| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: krem闚ka

pi徠ek, 26 maja 2017
Porzeczkowiec dla kochanych mam :)

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Dla nich, z najlepszymi 篡czeniami, mam dzi przepyszne i eleganckie ciasto. Porzeczkowiec od jakiego czasu robi zawrotn karier. Spotyka豉m go na wielu blogach. Piek豉 go moja ciocia, a ostatnio cz瘰to pojawia si na stole u mojej te軼iowej. Zawsze tak samo pyszny - r瘯a sama si璕a豉 po dok豉dk :) Mega wilgotny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny smacznym kremem z twarogu i kwa郾ym d瞠mem z czarnej porzeczki. Petarda! Bardzo Wam polecam ten przepis, je郵i jeszcze nie mieli軼ie okazji go wypr鏏owa. Nie zawiedziecie si :)

毒鏚這 przepisu: Moje Wypieki.Dorotus dodatkowo nas帷za豉 blaty likierem Cassis, wymieszanym z wod. Ja pomin窸am ten krok - blaty mimo tego by造 wyj徠kowo wilgotne.

porzeczkowiec

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25 x 35):

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • p馧 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 p豉skich 造瞠k kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Masa:

  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 500 g serka kremowego
  • 5 造瞠k cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 4 pe軟e 造磬i serka mascarpone lub 2 鄉ietan-fixy
  • 1,5 s這iczka d瞠mu z czarnej porzeczki (1 s這ik oko這 450 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dki, puszysty krem. Stopniowo dodawa porcjami serek, ca造 czas miksuj帷.

Na tacy u這篡 jeden z blat闚 biszkoptu. Posmarowa go po這w d瞠mu z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 mas z serka kremowego, wyr闚na. Przykry drugim blatem. Posmarowa go pozosta造m d瞠mem.

Zimn krem闚k ubi z cukrem na sztywno. Doda mascarpone i jeszcze chwil ubija, do powstania g豉dkiego kremu. Ubit 鄉ietan wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa start czekolad. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

pi徠ek, 14 kwietnia 2017
Kr闚ka serowo-鄉ietanowa i 篡czenia

Dzi mam dla Was przepis na ca趾iem przyjemne ciasto sk豉daj帷e si z miodowych blat闚, prze這穎nych mas z krem闚ki i twarogu. Wierzch wyko鎍zony kajmakiem w oryginale posypany by pra穎nym s這necznikiem - zrezygnowa豉m z tego dodatku i zamieni豉m go na posiekane orzechy w這skie. Ciasto smakowa這 dobrze, cho wg mnie by這 ciut za ma這 s這dkie. Zwi瘯szy豉bym te nast瘼nym razem troch ilo嗆 kremu, bo miodowe blaty troch go przyt這czy造. Niemniej jednak, warto skusi si na ten wypiek, kt鏎y elegancko b璠zie prezentowa si na ka盥ym stole.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kr闚ka serowo-鄉ietanowa

Sk豉dniki (blaszka20x36cm):

Ciasto kruche:

  • 4 szklanki m彗i
  • kostka mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 3 造磬i 鄉ietany
  • 4 造磬i miodu

Masa 鄉ietanowo-serowa:

  • 65 dag twarogu
  • 400 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 i 1/2 造磬i 瞠latyny
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy w這skie

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem i sod. Doda pozosta貫 sk豉dniki i szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich umie軼i w osobnej blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Masa:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Ser zmiksowa z cukrem pudrem. Po陰czy go delikatnie z ubit 鄉ietan.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Rozpuszczon 瞠latyn wymiesza dok豉dnie z gotowym kremem.

