| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ma郵anka

poniedzia貫k, 25 lipca 2016
Ch這dnik litewski z botwink

Zupa idealna na upa造, kt鏎ych mamy do鈍iadczy w najbli窺zych dniach. Z ulubion botwink, pe軟a chrupi帷ych, 鈍ie篡ch warzyw i pachn帷ego koperku. Podana z jajkiem na twardo. Cudownie r騜owa i banalnie prosta w wykonaniu.

Przepis zaczerpni皻y z bloga Kuchnia Agaty.

ch這dnik litewski

Sk豉dniki:

  • p璚zek botwinki z buraczkami
  • p璚zek rzodkiewek
  • kilka og鏎k闚 gruntowych
  • p璚zek 鈍ie瞠go koperku
  • szczypiorek
  • du瞠 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 750-1000 ml ma郵anki/kefiru
  • z帳ek czosnku
  • s鏊, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • do podania: jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Buraczki obra i zetrze na tarce o grubych oczkach lub pokroi w ma陰 kostk. Zala niedu膨 ilo軼i wody, tak aby je przykry豉, i gotowa pod przykryciem ok. 10 minut. Doda drobno pokrojone 這dygi botwinki oraz cz窷 posiekanych li軼i. Gotowa kilka minut. Zakwasi sokiem z cytryny. Przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z ma郵ank i jogurtem naturalnym. Doda obrane i pokrojone w kostk og鏎ki, rzodkiewki, przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Wymiesza. Sch這dzi w lod闚ce. Podawa z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego :)

ch這dniki litewski z botwinka

ch這dnik z botwink


pi徠ek, 17 kwietnia 2015
Pyszne muffinki z nutell i ..cukini :)

Dawno nie piek豉m 瘸dnych muffinek. Okazja nadarzy豉 si kilka dni temu, gdy przyjecha豉 do nas w odwiedziny moja szwagierka. Razem z c鏎ci przygotowa造鄉y te babeczki wg przepisu Kasi. Wysz這 naprawd smacznie. Muffinki by造 s這dkie, cho nie przes這dzone, mocno wilgotne i mi瘯kie. Bardzo smakowa造 mojemu m篹owi i c鏎ce. Uda這 mi si jej przemyci w ten spos鏏 troch warzyw, bo ostatnio nic co zielone, nie ma racji bytu na jej talerzu. Nutella w moich babeczkach podczas pieczenia wpad豉 ca趾iem do 鈔odka. Nie by to efekt zamierzony, ale dzi瘯i temu wysz這 naprawd fajnie: pozornie zwyk貫 i banalne babeczki kry造 w sobie czekoladow, rozp造waj帷 si w ustach niespodziank. Nast瘼nym razem nutella od samego pocz徠ku wyl康uje wewn徠rz ciasta.

Cukini w s這dkich wypiekach znajdziecie na moim blogu r闚nie w:

- ob喚dnym cie軼ie czekoladowym z cukini

- muffinkach z cukini i 簑rawin


muffinki z cukini i nutell

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki m彗i
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki ma郵anki
  • 1 du瞠 jajko
  • 造瞠czka soku z cytryny
  • 1 szklanka startej ze sk鏎k cukinii
  • 12 ma造ch 造瞠czek nutelli
  • ew. kakao do posypania


Wykonanie:

W jednym naczyniu po陰czy ze sob sypkie sk豉dniki: m彗, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i s鏊. W drugim naczyniu wymiesza sk豉dniki mokre: ma郵ank, jajko, sok z cytryny oraz olej. Wymieszane suche sk豉dniki po陰czy z mokrymi (szybko,byle tylko si po陰czy造, mog pozosta grudki). Doda start i lekko odci郾i皻 cukini. Wymiesza. Ciasto prze這篡 do przygotowanych foremek (do 3/4 wysoko軼i). Na wierzch ka盥ej muffinki na這篡 造瞠czk nutelli i wyka豉czk robi "esy floresy". Muffinki wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut. Lekko przestudzone muffinki mo積a posypa kakao (ja o tym zapomnia豉m). Smacznego :)

