| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: krem闚ka

wtorek, 17 kwietnia 2018
Zapiekanka serowa z jab趾ami

Ja wiem, 瞠 tu zaraz przed nami sezon na truskawki i inne letnie owoce, a ja wyg逝piam si z jakimi tam jab趾ami, ale musicie mi to wybaczy. Ta zapiekanka jest naprawd warta wspomnienia. Smaczna, bardzo delikatna, szybka w wykonaniu i je郵i u篡jecie odpowiednich sk豉dnik闚 mo瞠 by nawet dietetyczn przek御k. Robi豉m w obu wersjach i w obu smakowa豉 bardzo dobrze. Idealna na 郾iadanie lub podwieczorek. Polecam :)

Przepis: Moje Wypieki

zapiekanka serowa z jab趾ami

Sk豉dniki:

  • 250 g serka ricotta (w wersji dietetycznej chudego twarogu)
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% (w wersji dietetycznej jogurt naturalny)
  • 2 du瞠 jajka
  • 2-3 造磬i cukru (w wersji dietetycznej syrop z agawy, fruktoza, erytrol, mi鏚)
  • 2 造磬i budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • 2 jab趾a
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra i pokroi w p馧ksi篹yce.Ser, 鄉ietan, 鄴速ka, cukier i budy wymiesza ze sob w naczyniu r霩g kuchenn. Bia趾a ubi na sztywn pian i delikatnie wmiesza je w gotow mas. Delikatnie prze這篡 j do naczynia do zapiekania wysmarowanego mas貫m lub wy這穎nego papierem do pieczenia (foremka do tarty lub tak jak u mnie niedu瞠 naczynie 瘸roodporne). Na wierzchu pouk豉da kawa趾i jab貫k. Opr鏀zy ca這嗆 cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 20-30 minut (d逝go嗆 pieczenia zale篡 od wysoko軼i naczynia: im mniejsze i g喚bsze naczynie do zapiekania, tym pieczemy d逝瞠j; ja w naczyniu 瘸roodpornym piek豉m oko這 30-35 minut, w formie do tarty: ok 20 minut). Podawa najlepiej na ciep這, chocia na zimno jest r闚nie dobra. Smacznego :)

zapiekanka z jab趾ami

czwartek, 29 marca 2018
Proste ciasto kokosowo-ananasowe, bez pieczenia

Mam dzi dla Was przepis na smaczne ciasto z ananasami. Szybkie, bezproblemowe i nie wymagaj帷e u篡cia piekarnika. Warstwy herbatnik闚 prze這穎ne 鄉ietankow mas z kawa趾ami owoc闚, opr鏀zone szczodrze wi鏎kami kokosowymi. Mo瞠 si skusicie? :)

Przepis z bloga Aaaledobre.

ciasto kokosowo-ananasowe

Sk豉dniki: (robi豉m z podw鎩nej porcji, w niedu瞠j, kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm:)

  • oko這 28 herbatnik闚
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • puszka ananasa w syropie
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 1 造磬a 瞠latyny (mo積a j pomin望)
  • wi鏎ki kokosowe do obsypania

Wykonanie:

Na dnie foremki, wy這穎nej papierem do pieczenia, u這篡 pierwsz warstw herbatnik闚.Ananasy dok豉dnie ods帷zy z syropu i pokroi w drobn kostk. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda serek mascarpone. Wymiesza.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Doda do ubitej krem闚ki. Mas podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej doda pokrojonego ananasa. Po這w masy z ananasem rozsmarowa na herbatnikach. Wyr闚na i przykry kolejn warstw ciastek. Na nich rozsmarowa po這w masy bez owoc闚. Przykry herbatnikami i kolejn warstw kremu z ananasem.Na wierzchu u這篡 ostatni warstw ciastek i rozsmarowa na nich reszt kremu bez owoc闚. Ca這嗆 dok豉dnie opr鏀zy wi鏎kami kokosowymi. Owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi przez noc w lod闚ce, by ciastka odpowiednio zmi瘯造. Smacznego :)

pi徠ek, 21 lipca 2017
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie curry

Mam dzi dla Was przepis na pyszny makaron z dodatkiem kurczaka, 鈍ie瞠go szpinaku i suszonych pomidor闚. Ca這嗆 wymieszana w pysznym sosie 鄉ietanowym z dodatkiem curry. Szybko, kolorowo i bardzo smacznie. Polecam :)

Przepis za Kwesti Smaku.

makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

Sk豉dniki:

