| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: krem闚ka

pi徠ek, 04 grudnia 2015
Warstwowe ciasto kawowe z bia陰 czekolad

Eleganckie, 豉dnie prezentuj帷e si na stole i co najwa積iejsze, ca趾iem smaczne, ciasto z dodatkiem bia貫j czekolady i kawy. Te dwa smaki fajnie si ze sob komponuj: s這dk warstw bia陰 r闚nowa篡 bardziej wytrawna warstwa kawowa. Smakosze tego trunku powinni by zadowoleni, bo jest ona naprawd mocno wyczuwalna.

Przepis od Wiosenki27.

Zobacz te:

- sernik tr鎩czekoladowy (bez pieczenia)

- tr鎩warstwowy deser z truskawkami

ciasto kawowe z czekolada

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 24x32 cm lub tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru
  • 2 造磬i kakao

Warstwa kawowa:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3-4 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • p馧 szklanki cukru pudru (da豉m troch wi璚ej)
  • 3 造磬i 瞠latyny
  • 250 g serka mascarpone

Warstwa z bia貫j czekolady:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 tabliczki (300g) bia貫j czekolady
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po 造盧e cukru. Doda 鄴速ka. Na koniec wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i oraz kakao. Gotowe ciasto prze這篡 do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi.

Warstwa kawowa:

Kaw rozpu軼i w kilku 造磬ach wody.疾latyn zala ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Zimn krem闚k ubi na sztywno. Doda cukier puder i serek mascarpone. Dok豉dnie zmiksowa. Nast瘼nie wla rozpuszczon kaw, wymiesza. Na koniec doda rozpuszczon 瞠latyn, rozprowadzon odrobin kremu. Szybko wymiesza, aby nie by這 grudek. Gotow mas prze這篡 na wystudzony biszkopt, wyr闚na i wstawi do lod闚ki.

Warstwa z bia陰 czekolad:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Czekolad po豉ma na kawa趾i, doda do niej kilka 造瞠k krem闚ki i rozpu軼i ca這嗆 w k徙ieli wodnej. Odstawi. Reszt krem闚ki ubi na sztywno. Pod koniec ubijania doda rozpuszczon czekolad oraz 瞠latyn. Delikatnie wymiesza. Prze這篡 mas czekoladow na mas kawow, wyr闚na. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

kawa i bia豉 czekolada

warstwowe z czekolad i kaw

pi徠ek, 27 listopada 2015
Czekoladowa pavlova z granatem

Czekoladowa wersja tradycyjnego tortu bezowego (Bia豉 Pavlova). R闚nie pyszna i elegancka. Z kawa趾ami czekolady, bit 鄉ietan i kwa郾ym granatem. Pyszny deser. Wypr鏏ujcie..nie b璠zie mogli si jej oprze. Gwarantuj :)

Przepis z bloga Moje Wypieki.

czekoladowa pavlova

Sk豉dniki:

  • 6 bia貫k
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • ew. 1 鄉ietan-fix
  • granat
  • 3 郵iwki

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Nast瘼nie doda przesiane kakao, 造瞠czk octu i posiekan czekolad. Delikatnie wymiesza. Blach od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim narysowa okr庵 (鈔ednica ok. 23 cm). Na narysowany okr庵 wy這篡 ubite bia趾a. Blaszk w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze bez przez ok. 5 minut, po czym bez otwierania piekarnika zmniejszy temperatur do 150 stopni i piec jeszcze ok. godziny (czas pieczenia trzeba dostosowa do mo磧iwo軼i w豉snego piekarnika). Gotow bez studzi w uchylonym piekarniku.

Krem闚k mocno sch這dzi. Ubi j na sztywno z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixem. Gotow bit 鄉ietan wy這篡 na upieczon bez, tu przed samym podaniem. Udekorowa pestkami granatu i pokrojonymi 郵iwkami. Smacznego :)

czekoladowa pavlova

czekoladowa pavlova3

czekoladowa pavlova

Jesienne s這dko軼i!