muffinki z cukini i nutell

muffinki z cukini i nutell

pi徠ek, 13 lutego 2015
Red Velvet Cake

Pocz徠kowo s康zi豉m, 瞠 to ciasto b璠zie niewypa貫m. Blaty wygl康a造 na niewystarczaj帷o wyro郾i皻e: mia豉m wizje, 瞠 moje ciasto to duuuu瘸 ilo嗆 dziwnego kremu i dwa cieniutkie kr捫ki ;) Poza tym kolor na pierwszy rzut oka wieczorem wydawa si jaki taki ma這 czerwony. By豉m lekko zniech璚ona, ale doko鎍zy豉m dzie豉, w這篡豉m gotowe ciasto do lod闚ki i posz豉m spa. Rano, po ukrojeniu pierwszego kawa趾a, okaza這 si jednak, 瞠 nie jest a tak 幢e. Wygl康a這 ca趾iem przyzwoicie, a smakowa這 bardzo dobrze: wilgotne, ci篹kie ciasto i bardzo smaczny krem, z lekkim s這nym akcentem, dzi瘯i dodatkowi serk闚. Warto wypr鏏owa. Mo瞠 komu z Was przyda si ten przepis na jutrzejszy dzie :) Wszak kolorem prawie idealnie pasuje do Walentynek, czy nie? :)

Przepis od Dorotus.

red velvet cake

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1,25 szklanki cukru
  • 1 造磬a kakao
  • 1 造瞠czka soli
  • 2 du瞠 jajka
  • 1,5 szklanki oleju s這necznikowego
  • 1 szklanka ma郵anki (lub kefiru, zsiad貫go mleka)
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 1 造磬a winnego octu
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 60 ml czerwonego barwnika w p造nie (da豉m barwnik w proszku)

Krem:

  • 600 g serka kremowego Philadelphia
  • 200 g mas豉, w temperaturze pokojowej
  • 1,25-1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Przygotowa dwie tortownice o 鈔ednicy 24 cm: wy這篡 papierem do pieczenia, boki wysmarowa mas貫m. M彗, kakao i s鏊 przesia do miski. Doda cukier, wymiesza. W drugim naczyniu lekko roztrzepa jajka widelcem. Doda olej, ma郵ank, barwnik i ekstrakt waniliowy. Wymiesza wszystko widelcem do po陰czenia. Sk豉dniki suche przesypa do sk豉dnik闚 mokrych, wymiesza widelcem na g豉dk mas (mieszaj帷 tylko w jednym kierunku). Do szklanki wla ocet winny, doda sod, wymiesza. Powstanie piana. Od tego momentu dzia豉 szybko - pian wla do ciasta, wymiesza. Ciasto podzieli r闚no mi璠zy dwie tortownice. Je郵i nie posiadacie dw鏂h tortownic, nale篡 upiec jeden blat po drugim. Najlepiej przygotowa ciasto, podzieli je na 2 cz窷ci i - co wa積e sod doda do ka盥ej dopiero przed samym pieczeniem.

Oba blaty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 20-30 minut, lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka. Przestudzi w formie, wyj望 i ca趾owicie ostudzi.

Krem:

Mi瘯kie mas這 utrze na puszyst i jasn mas. Dodawa stopniowo cukier puder, ca造 czas ucieraj帷. Doda ekstrakt waniliowy i serek. Zmiksowa. Gotow mas przed prze這瞠niem warto w這篡 do lod闚ki na 30-45 minut do lekkiego st篹enia.

