| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: krem闚ka

pi徠ek, 08 stycznia 2016
Rolada bezowa z wi郾iami

Na li軼ie do zrobienia mia豉m j ju od jakiego czasu, ba豉m si jednak, 瞠 mi nie wyjdzie. Ostatnio Mirabelka zn闚 mi o niej przypomnia豉. Jej pi瘯ne zdj璚ia sprawi造, 瞠 postanowi豉m przywita bezow rolad nowy rok. Pierwsza pr鏏a by豉 pora磬: beza wysz豉 zbyt krucha, 豉ma豉 si i za nic nie da這by si jej zwin望. Po wyj璚iu z piekarnika, przyst徙i豉m od razu do kolejnej pr鏏y. Zmniejszy豉m temperatur i czas pieczenia. Wysz這 o niebo lepiej. Bez nadzia豉m domowym d瞠mem z wi郾i oraz krem闚k. Jak smakowa豉? Dobrze, cho przyznam po cichu, 瞠 chyba wol jednak tradycyjn Pavlov. Rolada bezowa jednak to szybsza jej wersja i warto si na ni skusi. P豉tki migda這we by造 鈍ietnym pomys貫m - nie rezygnujcie z nich! Mam pomys na jeszcze inne smaki tej rolady, wi璚 z pewno軼i wr鏂 do tego przepisu.

Rolada ta najlepiej smakuje zjedzona od razu tego samego dnia. Nie przechowuje si za dobrze i du穎 traci, przebywaj帷 d逝瞠j w lod闚ce.

rolada bezowa

Sk豉dniki:

  • 3 bia趾a
  • 120g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

Dodatkowo:

  • 250ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • kilka 造瞠k konfitury wi郾iowej lub 250g drylowanych wi郾i

Wykonanie:

Bia趾a ubi z sol na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru pudru. Na koniec m彗 ziemniaczan. Kr鏒ko zmiksowa. Ubite bia趾a wy這篡 na blach, wy這穎n papierem do pieczenia, tworz帷 prostok徠 o wymiarach mniej wi璚ej 30x30 cm. Wierzch posypa p豉tkami migda這wymi. Bez piec w 180 stopniach przez 15-18 minut, a wierzch zrobi si suchy, a p豉tki migda堯w lekko si zrumieni (ja piek豉m 16 minut w temperaturze 160 stopni). Upieczon bez wyj望 i odstawi do lekkiego przestudzenia. Nast瘼nie bardzo ostro積ie odwr鏂i j spodem do g鏎y, k豉d帷 na czystej 軼iereczce. Delikatnie odklei papier do pieczenia i pozostawi do ca趾owitego wystudzenia.

Zimn krem闚k ubi na sztywno z 造磬 cukru pudru. Bez posmarowa cienko konfitur wi郾iow, a nast瘼nie wy這篡 na ni ubit krem闚k, zostawiaj帷 ok. 5 cm margines (je郵i u篡wamy wi郾i, wyk豉damy je na krem闚k). Rolad delikatnie zwin望. Gotow mo積a wstawi na 2-3 h do lod闚ki, ale najlepiej zje嗆 j tego samego dnia. Kroi ostrym no瞠m z z帳kami. Smacznego :)

rolada z bezy

rolada z wisniami

wtorek, 05 stycznia 2016
Gor帷a czekolada z ajerkoniakiem

Idealna na panuj帷e obecnie mrozy gor帷a czekolada z dodatkiem bitej 鄉ietany i ajerkoniaku. 安ietnie rozgrzewa i smakuje.

czekolada z ajerkoniakiem

Sk豉dniki (2 porcje):

  • 200 ml mleka
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造瞠czka cukru pudru
  • kakao

Wykonanie:

