| < Wrzesie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: smaki dzieci雟twa

鈔oda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy

Uwierzycie, je郵i Wam powiem, 瞠 te zdj璚ia przele瘸造 na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w豉郾ie mam zaleg這軼i i nie wiem w sumie, kiedy si z nich wygrzebi. Mo瞠 nigdy, bo za ka盥ym razem kiedy mam w planie doda na bloga co co ju d逝go czeka w kolejce, pojawia si nowy ciekawy przepis...i tak ci庵le w k馧ko ;) No ale...zlitowa豉m si w ko鎍u nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia si on od jakiego czasu regularnie na 鈍i徠ecznym stole u moich te軼i闚. Przygotowuj go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w豉郾ie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te軼iowej: jest ob喚dny!) :) S這dko do b鏊u, ale za to jak smacznie :) Przypomina troch dzieci雟two, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk豉dnik闚, ani specjalnych umiej皻no軼i. Na pewno ju kiedy mieli軼ie z nim styczno嗆, prawda?

Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te軼iowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pami皻am. Proporcje i r騜norodno嗆 dodatk闚 mo積a oczywi軼ie dowolnie zmienia. Kto co lubi :)

blok czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 400-500 g mleka w proszku (pe軟ego, nie odt逝szczonego)
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3-4 造磬i kakao
  • p馧 szklanki wody
  • herbatniki
  • orzechy ziemne, p豉tki migda這we,rodzynki, 簑rawina

Wykonanie:

W garnku roztopi mas這. Doda cukier, wod i kakao. Wymiesza i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Zestawi z ognia, lekko przestudzi i wsypywa mleko w proszku, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Na ko鎍u doda pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p豉tki migda這we, rodzynki i 簑rawin. Gotow mas prze這篡 do foremki, wyr闚na. Sch這dzi przez kilka godzin, a masa dobrze st篹eje. Kroi w niedu瞠 kawa趾i. Smacznego :)

smaki prl blok czekoladowy

blok

blok czekoladowy

pi徠ek, 29 kwietnia 2016
Chatka Baby Jagi (Chatka Puchatka)

Chatka Baby Jagi, zwana r闚nie przez niekt鏎ych Chatk Puchatka, to znane i lubiane przez wiele os鏏 ciasto, sk豉daj帷e si z herbatnik闚 oraz dwukolorowej masy serowej. Jego fantazyjny kszta速 podoba si zw豉szcza dzieciom i zawsze wywo逝je ich zaciekawienie. Przygotowanie tego ciasta wbrew pozorom nie jest wcale trudne ani pracoch這nne. Dok豉dn instrukcj sk豉dania ciasta znajdziecie na blogu Arabeski, sk康 zaczerpn窸am ca造 przepis. Chatka bardzo nam smakowa豉 i znika豉 w szybkim tempie: c鏎cia wyjada豉 mas 造瞠czk jeszcze przed z這瞠niem, oblizuj帷 si i m闚i帷, 瞠 jest pyszna. My郵, 瞠 warto cho raz przyrz康zi to ciasto samemu w domu.

Przepisem tym otwieram na blogu nowy cykl "Smaki dziecistwa". Co jaki czas b璠 pojawia si w nim potrawy, z kt鏎ymi 陰cz nas sentymentalne wspomnienia, przywo逝j帷e u鄉iech na twarzy. Te, kt鏎e przygotowywa豉 dla nas mama, babcia...kt鏎e jadali鄉y na wakacjach, podczas rodzinnych uroczysto軼i czy codziennych 郾iada. Chatka Baby Jagi jest z pewno軼i takim wspomnieniem...tyle tylko, 瞠 nie moim. Jada j cz瘰to jako dziecko m鎩 szwagier i z nim w豉郾ie to ciasto ju zawsze b璠zie mi si kojarzy這 :)

Na blogu znajduje si ju kilka przepis闚, kt鏎e ca趾owicie kojarz mi si z moim dziecistwem. Je郵i jeste軼ie ciekawi jakie to potrawy, kliknijcie po lewej stronie w tag: smaki dzieci雟twa.