鈔oda, 11 listopada 2015
W璕ierskie nale郾iki a la Gundel (z orzechami i czekolad)

Nale郾iki a'la Gundel kusi造 mnie od dawna. "Orzechowy Tydzie" jest 鈍ietn okazj, by w ko鎍u je wypr鏏owa. Ten tradycyjny w璕ierski deser wymy郵ony zosta przez s造nnego restauratora Karola Gundela. W pysznym nadzieniu znajdziemy tutaj przede wszystkim zmielone orzechy w這skie, ale tak瞠 rodzynki i rum. Ca這嗆 oblana jest gor帷ym sosem czekoladowym. Pyszne, kaloryczne i mocno syc帷e danie. Po zjedzeniu jednego takiego nale郾ika mia豉m dosy. M鎩 m捫 r闚nie podda si przy drugiej sztuce :) Z ch璚i powr鏂 jeszcze kiedy do tego deseru.

Przepis na nadzienie znalaz豉m na blogu Chilibite, za sos zrobi豉m wg pomys Natalii z Poezji Smaku.

nale郾iki ala gundel

Sk豉dniki:

Nadzienie:

  • 150ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 150g orzech闚 w這skich
  • 75g p豉tk闚 migda這wych
  • 75g jasnych rodzynek
  • 50g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 20g cukru
  • 50ml rumu

Sos czekoladowy:

  • 50 g mas豉
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 3 造磬i kakao

Wykonanie:

Przygotowa nadzienie: Krem闚k zagotowa z cukrem, rodzynkami i sk鏎k pomara鎍zow. Gotowa przez ok. 5 minut, co jaki czas mieszaj帷. Orzechy wymiesza z p豉tkami migda這wymi. Lekko upra篡 je na suchej patelni. Zmiksowa i doda do gotuj帷ej si 鄉ietanki. Po 2-3 minutach zdj望 z gazu. Doda rum. Wymiesza. Gotowym farszem smarowa nale郾iki. Sk豉da je w chusteczk. U這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m, przykry foli i podgrzewa ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zamiast piekarnika mo積a podgrza je z obu stron na patelni). W mi璠zyczasie przygotowa sos: rozpu軼i mas這, doda krem闚k, cukier puder i kakao. Wymiesza do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciep貫 nale郾iki pola gor帷ym czekoladowym sosem. Podawa od razu. Smacznego :)


nale郾iki ala gundel


pi徠ek, 09 pa寮ziernika 2015
奸iwkowa gor帷a czekolada

Pyszna, g瘰ta, idealnie rozgrzewaj帷a w zimne wieczory, gor帷a czekolada o intensywnym smaku s這dkich 郵iwek. Tak smaczn propozycj wyszuka豉m na tym blogu. Polecam :)

sliwkowa czekolada

Sk豉dniki: (2-3 porcje):

  • 350 g 郵iwek w璕ierek (z pestkami)
  • 50 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 350 ml mleka
  • ziarenko kardamonu (da豉m odrobin kardamonu w proszku)
  • 2 go寮ziki
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

奸iwki wydrylowa i pokroi w kawa趾i. Wrzuci je do garnka razem z przyprawami. Zasypa cukrem. Karmelizowa przez 5 minut. Wyci庵n望 go寮ziki. Dola mleko z krem闚k i podgrzewa ca這嗆 przez minut. Nast瘼nie wrzuci po豉man czekolad. Gdy si rozpu軼i, zmiksowa wszystko na g豉dki nap鎩. Podawa na ciep這. Smacznego :)

Czas na 郵iwki

鈔oda, 16 wrze郾ia 2015
Tort malinowo-bor闚kowy

Od鈍i皻nie u mnie ostatnio, ale nic na to nie poradz. Wrzesie to zawsze szczeg鏊ny dla nas miesi帷, pe貫n rocznic, urodzin i innych wa積ych dni. Dzisiejszy tort to wypiek z okazji 4 urodzin naszej c鏎ci. Motywem obowi您kowym musia豉 by oczywi軼ie bajka "Kraina Lodu", bo ma豉 jest jej wielk fank. Na szcz窷cie dla mnie, istniej na rynku gotowe op豉tki, dzi瘯i kt鏎ym mog豉m cho po trochu nawi您a do jej ulubionych bohaterek.