Mleko i 100 ml krem闚ki zagotowa z cukrem. Doda po豉man na kawa趾i czekolad. Podgrzewa do ca趾owitego rozpuszczenia na ma造m ogniu. Na dno szklanki, w kt鏎ej b璠zie podawana czekolada, wla ajerkoniak. Nast瘼nie, delikatnie wla gor帷 czekolad. Uwa瘸, aby warstwy si nie wymiesza造. Ca這嗆 udekorowa krem闚k ubit na sztywno z cukrem pudrem oraz kakao. Smacznego :)

wtorek, 22 grudnia 2015
Ciasto kapita雟kie

Bardzo smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Zjem to!. Kakaowy biszkopt, budyniowa, delikatna masa z ajerkoniakiem, ubita krem闚ka. Wszystkie te warstwy 鈍ietnie si ze sob komponuj. Ciasto dobrze si kroi i 豉dnie prezentuje na stole. Od siebie doda豉m do kremu troch 瞠latyny, a do krem闚ki minimaln ilo嗆 mascarpone, aby wszystko by這 bardziej wytrzyma貫. Bardzo polecam i zach璚am do wypr鏏owania tego wypieku.

ciasto kapita雟kie

Wykonanie (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g m彗i
  • 3 p豉skie 造磬i kakao
  • 5 造瞠k oleju
  • 5 造瞠k wody
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem ajerkoniakowy:

  • 700 ml mleka
  • szklanka cukru
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 180 ml likieru "Adwokat"
  • 3 鄴速ka
  • p馧 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 造磬i m彗i pszennej (da豉m 3)
  • 5 造瞠k m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka 瞠latyny (to m鎩 dodatek)

Bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietanki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 2 鄉ietan-fixy
  • 100 g mascarpone (to m鎩 dodatek)

Poncz:

  • kawa przygotowana z 3 造瞠czek kawy rozpuszczalnej i 2 造瞠czek cukru

Dodatkowo:

  • ma貫 opakowanie okr庵造ch biszkopt闚
  • 2 造磬i kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 stopniowo cukier. Nast瘼nie dodawa po jednym 鄴速ku. Obroty miksera zmniejszy na minimalne i cienkim strumieniem wla wod, a nast瘼nie olej. Pod koniec wmiesza delikatnie za pomoc 造磬i przesian m彗, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przela wla do blachy wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi.

Krem:

Po這w mleka zagotowa z cukrem. 草速ka utrze z cukrem wanilinowym, nast瘼nie doda obie m彗i i pozosta貫 mleko. Wszystko zmiksowa tak, by nie by這 grudek. Mieszank wla na gotuj帷e si mleko i energicznie zamiesza. Gotowa do zg瘰tnienia, ci庵le mieszaj帷. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷. Ostro積ie wla likier. Wymiesza. Na koniec doda rozpuszczon 瞠latyn, rozprowadzon najpierw z odrobin kremu (瞠latyn zala 2-3 造磬ami zimnej wody; gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia na palniku lub w mikrofali - nie zagotowa!).

Biszkopt dobrze nas帷zy ponczem. Wy這篡 na niego 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyr闚na powierzchni i posypa kakao. Biszkopty macza w pozosta造m ponczu i uk豉da na warstwie kakao. Przykry pozosta陰 kremem. Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem, mascarpone i 鄉ietan-fixami. Wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa kakao. Gotowe ciasto sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)


ciasto kapita雟kie

Z racji tego, 瞠 jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, chcia豉bym 篡czy wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych, zdrowych 安i徠, sp璠zonych w gronie najbli窺zych os鏏. Wielu smakowito軼i, odpoczynku i rado軼i! :)


鈔oda, 16 grudnia 2015
Likier czekoladowo-piernikowy

Pyszny czekoladowy likier, z intensywn piernikow nut. Idealny na 鈍i皻a. Przepis na niego znalaz豉m u Majanki i do jej "Festiwalu Pierniczk闚" dzi go dodaj.

Mia豉m z nim niewielki problem. Likier wyszed mi bowiem tak g瘰ty, 瞠 za nic nie mog豉m go wyla z butelki. Wcze郾iejsze wyj璚ie go z lod闚ki, mieszanie itp. nie zda這 egzaminu. Pomog這 zanurzenie na kilkana軼ie sekund pod strumieniem gor帷ej wody. Aby nie dopu軼i do tej sytuacji ponownie, przela豉m ca這嗆 do garnka i rozrzedzi豉m troch ca這嗆, dodaj帷 proporcjonalnie alkoholu i mleka, bo krem闚ka ju mi si sko鎍zy豉. My郵, 瞠 niepotrzebnie u篡豉m 鄉ietany 36%, kt鏎a jest bardziej g瘰ta ni 30%. Zdecydowanie polecam jak najrzadsz krem闚k, wtedy nie powinno by 瘸dnego problemu. Konsystencja nie mia豉 na szcz窷cie wp造wu na smak - likier jest naprawd bardzo smaczny i polecam zdecydowanie jego wypr鏏owanie :)

likier piernikowy

Sk豉dniki (na ok. 750 ml likieru):