Przestudzone ciasto prze這篡 grub warstw kremu. Posmarowa nim r闚nie boki i wierzch ciasta. Dodatkowo mo積a wierzch posypa okruchami ciasta (nale篡 w tym wypadku 軼i望 delikatnie g鏎y blat闚 i pokruszy je). Gotowe ciasto przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

red velvet cake

sobota, 26 lipca 2014
Koktajl z jagodami, truskawkami i morelami

Takie koktajle znikaj u mnie ostatnio bardzo szybko. C鏎ka kilka razy w tygodniu o nie prosi, a na zakupach wrzuca mi do koszyka r騜ne owoce, z u鄉iechem m闚i帷, 瞠 to na koktajl :) Dzi pyszne trio: jagody, truskawki i morele.

Jest to moja propozycja w ramach akcji "Morelkowo, brzoskwiniowo" prowadzonej przez Kabamaig. To ju 6 edycja tej pysznej zabawy :)



Sk豉dniki:
  • gar嗆 jag鏚
  • 10 truskawek
  • 3 morele
  • 1-2 szklanki ma郵anki lub mleka (ilo嗆 zale篡 od tego, jak g瘰ty koktajl chcemy uzyska)
  • cukier puder lub mi鏚 do smaku

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze.Dok豉dnie zmiksowa. Podawa sch這dzony :)



wtorek, 10 wrze郾ia 2013
Muffinki 郵iwkowe na bogato: z cynamonem, kruszonk i czekolad

W mojej kuchni zaczyna pojawia si czekolada i cynamon..Oznacza to tylko jedno: jesie zbli瘸 si wielkimi krokami..Poprawiam sobie troch humor, piek帷 muffinki razem z moj c鏎eczk. Uwielbiam razem z ni kucharzy. Co prawda wszystko trwa wtedy dwa, albo nawet trzy razy d逝瞠j, ale ile daje jej rado軼i. W przypadku tych muffinek siedzia豉 dzielnie na krzese趾u, trzyma豉 mi璠zy nogami misk i miesza豉 wielk drewnian 造磬 wszystkie produkty, kt鏎e jej dosypywa豉m. I powtarza豉 co jaki czas z u鄉iechem na ustach: "Robimy babeczki, mamo." Tak c鏎eczko..robimy babeczki :)

Te muffinki wysz貫 przepyszne. Jedne z lepszych jakie ostatnimi czasy uda這 mi si upiec. Przepis na nie znalaz豉m u Edysi. Troszk pozmienia豉m co prawda: p豉tki migda這we zamieni豉m na czekoladowe groszki i doda豉m od siebie kruszonk. Polecam na podwieczorek, zar闚no dla ma造ch, jak i du篡ch 豉komczuch闚 :)





Sk豉dniki (ok. 12 babeczek):
  • 300 g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 40 g p豉tk闚 migda這wych (zamieni豉m je na p馧 szklanki czekoladowych groszk闚)
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 250 ml ma郵anki
  • 200 g 郵iwek w璕ierek (u mnie inna odmiana 郵iwek - da豉m kilka du篡ch sztuk)

Kruszonka (z tej proporcji wysz這 mi jej troch za du穎 na tak ilo嗆 muffinek; proponuj zrobi z po這wy):

  • 90 g m彗i
  • 50 g cukru
  • 50 g mas豉

Wykonanie:

Przygotowa kruszonk:

Wymiesza m彗 z cukrem. Mas這 rozpu軼i. Gor帷ym zala suche sk豉dniki. Wymiesza ca這嗆 造磬. Odstawi.

Muffinki:

W jednym naczyniu wymiesza suche sk豉dniki: m彗, cukier trzcinowy, cynamon i proszek do pieczenia. Doda pokrojone 郵iwki i groszki czekoladowe. W drugim naczyniu wymiesza sk豉dniki mokre: jajko, olej i ma郵ank. Po陰czy zawarto嗆 obu naczy. Wymiesza 造磬. Ciastem wype軟i form do muffinek. Na wierzchu uk豉da po 2-3 plasterki 郵iwek. Posypa kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 30 minut. Smacznego :)



 
1 , 2