| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kasza jaglana

wtorek, 03 stycznia 2017
Burgery z kaszy jaglanej i burak闚 z karmelizowan cebul i fet

Na pierwszy przepis w 2017 roku, kt鏎y, mam nadziej, b璠zie dla nas wszystkich rokiem pomy郵nym i pe軟ym pozytywnych zdarze, wybra豉m pyszne warzywne burgery. Zrobione z burak闚, z dodatkiem rukoli, sera feta i pysznej, karmelizowanej czerwonej cebuli, kt鏎a 鈍ietnie si tu sprawdza i sprawia, 瞠 ca這嗆 nabiera nowego wymiaru. Pod 瘸dnym pozorem z niej nie rezygnujcie - serio! :)

Przepis na tak przyrz康zone burgery znalaz豉m na blogu Grumkolandia. Troch pozmienia豉m - doda豉m troch wi璚ej bu趾i tartej, zmniejszy豉m ilo嗆 imbiru i zamiast sma篡, upiek豉m kotleciki w piekarniku. Wysz這 naprawd smacznie.

burgery z burak闚

Sk豉dniki (ok 8-10 burger闚):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 g burak闚 (ok. 3-4 鈔ednie buraki)
  • czerwona cebula
  • jajko
  • 60 ml oleju (da豉m 4 造磬i)
  • 40 g m彗i pszennej
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 造磬i sezamu
  • 2 造磬i pestek s這necznika
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 3 du瞠 z帳ki)
  • 造瞠czka kurkumy
  • 造瞠czka imbiru (da豉m p馧)
  • 造瞠czka kardamonu
  • pieprz,s鏊 do smaku
  • ew. bu趾a tarta, je郵i masa b璠zie zbyt rzadka (ja doda豉m ok. 3 造瞠k)

Karmelizowana cebula:

  • 2 du瞠 czerwone cebule
  • 2 造磬i octu balsamicznego
  • 造磬a mas豉
  • 1 造磬a br您owego cukru (da豉m 3/4 造磬i)

Sos:

  • 2 造磬i musztardy dijon
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 4 造磬i oliwy

Dodatkowo:

bu趾i do hamburger闚, rukola, pomidory, ser feta

Wykonanie:

Kasz jaglan ugotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu (mo積a przygotowa dzie wcze郾iej). Buraki umy, zawin望 ka盥y osobno w foli aluminiow i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 60 minut. Gdy ostygn, obra je ze sk鏎ki i zetrze na tarce o grubych oczkach. Czerwon cebul pokroi w drobn kostk. Po陰czy z kasz i startymi burakami. Doda jajko, m彗, sezam, s這necznik, przeci郾i皻y przez prask czosnek, posiekan natk, olej i przyprawy. Je郵i masa b璠zie zbyt rzadka, doda bu趾i tartej - ja dosypa豉m ok. 3 造瞠k. Z powsta貫j masy uformowa kotleciki. U這篡 je na blasze, wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. Po tym czasie obr鏂i je delikatnie na drug stron i piec kolejne 10-15 minut. Kotleciki mo積a tak瞠 usma篡 lub zgrillowa.

Karmelizowana cebula:
Cebule pokroi w pi鏎ka. Sma篡 na ma郵e przez oko這 3-4 minuty, a zmi瘯nie. Doda ocet balsamiczny, poczeka, a odparuje. Nast瘼nie doda cukier i miesza, a si rozpu軼i. Dosypa szczypt soli, wymiesza.

Sos: wymiesza ze sob oliw, musztard i sok z cytryny.

Bu趾i lekko zgrillowa. Posmarowa je sosem. Uk豉da na nich kolejno rukol, plastry pomidora,burgera, karmelizowan cebul i pokruszony ser feta. Smacznego :)