chatka baby jagi

Sk豉dniki:

  • 500g zmielonego twarogu (da豉m 700g)
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 造磬a kakao
  • 36 sztuk herbatnik闚 (tych wi瘯szych)
  • odrobina aromatu waniliowego

Polewa:

  • 1/4 kostki margaryny
  • p馧 szklanki cukru
  • 3 造磬i mleka w proszku
  • 1 czubata 造磬a kakao
  • 2-3 造磬i wody

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Dodawa do niej partiami zmielony twar鏬. Gotow mas podzieli na dwie cz窷ci: do jednej doda kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki roz這篡 na folii aluminiowej w 3 rz璠y po 6 ciastek. Rozsmarowa na nich mas kakaow (zostawi ok. 2-3 造磬i masy na 鈔odek). Przykry drug warstw herbatnik闚. Posmarowa je r闚nomiernie mas bia陰. Na 鈔odku u這篡 pasek z od這穎nej wcze郾iej masy kakaowej. Ca這嗆 z這篡 w „tr鎩k徠”, unosz帷 po bokach foli aluminiow do g鏎y. Wyr闚na ca這嗆 i wstawi do lod闚ki.

Przygotowa polew:

Margaryn rozpu軼i. Doda cukier, kakao i wod. Zagotowa. Zdj望 z ognia i doda mleko w proszku, dobrze wymiesza. Przestudzon polew obla sch這dzone ciasto. Udekorowa wg uznania. Gotow chatk w這篡 do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc, aby herbatniki dobrze zmi瘯造. Smacznego :)


pi徠ek, 26 lutego 2016
Najlepsze ruskie pierogi

Jedno z moich ulubionych da. Nie wiem jakim cudem, przepis na nie jeszcze si tu nie pojawi. Zjem je ch皻nie zawsze, niezale積ie do pory dnia. To takie moje "comfort food". M鎩 m捫 do dzi wspomina, 瞠 podczas naszego pierwszego wsp鏊nego wyjazdu nad morze, na obiad kupi豉m w豉郾ie ruskie pierogi. Nie skusi造 mnie 鈍ie瞠 ryby czy inne pyszno軼i. Pierogi wygra造 :) Najlepsze robi豉 moja babcia..瘸dne inne potem tak mi nie smakowa造. Pewnie dlatego, 瞠 dodawa豉 do nich r闚nie kawa貫k swojego serca :) Pierogi, na kt鏎e przepis dzi podaj, s r闚nie bardzo smaczne i na pewno nie zawiedziecie si, gdy je przygotujecie. Ciasto zaparzane, z kt鏎ym 鈍ietnie si pracuje, wyra幡y, mocno doprawiony farsz. Polecam z ca貫go serca :)

ruskie pierogi

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki m彗i
  • ok. 2 szklanek gor帷ej wody (takiej, aby nie parzy豉 r彗)
  • 造瞠czka soli
  • 造瞠czka oleju

Farsz:

  • 1 kg ziemniak闚
  • 400-500 g dobrego twarogu
  • dwie cebule
  • s鏊, pieprz do smaku (pieprzu zawsze daj sporo)
  • olej do podsma瞠nia cebuli

Wykonanie:

Farsz:

Ziemniaki ugotowa. Jeszcze ciep貫 przecisn望 przez prask. Wymiesza z rozdrobnionym twarogiem. Cebule posieka i podsma篡 na rumiano na oleju. Doda do ziemniak闚 i sera. Ca這嗆 doprawi do smaku sol i pieprzem (pieprzu do嗆 sporo, farsz powinien by wyra幡y w smaku). Dok豉dnie wymiesza. Odstawi.

