| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: smaki dzieciñstwa

¶roda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy

Uwierzycie, je¶li Wam powiem, ¿e te zdjêcia przele¿a³y na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w³a¶nie mam zaleg³o¶ci i nie wiem w sumie, kiedy siê z nich wygrzebiê. Mo¿e nigdy, bo za ka¿dym razem kiedy mam w planie dodaæ na bloga co¶ co ju¿ d³ugo czeka w kolejce, pojawia siê nowy ciekawy przepis...i tak ci±gle w kó³ko ;) No ale...zlitowa³am siê w koñcu nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia siê on od jakiego¶ czasu regularnie na ¶wi±tecznym stole u moich te¶ciów. Przygotowuj± go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w³a¶nie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te¶ciowej: jest ob³êdny!) :) S³odko do bólu, ale za to jak smacznie :) Przypomina trochê dzieciñstwo, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk³adników, ani specjalnych umiejêtno¶ci. Na pewno ju¿ kiedy¶ mieli¶cie z nim styczno¶æ, prawda? 

Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te¶ciowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pamiêtam. Proporcje i ró¿norodno¶æ dodatków mo¿na oczywi¶cie dowolnie zmieniaæ. Kto co lubi :) 

blok czekoladowy

Sk³adniki:

  • 400-500 g mleka w proszku (pe³nego, nie odt³uszczonego)
  • 250 g mas³a lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3-4 ³y¿ki kakao
  • pó³ szklanki wody
  • herbatniki
  • orzechy ziemne, p³atki migda³owe,rodzynki, ¿urawina

Wykonanie:

W garnku roztopiæ mas³o. Dodaæ cukier, wodê i kakao. Wymieszaæ i podgrzewaæ do rozpuszczenia siê cukru. Zestawiæ z ognia, lekko przestudziæ i wsypywaæ mleko w proszku, ca³y czas energicznie mieszaj±c. Na koñcu dodaæ pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p³atki migda³owe, rodzynki i ¿urawinê. Gotow± masê prze³o¿yæ do foremki, wyrównaæ. Sch³odziæ przez kilka godzin, a¿ masa dobrze stê¿eje. Kroiæ w niedu¿e kawa³ki. Smacznego :)

smaki prl blok czekoladowy

blok

blok czekoladowy

pi±tek, 29 kwietnia 2016
Chatka Baby Jagi (Chatka Puchatka)

Chatka Baby Jagi, zwana równie¿ przez niektórych Chatk± Puchatka, to znane i lubiane przez wiele osób ciasto, sk³adaj±ce siê z herbatników oraz dwukolorowej masy serowej. Jego fantazyjny kszta³t podoba siê zw³aszcza dzieciom i zawsze wywo³uje ich zaciekawienie. Przygotowanie tego ciasta wbrew pozorom nie jest wcale trudne ani pracoch³onne. Dok³adn± instrukcjê sk³adania ciasta znajdziecie na blogu Arabeski, sk±d zaczerpnê³am ca³y przepis. Chatka bardzo nam smakowa³a i znika³a w szybkim tempie: córcia wyjada³a masê ³y¿eczk± jeszcze przed z³o¿eniem, oblizuj±c siê i mówi±c, ¿e jest pyszna. My¶lê, ¿e warto choæ raz przyrz±dziæ to ciasto samemu w domu.

Przepisem tym otwieram na blogu nowy cykl "Smaki dzieciñstwa". Co jaki¶ czas bêd± pojawiaæ siê w nim potrawy, z którymi ³±cz± nas sentymentalne wspomnienia, przywo³uj±ce u¶miech na twarzy. Te, które przygotowywa³a dla nas mama, babcia...które jadali¶my na wakacjach, podczas rodzinnych uroczysto¶ci czy codziennych ¶niadañ. Chatka Baby Jagi jest z pewno¶ci± takim wspomnieniem...tyle tylko, ¿e nie moim. Jada³ j± czêsto jako dziecko mój szwagier i z nim w³a¶nie to ciasto ju¿ zawsze bêdzie mi siê kojarzy³o :)

Na blogu znajduje siê ju¿ kilka przepisów, które ca³kowicie kojarz± mi siê z moim dzieciñstwem. Je¶li jeste¶cie ciekawi jakie to potrawy, kliknijcie po lewej stronie w tag: smaki dzieciñstwa.