pi徠ek, 13 maja 2016
Brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

Ciasto z kaszy jaglanej by這 w moich planach od dawna. Chcia豉m sprawdzi, jak sprawdza si ona w s這dkich wypiekach. Pad這 na brownie, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Cynamonowy py. Nie by豉bym sob, gdybym nic nie zmieni豉. Piek豉m to ciasto z c鏎k, kt鏎a dorzuci豉 od siebie rodzynki i wi鏎ki kokosowe. Ja za u這篡豉m na wierzchu dwie gruszki i posypa豉m ca這嗆 migda豉mi. Przed pieczeniem ciasto by這 bardzo rzadkie: musia豉m piec je ponad 20 minut d逝瞠j ni podano w przepisie. A jak smakowa這? Ca趾iem przyjemnie :) Nie por闚nywa豉bym jednak jego smaku do tradycyjnego brownie z du膨 ilo軼i czekolady. To ciasto smakuje inaczej, ale r闚nie dobrze. Jest bardziej delikatne, mocno kakaowe, nie za s這dkie, no i troch bardziej zdrowe ni tradycyjne brownie :) Gruszki i migda造 fajnie si tu wpasowa造 - my郵, 瞠 nie warto ich pomija. Je郵i macie ochot na odrobin bardziej dietetyczne ciasto, bez dodatku m彗i, to zach璚am Was do jego wypr鏏owania.

brownie z kaszy jaglanej

Sk豉dniki (blaszka 24cmx24 cm):

  • p馧 szklankikaszy jaglanej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki br您owego cukru (je郵i wolicie bardziej s這dkie ciasta, mo積a zwi瘯szy ilo嗆 do 3//4 szklanki)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • dwie gruszki
  • 3 造磬i wi鏎ek kokosowych
  • gar嗆 rodzynek
  • p豉tki migda這we

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem (ok. 2 szklanek). Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia. Przestudzi. Do ch這dnej kaszy doda pozosta貫 sk豉dniki: olej, jajka, cukier, mleko, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksowa na g豉dk mas. Dosypa wi鏎ki kokosowe i rodzynki. Wymiesza. Gotowe ciasto prze這篡 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 pokrojone gruszki. Ca這嗆 posypa p豉tkami migda這wymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (mi zaj窸o to d逝瞠j, bo ok. 65 minut). Smacznego :)


brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

brownie kasza jaglana gruszki migda造

jaglane brownie z gruszkami

pi徠ek, 19 lutego 2016
Czekoladowy krem z kaszy jaglanej

Dzi zapraszam na krem czekoladowy z ....kaszy jaglanej. Cz瘰to widywa豉m go na r騜nych blogach i ciekawa by豉m jak smakuje. Przygotowuje si go 豉two i szybko. Jak wysz這? Musz przyzna, 瞠 ca趾iem przyjemnie. Czy smakuje jak Nutella? Nie. Czy jest smaczny? Tak. Czy jest zdrowy? Jak najbardziej. Czy zrobi go ponownie? Tak. Fajnie smakuje na kanapce, zw豉szcza tostach, jak i podany jako deser z owocami. Warto wypr鏏owa :)

Korzysta豉m z przepis znalezionych tu i tu.

Jest to moja propozycja w ramach "Czekoladowego Tygodnia" u Atinki.

Polecam r闚nie inne kremy czekoladowe, na kt鏎e przepis znajdziecie na blogu:

- d瞠m bananowo-czekoladowy z kardamonem

- mas這 czekoladowo-orzechowe

- czekoladowy serek (zgodny z Montignaciem)

- krem Speculoos z powid豉mi

- czekoladowa pasta z ciecierzycy

czekoladowy krem z kaszy jaglanej

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki kaszy jaglanej
  • 100-130 ml mleka (tyle, aby uzyska pasuj帷 Wam konsystencj)
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • czubata 造磬a mas豉 orzechowego
  • mocno dojrza造 banan
  • czubata 造磬a kakao
  • 造磬a soku z cytryny
  • 2 造磬i miodu
  • 獞ier 造瞠czki soli

