| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: krem闚ka

czwartek, 28 lipca 2016
Ob喚dna kostka advocatova z malinami

Jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnimi czasy je嗆. Nie tylko dlatego, 瞠 z moimi ukochanymi malinami. Cho przyznaj: obecno嗆 tych owoc闚 zawsze podwy窺za ocen ko鎍ow ;) Wszystkie smaki 鈍ietnie si w tej kostce komponuj. Ba豉m si, 瞠 jest wszystkiego za du穎, 瞠 ciasto jest przekombinowane. Ale nie. Advocatowy krem, kwa郾e maliny, nas帷zony kaw delikatny biszkopt, bita 鄉ietana i pokruszone bezy, kt鏎e s pyszn, s這dk "kropk nad i". Bardzo Wam polecam to ciasto. 安ietnie smakuje i niezwykle elegancko prezentuje si na stole.

Przepis znaleziony na blogu S這dka magia od kuchni.

kostka malinowo-advocatowa

Sk豉dniki (blaszka 25x30cm):

Biszkopt:

  • 6 du篡ch jajek
  • szklanka cukru
  • niepe軟a szklanka m彗i ziemniaczanej 
  • p馧 szklanki m彗i tortowej
  • 造磬a octu
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • p馧 szklanki likieru kawowego

Krem advocatowy:

  • 250ml mleka
  • 200ml likieru jajecznego advocat
  • 250g mi瘯kiego mas豉
  • 4 造磬i cukru
  • budy waniliowy (16 g)

Masa malinowa:

  • 500g malin
  • sok z po這wy cytryny
  • 4-5 造瞠k cukru (do smaku)
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

Dodatkowo:

  • pod逝積e biszkopty (jak do tiramisu - zu篡豉m ca貫 du瞠 opakowanie)
  • 500ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • ew. 鄉ietan-fix
  • kilka bia造ch bez

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dosypuj帷 partiami cukier. Do 鄴速ek wla ocet i wsypa proszek do pieczenia. Wymiesza i prze這篡 do ubitej piany. Do masy przesia obie m彗i i delikatnie wymiesza szpatu趾. Ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka). Gotowy biszkopt ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem advokatowy:

Mleko zagotowa z cukrem. Proszek budyniowy rozmiesza w ajerkoniaku, wla do gotuj帷ego si mleka. Gotowa na wolnym ogniu przez ok. 2minuty, do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷y budy zdj望 z palnika. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia. Mi瘯kie mas這 zmiksowa na g豉dk, puszyst mas. Nast瘼nie, przez ca造 czas ucieraj帷, dodawa po 造盧e zimnego budyniu. Zmiksowa ca這嗆 na g豉dki, jednolity krem.

Poncz:

Wymiesza ze sob mocn, zimn kaw oraz likier. Przela do p豉skiego naczynia. Odstawi.

Masa malinowa:

疾latyn zala 3 造磬ami zimnej wody i odstawi do nap璚znienia. Maliny z sokiem z cytryny i cukrem umie軼i w rondelku. Zagotowa, a nast瘼ne doda do nich m彗 dok豉dnie rozrobion w 3 造磬ach wody. Gotowa ca這嗆 oko這 2 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Zdj望 z ognia. Nap璚znia陰 瞠latyn podgrza lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi i wymiesza z malinami.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta nas帷zy ponczem i wy這篡 na niego krem advocatowy. Biszkopty zamacza w ponczu. Uk豉da je, jeden obok drugiego, na kremie. Na biszkoptach rozprowadzi delikatnie przestudzon mas malinow. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Nas帷zy go ponczem. Odstawi do lod闚ki.

Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem (i ew. 鄉ietan-fixem). Wy這篡 j na ciasto. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce (najlepiej przez ca陰 noc). Przed podaniem na wierzch ciasta pokruszy bezy. Smacznego :)

advocatowa kostka z malinami

kostka maliny adwokat bezy

ciasto z malinami i ajerkoniakiem

czwartek, 26 maja 2016
Serduszkowa rolada z truskawkami

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Od 4 lat obchodz je tak瞠 i ja. Bycie mam to najci篹sza praca, ale i najwi瘯sza rado嗆..to wielki cud, za kt鏎y dzi瘯uj ka盥ego dnia <3

Dzisiejszy wypiek dedykuj w豉郾ie mamom. Pyszna biszkoptowa rolada, z niezawodnym kremem i truskawkami. Niebanalna, bo w ...serduszka. B璠zie idealnym prezentem, przez kt鏎y wyrazicie swoj mi這嗆. Elegancka i bardzo smaczna. Polecam :)

Przepis znalaz豉m na blogu Cukrowa wr騜ka, zmieni豉m jedynie pomys na krem.

serduszkowa rolada z truskawkami

Sk豉dniki:

Masa na dekoracyjne serduszka:

  • 1 bia趾o
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 4 造磬i m彗i
  • 20 g mi瘯kiego mas豉
  • barwnik spo篡wczy

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 60 g stopionego mas豉

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • 造瞠czka 瞠latyny

Dodatkowo:

  • pokrojone w kostk truskawki

Wykonanie:

Serduszka:

Bia趾o zmiksowa z z przesianym cukrem pudrem i m彗. Doda mi瘯kie mas這 i barwnik. Gotow, g豉dk mas nape軟i r瘯aw cukierniczy. Na du瞠j, p豉skiej blaszce u這篡 papier do pieczenia. Pod sp鏚 mo瞠my pod這篡 wydruk wzoru, kt鏎y chcemy wykona. Na papierze wycisn望 wz鏎.  Blach odstawi do lod闚ki na ok. 30 minut, aby masa lekko st篹a豉.

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dosypuj帷 cukier. Dodawa  po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷.  Wla stopione i ostudzone mas這. Na koniec delikatnie wmiesza przesian m彗. Gotowe ciasto wyla ostro積ie na blach z wzorem, tak, aby go pokry豉. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 10-12 minut.

Przygotowa kolejny arkusz papieru do pieczenia.  Posypa go lekko cukrem pudrem. Prze這篡 na niego upieczony, jeszcze ciep造 biszkopt: w ten spos鏏, aby wzorek znalaz si na wierzchu. Delikatnie oderwa papier, na kt鏎ym piek si biszkopt (uwa瘸, by nie zniszczy wzorku). Ponownie odwr鏂i biszkopt (wzorek powinien by teraz pod spodem) i razem z papierem zwin望 go delikatnie. Odstawi.

Krem:

Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Wymiesza z serkiem mascarpone. 疾latyn zala wod, odstawi na 10 minut do nap璚znienia. Nast瘼nie podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi. Wymiesza z przygotowanym kremem.

Rozwin望 biszkopt i rozsmarowa na nim r闚nomiernie krem, zostawiaj帷 ok. 2 cm margines. Posypa pokrojonymi truskawkami i ponownie delikatnie zwin望 rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz).  W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, do ca趾owitego st篹enia. Smacznego :)

rolada z truskawkami

rolada z serduszkami

wzorzysta rolada - bok

rolada w serduszka

 

czwartek, 24 marca 2016
安i徠eczny sernik wykwintny

Piek豉m ten sernik na 鈍i皻a Bo瞠go Narodzenia. S康zi豉m, 瞠 niczym specjalnie mnie nie zaskoczy, ale bardzo si myli豉m. Wyszed naprawd pyszny. Du穎 t逝stego twarogu, sporo jaj, bakalie. Kremowy i puszysty, cho zarazem do嗆 ci篹ki. To taki typowy, polski sernik. Bez spodu, co jest dla mnie sporym plusem, bo nic mi tak nie przeszkadza w serniku, jak zbyt du瘸 ilo嗆 ciasta. Z podanych porcji otrzymacie spor blach sernika - ale uwierzcie mi, zniknie w mgnieniu oka. Bardzo polecam :)

sernik wykwintny

Przepis od Dorotus.

Sk豉dniki (blaszka 23 x 35 cm):

  • 1300 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (da豉m twar鏬 Pi徠nica z wiaderka)
  • 450 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 10 du篡ch jajek (bia趾a i 鄴速ka osobno)
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1 opakowanie budyniu 鄉ietankowego (ok. 40 g)
  • szklanka sch這dzonej 鄉ietany krem闚ki (30% lub 36%)
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • p馧 szklanki bakalii (u mnie rodzynki i sk鏎ka pomara鎍zowa)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki (poza krem闚k) powinny by w temperaturze pokojowej!

Mi瘯kie mas這 utrze dok豉dnie na puch. Dodawa partiami twar鏬, dalej ucieraj帷. W osobnym naczyniu utrze 鄴速ka z cukrem do bia這軼i. Doda je do masy serowej i kr鏒ko zmiksowa. Nast瘼nie do這篡 reszt sk豉dnik闚: m彗 pszenn, budy i wanili i ekstrakt. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno. W osobnym naczyniu ubi bia趾a na pian. Do masy serowej delikatnie wmiesza za pomoc 造磬i ubit 鄉ietan, pian z bia貫k i bakalie. Prze這篡 ca這嗆 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 60 minut. Studzi w lekko uchylonym piekarniku, nast瘼nie w這篡 na noc do lod闚ki. Udekorowa np. polew czekoladow. Smacznego :)


pi徠ek, 12 lutego 2016
Pasiasty sernik z nutell

Przepis na ten sernik wyszpera豉m ju dawno na blogu Zjem to!. Momentalnie zakocha豉m si w pi瘯nych, apetycznych zdj璚iach tego ciasta i wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej pojawi si ono i u mnie. Wypr鏏owa豉m go jaki czas temu i musz stwierdzi, 瞠 smak by r闚nie ciekawy, co wygl康. Sernik okaza si nie za s這dki, bardzo kremowy i delikatny, dzi瘯i dodatkowi mascarpone. Ca這嗆 wie鎍zy豉 przepyszna polewa, po kt鏎 z pewno軼i jeszcze si璕n. Polecam. Mo瞠 skusicie si na ten wypiek przy okazji zbli瘸j帷ych si Walentynek? :)