chatka baby jagi

Sk³adniki:

  • 500g zmielonego twarogu (da³am 700g)
  • 250 g miêkkiego mas³a
  • szklanka cukru pudru
  • ³y¿ka kakao
  • 36 sztuk herbatników (tych wiêkszych)
  • odrobina aromatu waniliowego

Polewa:

  • 1/4 kostki margaryny
  • pó³ szklanki cukru
  • 3 ³y¿ki mleka w proszku
  • 1 czubata ³y¿ka kakao
  • 2-3 ³y¿ki wody

Wykonanie:

Wszystkie sk³adniki powinny byæ w temperaturze pokojowej.

Miêkkie mas³o utrzeæ z cukrem pudrem na puszyst± masê.  Dodawaæ do niej partiami zmielony twaróg. Gotow± masê podzieliæ na dwie czê¶ci: do jednej dodaæ kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki roz³o¿yæ na folii aluminiowej w 3 rzêdy po 6 ciastek. Rozsmarowaæ na nich masê kakaow± (zostawiæ ok. 2-3 ³y¿ki masy na ¶rodek). Przykryæ drug± warstw± herbatników. Posmarowaæ je równomiernie mas± bia³±. Na ¶rodku u³o¿yæ pasek z od³o¿onej wcze¶niej masy kakaowej. Ca³o¶æ z³o¿yæ w „trójk±t”, unosz±c po bokach foliê aluminiow± do góry. Wyrównaæ ca³o¶æ i wstawiæ do lodówki.

Przygotowaæ polewê:

Margarynê rozpu¶ciæ. Dodaæ cukier, kakao i wodê. Zagotowaæ. Zdj±æ z ognia i dodaæ mleko w proszku, dobrze wymieszaæ. Przestudzon± polew± oblaæ sch³odzone ciasto. Udekorowaæ wg uznania. Gotow± chatkê w³o¿yæ do lodówki, najlepiej na ca³± noc, aby herbatniki dobrze zmiêk³y. Smacznego :)


pi±tek, 26 lutego 2016
Najlepsze ruskie pierogi

Jedno z moich ulubionych dañ. Nie wiem jakim cudem, przepis na nie jeszcze siê tu nie pojawi³. Zjem je chêtnie zawsze, niezale¿nie do pory dnia. To takie moje "comfort food". Mój m±¿ do dzi¶ wspomina, ¿e podczas naszego pierwszego wspólnego wyjazdu nad morze, na obiad kupi³am w³a¶nie ruskie pierogi. Nie skusi³y mnie ¶wie¿e ryby czy inne pyszno¶ci. Pierogi wygra³y :) Najlepsze robi³a moja babcia..¿adne inne potem tak mi nie smakowa³y. Pewnie dlatego, ¿e dodawa³a do nich równie¿ kawa³ek swojego serca :) Pierogi, na które przepis dzi¶ podajê, s± równie¿ bardzo smaczne i na pewno nie zawiedziecie siê, gdy je przygotujecie.  Ciasto zaparzane, z którym ¶wietnie siê pracuje, wyra¼ny, mocno doprawiony farsz. Polecam z ca³ego serca :)

ruskie pierogi

Sk³adniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki m±ki
  • ok. 2 szklanek gor±cej wody (takiej, aby nie parzy³a r±k)
  • ³y¿eczka soli
  • ³y¿eczka oleju

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400-500 g dobrego twarogu
  • dwie cebule
  • sól, pieprz do smaku (pieprzu zawsze dajê sporo)
  • olej do podsma¿enia cebuli

Wykonanie:

Farsz:

Ziemniaki ugotowaæ. Jeszcze ciep³e przecisn±æ przez praskê. Wymieszaæ z rozdrobnionym twarogiem.  Cebule posiekaæ i podsma¿yæ na rumiano na oleju.  Dodaæ do ziemniaków i sera. Ca³o¶æ doprawiæ do smaku sol± i pieprzem (pieprzu do¶æ sporo, farsz powinien byæ wyra¼ny w smaku). Dok³adnie wymieszaæ. Odstawiæ.