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem (ok. 2 szklanek). Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia. Przestudzi. Ugotowan kasz prze這篡 do blendera i zmiksowa razem z mlekiem. Doda kakao, pokrojonego banana, mas這 orzechowe, rozpuszczon czekolad i sok z cytryny. Zmiksowa wszystko na g豉dki krem. Dos這dzi do smaku miodem. Wymiesza. Przechowywa w lod闚ce do 7 dni. Smacznego :)

czekoladowy krem z jaglanki

kanapki z kremem z jaglanki

czwartek, 29 stycznia 2015
Deser z kaszy jaglanej z bananem i kiwi

Zosta這 mi z obiadu troch kaszy jaglanej. Postanowi豉m przygotowa z niej jaki szybki deser. Zainspirowa豉m si przepisem znalezionym u Pinkcake. Troch pozmienia豉m pod siebie, m.in. dodaj帷 serek waniliowy, ale generalnie koncepcja chyba zachowana. Polecam. Wysz這 pysznie :)

kasza jaglana z bananem i kiwi

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • 3-4 kiwi
  • 150 g serka waniliowego
  • ew. cukier puder lub mi鏚

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem. Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia. Przestudzi. Nast瘼nie zmiksowa j z pokrojonymi bananami oraz serkiem waniliowym. Osobno zmiksowa kiwi. Je郵i b璠zie zbyt kwa郾e, mo積a ew. dos這dzi je cukrem pudrem lub miodem.W pucharkach uk豉da naprzemiennie kasz jaglan z bananami i mus z kiwi. Podawa sch這dzone. Smacznego :)

kasza jaglana z bananem i kiwi

鈔oda, 03 grudnia 2014
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z 簑rawin (wega雟ki)

Przepis na ten pasztet znalaz豉m ju jaki czas temu na blogu Jad這nomia. Spodoba mi si dodatek kaszy jaglanej oraz 簑rawiny do soczewicy i ciekawa by豉m, czy to wszystko si dobrze ze sob komponuje. Po spr鏏owaniu pierwszego kawa趾a by豉m troch zawiedziona. Nie zachwyci mnie. M鎩 m捫 r闚nie stwierdzi, 瞠 to najs豉bszy z upieczonych przez mnie kiedykolwiek pasztet闚. Ale, o dziwo, z ka盥ym dniem smakowa mi on coraz bardziej, a kiedy zjada豉m ostatni kawa貫k, 瘸這wa豉m, 瞠 ju si sko鎍zy. Z dodatkiem chrzanu smakowa cudownie. Na pewno bardzo du穎 zyska dzi瘯i 簑rawinie i ciesz si, 瞠 dosypa豉m jej troch wi璚ej. Mas przed pieczeniem doprawi豉m mocniej ni w przepisie i w sumie my郵, 瞠 mog豉m jeszcze troch bardziej poeksperymentowa. Generalnie, pasztet jest do嗆 ciekawy i na pewno warto go wypr鏏owa. Mo瞠 w nadchodz帷e 鈍i皻a? :)

pasztet z soczewicy z 簑rawin


Sk豉dniki:

  • 200 g br您owej lub zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju (da豉m po這w czyli 50 ml)
  • 2 cebule
  • 4 造磬i suszonej 簑rawiny
  • 2-3 造磬i sosu sojowego
  • 2 li軼ie laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 go寮ziki
  • 3/4 造瞠czki majeranku (da豉m dwie 造瞠czki)
  • 1/2 造瞠czki cz帳ru (da豉m 造瞠czk)
  • 1/4 造瞠czki lubczyku
  • szczypta ga趾i muszkato這wej
  • papryka s這dka i ostra (to m鎩 dodatek)
  • s鏊,pieprz
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Soczewic oraz kasz jaglan ugotowa w osobnych naczyniach. Przestudzi. Cebule pokroi w kostk i podsma篡 je na oleju razem z li軼iem laurowym, zielem angielskim oraz go寮zikami. Sma篡 na niedu篡m ogniu do czasu, a cebula si zeszkli, wtedy wyj望 przyprawy i wyrzuci. Podsma穎n cebul doda do ugotowanej soczewicy razem z kasz jaglan, olejem, sosem sojowym, szczypt soli i reszt przypraw. Zmiksowa przy pomocy blendera na g豉dk mas. Doprawi do smaku. Na koniec doda 簑rawin. Wymiesza. Gotow mas prze這篡 do foremki wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Nast瘼nie wystudzi przez ca陰 noc w foremce. Rano wyj望 pasztet z formy. Smacznego :)

pasztet z soczewicy z 簑rawin

pasztet z soczewicy z 簑rawin

 
1 , 2