzo mi瘯kie mas這 ubi na puch. Doda do niego mas這 orzechowe, a nast瘼nie dorzuca stopniowo po 造盧e zimnego budyniu, ca造 czas miksuj帷. Masa powinna by g豉dka, bez grudek.

Przygotowa mas orzechow:

Mas這 orzechowe wymiesza dok豉dnie z krem闚k i drobno posiekanymi orzechami.

Sp鏚 blachy wy這篡 herbatnikami. Rozsmarowa na nich po這w masy budyniowej. Przykry j kolejn warstw herbatnik闚 i posmarowa mas orzechow.

W tym momencie przygotowa karmel. Wszystkie jego sk豉dniki umie軼i w garnku, doprowadzi do wrzenia i nast瘼nie gotowa razem jeszcze przez oko這 2-3 minuty. Tak przygotowanym, lekko ciep造m karmelem pola mas z mas豉 orzechowego. U這篡 na nim od razu kolejn warstw herbatnik闚, kt鏎 smarujemy reszt masy budyniowej. Na masie u這篡 ostatni, czwart warstw herbatnik闚. Ciasto wstawi do lod闚ki na ok. godzin.

Polewa:

W garnku umie軼i mleko, kakao, mas這 i cukier. Ca這嗆 podgrzewa na minimalnym ogniu do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚 i rozpuszczenia cukru. Ciep陰 polew wyla na ciasto i posypa j posiekanymi orzeszkami. Przed podaniem ciasto ch這dzi przez ca陰 noc. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wi璚 nale篡 wyj望 je z lod闚ki kilkana軼ie minut przed podaniem. Smacznego :)

snickers bez pieczenia

poniedzia貫k, 12 grudnia 2016
Cha逕owiec bez pieczenia

Poniedzia貫k postanowi豉m poskromi s這dko軼iami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na ciasto. Cha逕owiec jest elegancki, zaskakuj帷y i smaczny. Do嗆 s這dki, wi璚 po ma造m kawa貫czku ma si do嗆 na d逝go. Po陰czenie cha逕y z wi郾iami sprawdzi豉m ju wcze郾iej (KLIK) i wiedzia豉m, 瞠 b璠zie ono 鈍ietne. Je郵i te je lubicie, b璠ziecie zadowoleni, cho musz przyzna, 瞠 we wspomnianej wy瞠j propozycji smakowa這 mi ono nieco bardziej ni tutaj. Wi郾ie z kompotu fajnie prze豉mywa造 smak ca這軼i, konfitura wi郾iowa by豉 wg mnie ciut za s這dka. Rzecz, do kt鏎ej si musz przyczepi, by這 to, 瞠 ciasto wysz這 mi do嗆 niestabilne. Wyci庵ni皻e z lod闚ki do嗆 szybko si rozje盥瘸這, co niew徠pliwie jest minusem, je郵i planujecie postawi je na d逝瞠j na stole. Plus za to, 瞠 z cha逕owcem poradzi sobie ka盥y z Was, gdy nie wymaga on pieczenia i jest prosty w wykonaniu.

Przepis ze strony Zjem to.

cha逕owiec bez pieczenia

Sk豉dniki (blaszka 21 x 21 cm):

  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 250 g cha逕y
  • 5 鄴速ek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g cukru (nast瘼nym razem da豉bym po這w)
  • 40 g m彗i ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 2 造磬i likieru Amaretto (da豉m likier kawowy)

Poncz:

  • 1,5 szklanki mocnej kawy (s這dzonej lub nie, to zale篡 od Was)
  • 2 造磬i Amaretto (da豉m likier kawowy)

Dodatkowo:

  • herbatniki kakaowe (鈔ednie opakowanie ok. 250g)
  • opakowanie biszkopt闚 typu "kocie j瞛yczki"
  • p馧 s這iczka konfitury wi郾iowej (niskos這dzonej)

Wykonanie:

Szklank mleka zagotowa z cukrem. 草速ka zmiksowa dok豉dnie z cukrem waniliowym, m彗 i pozosta造m mlekiem. Do gotuj帷ego si mleka wla przygotowan mieszank. Zagotowa, ca造 czas mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Gotowa ok. 1 minuty, a budy odpowiednio zg瘰tnieje. Gotowy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Mi瘯kie mas這 zmiksowa na puch. Stopniowo dorzuca pokruszon lub start na tarce o du篡ch oczkach cha逕. Nast瘼nie, ci庵le ucieraj帷, dodawa po 造盧e zimnego budyniu. Wla likier, wymiesza.

