| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: bia豉 rzodkiew

poniedzia貫k, 22 lutego 2010
Sa豉tka z w璠lin i bia陰 rzodkwi

Bar Sa豉tkowy u Peli zaproszenie

Po raz kolejny zawita豉m do "Baru sa豉tkowego" u Peli. Tym razem do zrobienia wybra豉m sa豉tk z w璠lin. Skusi豉m si na ni, bo tak naprawd, nigdy jeszcze nie pr鏏owa豉m bia貫j rzodkwi, kt鏎a jest w niej jednym z g堯wnych sk豉dnik闚. M鎩 m捫 zreszt te mia z ni doczynienia po raz pierwszy, a na jej widok, weso這 powiedzia: "Jaka fajna wielka, bia豉 marchewka" :)). W moim odczuciu jest ona mniej ostra i bardziej delikatna ni jej r騜owa kole瘸nka, sama troszk bez wyrazu, ale w obecno軼i innych sk陰dnik闚 (zw豉szcza sosu) nabiera charakteru. Sama sa豉tka smakowa豉 bardziej mojemu m篹owi ni mi (zjad nawet dok豉dk), ale ja te na ni nie narzekam. Nast瘼nym razem zrobi豉bym tylko wi璚ej sosu, bo by naprawd pyszny, a sok z pomara鎍zy fajnie komponowa si z ca這軼i.Cieniej pokroi豉bym te rzodkiew, bo by豉 troszk za twarda.Aha, rozmaryn zamieni豉m na szczypiorek, a ocet zio這wy na ocet winny, bo tylko taki mia豉m.

Sk豉dniki:

- 15 dkg dowolnej w璠liny (u mnie szynka)

- 2 鈔ednie czerwone cebule (da豉m jedn du膨)

-25 dkg bia貫j rzodkwi, kalarepy lub rzepy (u mnie rzodkiew)

Sos:

- 2 造瞠czki 豉godnej musztardy

- 2 造磬i oliwy

- 造磬a octu zio這wego (u mnie ocet winny)

- 造磬a soku z pomara鎍zy

- s鏊, pieprz, curry

- kilka listk闚 rozmarynu do dekoracji (u mnie posiekany szczypiorek)

Wykonanie:

W璠lin pokroi w plasterki, a nast瘼nie wcienkie paski. Cebule obra i pokroi w kr捫ki. Rzodkiew obra, przekroi wzd逝 i pokroi w plasterki. Sk豉dniki sa豉tki u這篡 na talerzach i pola sosem przygotowanym z podanych sk豉dnik闚. Smacznego :)