Orygina przepisu: TUTAJ.

sernik zebra z nutell

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Sp鏚:

  • 140g herbatnik闚 z czekolad
  • 100g mi瘯kiego mas豉
  • 1 造瞠czka kakao

Masa serowa:

  • 800g twarogu
  • 200g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 250g Nutelli
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 造磬i cukru waniliowego

Polewa:

  • 100g Nutelli
  • 50 ml krem闚ki 30%
  • 造磬a mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Zmiksowane na proszek herbatniki wymiesza dok豉dnie z kakao i mi瘯kim mas貫m. Gotow mas ciasteczkow wgnie嗆 w sp鏚 tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki masy serowej powinny by w jednakowej temperaturze!

Jajka ubi na pian, stopniowo dodaj帷 cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawa twar鏬, serek mascarpone i proszek budyniowy. Gotow mas serow podzieli na dwie cz窷ci. Do jednej z nich doda Nutell. Dok豉dnie wymiesza. Na 鈔odek tortownicy wy這篡 3 造磬i masy bia貫j, na to 3 造磬i masy br您owej. Nast瘼nie zn闚 3 造磬i bia貫j i 3 造磬i br您owej masy. Ciasto b璠zie si stopniowo rozlewa - z g鏎y b璠zie wida okr璕i. Ca這嗆 powtarzamy do ca趾owitego wykorzystania sera. Tak przygotowany sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 min. Po upieczeniu studzi w uchylonym piekarniku.

Sk豉dniki do polewy podgrza, ca造 czas energicznie mieszaj帷, aby si nie przypali豉. Pola ni wystudzony sernik. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)


sernik z nutell

poniedzia貫k, 11 stycznia 2016
Makaron z brukselk i boczkiem - zadziwiaj帷o pyszny :)

Jeden z lepszych makaron闚, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Aksamitny sos, nawi您uj帷y do s造nnej carbonary - idealnie kremowy i przepyszny, z dodatkiem podsma穎nego bekonu i ....brukselki. To znienawidzone przez niekt鏎ych warzywo, po raz kolejny pokazuje swoje drugie oblicze. Tak jak w przypadku makaronu z migda豉mi i brukselk, kt鏎y pokazywa豉m Wam dwa late temu, tak i tu 鈍ietnie si sprawdza jako dodatek i smakuje ca趾iem inaczej ni w tradycyjnej, jarzynowej zupie. Bardzo Wam polecam to danie. My郵, 瞠 pozytywnie si zaskoczycie. Jedyny minus to kalorie...ale czasami naprawd warto o nich zapomnie :)

Przepis na to danie pochodzi z magazynu jednej z angielskich sieci handlowych.

makaron z brukselk i bekonem

Sk豉dniki:

  • 6 plastr闚 w璠zonego boczku
  • 300 g brukselki
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • ma豉 cebula
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30-36%
  • 3 鄴速ka
  • 50 g parmezanu
  • 造磬a oliwy z oliwek
  • p馧 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • s鏊, pieprz
  • 300 g makaronu (u mnie tagliatelle)

Wykonanie:

Boczek pokroi w centymetrowe paski. Wrzuci go na rozgrzan oliw i sma篡 5-6 minut, ci庵le mieszaj帷. Zdj望 z patelni. Na pozosta造m t逝szczu zeszkli posiekan cebulk, a nast瘼nie doda obran z wierzchnich li軼i i poszatkowan brukselk. Sma篡 ok. 5 minut. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz boczek. Wymiesza i zdj望 z ognia. W osobnym naczyniu wymiesza dok豉dnie krem闚k z 鄴速kami, ga趾 muszkato這w, 3/4 startego parmezanu oraz pieprzem. W mi璠zyczasie ugotowa makaron. Patelni z brukselk i boczkiem ponownie postawi na minimalnym ogniu. Wla do niej 2-3 造磬i wody z gotowania makaronu oraz krem闚k z 鄴速kami. Doda odcedzony makaron. Ca這嗆 szybko wymiesza i zdj望 z gazu (nie nale篡 zbyt d逝go podgrzewa, aby 鄴速ka si nie 軼i窸y). Na talerzach posypa reszt parmezanu. Smacznego :)

makaron z brukselk i boczkiem

Discomfort food

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18