Ciasto:

M彗 przesia na stolnic, zrobi w niej wg喚bienie, doda s鏊 i olej. Stopniowo dodawa gor帷 wod i wyrabia ciasto przez kilka minut, zagarniaj帷 m彗 do 鈔odka wg喚bienia. Ciasto powinno by elastyczne i mi瘯kie. Podzieli je na 2-3 cz窷ci (te, z kt鏎ymi akurat nie pracujemy przykry 軼iereczk by nie wysch造). Ka盥 cienko rozwa趾owa. Szklank wycina k馧ka. Na ka盥e k馧ko nak豉da niewielk ilo嗆 farszu. Sk豉da na p馧, dok豉dnie zlepiaj帷 brzegi.Gotowa w osolonym wrz徠ku 4-5 min od wyp造ni璚ia. Smacznego :)

pierogi ruskie

najlepsze ruskie pierogi

ruskie pierogi 鈔odek



pi徠ek, 29 stycznia 2016
Kokosanki (Lamingtony, Kud豉cze)

Te kokosanki to jeden ze smak闚 mojego dzieci雟twa. Cz瘰to przygl康a豉m si jak mama przygotowuje je na r騜ne imprezy. Czasami pomaga豉m jej macza kostki w polewie i wi鏎kach, ba豉gani帷 dooko豉. Teraz ja piek je z moj c鏎k. S smaczne i efektowne. Moja mama przygotowywa豉 je ciasta z dodatkiem miodu i tak wersj Wam proponuj. Wiem jednak, 瞠 wiele os鏏 u篡wa do kokosanek zwyk貫go biszkoptu - jad豉m tak wersj i jest ona r闚nie smaczna. Wyb鏎 ciasta zale篡 tylko od Waszych upodoba.

kokosanki

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 40 dag m彗i
  • 3 造磬i miodu
  • 5 dag mas豉
  • 30 dag cukru
  • 2 jajka
  • p馧 szklanki mleka
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Polewa:

  • kostka mas豉
  • 25 dag cukru
  • 8 造瞠k mleka
  • 2-3 造磬i kakao

Dodatkowo:

  • wi鏎ki kokosowe

Wykonanie:

Ciasto:

Mi鏚, mas這 i cukier podgrza do rozpuszczenia. Jajka rozmieszcza z mlekiem, doda przestudzon mieszanin miodu z mas貫m. Wsypa m彗. Wyrobi ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ostudzi. Pokroi w kostk.

Polewa:

Wszystkie sk豉dniki polewy umie軼i w garnku. Podgrzewa do rozpuszczenia. Polewa powinna by stale lekko ciep豉. Je郵i zastygnie, ponownie lekko podgrza.

Kostki ciasta obtacza z ka盥ej strony w polewie, a nast瘼nie w wi鏎kach kokosowych. Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)

kokosanki lamingtony

pi徠ek, 19 wrze郾ia 2014
Kompot 郵iwkowo-jab趾owy

Idealnie gasi pragnienie, zw豉szcza w upalne dni. Smaczny i chyba nieco zapomniany nap鎩, bo rzadko kto tak naprawd podaje teraz do obiadu kompoty. A szkoda... Ja staram si cz瘰to je przygotowywa. Zawsze to troch zdrowiej. Dzisiejsza propozycja zawiera 郵iwki i jab趾a. Duet 鈍ietny i naprawd udany :) O tej porze roku koniecznie do wypr鏏owania.


Sk豉dniki:
  • kilkana軼ie 郵iwek
  • 3-4 jab趾a
  • cukier do smaku (1/4-1/2 szklanki)

Wykonanie:

Owoce dok豉dnie umy. Jab趾a pozbawi gniazd nasiennych i pokroi na kawa趾i. Ze 郵iwek wyj望 pestki. W garnku zagotowa ok. 2l wody. Do wrz徠ku doda cukier, a gdy si rozpu軼i dorzuci owoce. Gotowa razem kilkana軼ie minut na 鈔ednim ogniu. Je郵ikompot jest za ma這 s這dki, mo積a doda jeszcze cukru. Gotowy nap鎩 najlepiej smakuje sch這dzony. Smacznego :)

奸iwka - robaczywka!
 
1 , 2 , 3 , 4