Ciasto:

M±kê przesiaæ na stolnicê, zrobiæ w niej wg³êbienie, dodaæ sól i olej. Stopniowo dodawaæ gor±c± wodê i wyrabiaæ ciasto przez kilka minut, zagarniaj±c m±kê do ¶rodka wg³êbienia. Ciasto powinno byæ elastyczne i miêkkie. Podzieliæ je na 2-3 czê¶ci (te, z którymi akurat nie pracujemy przykryæ ¶ciereczk± by nie wysch³y).  Ka¿d± cienko rozwa³kowaæ. Szklank± wycinaæ kó³ka.  Na ka¿de kó³ko nak³adaæ niewielk± ilo¶æ farszu. Sk³adaæ na pó³, dok³adnie zlepiaj±c brzegi. Gotowaæ w osolonym wrz±tku 4-5 min od wyp³yniêcia. Smacznego :)

pierogi ruskie

najlepsze ruskie pierogi

ruskie pierogi ¶rodek

 



pi±tek, 29 stycznia 2016
Kokosanki (Lamingtony, Kud³acze)

Te kokosanki to jeden ze smaków mojego dzieciñstwa. Czêsto przygl±da³am siê jak mama przygotowuje je na ró¿ne imprezy. Czasami pomaga³am jej maczaæ kostki w polewie i wiórkach, ba³agani±c dooko³a. Teraz ja piekê je z moj± córk±. S± smaczne i efektowne. Moja mama przygotowywa³a je ciasta z dodatkiem miodu i tak± wersjê Wam proponujê. Wiem jednak, ¿e wiele osób u¿ywa do kokosanek zwyk³ego biszkoptu - jad³am tak± wersjê i jest ona równie smaczna. Wybór ciasta zale¿y tylko od Waszych upodobañ.

kokosanki

Sk³adniki:

Ciasto:

  • 40 dag m±ki
  • 3 ³y¿ki miodu
  • 5 dag mas³a
  • 30 dag cukru
  • 2 jajka
  • pó³ szklanki mleka
  • ³y¿eczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • kostka mas³a
  • 25 dag cukru
  • 8 ³y¿ek mleka
  • 2-3 ³y¿ki kakao

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Ciasto:

Miód, mas³o i cukier podgrzaæ do rozpuszczenia. Jajka rozmieszczaæ z mlekiem, dodaæ przestudzon± mieszaninê miodu z mas³em. Wsypaæ m±kê. Wyrobiæ ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ostudziæ. Pokroiæ w kostkê.

Polewa:

Wszystkie sk³adniki polewy umie¶ciæ w garnku. Podgrzewaæ do rozpuszczenia. Polewa powinna byæ stale lekko ciep³a. Je¶li zastygnie, ponownie lekko podgrzaæ.

Kostki ciasta obtaczaæ z ka¿dej strony w polewie, a nastêpnie w wiórkach kokosowych. Odstawiæ do zastygniêcia. Smacznego :)

 kokosanki lamingtony

pi±tek, 19 wrze¶nia 2014
Kompot ¶liwkowo-jab³kowy

Idealnie gasi pragnienie, zw³aszcza w upalne dni. Smaczny i chyba nieco zapomniany napój, bo rzadko kto tak naprawdê podaje teraz do obiadu kompoty. A szkoda... Ja staram siê czêsto je przygotowywaæ. Zawsze to trochê zdrowiej. Dzisiejsza propozycja zawiera ¶liwki i jab³ka. Duet ¶wietny i naprawdê udany :) O tej porze roku koniecznie do wypróbowania.


Sk³adniki:
  • kilkana¶cie ¶liwek
  • 3-4 jab³ka
  • cukier do smaku (1/4-1/2 szklanki)

Wykonanie:

Owoce dok³adnie umyæ. Jab³ka pozbawiæ gniazd nasiennych i pokroiæ na kawa³ki. Ze ¶liwek wyj±æ pestki. W garnku zagotowaæ ok. 2l wody. Do wrz±tku dodaæ cukier, a gdy siê rozpu¶ci dorzuciæ owoce. Gotowaæ razem kilkana¶cie minut na ¶rednim ogniu. Je¶li kompot jest za ma³o s³odki, mo¿na dodaæ jeszcze cukru. Gotowy napój najlepiej smakuje sch³odzony. Smacznego :)

¦liwka - robaczywka!
 
1 , 2 , 3 , 4