Form do pieczenia wy這篡 papierem do pieczenia. Herbatniki kr鏒ko moczy w ponczu kawowym i wy這篡 nimi 軼i郵e dno formy. 3-4 造磬i masy od這篡, reszt podzieli na po這w. Pierwsz cz窷 masy rozsmarowa na herbatnikach. W ponczu kawowym zanurza biszkopty i uk豉da jeden obok drugiego na masie, lekko wciskaj帷 je w krem. Wolne miejsca mi璠zy biszkoptami posmarowa konfitur wi郾iow. Wszystko przykry drug po這w masy. Na masie u這篡 warstw z zamoczonych w kawie herbatnik闚. Wierzch ciasta posmarowa od這穎n na pocz徠ku mas. Ciasto wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)

cha逕owiec bez pieczenia z wi郾iami


pi徠ek, 29 kwietnia 2016
Chatka Baby Jagi (Chatka Puchatka)

Chatka Baby Jagi, zwana r闚nie przez niekt鏎ych Chatk Puchatka, to znane i lubiane przez wiele os鏏 ciasto, sk豉daj帷e si z herbatnik闚 oraz dwukolorowej masy serowej. Jego fantazyjny kszta速 podoba si zw豉szcza dzieciom i zawsze wywo逝je ich zaciekawienie. Przygotowanie tego ciasta wbrew pozorom nie jest wcale trudne ani pracoch這nne. Dok豉dn instrukcj sk豉dania ciasta znajdziecie na blogu Arabeski, sk康 zaczerpn窸am ca造 przepis. Chatka bardzo nam smakowa豉 i znika豉 w szybkim tempie: c鏎cia wyjada豉 mas 造瞠czk jeszcze przed z這瞠niem, oblizuj帷 si i m闚i帷, 瞠 jest pyszna. My郵, 瞠 warto cho raz przyrz康zi to ciasto samemu w domu.

Przepisem tym otwieram na blogu nowy cykl "Smaki dziecistwa". Co jaki czas b璠 pojawia si w nim potrawy, z kt鏎ymi 陰cz nas sentymentalne wspomnienia, przywo逝j帷e u鄉iech na twarzy. Te, kt鏎e przygotowywa豉 dla nas mama, babcia...kt鏎e jadali鄉y na wakacjach, podczas rodzinnych uroczysto軼i czy codziennych 郾iada. Chatka Baby Jagi jest z pewno軼i takim wspomnieniem...tyle tylko, 瞠 nie moim. Jada j cz瘰to jako dziecko m鎩 szwagier i z nim w豉郾ie to ciasto ju zawsze b璠zie mi si kojarzy這 :)

Na blogu znajduje si ju kilka przepis闚, kt鏎e ca趾owicie kojarz mi si z moim dziecistwem. Je郵i jeste軼ie ciekawi jakie to potrawy, kliknijcie po lewej stronie w tag: smaki dzieci雟twa.

chatka baby jagi

Sk豉dniki:

  • 500g zmielonego twarogu (da豉m 700g)
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 造磬a kakao
  • 36 sztuk herbatnik闚 (tych wi瘯szych)
  • odrobina aromatu waniliowego

Polewa:

  • 1/4 kostki margaryny
  • p馧 szklanki cukru
  • 3 造磬i mleka w proszku
  • 1 czubata 造磬a kakao
  • 2-3 造磬i wody

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Dodawa do niej partiami zmielony twar鏬. Gotow mas podzieli na dwie cz窷ci: do jednej doda kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki roz這篡 na folii aluminiowej w 3 rz璠y po 6 ciastek. Rozsmarowa na nich mas kakaow (zostawi ok. 2-3 造磬i masy na 鈔odek). Przykry drug warstw herbatnik闚. Posmarowa je r闚nomiernie mas bia陰. Na 鈔odku u這篡 pasek z od這穎nej wcze郾iej masy kakaowej. Ca這嗆 z這篡 w „tr鎩k徠”, unosz帷 po bokach foli aluminiow do g鏎y. Wyr闚na ca這嗆 i wstawi do lod闚ki.