Pierwszy blat umie軼i w blaszce. Wy這篡 na niego po這w masy. Przykry drugim blatem i rozsmarowa na nim reszt kremu. Przykry ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmarowa kajmak. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto kr闚ka

kr闚ka z kajmakiem i orzechami

Jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami. Wszystkim czytelnikom mojego bloga chcia豉bym wi璚 篡czy zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych 安i徠 Wielkanocnych :)

wtorek, 11 kwietnia 2017
Mazurek kawowo-malinowy

Kawy nie pijam, o czym wspomina豉m na blogu ju kilkakrotnie, ale uwielbiam wszelkie s這dko軼i z jej dodatkiem. Dlatego te, gdy tylko zobaczy豉m u Kasi przepis na tego mazurka, wiedzia豉m, 瞠 koniecznie musz go wypr鏏owa. Zw豉szcza, 瞠 poza kaw i bia陰 czekolad, pojawiaj si w nim moje ulubione owoce czyli maliny. Ca這嗆 wysz豉 naprawd pyszna. Do嗆 s這dka - jeden ma造 kawa貫czek w zupe軟o軼i wystarczy, by zas這dzi si na d逝gi czas - no ale, taka uroda mazurk闚, czy nie? :) Moja masa wysz豉 do嗆 mi瘯ka - nie wiem czy by to efekt zamierzony - ale nie sprawia這 to wi瘯szych trudno軼i z serwowaniem ciasta. Polecam wszystkim kawoszom, i nie tylko :)

mazurek kawowo-malinowy

Sk豉dniki: (forma na tart o 鈔. 25 cm - ja piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce):

Sp鏚:

  • 300 g m彗i pszennej (da豉m p鏊 na p馧 m彗 tortow i krupczatk)
  • 180 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i zimnej wody

Masa malinowa:

  • 500 g g瘰tej, dobrej jako軼i marmolady malinowej

Masa kawowa:

  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 200 g bia貫j czekolady
  • 2 造磬i mia趾iej kawy rozpuszczalnej
  • 1 pe軟a 造磬a mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗 i cukrem. Doda 鄴速ko oraz wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wy這篡 nim form. Sch這dzi w lod闚ce przez 2-3 godziny. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem, wy這篡 na niego papier do pieczenia i obci捫y go np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 5-10 minut, ju bez obci捫enia, a si zarumieni. Wystudzi.

Masa malinowa:

Marmolad prze這篡 do garnka z grubym dnem. Gotowa j ok. 7 minut, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷, p造nn marmolad przela na zimne ciasto i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Masa kawowa:

Krem闚k umie軼i razem w garnku i podgrzewa do chwili, a mas這 si rozpu軼i, a 鄉ietanka b璠zie gor帷a (ale nie powinna si zagotowa). Do gor帷ej 鄉ietanki doda kaw. Miesza energicznie r霩g do dok豉dnego rozpuszczenia wszystkich grudek. Dorzuci po豉man czekolad i miesza do jej rozpuszczenia. G豉dk mas wyla na zastygni皻 marmolad malinow. Wyr闚na. Gotowego mazurka sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

mazurek z czekolad, kaw i malinami

pi徠ek, 24 marca 2017
Galaretkowiec

Takie kolorowe ciasto upiek豉m w ostatni weekend z okazji wizyty te軼i闚. Chcia豉m zrobi co, po co ch皻nie si璕nie moja c鏎ka. Od jakiego czasu jest ona fank galaretek, wi璚 ten wypiek znaleziony u Kasi wyda mi si idealny. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, cho musz przyzna, 瞠 wymieszanie zimnych galaretek z lekko st篹a陰 ju krem闚k wymaga這 szybko軼i i dok豉dno軼i. Efekt ko鎍owy okaza si jednak zadowalaj帷y - ciasto by這 smaczne i efektowne. Nast瘼nym razem pokusz si tylko o biszkopt z mojego sprawdzonego przepisu, gdy ten nie do ko鎍a mi odpowiada. Nas帷zy豉m go wod z cytryn, aby by bardziej wilgotny i udekorowa豉m polew z bia貫j czekolady.

galaretkowiec

Sk豉dniki (blaszka 25x30 cm):

Ciasto:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szklanka m彗i pszennej tortowej
  • p馧 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i gor帷ej wody
  • 2 造磬i oleju

Poncz:

  • p馧 szklanki przegotowanej wody
  • 造磬a cukru
  • 3 造磬i soku z cytryny

Masa:

  • 4 r騜nokolorowe galaretki
  • 650 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 4-5 造瞠k cukru pudru
  • 2 造磬i 瞠latyny

Polewa:

  • 100 g bia貫j czekolady
  • 1/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki
  • 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubi z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasn, puszyst mas. Doda gor帷 wod oraz olej. Nast瘼nie wsypywa po 造盧e wymieszanych ze sob i przesianych sypkich produkt闚 (obie m彗i i proszek do pieczenia). Miksowa na najmniejszych obrotach miksera. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut (do tzw, suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzi.

