| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: krem闚ka

poniedzia貫k, 22 marca 2010
Dwukolorowy sernik

Kuchnia Wielkanocna 2010

W ten weekend zgrzeszy豉m..Przyznaj si bez bicia. Ola豉m diet i zajada豉m si upieczonym przeze mnie sernikiem, zupe軟ie nie MM-owym. Nie zdziwi si, je郵i na koniec tygodnia waga skoczy do g鏎y lub b璠zie sta豉 w miejscu. No ale m闚i帷 szczerze nie mam chyba zbyt du篡ch wyrzut闚 sumienia. By這 warto :) Od dzi grzecznie wracam w obj璚ia Montignaca, a z Wami dziel si przepisem na serniczek, kt鏎y jest naprawd bardzo smaczny i szybki w wykonaniu.

Przepis na to ciasto znalaz豉m w gazetce z serii Pani Domu poleca "Ciasta - ABC udanych wypiek闚" (nr 6, 2009r). Sernik ten, figuruje w tej gazetce, jako zebra serowa,ale ja darowa豉m sobie robieniewzork闚 idlatego tezmieni豉m jena ciasto dwukolorowe. Nie robi豉m te kruchego ciasta. W zamiansp鏚 wy這篡豉m mas z Digestive i mas豉. M鎩 sernik jest troszk zbyt niski, borobi豉m go z po這wy porcji w ma貫j blaszce. Polecam jednak zrobi z ca這軼i sk豉dnik闚, bo inaczej zbyt szybko si sko鎍zy :)

Sernik ten dodaj do zabawy "Kuchnia Wielkanocna" zorganizowanej przez Olg Smile.

Sk豉dniki (ja robi豉m z po這wy porcji):

Sp鏚:

- 250 g ciastek Digestive (lub innych pe軟oziarnistych)

- 110 g mas豉

Masa serowa:

- 1 kg zmielonego twarogu

- budy waniliowy

- 250 ml 鄉ietany 36%

- po 2 造磬i m彗i pszenneji ziemniaczanej

- cukier waniliowy

- szklanka cukru

- 3 jajka

- sok z cytryny

- 2 造磬i kakao

Wykonanie:

Ciastka na sp鏚 pokruszy na piasek (ja zrobi豉m to w foliowym woreczku za pomoc wa趾a do ciasta). Mas這 roztopi i wymiesza z ciastkami.Tak mas wylepi sp鏚 blaszki. Sch這dzi przez minimum30 minut w lod闚ce.

草速ka na mas oddzieli od bia貫k. Doda do twarogu, wsypa cukier, cukier waniliowy, budy i obie m彗i. Dok豉dnie rozetrze (ja zmiksowa豉m wszystko przez kr鏒k chwilk). Z bia貫k ubi sztywn pian. Osobno ubi sch這dzon krem闚k. Do utartej masy serowej doda ubit 鄉ietan, wymiesza, a potem po陰czy ze sztywn pian z bia貫k. Podzieli mas na dwie cz窷ci. Do po這wy masy przesia przez sito kakao i delikatnie wymiesza. Drug po這w masy wymiesza z kilkoma 造磬ami soku z cytryny.

Na wyj皻y z lod闚ki sp鏚 ciasteczkowy wyla mas z kakao, a na ni jasn mas serow. Masy lekko zamiesza, by cz窷ciowo si po陰czy造 i powsta造 fantazyjne wzory (ja darowa豉m sobie t cz窷). Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 100 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi sernik w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego :)

1 ... 16 , 17 , 18