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 400g rzadkiej 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 100g przesianego cukru pudru
  • 2-3 p豉skie 造瞠czki przyprawy piernikowej
  • 200 ml w鏚ki

Wykonanie:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Dola krem闚k i wymiesza. Wsypa przesiany cukier puder. Miesza do jego ca趾owitego rozpuszczenia. Zdj望 ca這嗆 z gazu. Lekko przestudzi. Doda przypraw do piernik闚, w鏚k i wszystko razem dobrze wymiesza. Gotowy likier przela do czystych, wyparzonych butelek. Dobrze zakr璚i lub zakorkowa i przechowywa w lod闚ce. Likier gotowy jest do spo篡cia od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje sch這dzony. W lod闚ce mo積a go przechowywa do p馧 roku. Smacznego:) 

swiateczny likier czekoladowy

likier piernikowy

pi徠ek, 11 grudnia 2015
Tort makowy z kremem cynamonowym i 簑rawin

Dzi zapraszam na zimowy tort, idealnie pasuj帷y do zbli瘸j帷ych si 鈍i徠. Biszkoptowe blaty z makiem, prze這穎ne cynamonowym kremem na bazie krem闚ki i mascarpone. W kremie du瘸 ilo嗆 migda堯w i 簑rawiny. Jak dla mnie rewelacja :) Rodzina mia豉 podzielone zdania, cho wi瘯szo軼i tort smakowa, zw豉szcza mojemu tacie :) My郵, 瞠 b璠zie fajnie prezentowa si na 鈍i徠ecznym stole :)

Przepis znalaz豉m u Edysi. Troch pozmienia豉m: doda豉m mascarpone i 簑rawin, a tak瞠 upiek豉m go w tortownicy, a nie w kwadratowej blaszce. Przepis podaj ju z moimi zmianami.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia Korzennego" u Ptasi.

tort makowy

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22 cm):

Biszkopt makowy:

  • 125 m彗i pszennej
  • 160 g suchego maku
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i zimnej wody

Do nas帷zenia:

  • szklanka mocnej herbaty z cytryn
  • 2 kieliszki likieru amaretto lub rumu

Krem cynamonowy:

  • 500 g krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 2-3 造瞠czki cynamonu
  • 100 g posiekanych migda堯w
  • 2 gar軼ie posiekanej suszonej 簑rawiny

Do dekoracji:

  • p豉tki migda這we
  • 簑rawina

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po這w cukru pudru. 草速ka ubi na jasn i puszyst mas z reszt cukru pudru i wod. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitej piany wla powoli mas z 鄴速ek i delikatnie wymiesza 這patk. Wci捫 mieszaj帷, stopniowo wsypywa m彗 z makiem. Gotowe ciasto przela do nat逝szczonej i wy這穎nej papierem do pieczenia lub obsypanej bu趾 tart blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wystudzi. Przekroi na 3 blaty.

Krem cynamonowy:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po陰czy z ubit 鄉ietan. Doda cynamon i kr鏒ko zmiksowa. Od這篡 1/3 kremu do dekoracji. Do pozosta貫j masy (2/3) doda posiekane migda造 i 簑rawin. Delikatnie wymiesza.

Z這瞠nie ca這軼i:


Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy 1/3 herbaty wymieszanej z alkoholem i posmarowa po這w kremu z 簑rawin i migda豉mi. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go 1/3 ponczu i wy這篡 na niego reszt kremu z dodatkami. Przykry trzecim blatem. Nas帷zy go reszt ponczu i posmarowa cienko kremem bez migda堯w. Posmarowa r闚nie boki tortu. Ciasto udekorowa 簑rawin i upra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

tort makowy z kremem cynamonowym

tort makowy z 簑rawina

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18