  • 1 wi瘯szy filet z kurczaka
  • 200 g 鈍ie瞠go szpinaku
  • 2 du瞠 z帳ki czosnku
  • kilka suszonych pomidor闚
  • 1,5 造瞠czki curry
  • 150 ml krem闚ki 30%
  • szczypta kurkumy
  • 200 g makaronu
  • 造磬a oliwy
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka umy i pokroi w kostk. Doprawi sol i pieprzem. Podsma篡 z obu stron na oliwie. Doda posiekane suszone pomidory oraz przebrany i umyty wcze郾iej szpinak. Sma篡, a szpinak straci swoj obj皻o嗆 ("zwi璠nie"). Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, kurkum i curry. Dola krem闚k. Wymiesza i zagotowa. Dusi chwil, a sos lekko zg瘰tnieje. W razie potrzeby doprawi do smaku. Do gotowego sosu doda ugotowany al dente makaron. Wymiesza. Podawa od razu po przygotowaniu. Smacznego :)

makaron ze szpinakiem w sosie curry

czwartek, 13 lipca 2017
Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to rewelacyjne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Dorotki. Robi je ju chyba ka盥y, w ko鎍u skusi豉m si i ja. Nie 瘸逝j. Ciasto to jest naprawd bardzo dobre. Ma郵any, kruchy sp鏚, kwa郾a galaretka z du膨 ilo軼i 鈍ie篡ch malin, smaczny 鄉ietanowy krem i s這dka beza. Koniecznie wypr鏏ujcie :)

malinowa chmurka

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach23 x 33 cm):

Sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • 3 鄴速ka
  • 30 g cukru pudru
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 造磬a zimnej wody

Galaretka z malinami:

  • 600 g 鈍ie篡ch malin
  • 3 malinowe galaretki (ka盥a na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrz徠ku

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 造磬i cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii

Beza:

  • 3 bia趾a
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej
  • 40 - 50 g p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z zimnym mas貫m. Doda cukier, 鄴速ka, proszek, ekstrakt i wod. Zagnie嗆 szybko elastyczne ciasto.Uformowa je w kul, owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa i umie軼i na dnie blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponownie sch這dzi przez 30 minut. Ponak逝wa widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15-20 minut (do zez這cenia). Wystudzi.

Warstwa galaretki:

3 malinowe galaretki rozpu軼i w 3,5 szklankach wrz徠ku. Przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z malinami. Od這篡 do lod闚ki do lekkiego zg瘰tnienia galaretki. T篹ej帷 galaretk wy這篡 na kruche ciasto. Wyr闚na i sch這dzi w lod闚ce.

Krem 鄉ietankowy:

Sch這dzon krem闚k i mascarpone umie軼i wraz z cukrem i wanili w misie miksera. Ubi na g瘰ty krem. Gotow mas rozsmarowa r闚nomiernie na warstwie galaretki.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa stopniowo po 造盧e cukru. Ubija do otrzymania g瘰tej i b造szcz帷ej piany. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan.
Form o wymiarach 23x33 cm odwr鏂i do g鏎y dnem. Dno posmarowa lekko mas貫m, wy這篡 papierem do pieczenia. Mas bezow rozsmarowa na papierze na wielko嗆 blachy. Opr鏀zy p豉tkami migda堯w. Piec w temperaturze 140 stopni przez oko這 1 godzin. Beza powinna by chrupka i wypieczona. Wystudzi (bez mo積a upiec wieczorem i trzyma przez noc w uchylonym piekarniku). Gotow bez oderwa delikatnie od papieru i u這篡 na kremie 鄉ietankowym. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 2-3 h. Smacznego :)

pi徠ek, 26 maja 2017
Porzeczkowiec dla kochanych mam :)

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Dla nich, z najlepszymi 篡czeniami, mam dzi przepyszne i eleganckie ciasto. Porzeczkowiec od jakiego czasu robi zawrotn karier. Spotyka豉m go na wielu blogach. Piek豉 go moja ciocia, a ostatnio cz瘰to pojawia si na stole u mojej te軼iowej. Zawsze tak samo pyszny - r瘯a sama si璕a豉 po dok豉dk :) Mega wilgotny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny smacznym kremem z twarogu i kwa郾ym d瞠mem z czarnej porzeczki. Petarda! Bardzo Wam polecam ten przepis, je郵i jeszcze nie mieli軼ie okazji go wypr鏏owa. Nie zawiedziecie si :)

毒鏚這 przepisu: Moje Wypieki.Dorotus dodatkowo nas帷za豉 blaty likierem Cassis, wymieszanym z wod. Ja pomin窸am ten krok - blaty mimo tego by造 wyj徠kowo wilgotne.

porzeczkowiec

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25 x 35):

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • p馧 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 p豉skich 造瞠k kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Masa:

  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 500 g serka kremowego
  • 5 造瞠k cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 4 pe軟e 造磬i serka mascarpone lub 2 鄉ietan-fixy
  • 1,5 s這iczka d瞠mu z czarnej porzeczki (1 s這ik oko這 450 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dki, puszysty krem. Stopniowo dodawa porcjami serek, ca造 czas miksuj帷.

Na tacy u這篡 jeden z blat闚 biszkoptu. Posmarowa go po這w d瞠mu z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 mas z serka kremowego, wyr闚na. Przykry drugim blatem. Posmarowa go pozosta造m d瞠mem.

Zimn krem闚k ubi z cukrem na sztywno. Doda mascarpone i jeszcze chwil ubija, do powstania g豉dkiego kremu. Ubit 鄉ietan wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa start czekolad. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17