Przygotowa polew:

Margaryn rozpu軼i. Doda cukier, kakao i wod. Zagotowa. Zdj望 z ognia i doda mleko w proszku, dobrze wymiesza. Przestudzon polew obla sch這dzone ciasto. Udekorowa wg uznania. Gotow chatk w這篡 do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc, aby herbatniki dobrze zmi瘯造. Smacznego :)


pi徠ek, 10 lipca 2015
Sernik na zimno z owocami (z domowego sera)

W豉sny ser robi豉m po raz pierwszy przy okazji paschy. Zachwyci mnie wtedy prostot wykonania i smakiem. Tym razem wykorzysta豉m go do zrobienia sernika na zimno. Wysz這 鈍ietnie. Smakowa這 wszystkim, kt鏎zy go pr鏏owali. Na wierzchu u這篡豉m owoce: maliny, bor闚ki oraz czerwon porzeczk i zala豉m je malinow galaretk. B璠 wraca do tego przepisu z ca陰 pewno軼i, bo zdecydowanie na to zas逝guje. Polecam :)

Przepis znalaz豉m u Madame Edith.

sernik na zimno z owocami1

Sk豉dniki (tortownica 24 cm lub mniejsza):

  • 2 litry mleka 2% (w butelce, nie UHT)
  • 4 jajka
  • 500 g kwa郾ej 鄉ietany 12%
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 3/4 szklanki cukru
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • herbatniki
  • 2 galaretki (u mnie malinowe)
  • owoce (u mnie maliny, bor闚ki i czerwone porzeczki)

Wykonanie:

Mleko zagotowa. Do wrz帷ego powoli wlewa jajka roztrzepane ze 鄉ietan. Gotowa, mieszaj帷 co jaki czas, a ca造 p造n w garnku podzieli si na ser i serwatk (ja gotowa豉m na bardzo ma造m ogniu przez ok. 30 minut). Przela na durszlak wy這穎ny podw鎩n warstw gazy i odcedzi ser. Wystudzi. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodawa po 造盧e sera, ci庵le miksuj帷. Gotow mas serow przela do blaszki wy這穎nej herbatnikami. W這篡 na godzin do lod闚ki. Po tym czasie na wierzchu u這篡 owoce. Ca這嗆 zala t篹ej帷 galaretk (ja rozpu軼i豉m dwie galaretki w 700 ml wrz徠ku). Sernik sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce (najlepiej przez ca陰 noc). Smacznego :)

sernik na zimno z owocami2

sernik na zimno z owocami3

pi徠ek, 05 grudnia 2014
3 bit

Czy jest tu kto, kto nie zna tego ciasta? Pewnie nie. To ju klasyka. Nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawia si na blogu. To s這dkie i smaczne ciasto bez pieczenia 豉dnie si prezentuje i z pewno軼i mo瞠 by ozdob np. 鈍i徠ecznego sto逝. Przepis na nie zaczerpn窸am od Dorotus, ale zmodyfikowa豉m go troch, dodaj帷 warstw krakers闚. Podpatrzy豉m kiedy ten spos鏏 u kuzynki i 瘸dna inna wersja ju mi smakuje. S這ne krakersy 鈍ietnie podbijaj s這dki smak karmelu. Zdecydowanie polecam wypr鏏owa tak wersj :)

3-bit

Sk豉dniki (forma 25x35 cm)

  • herbatniki (5-6 paczek po 100g)
  • du瘸 paczka krakers闚
  • du瘸 puszka (500g) masy kajmakowej
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g mas豉
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 5 造瞠k m彗i ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36 %
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Przygotowan form wy這篡 papierem do pieczenia. Na dno formy wy這篡 pojedyncz warstw herbatnik闚. Kajmak podgrza w garnuszku na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷. Wy這篡 na herbatniki, wyr闚na, przykry warstw krakers闚.

Przygotowa budy:

2 szklanki mleka zagotowa z cukrem i mas貫m. Pozosta陰 szklank zmiksowa z jajkami i m彗, po czym wla do gor帷ego mleka. Gotowa 1-2 minuty, energicznie mieszaj帷, by pozby si ewentualnych grudek. Gor帷y budy wyla na krakersy, wyr闚na i przykry warstw herbatnik闚. Ca陰 form owin望 szczelnie foli spo篡wcz, sch這dzi i w這篡 do lod闚ki na ca陰 noc (herbatniki i krakersy musz zmi瘯n望). Na drugi dzie form wyj望 z lod闚ki, odwin望 z folii. Zimn 鄉ietan krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 造磬 cukru pudru. Wy這篡 na wierzch ciasta. Udekorowa start czekolad. Ciasto przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

3-bit

3-bit

 
1 , 2 , 3