Inspiracj by dla mnie ten tort. Nie korzysta豉m jednak z przepisu, a jedynie podkrad豉m zamys z dwoma rodzajami fru瞠liny, pomi璠zy bia造m kremem. Nie jestem do ko鎍a zadowolona z efektu jaki osi庵n窸am. Moje fru瞠liny wysz造 zbyt g瘰te - musia豉m je rozcie鎍za gor帷 wod, mimo to, ich konsystencja nie by豉 taka, jakiej oczekiwa豉m. Nie potrafi r闚nie ci庵le robi r闚nych warstw kremu: jedna wychodzi zawsze szersza od drugiej. Mo瞠 kto zna jaki fajny patent i m鏬豚y si nim ze mn podzieli?

Smakowo jednak moim zdaniem tort si broni. I to chyba jest w tym wszystkim najwa積iejsze, prawda? :)

Przepis na biszkopt i fru瞠liny od Dorotus.

tort malinowo-bor闚kowy1

Sk豉dniki (tortownica 24 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • niepe軟a szklanka drobnego cukru do wypiek闚
  • 3/4 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Fru瞠lina malinowa:

  • 400 g malin
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Fru瞠lina bor闚kowa:

  • 400 g bor闚ek ameryka雟kich
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Krem:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 500-750 g sera mascarpone
  • 5-6 造瞠k cukru pudru (do smaku)

Poncz: s這dka herbata z cytryn

Dodatkowo: kilkana軼ie 鈍ie篡ch malin i bor闚ek, posiekane orzechy w這skie, dowolne dekoracje

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.


Fru瞠lina malinowa:

疾latyn zala 3 造磬ami wody i odstawi do nap璚znienia. Maliny wymiesza z cukrem (owoce mo積a przedtem zmiksowa, je郵i chcemy by fru瞠lina by豉 ca趾iem g豉dka).
Podgrzewa ca這嗆 do rozpuszczenia si cukru. Doda cytryn. Zdj望 z ognia i przetrze maliny przez sitko, aby pozby si pestek. Ca這嗆 ponownie podgrza. Doda wod z m彗 ziemniaczan, dobrze wymiesza, zagotowa, zdj望 z palnika. Nap璚znia陰 瞠latyn wymiesza z gor帷ymi owocami, do ca趾owitego rozpuszczenia si 瞠latyny. Mo積a lekko podgrzewa, lekko mieszaj帷. Nie wolno jednak doprowadzi do wrzenia, bo 瞠latyna straci swoje w豉軼iwo軼i! Zdj望 z palnika, pozostawi do wystudzenia.

Fru瞠lina bor闚kowa: przygotowa analogicznie do fru瞠liny malinowej (bez przecierania przez sitko).

Je郵i fru瞠lina po sch這dzeniu b璠zie zbyt g瘰ta, wystarczy doda do niej odrobin wrz帷ej wody i wymiesza. Je郵i oka瞠 si zbyt rzadka - mo積a lekko podgrza j w k徙ieli wodnej lub mikrofali i doda do niej odrobin nap璚znia貫j 瞠latyny.

Krem:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem).

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go ponczem. Wy這篡 na niego fru瞠lin bor闚kow. Na fru瞠linie rozsmarowa 1/3 kremu i powtyka w niego 鈍ie瞠 bor闚ki. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go ponownie ponczem i wy這篡 na niego fru瞠lin malinow, 1/3 kremu i 鈍ie瞠 maliny. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu. Boki tortu obsypa posiekanymi orzechami. Dowolnie udekorowa. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

tort malinowo-bor闚kowy z boku

tort kraina lodu

tort kraina lodu bok