Masa:

Ka盥 z galaretek umie軼i w osobnym, p豉skim naczyniu i zala 400 ml wrz徠ku. Dok豉dnie wymiesza do rozpuszczenia. Przestudzone galaretki wstawi do zastygni璚ia do lod闚ki (ja galaretki przygotowa豉m rano, a ciasto sk豉da豉m wieczorem). Zastygni皻e pokroi w niedu膨 kostk.

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!

Przestudzone ciasto przekroi na 2 blaty. Jeden z nich umie軼i ponownie w foremce i nas帷zy ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Zimn krem闚k ubi z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodaj帷 瞠latyn (dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek).Ubit 鄉ietan wymiesza szybko i sprawnie z pokrojonymi galaretkami (鄉ietana w zetkni璚iu ze sch這dzonymi galaretkami zastyga). Gotow mas wy這篡 na biszkopt w blaszce. Wyr闚na i przykry drugim blatem ciasta, lekko dociskaj帷. Wierzch lekko naponczowa. Ciasto umie軼i na noc w lod闚ce. Rano udekorowa polew (bia陰 czekolad i mas這 rozpu軼i w gor帷ej krem闚ce). Smacznego :)

galaretkowiec

pi徠ek, 03 lutego 2017
Ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Dzi przepis dla wszystkich tych, kt鏎zy lubi po陰czenie mas豉 orzechowego z bananem. Do takich os鏏 zaliczam si ja i zalicza si te Elvis Presley, o czym wspomina豉m przy okazji przepisu na jego ulubion kanapk. Jestem jednak pewna, 瞠 takich os鏏 jest wiele, bo mas這 orzechowe i banan to duet bardzo zgrany i smakowity. W proponowanym cie軼ie pomi璠zy czekoladowym biszkoptem znajduj si dwie smaczne masy, 鈍ietnie si ze sob komponuj帷e i sprawiaj帷e, 瞠 ci篹ko jest poprzesta na jednym kawa趾u. Od siebie doda豉m do masy ze 鄉ietan serek mascarpone, aby masa by豉 bardziej stabilna. Poza tym nic nie zmienia豉m.

Przepis znalaz豉m na blogu Kruche babeczki.

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 4 造磬i kakao
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i oleju
  • 造磬a wody

Masa bananowa:

  • 1,5 kg banan闚
  • 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Masa z mas貫m orzechowym:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • kilka 造瞠k mas豉 orzechowego (ilo嗆 wg uznania)
  • 1 czubata 造磬a 瞠latyny

Dodatkowo:

  • 3 opakowania herbatnik闚
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. 草速ka po陰czy z olejem i doda do bia貫k. Nast瘼nie wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i, proszek do pieczenia, kakao i 造磬 wody. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko逝 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzi i przekroi na dwa blaty.

Masa bananowa:

Galaretki rozpu軼i w 500 ml (czyli w po這wie zalecanej ilo軼i) gor帷ej wody. Ostudzi. Banany obra i zmiksowa przy pomocy blendera na g豉dk mas. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Doda bananowe puree i t篹ej帷e galaretki. Dok豉dnie zmiksowa. Mas rozprowadzi r闚nomiernie na pierwszym blacie biszkoptu. Wyr闚na i roz這篡 na niej warstw herbatnik闚.

Masa z mas貫m orzechowym:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda mascarpone i mas這 orzechowe. Na koniec doda 瞠latyn. Dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek. Gotow mas wy這篡 na herbatniki. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Wierzch udekorowa rozpuszczon czekolad. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16